دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1404 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 191-180 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saei M, Soflaee Shahrbabak M. (2025). Investigation and Ranking of Production and Marketing Constraints and Opportunities of Broilers in Kerman City. Res Anim Prod. 16(3), 180-191. doi:10.61882/rap.2025.1481
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1481-fa.html
ساعی مهدیه، سفلایی شهربابک محمد.(1404). شناسایی و رتبه‌بندی محدودیت‌ها و فرصت‌های تولید و بازاریابی مرغ ‎داری‌های گوشتی شهرستان کرمان پژوهشهاي توليدات دامي 16 (3) :191-180 10.61882/rap.2025.1481

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1481-fa.html


1- بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران
2- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران
چکیده:   (1117 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: مرغ و تخم‎‌مرغ از غذاهای اصلی و تأمین‌کننده بخشی از پروتئین موردنیاز مردم جامعه هستند. در صورتیکه این صنعت با چالش مواجه شود، در واقع سلامت جامعه با چالش روبه‌رو خواهد شد. در حال حاضر، این صنعت در زمینه تولید و بازاریابی با مشکلات و معضلات عدیده‌ای روبه‌رو است. در مطالعه حاضر، تلاش شده است ضمن شناسایی مشکلات و فرصت‌های پیش‌روی مرغداری‌های گوشتی شهرستان کرمان، این مشکلات و فرصت‌ها اولویت‌بندی گردند.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر کاربردی، از نوع توصیفی-پیمایشی و براساس نحوه گردآوری داده‌ها از نوع پژوهش‌های ترکیبی (کمی-کیفی) است. برای جمع‌آوری داده‌های اولیه، ابتدا از طریق مطالعات کتابخانه‌ای، پرسش ‎نامه‌ای دقیق که تمامی اهداف پژوهش را پوشش ‌دهد تهیه شد و از قبل مورد آزمون قرار گرفت. برای سنجش روایی پرسشنامه‌ از روش روایی صوری و محتوایی و به‌منظور تعیین پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. داده‌ها به ‎روش مصاحبه شخصی طی سال‎ های 1400-1399 گردآوری شدند. جامعه آماری تحقیق حاضر را در بخش کیفی، خبرگان صنعت طیور و در بخش کمی، تولیدکنندگان مرغ ‎داری‌های گوشتی شهرستان کرمان تشکیل می‌دادند. نمونه در بخش کیفی شامل شش تن از متخصصین و خبرگان حوزه صنعت طیور بود که به‎ روش گلوله‎ برفی انتخاب شدند. تعداد نمونه در بخش کمی با استفاده از فرمول کوکران 45 نفر بود. با توجه به این که تعدادی از پرسشنامه‌ها بازگشت یا به‌طور کامل پاسخ داده نشدند، در نهایت 25 پرسش‎نامه جهت مطالعه مورد تائید قرار گرفتند. به ‎منظور رتبه‌بندی محدودیت‌ها و فرصت‌های مورد توافق در مطالعه، از روش رتبه‌بندی گرت استفاده شد. در مرحله اول، این رتبه‌بندی به موقعیت‌های درصدی و در گام دوم، موقعیت‌های درصدی هر رتبه با استفاده از جدول ارائه ‎شده توسط گرت و وودورث (1969) به نمرات تبدیل شدند. سپس برای هر عامل، نمرات هر یک از پاسخ‌گویان با هم جمع و بر تعداد کل پاسخ‌دهندگان تقسیم شدند تا میانگین نمره هر عامل به‌دست آید. این میانگین نمرات برای همه عوامل به‌ترتیب نزولی مرتب شد، محدودیت‌ها و فرصت‌ها بر این اساس رتبه‌بندی شدند و عامل دارای بالاترین میانگین نمره به‌عنوان مهم‌ترین محدودیت یا فرصت در دسته مربوطه در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: با توجه به نتایج، اولین و مهم‌ترین محدودیت تولید شناسایی‎ شده توسط مرغ ‎داران، هزینه بالای نهاده‌ها با میانگین نمره 78/2 است. دومین و سومین محدودیت به‌ترتیب عدم حمایت دولت و کمبود نهاده‌های موردنیاز با میانگین نمره‌های 71/1 و 64/4 هستند. بنا بر این، تولیدکنندگان با مشکل جدی در تأمین نهاده‌ها و تأمین نقدینگی مورد نیاز بهدلیل افزایش قیمت نهاده‌ها مواجه هستند و این موضوع در نهایت باعث کاهش جوجهریزی میشود. همچنین، کم‌اهمیت‌ترین محدودیت‌ها به‌ترتیب روش‌های نامناسب مدیریت با میانگین نمره 20/3 و شرایط آب و هوایی نامناسب با میانگین نمره 38/2 شناخته شدند. مهم‌ترین فرصت‌های تولید صنعت مرغداری شهرستان به‌ترتیب رشد جمعیت و افزایش تقاضا با میانگین نمره 78/1، وجود زمین با میانگین نمره 67/5 و فراوانی نیروی کار با میانگین نمره 60/1 در بالاترین درجه اهمیت قرار دارند. از طرف دیگر، به‌ترتیب فرصت‌های فراوانی نهاده‌ها، سیاست‌های حمایتی و تشویقی دولت و اعطای وام و اعتبار توسط نهادهای ذیربط به‌عنوان کم‌اهمیت‌ترین فرصت‌ها از دید تولیدکنندگان معرفی شدند. مهم‌ترین محدودیت‌های بازاریابی نیز به‌ترتیب وجود واسطه‌ها با میانگین نمره 71/6، عدم ثبات قیمت محصول با میانگین نمره 70/3 و پایین‎بودن قیمت محصول با میانگین نمره 69/5 هستند. یکی از مهم‌ترین مشکلات صنعت مرغ ‎داری، دلال‎ محور بودن آن است و دلال‌ها تعیین‌کننده سرنوشت تولید این صنعت در شهرستان شناسایی شدند. حضور پررنگ واسطه‌ها، هم در بازار تولیدات کشاورزی و هم در بازار خوراک دام به‌چشم می‌خورد. افزایش و نوسانات قیمت محصول نیز نتیجه حضور دلال‌ها در این بخش است. کم‌اهمیت‌ترین محدودیت‌ها، به‌ترتیب تقاضای پایین مصرفکننده با میانگین نمره 20/7 و کیفیت پایین محصول با میانگین نمره 22/5 معرفی شدند. به‌ترتیب تقاضای مستمر برای محصولات با میانگین امتیاز 71/6، دسترسی به بازار با میانگین امتیاز 61/5 و دسترسی به امکانات حمل و نقل با میانگین امتیاز 55/8 به‌عنوان مهم‌ترین فرصت‌های بازاریابی صنعت مرغ‎داری شهرستان کرمان در بالاترین درجه اهمیت قرار دارند. از طرف دیگر، وجود کارخانه‌ها و صنایع تبدیلی و سیاست دولت در مورد تجاری‌سازی کشاورزی و تأکید عمده بر بخش دام، به‌عنوان کم‌اهمیت‌ترین فرصت‌ها از دید تولیدکنندگان شناسایی شدند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می ‎دهند که هزینه بالا و کمبود نهاده‌ها مهم‌ترین محدودیت‌های تولید مرغ ‎داری‌های گوشتی شهرستان کرمان هستند. مهم‌ترین اقلام مورد استفاده در تغذیه طیور (ذرت و کنجاله سویا) از طریق تخصیص ارز دولتی از دیگر کشورها وارد می‌شوند. متأسفانه، نهاده موردنیاز تولیدکنندگان به‌طور کامل تأمین نمی‌شود و در نهایت نهاده با قیمتی متفاوت از نرخ دولتی عرضه می‌شود. بی‌شک، عدم توجه به حل مشکل تأمین به‌موقع نهاده‌ دامی مرغ‎داران و یا عدم قیمت‌گذاری مناسب، ضرر و زیان سنگینی را متوجه صنعت طیور گوشتی در شهرستان خواهد کرد و مرغ‎ داران دیگر توان تولید و جوجه‌ریزی مورد درخواست را نخواهند داشت؛ این موضوع کاهش تولید و در نتیجه افزایش قیمت مصرف‌کننده را در پی خواهد داشت. نظارت دولت و دستگاه‌های نظارتی بر خرید و عرضه نهاده‌های دامی به تولیدکنندگان، حذف واسطه‌ها از طریق تشکیل شرکت تعاونی، ارائه خدمات مشاوره‌ای تخصصی به تولیدکنندگان و پرورش‌دهندگان از طریق مراکز آموزش دولتی و خصوصی و نظارت بر عرضه سوخت از پیشنهادات مطالعه حاضر به‌شمار می‌روند.

متن کامل [PDF 910 kb]   (52 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دامپروری و تولید
دریافت: 1403/11/22 | پذیرش: 1404/3/5

فهرست منابع
1. Adeli, A., Baei, H., & Pendar, M. (2019). Determination and ranking the influencing factors on fishery products export in Iran. Iranian Scientific Fisheries Journal, 29(1), 13-25. [In Persian]
2. Agricultural statistics. (2022). The Second volume. Ministry of agricultural, planning and economic deputy, information and communication technology center. Avaiable at: https://www.maj.ir/Index.aspx?page_=form&lang=1&PageID=11583&tempname=amar&sub=65&methodName=ShowModuleContent. [In Persian]
3. Assefa, F., Tadesse, T., & Dancho, A. (2015). Challenges and opportunities of village poultry production in Arbegona Woreda, Sidama zone, southern Ethiopia. Developing Country Studies, 5(11), 71-78.
4. Bezabih Yitbarek, M., Tamir Mersso, B., & Mengistu Wosen, A. (2016). Constraints of small-scale commercial poultry farms analyzed by Garett's ranking technique in and around Debre Markos, Amhara Region, Ethiopia. World Veterinary Journal. 6(4), 203-209. [DOI:10.5455/wvj.20161086]
5. Chaudhary, B. N., Verma, R. R., Sengar, V. S., Ahmad, R., & Singh, K. K. (2020). Constraints in production and marketing of broilers & layer farming of poultry birds in Gorakhpur district of U.P. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9(5), 106-108.
6. Demeke, S. (1996). Study on Egg Production of White Leghorn under Intensive, Semi- Intensive and Rural Household Conditions in Ethiopia. Livestock Research for Rural Development, 8(2), 1-7.
7. FAO. (2022). Production quantities of Meat, chicken by country 2022. Accessed via https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize. [In Persian]
8. FAO. (2019). Meat market Review. Overview of global meat market developments in 2018. [In Persian]
9. Garima and Shruty. (2008). Poultry Farming the Problems and Prospects of Poultry Marketing and Research. International Journal of Advances in Engineering and Management, 2(5), 623-627.
10. Garret, H. E., & Woodworth, R. S. (1969). Statistics in Psychology and Education. Vakils, Feffer and Simons Pvt. Ltd. Bombay, 329.
11. Ghorbani, M. R. (2015). Opportunities and threats facing the country's poultry industry. National electronic conference on passive defense in the agricultural sector, Ministry of Science, Research and Technology of Iran, Agriculture sciences and natural resources university of Khuzestan. [In Persian]
12. Gangwar, L.S., Saran, S., & Kumar, S. (2013). Integrated poultry-fish farming systems for sustainable rural livelihood security in Kumaon Hills of Uttarakhand. Agricultural Economics Research Review, 26, 181-188.
13. Goel, R., & Toor, J. S. (2023). Mortality of chickens in broiler poultry farms in Punjab: A Garrett ranking technique based analysis. Journal of Food, Agriculture & Environmen, 21(1), 54-57.
14. Goitom, G., Bezabih, E., & Berhanu, G. (2017). Major constraints and opportunities of poultry value chain in Adwa Wereda, Central zone of Tigray, Ethiopia. Industrial Engineering Letters, 7(5), 29-36.
15. Islam, R., Kalita, N., Sapcota, D. Mahanta, J. D. Deka, R. J. Phookan, A., Hussain, J., & Rahman, M. (2019). Constraints Perceived by Indigenous Chicken Farmers of Brahmaputra Valley of Assam. Veterinary Research International, 7(4), 234-236.
16. Mohanraj, R., & Manivannan, L. (2012). A study on satisfaction level and problems faced by poultry farm owners' with special reference to Namakkal district, Tamilnadu. International Journal of Management, IT and Engineering, 2(3), 1-34.
17. Mustafawi, S. M. (2012). Challenges of Iran's poultry industry and solutions to deal with them. Economic Research Deputy, Strategic Report, No. 148, Report Code: 04-8-91-10, [In Persian]
18. Nebiyu, Y., Berhan, T. and Ashenafi, M. (2016). Constraints, Opportunities and Socio-Economic Factors Affecting Flock Size Holding In Small Scale Intensive Urban Poultry Production In Addis Ababa, Ethiopia. Agriculture Biological Journal of North America, 7(3), 146-152.
19. Osti, R., Bhattarai, D., Chaudhary, H., & Singh, V. (2017). Poultry Production in Nepal: Characteristics, Productivity and Constraints. International Journal of Applied Sciences and Biotechnology, 5(2), 222-226. [DOI:10.3126/ijasbt.v5i2.17616]
20. Pishbahar, E., Abdolkarimsaleh, K., & Dashti, G. (2016). Calculate the optimal hedge ratio for corn imported input of Iran poultry industry. Journal of Animal Science Research, 26(1), 167-174.
21. [In Persian]
22. Praveena, S., & Bojiraj. M. (2017). A cross sectional study on constraints in broiler farming at Perambalur district of TamilNadu. The Asian Journal of Animal Science, 12(2), 120-123. [DOI:10.15740/HAS/TAJAS/12.2/120-123]
23. Rajendran, K., & Samarendu, M. (2003). Comparative Economic Analysis and Constraints in Egg Production Under Cage Vs. Deep Litter Systems of Rearing in India. International Journal of Poultry Science, 2(2), 153-158. [DOI:10.3923/ijps.2003.153.158]
24. Saei, M. (2019). Examining Barriers and Problems of Greenhouse Vegetables Production in the South of Kerman Province. Journal of Vegetables Sciences, 3(5), 67-81. [In Persian]
25. Saini, M., & Kumar, S. (2024). Study on constraints and problems faced by the farmers in marketing of broiler in Shahdara, Delhi NCR. Asian Journal of Agricultural Extension, Economics & Sociology, 24(6), 179-183. [DOI:10.9734/ajaees/2024/v42i62476]
26. Sajitha, C. R., & Ramchandra, S. (2022). Constrains in production and marketing of broiler in Chaka block, district Prayagraj (Uttar Pradesh). The Pharma Innovation Journal, 11(5), 1825-1826.
27. Sheibani Nougabi, M., Karbasi, A., & Mohammadi, H. (2024). Identification and Prioritization of Business Risks of Poultry Production Units. Journal of Agricultural Economics & Development, 38(1), 33-52. [In Persian]
28. Sree Lakshmi, A., Girish, M.R., & Mamatha, G. (2023). Marketing of broiler birds under contract and non-contract broiler farming in Bengaluru south transect-A Comparative Analysis. Biological Forum, 15(5), 114-120.
29. Statistics and information of animal husbandry department of Kerman province. (2022). Deputy of animal production improvement, Organization of agriculture- jahad of Kerman province. [In Persian]
30. Tadelle, D., Nigusie, D., Alemu, Y., & Peters, K.J. (2003). The Feed Resource Base and Its Potentials for Increased Poultry Production in Ethiopia. World's Poultry Science Journal, 58, 77-87. [DOI:10.1079/WPS20020009]
31. Yevu, M. (2013). Profit efficiency of layer production in Brong Ahafo and greater Accra regions of Ghana. Department of agricultural economics and agribusiness, College of agriculture and consumer sciences, University of Ghana, Legon.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb