بهمنظور بررسی نقش آنتی اکسیدانی ویتامین E و کوآنزیم Q10 بر ایمنی جوجههای گوشتی تحت شرایط تنش سرمایی، 500 قطعه جوجه نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار، در 25 واحد آزمایشی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: گروه کنترل مثبت (شرایط عادی پرورش، بدون دریافت آنتی اکسیدان)، گروه کنترل منفی (تنش سرمایی، بدون دریافت آنتیاکسیدان)، گروههای دریافتکننده ویتامین E (150 میلیگرم در کیلوگرم جیره)، کوآنزیم Q10 (40 میلیگرم در کیلوگرم جیره) و مخلوط E+Q10 در شرایط تنش سرمایی. از روز 15 دوره پرورش دمای سالن برای اعمال تنش سرمایی به 15 درجه سانتیگراد کاهش و تا پایان دوره پرورش ثابت نگه داشته شد. نتایج نشان داد که وزن نسبی طحال در نتیجه تنش کاهش یافت و استفاده از آنتی اکسیدانها باعث بهبود وزن نسبی آن شد. وزن نسبی بورس در نتیجه تنش سرمایی افزایش معنیدار داشت (01/0 p< ). تفاوتی بین تیمارهای آزمایشی از نظر فراسنجههای مربوط به گلبولهای سفید، تیتر واکسنها و تزریق SRBC مشاهده نشد (05/0 p> ). نتایج مربوط به تست پاسخ زیر جلدی به فایتوهماگلوتینین (01/0 p< ) و تکثیر لنفوسیتهای T در شرایط آزمایشگاهی (05/0 p< ) معنیدار بود و استفاده از آنتی اکسیدانها در شرایط تنش سرمایی باعث بهبود پاسخ ایمنی سلولی شد. کاهش درصد تلفات در نتیجه استفاده از آنتی اکسیدآنها به خصوص Q10 تحت شرایط تنش سرمایی مشاهده شد. نتیجه گرفته شد که مصرف آنتی اکسیدانها در شرایط تنش سرمایی باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی سلولی شده و تلفات جوجهها را کاهش داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |