دوره 8، شماره 16 - ( تابستان 1396 )                   جلد 8 شماره 16 صفحات 20-11 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2017). Effect of Different Levels of Guar Meal With β-mannanase Enzyme on Ileal Bacteria Population, Immune Response and Some Blood Parameters in Broiler Chickens. Res Anim Prod. 8(16), 11-20. doi:10.29252/rap.8.16.11
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-799-fa.html
نبی پور افروزی حسن، رضایی منصور، تقی زاده وحید. بررسی تأثیر سطوح مختلف کنجاله گوار با آنزیم بتاماناناز بر جمعیت باکتریایی ایلئوم، پاسخ ایمنی و برخی فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 1396; 8 (16) :20-11 10.29252/rap.8.16.11

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-799-fa.html


چکیده:   (4622 مشاهده)
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف کنجاله ­گوار (صفر، 5 و 10 درصد) و آنزیم بتا-ماناناز (صفر و 05/0 درصد) در دوره ­های رشد و پایانی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×2 با طرح بلوک­های کامل تصادفی بر جمعیت باکتریایی ایلئوم، پاسخ ایمنی و برخی فراسنجه­ های خونی جوجه ­های گوشتی انجام شد. سیصد و شصت قطعه جوجه خروس گوشتی سویه تجاری راس 308 با 6 تیمار، هر تیمار از 4 تکرار و 15 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 42 روز پرورش یافتند. جهت ارزیابی جمعیت باکتریایی ایلئوم، پرنده­ های مورد آزمایش در سن 42 روزگی به روش جابجایی مهره ­های گردنی کشتار شدند و پس از باز کردن حفره شکمی، جمعیت باکتریایی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی پاسخ ایمنی، در سن 35 روزگی یک میلی­لیتر گلبول قرمز گوسفند به صورت داخل عضلانی تزریق شده و در سن 41 روزگی از ناحیه ورید بال خونگیری به عمل آمد. به­منظور تعیین فراسنجه‌های خونی، از هر تیمار 4 پرنده انتخاب و پس از خون­گیری، نمونه­ های خون برای تعیین برخی فراسنجه‌های خونی به آزمایشگاه منتقل شده است. نتایج این آزمایش نشان داد که کمترین جمعیت باکتری­های بی­ هوازی و ای­ کولای مربوط به  جوجه­ های تغذیه شده با سطح 10 درصد کنجاله گوار حاوی مکمل آنزیمی بود (05/0P<)، اما تغذیه سطوح مختلف کنجاله گوار و مکمل آنزیمی بر پاسخ ایمنی و فراسنجه­ های خونی جوجه ­های گوشتی اثر معنی ­داری نداشت. به ­طور­کلی نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از 10 درصد کنجاله گوار در جیره غذایی همراه با مکمل آنزیمی باعث کاهش باکتری­های بی­ هوازی و ای-کولای در ایلئوم شد، اما تاًثیری روی فراسنجه ­های خونی و پاسخ ایمنی جوجه ­های ­گوشتی نداشت.
متن کامل [PDF 500 kb]   (1390 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/8/8 | پذیرش: 1396/8/8

فهرست منابع
1. Abhijit, M., K.S. Samir, R. Subhasish and H. Sudipto. 2013. Effects of partial replacement of soybean meal with roasted guar korma and supplementation of mannanase on performance and carcass traits of commercial broiler chickens. Veterinary World, 6: 693-697. [DOI:10.14202/vetworld.2013.693-697]
2. Conner, S. 2002. Characterization of guar meal for use in poultry rations. Ph.D. Thesis, Texas A&M University, 6-7.
3. Cotter, P.F., A. Malzone, B. Paluch, M.S. Lilburn and A.E. Sefton. 2000. Modulation of humoral immunity in commercial laying hens by a dietary prebiotic. Poultry Science, 38-79.
4. Duncan, D.B. 1955. Multiple rang and multiple F tests. Biomet, 11: 1-20. [DOI:10.2307/3001478]
5. GAO, F., Y. Jiang, G.H. Zhou and Z.K. Han. 2007. The effects of Xylanase supplementation on performance, characteristics of the gastrointestinal tract, blood parameters and gut microflora in broilers fed on wheat- based diets. Animal Feed Science Technology, 142: 173-184. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2007.07.008]
6. Gheisari, A.A., M. Shavakhizavareh, M. Toghyani and R. Bahadoran. 2011. Application of incremental program, an effective way to optimize dietary inclusion rate of guar meal in broiler chicks. Livestock Science, 140: 117-123. [DOI:10.1016/j.livsci.2011.02.018]
7. Grasman, K.A. 2010. In vivo functional test for assessing immunotoxicity in birds (Ed.), Immunotoxicity testing: Methods and Protocols, Methods in Molecular Biology Humana Press, Product, 387-397. [DOI:10.1007/978-1-60761-401-2_25]
8. Gutierrez, O., C. Zhang, D.J. Caldwell, J.B. Carey, A.L. Cartwright and C.A. Bailey. 2008. Guar meal diets as an alternative approach to inducing molt and improving Salmonella Enteritidis resistance in late-phase laying hens. Journal of Poultry Science, 87: 536-540. [DOI:10.3382/ps.2007-00337]
9. Hassan, S.M. 2008. Antimicrobial activities of saponin rich guar meal extract. Ph.D. Thesis, Texas A&M University, 32-35.
10. Hassan, S.M., A.K. EL-Gayar, D.J. Cadwell, C.A. Bailey and A.L. Cartwright. 2008. Guar meal ameliorates Eimeria tenella infection in broiler chicks. Veterinary Parasitology, 157: 133-138. [DOI:10.1016/j.vetpar.2008.07.005]
11. Hassan, S.M., A.U. Haq, J.A. Byrd, M.A. Berhow, A.L. Cartwright and C.A. Baily. 2010. Haemolytic and antimicrobial activities of saponin rich extracts from guar meal. Food Chemistry, 119: 600-605. [DOI:10.1016/j.foodchem.2009.06.066]
12. Huang, X.W., X.S. Liu and F.Q. Xu. 2003. The effect of β-mannanase on growth performance of growing pigs. Feed Research, 29-31.
13. Ishihara, N., D.C. Chu, S. Akachi and L.R. Juneja. 2000. Preventive effect of partially hydrolyzed guar gum on infection of salmonella enteritidis in young and laying hens. Poultry Science, 79: 689-697. [DOI:10.1093/ps/79.5.689]
14. Jackson, M.E., K. Geronian, A. Knox, J. McNab and E. McCartney. 2004. A dose-response study with the feed enzyme B-mannanase in broiler provided with corn-soybean meal based diets in the absence of antibiotic. Poultry science, 83: 1992-1996. [DOI:10.1093/ps/83.12.1992]
15. Kamran, M., N.P. Talat, M. Athar and A. Zulfiqar. 2002. Effect of commercial enzyme (Natugrain) supplementation on the nutritive value and inclusion rate of guar meal in broiler rations. Poultry science, 6: 167-173. [DOI:10.3923/ijps.2002.167.173]
16. Kim, G.B., Y.M. Seo, C.H. Kim and I.K. Paik. 2011. Effect of dietary prebiotic supplementation on the performance, intestinal microflora, and immune response of broilers. Poultry science, 90: 75-82. [DOI:10.3382/ps.2010-00732]
17. Knarreborg, A., M. A. Simon, R.M. Engberg, B.B. Jensen and G.W. Tannock. 2002. Effects of dietary fat source and subtherapetic levels of antibiotic on the bacterial community in the ileum of broiler chickens at various ages. Applied and environmental microbiology, 68: 5919-5924. [DOI:10.1128/AEM.68.12.5918-5924.2002]
18. Kuo, D.C., S.P. Hsu and C.T. Chien. 2009. Partially hydrolyzed guar gum supplement reduces high-fat diet increased blood lipids and oxidative stress and ameliorates FeCl3-induced acute arterial injury in hamsters. Journal of Biomedical Science, 16:15. [DOI:10.1186/1423-0127-16-15]
19. Lee, J.T., C.A. Bailey and A.L. Cartwright. 2009. In vitro viscosity as a function of guar meal and β-mannanase content of feeds. International Journal of Poultry Science, 8: 715-719. [DOI:10.3923/ijps.2009.715.719]
20. Mathlouthi, N., M.A. Mohamed and M. Larbier. 2003. Effect of enzyme preparation containing xylanase and β-glucanase on performance of laying hens fed wheat/barely or maize/soybean meal-based diets. British Poultry science, 44: 62-66. [DOI:10.1080/0007166031000085374]
21. Mehri, M., M. Adibmoradi, A. Samie and M. Shivazad. 2010. Effects of β-mannanase on broiler performance, gut morphology and immune system. African Journal of Biotechnology, 9: 6221-6228.
22. Ozpinar, H., M. Erhard, F. Ahrens, C. Kutay and H. Eseceli. 2010. Effects of Vitamin E, Vitamin C and Mannanoligosacchride (Bio-Mos) supplements on performance and Immune System in broiler chicks. 2010. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9: 2647-2654. [DOI:10.3923/javaa.2010.2647.2654]
23. Panda, A.K., S.V. Rama Rao and M.R. Reddy. 2008. Growth promoters in poultry: novel concepts, 134 pp.
24. Rideout, T.C., Z. Yuan, M. Bakovic, Q. Liu, R.K. Li, Y. Mine and M.Z. Fan. 2007. Guar gum consumption increases hepatic nuclear SREBP2 and LDL receptor expression in pigs fed atherogenic diets. The Journal of Nutrition, 137: 568-572. [DOI:10.1093/jn/137.3.568]
25. Sallam, K.I. 2007. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Control, 18: 566-575. [DOI:10.1016/j.foodcont.2006.02.002]
26. SAS Instituate. 2001. SAS/STAT users Gonid. Releas 8.02 ed. SAS lnstitute Inc., Cary Nc. USA.
27. Shashidhara, R.G. and G. Devegowda. 2003. Effectof dietary mannan oligosaccharide on broiler breeder production traits and immunity. Poultry Science, 82: 1319-1325. [DOI:10.1093/ps/82.8.1319]
28. Spring, P., C. Wenk, K.A. Dawson and K.E. Newman. 2000. The effect of dietary mannanoligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of bacteria in the ceca of Salmonella challenged broiler chicks. Poultry Science, 79: 205-211. [DOI:10.1093/ps/79.2.205]
29. Warrand, J. 2006. Healthy polysaccharides the next chapter in food products. Journal Food Technology Biotechnology, 44: 355-370.
30. World Health Organisation. 2002. Manual on animal influenza diagnosis and surveillance. Geneva.
31. Wu, G., M.M. Bryant, R.A. Voitle and D.A. Roland. 2005. Effect of B-mannanase in corn-soy diets on commercial leghorns in second-cycle hens. Poultry Science, 84: 1261 -1267. [DOI:10.1093/ps/84.6.894]
32. Zhang, C. 2004. Evalution of guar meal as a source of prebiotic galactomannans for laying hens. Ph.D. Thesis, Texas A&M University, 13: 14-25.
33. Zou, X.T., X.J. Oiao and Z.R. Xu. 2006. Effect of B-mannanase (Hemicell) on growth performanee and immunity of broilers. Poultry Science, 85: 2176-2179. [DOI:10.1093/ps/85.12.2176]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb