دوره 9، شماره 22 - ( زمستان 97 1397 )                   جلد 9 شماره 22 صفحات 26-34 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

daliri R, kermanshahi H, Gholiyan A, Jafari M R, tavakol afshari J. Effect of Different Levels of Nanoparticle Curcumin on Egg Quality, Blood Parameters, Immune Response and Digestibility in Laying Hens. rap. 2018; 9 (22) :26-34
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-917-fa.html
دلیری رضا، کرمانشاهی حسن، گلیان البوالقاسم، جعفری محمود رضا، توکل افشاری جلیل. تاثیر سطوح مختلف نانوذرات کورکومین بر کیفیت تخم‎مرغ، فرآسنجه های خونی، پاسخ ایمنی و قابلیت هضم آن در مرغ های تخم گذار . پژوهشهاي توليدات دامي. 1397; 9 (22) :26-34

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-917-fa.html


دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (812 مشاهده)
این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف نانو ذرات کورکومین بر شاخص ­های کیفیت تخممرغ، فراسنجه ­های بیوشیمیایی خون، پارامترهای ایمنی و همچنین قابلیت هضم آن در مرغ­ های تخم ­گذار انجام شد. تعداد 160 قطعه مرغ تخم­ گذار سویه ­های- لاین با سن 60 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی شامل چهار تیمار، چهار تکرار و هر تکرار حاوی ده پرنده مورد استفاده قرار گرفت. تیمار­های مورد استفاده در این آزمایش شامل سطوح مختلف نانو ذرات کورکومین (صفر، 400، 800 و 1200 میلی­گرم در کیلوگرم جیره) بود که از طریق جیره غذایی در اختیار پرندگان قرار گرفت. صفات کمی و کیفی تخممرغ هر دو هفته یکبار ارزیابی شدند. بررسی فراسنجه­ های بیوشیمیایی سرم در میان و پایان دوره آزمایش انجام گرفت و در هفته ششم آزمایش گلبول قرمز گوسفندی تزریق شد و سپس در هفته ­های، هفتم و هشتم آزمایش فاکتورهای ایمونولوژی سرم مورد ارزیابی قرار گرفت. افزودن سطوح مختلف نانوذره کورکومین اثر معنی­داری بر ضخامت پوسته نداشت، اما در هفته ­های انتهایی آزمایش بر شاخص رنگ زرده اثر معنی­ داری نشان داد (05/0>p). در بررسی فرآسنجه­ های بیوشیمایی سرم در میان دوره، غلظت آنزیم­ های آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینو ترانسفراز (ASTبه طور معنی­ داری تحت تاثیر نانوذره کورکومین قرار گرفت (05/0>p)، اما در پایان دوره آزمایش غلظت کلسترول، LDL و HDL و نسبت بین این دو تحت تاثیر مصرف دوزهای نانوذره کورکومین قرار گرفت (05/0>p). سطح 400 میلی­ گرم نانوذره کورکومین بیشترین تیتر آنتی ­بادی را نسبت به تیمار شاهد نشان داد (05/0>p). سطوح 400 و 800 میلی­ گرم نانوذره بیشترین میزان هضم و جذب کورکومین را نشان دادند (05/0>p). نانوذره کورکومین در دوز­های کم (400 میلی­گرم) اثرات مثبت و پایداری در پایان دوره آزمایش بر فراسنجه ­های بیوشیمیایی، ایمنولوژی سرم، قابلیت هضم کورکومین و همچنین بر رنگ زرده تخممرغ داشت.
 

 
متن کامل [PDF 1042 kb]   (250 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: ۱۳۹۶/۱۲/۱۹ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۷/۱۱/۶ | پذیرش: ۱۳۹۷/۸/۱۲ | انتشار: ۱۳۹۷/۱۱/۶

فهرست منابع
1. Akbarian, A., H. Kermanshahi and A. Gilani. 2012. Influence of turmeric rhizome and black pepper on blood constituents and performance of broiler chickens. African Journal of Biotechnology, 11(34): 8606-8611. [DOI:10.5897/AJB11.3318]
2. Ahmadi, F. 2010. Effect of turmeric (Curcuma longa) powder on perfomance, oxidative stress state and some of blood parameters in broiler fed on diets containing aflatoxin Bl. Global Veterinarian, 5: 312-317.
3. AL-Sultan, S.I. 2003. The effect of Curcuma longa (Turmeric) on overall performance of broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 2: 351-353. [DOI:10.3923/ijps.2003.351.353]
4. Anand, P., A.B. Kunnumakkara, R.A. Newman and B.B. Aggarwal. 2007. Bioavailability of curcumin: Problems and promises. Pharmaceutics, 4: 807-818. [DOI:10.1021/mp700113r]
5. Anand, P., H.B. Nair, B. Sung, A.B. Kunnumakkara, V. R. Yadav, R.R. Tekmal and B. B. Aggarwal. 2010. Design of curcumin-loaded PLGA nanoparticles formulation with enhanced cellular uptake, and increased bioactivity in vitro and superior bioavailability in vivo. Biochemistry Pharmacology, 79: 330-338. [DOI:10.1016/j.bcp.2009.09.003]
6. Arpasova, H., M. Halaj and P. Halaj. 2010. Egg shell quality and calcium utilization in feed of hens in repeated laying cycles. Czech Journal of Animal Science, 55: 66-74. [DOI:10.17221/90/2009-CJAS]
7. Asmundson, V.S. and G.A. Baker. 1940. Percentage shell as a function of shell thickness, egg volume, and egg shape. Poultry Science, 19(4): 227-232. [DOI:10.3382/ps.0190227]
8. Babu, P.S. and K. Srinivasan. 1997. Hypolipidemic action of curcumin the activity principle of turmeric in streptozotocin induced diabetic rats. Molecular and Cellular Biochemistry, 166: 169-175. [DOI:10.1023/A:1006819605211]
9. Bergmeyer, H.U., M. Grassl and H.E. Walter. 1985. Hexokinase, In Methods of Enzymatic Analysis, 3rd edn, vol II, Bergmeyer HU, Bergmeyer J, Grassl M (eds). VCH Verlagsgesellschaft: Weinheim, 222-223.
10. Bollengier-Lee, S., M.A. Mitchell, D.B. Utomo, P. Williams and C.C. Whitehead. 1998. Influence of high dietary vitamin E supplementation on egg production and plasma characteristics in hens subjected to heat stress. British Poultry Science, 39: 106-112. [DOI:10.1080/00071669889466]
11. Cheema, M.A., M.A. Qureshi and G.B. Havenstein. 2003. A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82: 1519-1529. [DOI:10.1093/ps/82.10.1519]
12. El-Agamy, D.S. 2010. Comparative effects of curcumin and resveratrol on aflatoxin B1-induced liver injury in rats. Archives of Toxicology, 84: 389-396. [DOI:10.1007/s00204-010-0511-2]
13. Emadi, M. and H. Kermanshahi. 2007. Effect of turmeric rhizome powder on immunity responses of broiler chickens. Journal Neterinary Advance, 6: 833-836. [DOI:10.3923/ijps.2007.345.348]
14. Emadi, M. and H. Kermanshahi. 2007. Effect of turmeric rhizome powder on the activity of some blood enzymes in broiler chickens. International Journal Poultry Science, 6: 48-51. [DOI:10.3923/ijps.2007.48.51]
15. Emadi, M., H. Kermanshahi and E. Maroufyan. 2007. Effect of varying levels of turmeric rhizome powder on some blood parameters of broiler chickens fed corn-soybean meal based diets. International Journal Poultry Science, 6: 345-348. [DOI:10.3923/ijps.2007.345.348]
16. Fernandez, A., M.T. Verde, M. Gascon, J.J. Ramos, J. Gomez, D.F. Luco and G. Chavez. 1994. Variation of clinical biochemical parameters of laying hens and broiler chicks fed aflatoxin containing feed. Avian Pathology, 23: 37-47 [DOI:10.1080/03079459408418973]
17. Fallah, R. and E. Mirzaei. 2016. Effect of Dietary Inclusion of Turmeric and Thyme powders on performance, blood parameters and immune system of broiler chickens. Livestock Science, 7: 180-186.
18. Govindarajan, V.S. 1980. Turmeric-chemistry, technology and quality. Critical Rev Food Science Nutrition, 12: 199-301. [DOI:10.1080/10408398009527278]
19. Garcea, G., D.J. Jones, R. Singh, A.R. Dennison, P.B. Farmer, R.A. Sharma, W.P. Steward, A.J. Gescher and D.P. Berry. 2004. Detection of curcumin and its metabolites in hepatic tissue and portal blood of patients following oral administration. British Journal of Cancer, 90(5): 1011-1015. [DOI:10.1038/sj.bjc.6601623]
20. Haghiralsadat, F., G.T. Amoabediny, A. Mohammadnejad and B. Zandieh-Doulabi. 2016. A novel approach on drug delivery: Investigation of new nano-formulation of liposomal doxorubicin and biological evaluation of entrapped doxorubicin on various osteosarcomas cell lines. Cell Journal, 19: 55-65.
21. Hosseini-Vashan, S.J., A. Golian, A. Yaghobfar, A. Zarban, N. Afzali and P. Esmaeilinasab. Antioxidant status, immune system, blood metabolites and carcass characteristic of broiler chickens fed turmeric rhizome powder under heat stress. African journal biotechnology, 11(94): 11161-11174.
22. Hoehle, S.I., E. Pfeiffer, A.M. Solyom and M. Metzler. 2006. Metabolism of curcuminoids in tissue slices and subcellular fractions from rat liver. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(3): 756-64. [DOI:10.1021/jf058146a]
23. Hy-Line International. 2015. Hy-Line W-36 Commercial layer Management Guide. Hy-Line International, Des Moines, IA.
24. Jayaprakasha, G.K., L. Rao and K. Sakariah. 2006. Antioxidant activities of curcumin, demethoxycurcumin and bisdemethoxycurcumin. Food Chemistry, 98: 720-724. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.06.037]
25. Jayaprakasha, G.K., L. Rao and K. Sakariah. 2005. Chemistry and biological activities of C. longa. Trends in Food Science and Technology, 16: 533-548. [DOI:10.1016/j.tifs.2005.08.006]
26. Jagetia, G.C. and B.B. Aggarwal. 2007. "Spicing up" of the immune system by curcumin. Journal of Clinical Immunology, 27: 19-35. [DOI:10.1007/s10875-006-9066-7]
27. Jang, E.M., M.S. Choi, U.J. Jung, M.J. Kim, H.J. Kim, S.M. Jeon, S.K. Shin, C.N. Seong and M.K. Lee. 2008. Beneficial effects of curcumin on hyperlipidemia and insulin resistance in high-fat-fed hamsters. Metabolism, 57: 1576-1583. [DOI:10.1016/j.metabol.2008.06.014]
28. Keshavarz, K. 1976. The influence of turmeric and curcumin on cholesterol concentration of eggs and tissues. Poultry Science, 55: 1077-1083. [DOI:10.3382/ps.0551077]
29. Kermanshahi, H. and A. Riasi. 2006. Effect of turmeric rhizome powder (Curcuma longa) and soluble NSP degrading enzyme on some blood parameters of laying hens. International Journal of Poultry Science, 5: 494-498. [DOI:10.3923/ijps.2006.494.498]
30. Kumari, P., M.K. Gupta, R. RanJan, K.K. Singh and R. Yadava. 2001. Curcuma longa as feed additive in broiler birds and its patho-physiological effects. Indian Journal of Experimental Biology, 45: 272-277.
31. Laganá, C., C.C. Pizzolante, P. Turco, J.E. Moraes and E. Saldanha. 2012. Influence of the natural dyes bixin and curcumin in the shelf life of eggs from laying hens in the second production cycle. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 34: 155-159. [DOI:10.4025/actascianimsci.v34i2.12096]
32. Lopez-Lazaro, M. 2008. Anticancer and carcinogenic properties of curcumin: Considerations for its clinical development as a cancer chemopreventive and chemotherapeutic agent. Nutrition Food Research, 52: 103-127. [DOI:10.1002/mnfr.200700238]
33. Maheshwari, R.K., A.K. Singh, J. Gaddipati and R.C. Srimal. 2006. Multiple biological activities of curcumin: a short review. Life Sciences, 78: 2081-2087. [DOI:10.1016/j.lfs.2005.12.007]
34. Marczylo, T.H., R.D. Verschoyle, D.N. Cooke, P. Morazzoni, W.P. Steward and A.J. Gescher. 2007. Comparison of systemic availability of curcumin with that of curcumin formulated with phosphatidylcholine. Cancer Chemotherapy Pharmacology, 60: 171-7. [DOI:10.1007/s00280-006-0355-x]
35. Mézes, M. and A. Hidas. 1992. Is there lipid peroxidation induced malondialdehyde production during egg shell formation, Acta Veterinaria Hungarica, 40: 297-301.
36. Moorthy, M., S. Saravan, S.R. Mehala, K.V. Ravikumar and S.C. Edwin. 2009. Performance of single comb white leghorn layers fed with aloe vera, curcuma longa (turmeric) and probiotic. International Journal of Poultry Science, 8: 775-778. [DOI:10.3923/ijps.2009.775.778]
37. Nasri, H., N. Sahinfard, S. Rafieian, M. Shirzad and M. Rafieian-Kopaei. 2014. Turmeric: A spice with multifunctional medicinal properties. Journal of Herbmed Plarmacology, 3: 5-8.
38. Nelson, N. A., N. Lakshmanan and S.J Lamont. 1995. Sheep red blood cell and Brucella abortus antibody responses in chickens selected for multitrait immunocompetence. Poultry Science, 74: 1603-1609. [DOI:10.3382/ps.0741603]
39. Park, S.S., J.M. Kim, E.J. Kim, H.S. Kim and C.W. Kang. 2012. Effects of dietary turmeric powder on laying performance and egg qualities in laying hens. Korean Journal of Poultry Science, 39: 27-32. [DOI:10.5536/KJPS.2012.39.1.027]
40. Pilevar, M., J. Arshami, A. Golian and M.R. Basami. 2011. Effects of dietary n-6: n-3 ratio on immune and reproductive systems of pullet chicks. Poultry Science, 90: 1758-1766. [DOI:10.3382/ps.2010-01152]
41. Radwan, N., R.A. Hassan, E.M. Qota and H.M. Fayek. 2008. Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying hens. International Journal of Poultry Science, 7: 134-150. [DOI:10.3923/ijps.2008.134.150]
42. Rahardja, D.P., M.R. Hakim and V.S. Lestari. 2015. Egg production performance of old laying hen fed dietary turmeric powder. International Journal of Animal and Veterinary Sciences, 2: 264.
43. Riasi, A., H. Kermanshahi and A.H. Mahdavi. 2012. Production performance, egg quality and some serum metabolites of older commercial laying hens fed different levels of turmeric rhizome (Curcuma longa) powder. Journal of Medicinal Plants Research, 6: 2141-2145. [DOI:10.5897/JMPR11.1316]
44. Riasi, A., H. Kermanshahi and M.H. Fathi. 2008. Effect of Turmeric rhizome powder (Curcuma longa) on performance, egg quality and some blood serum parameters of laying hens. Proceeding 1st Mediterranean Summit of World Poultry Science Association, Greece.
45. Richmond, W. 1973. Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinical Chemistry, 19: 1350-1356.
46. Samarasinghe, K., C. Wenk, K. Silva and J. Gunasekera. 2003. Turmeric (Curcuma longa) root powder and mannanoligosaccharides as alternatives to antibiotics in broiler chicken diets. Asian-Australian Journal of Animal Science, 16(10): 1495-1500. [DOI:10.5713/ajas.2003.1495]
47. SAS Institute. 2005. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC: 126-178.
48. Saraswati, T.R., W. Manalu, D.R. Ekastuti and N. Kusumorini. 2013. The role of turmeric powder in lipid metabolism and its effect on quality of the first quail's egg. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 38(2): 123-130. [DOI:10.14710/jitaa.38.2.123-130]
49. Sawale, G.K., K.S. Maini and D.S. Rekhe. 2009. Experimental mycotoxicosis in layer induced by ochratoxin and its amelioration with herbomineral toxin binder 'toxiroak'. International Journal of Poultry Science, 8: 798-803. [DOI:10.3923/ijps.2009.798.803]
50. Sharma, R.A., A.J. Gescher and W.P. Steward. 2005. Curcumin: The story so far. European Journal Cancer, 41: 1955-1968. [DOI:10.1016/j.ejca.2005.05.009]
51. Suresh, D. and K. Srinivasan. 2007. Studies on the in vitro absorption of spice principles-Curcumin, capsaicin and piperine in rat intestines. Food Chemistry Toxicology, 45(8): 1437-1442. [DOI:10.1016/j.fct.2007.02.002]
52. Valizadeh, M. and M. Moghaddam. 1984. Exprimental designs in agricultur. Pistaz Elem Press, 1: 90-105.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb