دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1404 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 105-95 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajkhodadadi I, Ghasemi H A, bahrami M R. (2025). Evaluation of Using Savofen© on Performance and Some Blood Biochemical Parameters of Broilers in Stress Condition with Dexamethasone. Res Anim Prod. 16(3), 95-105. doi:10.61882/rap.2025.1443
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1443-fa.html
حاج خدادادی ایمان، قاسمی حسینعلی، بهرامی محمد رضا.(1404). بررسی استفاده از افزودنی تجاری ساووفن (Savofen©) بر پایه متابولیت‎ های گیاهی بر عملکرد و متابولیت‎ های خونی جوجه‎ های گوشتی تحت شرایط القای تنش به ‎وسیله دگزامتازون پژوهشهاي توليدات دامي 16 (3) :105-95 10.61882/rap.2025.1443

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1443-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده:   (1011 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: صنعت پرورش طیور در دهه ‏های اخیر از آنتی‏ بیوتیک ‏ها در راستای پیشگیری، حفظ سلامت و همچنین عامل تحریک‎ کننده رشد و بهبود تولید استفاده نموده ‎است. اما استفاده بی ‎رویه از آنتی‎ بیوتیک ‏ها اثرات مضری در این صنعت به‎ همراه داشته است. استفاده بی‎ رویه از این ترکیبات در خوراک طیور و عدم رعایت فاصله زمانی مناسب جهت خروج و دفع از لاشه تا بازار مصرف‎ کنندگان، بیماریهای خطرناکی مانند سرطان، حساسیت، عفونتهای ثانویه و افزایش مقاومت آنتی ‎بیوتیکی میکروارگانیسمها در مصرفکنندگان را به‎ وجود خواهد آورد. لذا، دغدغه پژوهشگران به‎ کارگیری جایگزین‏ های مناسب و بدون ضرر به‎ جای آنتی ‎بیوتیکها در جیرهی طیور است. اخیرا، مشتقات گیاهان دارویی (فیتوبیوتیکها) از قبیل گیاهان دارویی، اسانس‌ها و چاشنیهای گیاهی به ‎عنوان جایگزین معرفی گردیده ‎اند. از ویژگی گیاهان دارویی خواص درمانی مطلوب، تحریک مصرف غذا و فعالیت ضدمیکروبی و آنتی ‎اکسیدانی را میتوان ذکر نمود.
مواد و روشها: این آزمایش به‌‎منظور بررسی اثر محصول تجاری ساووفن بر عملکردهای تولیدی، برخی متابولیتهای خونی، آنزیمهای آنتی‎ اکسیدانی و وضعیت استرس در جوجه‎ های گوشتی تحت شرایط القای تنش به‎ وسیله دگزامتازون طرح ریزی و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و ‌20 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی‌ شامل: ‌1) تیمار شاهد (کنترل مثبت)، 2) تیمار شاهد (تیمار تحت استرس به‎ وسیله دگزامتازون)، 3)‌ تیمار تحت استرس به ‎وسیله دگزامتازون همراه با 200 میلی ‎گرم محصول ساووفن، و 4) تیمار تحت استرس به ‎وسیله دگزامتازون همراه با 400 میلی‎ گرم محصول ساووفن بودند. جیره پایه تیمارهای آزمایش براساس احتیاجات ارائه‎ شده در راهنمای پرورش سویه راس 308 با کمک نرم ‎افزار UFFDA تنظیم گردید. تمامی جیره‏های آزمایشی از نظر انرژی، پروتئین و سایر مواد مغذی یکسان بودند. خوراک مصرفی و وزن بدن در پایان هر یک از دورههای آغازین، رشد و پایانی اندازه‏ گیری و افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل نیز محاسبه شدند. از قرص ‎های دگزامتازون 0/5 میلی‎ گرمی برای القای تنش فیزیولوژیکی به ‎میزان 0/6 میلیگرم برای هر کیلوگرم  وزن بدن استفاده شد. در پایان دوره دو قطعه جوجه از هر تکرار به‎ طور تصادفی انتخاب شدند و خون‎ گیری از طریق ورید بال انجام گرفت. نمونه خون به داخل لوله‎ های عاری از ماده ضد انعقاد به‎ منظور جداسازی سرم خون جهت اندازهگیری متابولیت‎ های بیوشیمیایی سرم منتقل شد و پس از سانتریفیوژ، سرم به‎ دست آمده تا شروع آزمایش در دمای 20- درجه نگه داری شد. سرم خون از طریق سانتریفیوژ کردن نمونه‎ های خونی فاقد  EDTAبا سرعت 3000 دور در دقیقه به‎ مدت 15 دقیقه تفکیک گردید. برای اندازه ‎گیری گلوکز، پروتئین، تریگلیسرید، کلسترول، HDL کلسترول وLDL  کلسترول سرم و غیره، کیت‎ های آنزیمی شرکت پارس آزمون و دستگاه اسپکتروفتومتر مدل Ce1010 انگلستان مورد استفاده قرار گرفتند.
یافته‎ ها: در انتهای دوره، وزن بدن تیمار کنترل مثبت و تیمار حاوی 0/4 ساووفن همراه با تنش دگزامتازون عملکرد مشابهی داشتند و نسبت به تیمار کنترل منفی معنی ‎دار بودند (P < 0.05). مؤلفه افزایش وزن روزانه در انتهای دوره بین تیمارهای شاهد مثبت و 0/4 ساووفن همراه با تنش دگزامتازون عملکرد یکسانی داشت و تفاوت معنی‎ دار نبود (p >0.05). همچنین، تیمار کنترل منفی و 0/2 ساووفن همراه با تنش دگزامتازون عملکرد یکسانی داشتند (P > 0.05)، اما نسبت به یکدیگر تفاوت معنی ‎دار مشاهده گردید (P < 0.05). هیچ‎ یک از مؤلفه‎ های خونی، از جمله سطح گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول، LDL کلسترول، LDL کلسترول، HDL کلسترول، و VLDL  کلسترول سرم، تفاوت معنی ‎دار نداشتند (p >0.05). هر دو آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز در تیمار کنترل منفی نسبت به سایر تیمارها دارای تفاوت معنی‎ دار بودند (P < 0.05). دو مؤلفه سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز تیمار شاهد مثبت نسبت به سایر تیمارها دارای تفاوت معنی‎ دار بودند (P < 0.05). در مؤلفه مالون‎ دی ‎آلدئید، تیمار کنترل مثبت 0/2 ساووفن همراه با القای تنش به ‎همراه دگزامتازون عملکرد مشابه داشتند اما نسبت به تیمار 0/4 ساووفن همراه با القای تنش به‎ همراه دگزامتازون تفاوت معنی ‎داری داشتند (P < 0.05). ظرفیت آنتی‎ اکسیدانی کل نیز در تیمار کنترل منفی نسبت به سایر تیمارها تفاوت معنی‎ داری داشت (P < 0.05). مولفه کورتیکوسترون و تری‎ یدو‎تیرونین در تیمار کنترل منفی نسبت به سایر تیمارها تفاوت معنی‎ دار داشت (P < 0.05). از طرفی، بین تیمارها در مؤلفه تترایدوتیرونین تفاوت معنی‎ دار مشاهده نشد. نسبت‎ های تری‎ یدو تیرونین/تترایدوتیرونین در تمامی تیمارها یکسان و نسبت به تیمار شاهد مثبت دارای تفاوت معنی‎ دار بودند (P < 0.05).
نتیجه‎ گیری: در مجموع، تیمار 0/4 ساووفن تحت شرایط تنش عملکرد مثبت خود را طی شرایط استرس نشان داد و در اکثر مولفه‎ ها با تیمار کنترل مثبت عملکرد مشابه داشت که نشان می ‎دهد می ‎توان در شرایط تنش از این مکمل برای بهبود شرایط استفاده کرد.

 
متن کامل [PDF 1442 kb]   (29 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/11/26 | پذیرش: 1404/3/8

فهرست منابع
1. Azarbad, E. Kermanshahi, H. Yaghobfar, A., Meimandipour, A. (2019). Effect of different levels of Satureja khuzistanica essential oil in common and microcapsulated forms on intestinal morphology and performance of broiler chickens. Journal of Animal Production, 21(1),87-96.
2. Al-Kassie, G. A. M. (2009). Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal, 29(4), 169- 173.
3. Ahmad, A.A., Wendt, K.R., & Zientek, J. (2015). Effects of phylogenetic feed additives on growth performance, feed intake, feed conversion, blood protein and serum immunoglobulin in broiler chickens. Turkish Journal of Food and Agriculture, 25(5), 549-554.
4. Capurso, N .A., & Fahmy, T .M. (2011). Development of a pH-Responsive Particulate Drug Delivery Vehicle for Localized Biologic Therapy in Inflammatory Bowel Disease. Yale Journal Biology Medicine, 84(3), 285-6.
5. Case, G.L., He, L., Mo, H., & Elson, C. E. (1995). Induction of geranly pyrophosphate pyrophosphatase activity by cholesterol suppressive isoprenoids. Lipids, 30, 357-359 [DOI:10.1007/BF02536045]
6. Ciftci, M., Dalkilic, B., Cerci, I. H., Guler, T., Ertas, O. N. & Arslan, O. (2009). Influence of dietary Cinnamon Oil Supplementation on Performance and Carcass Characteristics in Broilers, Journal of Applied Animal Research, 36, 1, 125-128. [DOI:10.1080/09712119.2009.9707045]
7. Ciftci, M., Simsek, U. G., Yuce, A., Yilmaz, B., & Dalkilic, B. (2010). Effects of Dietary Antibiotic and Cinnamon Oil Supplementation on Antioxidant Enzyme Activities, Cholesterol Levels and Fatty Acid Compositions of Serum and Meat in Broiler Chickens, Acta Veterinarian Brunensis, 79, 33-40. [DOI:10.2754/avb201079010033]
8. Craig, W. J. (1999). Health-promoting properties of common herbs. American Journal Clinical Nutrient, 70, 491-499. [DOI:10.1093/ajcn/70.3.491s]
9. De Rodas, B. Z., Gilliand, S. E., & Maxwell, C. V. (1996). Hypocholesterolemic action of lactobacillus acidophilus AT CC 43121 and calcium in swine with hypercholesterolemia induced by diet. Journal of Dairy Science, 79, 2121-2128. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(96)76586-4]
10. Deighton, N., Glidewell, S. M., Deans, S. G., & Goodman, B. A. (1993). Identification by EPR spectroscopy of carvacrol and thymol as the major sources of free-radicals in the oxidation of plant essential oils. Journal Science of Food Agricalture, 63, 221-225. [DOI:10.1002/jsfa.2740630208]
11. Denli, M., Okan, F., & Uluocak, A. N. (2004). Effect of dietary supplementation of herb essential oils on the growth performance, carcass and intestinal characteristics of quail. South African Journal Animal Science, 34(3), 174-179.
12. Deyoe, C.W., Dvies, R.E., Krishnan, R., Khaund, R., & Couch, J.R. (1962). Studies on the taste preference of the chick. Poultry Science, 41(3), 781-784. [DOI:10.3382/ps.0410781]
13. Eid, Y., Ohtsuka, A., & Hayashi, K. (2003). Tea polyphenols reduce glucocorticoid-induced growth inhibition and oxidative stress in broiler chickens. British Poultry Science, 44(1), 127-132. [DOI:10.1080/0007166031000085427]
14. Forogh Mohammadi F., Chobkar N., & Guderzi, M. (2019). Investigating the effect of oregano plant powder and Shirazi thyme on blood parameters, oxidative stress indices and titers obtained from Newcastle and Gamboro virus vaccines in broilers. Veterinary Journal, 127-129. [In Persian]
15. Ganong, W. F. (1999). Review of Medical Physiology. 19th ed. Stanford, Connecticut, Appleton and Lange, 353 p.
16. Garcia,V., Catala Gregori, P., Hernandez, F., Megras, M.D., & Madrid, J. (2006). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 16, 555-562. [DOI:10.3382/japr.2006-00116]
17. Ghalamkari, G.H., Toghyani, M., Tavalaeian, E., Landy, N., Ghalamkari, Z., & Radnezhad, H. (2011). Efficiency of different levels of Satureja hortensis L. (Savory) incomparison with an antibiotic growth promoter on performance, carcass traits, immune responses and serum biochemical parameters in broiler chickens. African Journal of Biotechnology 10(61), 13318-13323
18. Hong, J. C., Steiner, T., Aufy, A., & Lien, T. F. (2012). Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestock Science, 144, 253-262. [DOI:10.1016/j.livsci.2011.12.008]
19. Hasselgren, P.O. (1999). Glucocorticoids and muscle catabolism. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2(3), 201-5. [DOI:10.1097/00075197-199905000-00002]
20. Kohlert, C., Gernot Schindler, M.D., Reinhard, W. M., Gudrun, A., Benno Brinkhaus, M.D. Hartmut D., Eva-Ulrike, G., & Markus, V. (2002). Systemic Availability and Pharmacokinetics of Thymol in Humans. Clinical Pharmacology, 42(7), 731-737. [DOI:10.1177/009127002401102678]
21. Lee, K. W., Everts, H., Kappert, H. J., Frehner, M., Losa, R., & Beynen, A. C. (2003a). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44, 450-457. [DOI:10.1080/00071660301985]
22. Lee, K. W., Everts, H., Kappert, H. J., Frehner, M., Losaand, R., & Beynen, A. C. (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymesand lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science,44, 450-457. [DOI:10.1080/0007166031000085508]
23. Lee, M. K., Park, Y.B., Moon, S.S., Bok, S.H., Kim, D.J., Ha, TY., Jeong, TS., Jeong, KS., & Choi, M.S. (2007). Hypocholesterolemic and antioxidant properties of 3-(4-hydroxyl) propanoic acid derivatives in high-cholesterol fed rats. Chemico Biological Interactions, 170, 9-19. [DOI:10.1016/j.cbi.2007.06.037]
24. Mativan, R., & Kalaiarasi, K. (2007). Panchagavya and andrographis panculata as alternatives to antibiotic growth promoters on hematological, serum biochemical parameters and immune status of broilers. Poultry Science, 44, 198-204. [DOI:10.2141/jpsa.44.198]
25. Nazarizadeh, A., & Asri-Rezaie, S. (2016). Comparative study of antidiabetic activity and oxidative stress induced by zinc oxide nanoparticles and zinc sulfate in diabetic rats. AAPS Pharmacolo Science Technology. 17, 834-843. doi: 10.1208/s12249-015-0405-y. [In Persian] [DOI:10.1208/s12249-015-0405-y]
26. Nobakht, A., Atash Zamzam, A., & Mazloum, F. (2011). The effects of using different levels of Shirazi thyme powder and extract on performance, egg quality and biochemical parameters and blood safety of laying hens. Science and Research Journal of Animal Science, 11, 57-69. [In Persian]
27. Opasanon, S., Muangman, P., & Namviriyachote, N. (2010). Clinical Effectiveness of Alginate Silver Dressing in Outpatient Management of Partial-Thickness Burns, International Wounder Journal, 7, 467-471. [DOI:10.1111/j.1742-481X.2010.00718.x]
28. Radwan, N. L., Hassan, R. A., Qota, E.M., & Fayek, H. M. (2008). Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying hens. International Journal of Poultry Science, 7, 134-150. [DOI:10.3923/ijps.2008.134.150]
29. Sadeghi, GH., Karimi, A., Jahromi, SH., Azizi, T. & Daneshmand, A. (2012). Effects of Cinnamon, Thyme and Turmeric Infusions on the Performance and Immune Response in of 1- to 21-Day-Old Male Broilers, Brazilian Journal of Poultry Science, 14, 15-20. [DOI:10.1590/S1516-635X2012000100003]
30. Saito, A., Nakamura, K., Hori, Y., & Yamamoto, M. (1999). Effects of capsaicin on serum triglycerides and free fatty acid in olive oil treated rats. International Journal for Vitamin and Nutrition research. Internationale Zeitschrift fur Vitamin-und Ernahrungsforschung. Journal International de Vitaminologie et de Nutrition, 69(5), 337-340. [DOI:10.1024/0300-9831.69.5.337]
31. Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E, Kilinc, K., & Yildirim, Y. (2005). Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal Animal Science, 35, 61 72. [DOI:10.4314/sajas.v35i1.4050]
32. Sultana, K., Godward, G., Reynolds, N., Arumugaswamy R., Peiris, P., & Kailasapathy, K. (2000). Encapsulation of probiotic bacteria with alginate-starch and evaluation of survival in simulated gastrointestinal conditions and in yoghurt. International Journal Food Microbiology, 62(1-2), 47-55. [DOI:10.1016/S0168-1605(00)00380-9]
33. Sheu, T.Y., & Marshall, R. T. (1993). Microentrapment of Lactobacilli in Calcium Alginate Gels. Journal of Food Science, 58(3), 557-561. [DOI:10.1111/j.1365-2621.1993.tb04323.x]
34. Siuta-Cruce, P., & Goulet, J. (2001). Improving probiotic survival rates. Food Technology. 55,44-36.
35. Thompson, M.G., Thom, A., Partridge, K., Garden, K., Campbell, G.P., Calder, G. and Palmer, R.M. (1999). Stimulation of myofibrillar protein degradation and expression of mRNA encoding the ubiquitin‐proteasome system in C2C12 myotubes by dexamethasone: effect of the proteasome inhibitor MG‐132. Journal of Cellular Physiology, 181(3): 455-61. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-4652(199912)181:3<455::AID-JCP9>3.3.CO;2-B [DOI:10.1002/(SICI)1097-4652(199912)181:33.3.CO;2-B]
36. Toghyani, M., Gheisari, A., Ghalamkari, G. & Eghbalsaied, S. (2010). Evaluation of cinnamon and garlic as antibiotic growth promoter substitutions onperformance, immune response, serum biochemical and haematological parametersin broiler chicks. Livestock Science, 138: 167-173. [In persian]. [DOI:10.1016/j.livsci.2010.12.018]
37. Yeghane Parast, M., Jafari, A., Khojaste key, M., Hashemi, S. M. (2017). The Effects of Different levels of Savory Essential Oil in Drinking Water on Performance and some Carcass Traits, immunity and Hematology of Broiler Chickens. Animal Sciences (Former Research and Development) - Ministry of Agricultural Jihad, 31(120), 19-34. [In Persian]
38. Zhang, K.Y., Yan, F., Keen, C.A., & Waldroup, P.W. (2005). Evaluation of microencapsulated essential oils and organic acids in diets for broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 4(9), 612-619. [DOI:10.3923/ijps.2005.612.619]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb