XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده:   (104 مشاهده)
مقدمه و هدف: جیره­های پر کنسانتره به­سرعت در شکمبه تجزیه می­شوند و با تولید سریع و زیاد اسید­لاکتیک موجب کاهش pH شکمبه می­شوند. استفاده از بافر شیمیایی یا بیولوژیکی باعث بهبود شرایط هضم و تخمیر در جیره­ی با کنسانتره بالا می­شود. بر این اساس این پژوهش با هدف مقایسه‌ی تاثیر استفاده از باکتری مصرف­کننده اسید به­عنوان تنظیم کننده pH (بافر بیولوژیکی) و بافر شیمیایی برای بهبود قابلیت هضم و تخمیر جیره‌های پرکنسانتره انجام شد.
مواد و روش‏ها: در آزمایش حاضر از ۲۱ رأس بره­ نر پرواری عربی با میانگین وزن 50/2 ± ۳5/34 کیلوگرم و میانگین سن 1 ± ۸ ماه در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و ۷ تکرار به مدت ۵۰ روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد (70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه، بدون بافر و باکتری)، 2- جیره شاهد + یک درصد بافر بیکربنات­سدیم، 3- جیره شاهد + سه میلی­لیتر باکتری مگاسفرا السدنی به همراه دو گرم مخمر ساکارومایسس سرویسیه (باکتری-مخمر) بودند. مصرف خوراک، قابلیت­هضم مواد مغذی، عملکرد پروار، فراسنجه­های خونی و تخمیری شکمبه، جمعیت پروتوزوآ، و برخی ویژه‌گی‌های کیفی گوشت اندازه­گیری شدند. در پایان دوره، بره­ها کشتار و اجزای لاشه مورد تجزیه و وزن کشی قرار گرفت.
یافته‏ ها: قابلیت­ هضم مواد مغذی و عملکرد رشد تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. جمعیت پروتوزوآی شکمبه در تیمار دریافت کننده­ی باکتری-مخمر نسبت به شاهد به‌طور معنی‌داری بیشتر بود (05/0>P). غلظت نیتروژن آمونیاکی و pH شکمبه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت، به­طوری که در تیمارهای حاوی بافر شیمیایی و یا بیولوژیکی نسبت به شاهد pH شکمبه افزایش و نیتروژن آمونیاکی کاهش یافت. اما فراسنجه­های خونی و کبدی، ویژه‌گی‌های لاشه نظیر اندازه و وزن قطعات لاشه، شاخصه‌های رنگ سنجی گوشت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.
نتیجه­ گیری: در کل، نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از باکتری مصرف کننده اسید به عنوان تنظیم کننده pH، اثراتی قابل رقابت با بافر بیکربنات و حتی در مواردی بهتر دارد
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1401/8/6 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1401/9/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb