دوره 14، شماره 39 - ( بهار 1402 )                   جلد 14 شماره 39 صفحات 77-66 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vafaee F, Chaji M, Khorasani O. Comparison of the Effect of using Chemical Buffer and Acid-Consuming Bacteria on Digestibility and Fermentation, Growth Performance and Meat Quality of Lambs Fed with High Concentrate Diets. rap 2024; 14 (39) :66-77
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1331-fa.html
وفائی فرشته، چاجی مرتضی، خراسانی امید. مقایسه ی اثر استفاده از بافر شیمیایی و باکتری‌های مصرف‎ کننده اسید بر قابلیت هضم و تخمیر، عملکرد رشد و کیفیت گوشت بره‌های تغذیه شده با جیره‌های پرکنسانتره. پژوهشهاي توليدات دامي. 1402; 14 (39) :66-77

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1331-fa.html


گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده:   (300 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
جیره­ های پر کنسانتره به­ سرعت در شکمبه تجزیه می­ شوند و با تولید سریع و زیاد اسید­لاکتیکpH شکمبه را کاهش می ­دهند. استفاده از بافر شیمیایی یا بیولوژیکی باعث بهبود شرایط هضم و تخمیر در جیره­ ی با کنسانتره بالا می ­شود. بر این اساس این پژوهش با هدف مقایسه‌ی تاثیر استفاده از باکتری مصرفکننده اسید به ­عنوان تنظیم ­کننده pH (بافر بیولوژیکی) و بافر شیمیایی برای بهبود قابلیت هضم و تخمیر جیره‌ه ای پرکنسانتره انجام شد.

مواد و روش‏ ها: در آزمایش حاضر از ۲۱ رأس بره­ نر پرواری عربی با میانگین وزن 2/50 ± 34/35 کیلوگرم و میانگین سن 1 ± ۸ ماه در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و ۷ تکرار به مدت ۵۰ روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد (70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه، بدون بافر و باکتری)، 2- جیره شاهد + یک درصد بافر بیکربنات­سدیم، 3- جیره شاهد + سه میلی­لیتر باکتری مگاسفرا السدنی ‌به‌همراه دو گرم مخمر ساکارومایسس سرویسیه (باکتری-مخمر) بودند. مصرف خوراک، قابلیت­ هضم مواد مغذی، عملکرد پروار، فراسنجه­ های خونی و تخمیری شکمبه، جمعیت پروتوزوآ، و برخی ویژه‌گی‌های کیفی گوشت اندازه­ گیری شدند. در پایان دوره، بره­ ها کشتار و اجزای لاشه مورد تجزیه و وزن کشی قرار گرفت.
یافته‏ ها: قابلیت­ هضم مواد مغذی و عملکرد رشد تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. جمعیت پروتوزوآی شکمبه در تیمار دریافت­ کننده­ی باکتری-مخمر نسبت به شاهد به‌طور معنی‌داری بیشتر بود (0/05>p). غلظت نیتروژن آمونیاکی و pH شکمبه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت،
به ­طوری که در تیمارهای حاوی بافر شیمیایی و یا بیولوژیکی نسبت به شاهد
pH شکمبه افزایش و نیتروژن آمونیاکی کاهش یافت. اما فراسنجه­ های خونی و کبدی، ویژه‌گی‌های لاشه نظیر اندازه و وزن قطعات لاشه، شاخصه‌های رنگ سنجی گوشت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.

نتیجه­ گیری: در کل، نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از باکتری مصرفکننده اسید ‌به‌عنوان تنظیم ­کننده pH، اثراتی قابل رقابت با بافر بیکربنات و حتی در مواردی بهتر دارد.
متن کامل [PDF 3083 kb]   (8 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1401/8/6 | ویرایش نهایی: 1402/3/9 | پذیرش: 1401/9/27 | انتشار: 1402/3/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb