دوره 10، شماره 23 - ( بهار 1398 )                   جلد 10 شماره 23 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yeganeparast M, Jafari Arvari A R, Khojastekei M, Hashemi S M. (2019). Effects of Savory Essential Oil and Flavomycin on Performance and Immune Parameters in Broiler Chicks. Res Anim Prod. 10(23), 1-10. doi:10.29252/rap.10.23.1
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-840-fa.html
یگانه پرست محمد، جعفری اروری علیرضا، خجسته‌کی مهدی، هاشمی سیدمحمد. تاثیر اسانس مرزه و آنتی‎بیوتیک فلاوومایسین بر شاخص‌های عملکرد و پارامترهای ایمنی جوجه‌های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 1398; 10 (23) :10-1 10.29252/rap.10.23.1

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-840-fa.html


1- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (3562 مشاهده)
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اسانس مرزه و فلاوومایسین بر عملکرد، کیفیت لاشه، پارامترهای ایمنی و هماتولوژی جوجه‏ های گوشتی بود. در این تحقیق تعداد 400 قطعه جوجه جنس نر سویه تجاری راس 308، در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار و 20 قطعه جوجه گوشتی در هر واحد آزمایش مورد استفاده قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (فاقد اسانس مرزه و آنتی‏بیوتیک فلاوومایسین)، جیره حاوی آنتی‏بیوتیک فلاوومایسین 6/0 درصد و سطوح متفاوت اسانس مرزه (200 ، 400 و 600 میلی‏گرم در کیلوگرم خوراک) بود. نتایج نشان داد افزودن اسانس مرزه در مقایسه با فلاوومایسین به جیره جوجه‏ های گوشتی در هفته‏ های اول و پنجم پرورش باعث کاهش معنی‏ دار مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی شد و در هفته نخست باعث بهبود معنی‌دار افزایش وزن در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0p<). تاثیر اسانس مرزه و آنتی ‏بیوتیک فلاوومایسین بر افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی جوجه‏ های گوشتی در کل دوره معنی‏ دار نبود. بین تیمارهای آزمایشی به لحاظ میزان آب مصرفی در کل دوره پرورش تفاوت معنی‌داری وجود داشت، جوجه‏ های تغذیه شده با جیره حاوی 200 و 400 میلی‏ گرم در کیلوگرم اسانس مرزه به ترتیب بیشترین و کمترین مصرف آب را داشتند (05/0p<). تاثیر اسانس مرزه و فلاوومایسین بر کیفیت لاشه، فرآسنجههای خونی، پارامترهای ایمنی و کیفیت گوشت سینه معنیدار نبود. با توجه به یافته ‏های تحقیق حاضر می‏توان بیان نمود که آنتی‏ بیوتیک فلاوومایسین و اسانس مرزه تاثیر معنی‏ داری در جهت بهبود شاخص‏ های تولید، پارامتر‏های ایمنی و کیفیت لاشه جوجه‏ های گوشتی ندارند.
متن کامل [PDF 755 kb]   (942 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1396/9/21 | پذیرش: 1397/10/4

فهرست منابع
1. Aghaee, A., H. Khosravini, A. Azarfar and V. Abbasi Rad. 2013. The effect of adding garlic, thyme, thyme and ginger powder on blood parameters and egg yolk cholesterol in laying hens. National Conference of Medicinal Plants, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran (In Persian).
2. Amad, A.A., K.R. Wendler and J. Zentek. 2013. Effects of a phytogenic feed additive on growth performance, selected blood criteria and jejunal morphology in broiler chickens. Emirates Journal Food and Agriculture, 25: 549-554. [DOI:10.9755/ejfa.v25i7.12364]
3. Bektas, T. and M. Cilkiz. 2015. A pharmacological and phytochemical overview on Satureja. Pharm Biology, 54: 375-412. [DOI:10.3109/13880209.2015.1043560]
4. Botsoglou, N.A., D.J. Fletouris, G.E. Papageorgiou, V.N. Vassilopoulos, A.J. Mantis and A.G. Trakatellis. 1994. A rapidsensitive and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissues, food and feedstuff samples. Journal Agricultural Food Chemictery, 42: 1931-1937. [DOI:10.1021/jf00045a019]
5. Bouton, P.E., P.V. Harris and W.R. Shorthose. 1971. Effect of ultimate pH upon the water holding and tenderness of mutton. Journal Food Science, 36: 435-439. [DOI:10.1111/j.1365-2621.1971.tb06382.x]
6. Ebadi, M.T., M. Rahmati, M. Azizi and M. Hassanzadeh Khayat. 2010. Investigating the effect of different drying methods (natural, oven and microwave) on drying time, percentage and essential oil components of medicinal herb. Iranian journal of medicinal and aromatic plants, 26: 477-489 (In Prsain).
7. Ebrahimi, A., A. Alaw Qotbi and Z. Pourhossein. 2013. The effect of different levels of savory (Satureja hortensis L.) on blood parameters and gastrointestinal microbial population of broiler chickens. Annals of Biology Research, 4: 332-336.
8. Fazel, M., M. OmidBeygi, M. Barzegar and H. NaghdiBadi. 2007. Investigation of the effect of heat on the antriadical activity of essential oil of Thyme, Squash and Clove plants by 2 methods 1-diphenyl-2-pyridherase (DPPH). Iranian Journal of Medicinal Plants, 22: 54-63 (In Prsain).
9. Garcia, V.P., F. Catala-Gregori, M. Hernandez, D. Megras and J. Madrid. 2006. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 16: 555-562. [DOI:10.3382/japr.2006-00116]
10. Ghalamkari, G., M. Toghyani, E. Tavalaeian, N. Landy, Z. Ghalamkari and H. Radnezhad. 2011. Efficiency of different levels of Satureja hortensis L. (Savory) in comparison with an antibiotic growth promoter on performance, carcass traits, immune responses and serum biochemical parameters in broiler chickens. African Journal Biotechnology. 10: 13318-13323.
11. Hashemi, S.R. and H. Davoodi. 2012. Herbal plants as new immuno-stimulator in poultry industry: A Review. Asian Journal of Animal Veterinary Advance, 7: 105-116. [DOI:10.3923/ajava.2012.105.116]
12. Jadori, N., A. Nobakht and Y. Mehmannavaz. 2011. The effect of using medicinal plants of Sardinia, Kakotti and Nettle and their various mixtures on yield, egg quality and blood parameters and immunity of laying hens. Iranian journal of Medicinal and Aromatic Plants, 27: 11-24 (In Prsain).
13. Jamroz, D., I. Orda, C. Kamel, A. Wiliczkiewicz, T. Wertelecki and I. Skorupinska. 2003. The influence of phytogenic extracts on performance, nutrient digestibility, carcass characteristics, and gut microbial status in broiler chickens. Journal Animal Feed Science, 12: 583-596. [DOI:10.22358/jafs/67752/2003]
14. Khademipoor, N., B. Nasehi and Z. Paydar. 2013. Antioxidant properties and water holding capacity in broiler chickens fed with medicinal herbs essential oil. The 21st National Congress of Food Science and Technology, Shiraz, Shiraz University (In Prsain).
15. Khaligh, F., G. Sadeghi, A. Karimi and A. Vaziry. 2011. Evaluation of different medicinal plants blends in diets for broiler chickens. Journal of Medicinal Plants Research, 5: 1971-1977 (In Prsain).
16. Khosravinia, H., A. Salehnia, A. Pesaraklu and A. KhosraviShakib. 2010. The effect of adding khuzestani sour essence to drinking water on broiler performance. National Conference on Medicinal Plants, Sari, Universal Jihad of Mazandaran, (In Prsain).
17. Lee, K., W. Everts and A.C. Beyen. 2003. Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research. 12: 394-399. [DOI:10.1093/japr/12.4.394]
18. Lee, K.W., H. Everts, H.J. Kappert, M. Frehner, R. Losa and A.C. Beynen. 2006. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44: 450-457. [DOI:10.1080/00071660301985]
19. Manafi, M. and F. Mohebbi. 2015. Comparison of the effects of plant growth stimulus and flavomycin on the immune response of laying hens. Third National Conference on Environmental and Agricultural Researches, Hamadan, Iran (In Prsain).
20. Masouri, L., S. Salari and B. Masouri. 2014. Effect of different levels of khuzestan saturee essences on some biochemical parameters of broiler chickens fed with wheat grain. First National Conference on Medicinal Plants, Traditional Medicine and Organic Agriculture, Hamadan (In Prsain).
21. Mueller, A., T. Aumiller and J. Dirk van der Klis. 2016. Phytogenics for better gut health in poultry. All about Feed Magazine, 24: 15-17.
22. Nobakht, A., D. Beheshti and J. Pishjang. 2012. Effect of the use of mixtures of medicinal plants of Peppermint, Thymus and Sardia on yield, egg quality and biochemical parameters and immunity of laying hens. Iranian Journal of Veterinary Clinical Pathology (Veterinary Medicine, Tabriz), 22: 1525-1533 (In Prsain).
23. Nobakht, M., A. Nobakht and M. Moghadam. 2011. Effects of different levels of medicinal herbs on biochemical parameters and blood safety in broiler chickens. First National Conference on Modern Agricultural Sciences & Technologies, Zanjan, Zanjan University, Iran (In Prsain).
24. Parvar, R., H. Khosravinia and A. Azarfar. 2013. Effect of supplementation of Satureja essential oils in drinking water on immune performance of broiler chickens reared under heat stress. Journal of Cell Animal Biology, 7: 121-124. [DOI:10.5897/JCAB2013.0392]
25. Roth, N. 2016. Antibiotics: Valuable, use wisely. All about Feed Magazine, 24: 6-7.
26. Pender, C. 2016. The importance of gut health in antibiotic-free production. Science and Solutions, 27: 2-5.
27. Sajadifar, S., H. Miranzadeh and M. Moazeni. 2013. Effect of zinc on humoral and cell mediated immunity of broilers vaccinated against coccidiosis. Iranian Journal of Parasitology, 8: 474.
28. Samadian, F., S. Zeinoaldini, A. Towhidi, M.A. Karimi Torshizi, Z. Ansari Pirasaraei and P. Gholamzadeh. 2013. Evaluation of some phytogenic feed additives in growing chick's diet.‌ International of Journal Agriculture, 3: 35-43.
29. Souri, H., A. Khatibjoo, K. Taherpour and A. Hassanabadi. 2014. The effect of alcoholic extract of khuzestan sourite and shirazi on the blood and immune system parameters of broiler chickens under transport stress. First National Conference on Medicinal Plants, Traditional Medicine and Organic Agriculture, Hamadan (In Prsain).
30. Stef, L., G. Dumitrescu, D. Drinceanu, I. Luca, D. Stef and C. Julean. 2008. Histological modification at the caecum level generated by introducing medicinal plants and essential oils in broilers feed. Archive of Zootech, 11: 32-38.
31. Tekeli, A., L. Celik, H.R. Kutlu and M. Gorgulu. 2006. Effect of dietary supplemental plant extracts on performance, carcass characteristics, digestive system development, intestinal microflora and some blood parameters of broiler chicks. XII, EPC, 10-14 September, Verona, Italy.
32. Tiihonen, K., H. Kettunen, M.H. Bento, M. Saarinen, S. Lahtinen, A.C. Ouweh and H. Schulze Rautonen. 2010. The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. British Poultry Science, 51: 381-392. [DOI:10.1080/00071668.2010.496446]
33. Yang, C., M.A. Kabir Chowdhurry, Y. Hou and G. Gong. 2015. Phytogenic compounds as alternatives to in-feed antibiotics: Potentials and challenges in application. Pathogens, 4: 137-156. [DOI:10.3390/pathogens4010137]
34. Zamanimoghaddam, A.K., A.R. Ghannadi, A. Gafarian and B. Shojadoost. 2007. The Effect of Satureja hortensis on performance of broiler chickens and NDHI titers. Proceedings of the 16th Eur. Symp. Poultry Nutrition. France. 26-30 August 2007, 87-89.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb