دوره 9، شماره 20 - ( تابستان 1397 )                   جلد 9 شماره 20 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohsenzadeh Tori F, Rezaei M, Kazemi Fard M. (2018). Effect of Herbal Methionine in Low Protein Diet on Performance, Carcass Characteristics, Immune Response and Some Blood Parameters in Broiler Chickens. Res Anim Prod. 9(20), 1-9. doi:10.29252/rap.9.20.1
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-684-fa.html
محسن زاده توری فرزاد، رضایی منصور، کاظمی فرد محمد. اثر جایگزینی متیونین گیاهی با متیونین سنتزی در جیره های کم پروتئین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، پاسخ های ایمنی و برخی از فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 1397; 9 (20) :9-1 10.29252/rap.9.20.1

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-684-fa.html


1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (4222 مشاهده)

     این پژوهش به­ منظور بررسی اثر سطوح مختلف متیونین گیاهی در جیره­ های کم پروتئین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، پاسخ‌های ایمنی و برخی از فراسنجه ­های خونی جوجه­ های گوشتی تغذیه شده با جیره­ های بر پایه ذرت و کنجاله سویا انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 240 قطعه جوجه یک­ روزه گوشتی (مخلوطی از دو جنس) سویه تجاری راس 308 به 6 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره استاندارد تجاری حاوی 100 درصد متیونین سنتزی (دی-ال متیونین) به عنوان تیمار شاهد و جیره کم پروتئین (سطح پروتئین 2 درصد کمتر از جیره شاهد) با سطوح مختلف متیونین گیاهی (0، 15، 30، 45 و 60 درصد) جایگزین متیونین سنتزی به ­­ترتیب برای دوره رشد (24- 11 روزگی) و پایانی (41-25 روزگی) بود. با کاهش سطح پروتئین جیره تفاوت معنی ­داری بین تیمار شاهد و سایر تیمارها از نظر مصرف خوراک در دوره پایانی و کل دوره پرورش و افزایش وزن در دوره پایانی مشاهده شد (05/0P<). با افزایش جایگزینی متیونین گیاهی تا سطح 60 درصد در جیره کم پروتئین، تفاوت معنی­ داری از نظر افزایش وزن و ضریب­ تبدیل غذایی در دوره پایانی و کل دوره پرورش بین تیمارها مشاهده شد (05/0P<). کاهش سطح پروتئین جیره، مقدار چربی محوطه شکمی و غلظت کلسترول، تری­ گلیسرید و VLDL  خون در سن 41 روزگی را افزایش داد (05/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد که می ­توان متیونین گیاهی را تا سطح 45 درصد در جیره­ های کم پروتئین در دوره رشد و پایانی جوجه­ های گوشتی بدون تأثیر بر ضریب­ تبدیل غذایی جایگزین متیونین سنتزی نمود.
 

 

متن کامل [PDF 2026 kb]   (2153 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1395/9/21 | پذیرش: 1396/11/7

فهرست منابع
1. Banday, T., I.A. Baba, A.A. Khan, M. Untoo and F. Ganie. 2014. A study on the efficacy of herbal methionine (Nutri-methionine) supplementation with synthetic DL-methionine on the growth performance of broiler chicken. Poultry Science, 71: 325-330.
2. Benvenga, N.I. 1974. Toxicities of methionine and other amino acids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 22: 2-9. [DOI:10.1021/jf60191a036]
3. Blair, R., J. Jacob, S. Ibrahim and P. Wang. 1999. A quantitative assessment of reduce protein diets and supplements to improve nitrogen utilization. The Journal of Applied Poultry Research, 8: 25-47. [DOI:10.1093/japr/8.1.25]
4. Bregendal, K., J.L. Sell and D.R. Zimmerman. 2002. Effect of low- protein diets on growth performance and body composition of broiler chicks. Poultry science, 81: 1156-1167. [DOI:10.1093/ps/81.8.1156]
5. Brosnan, J.T. and M.E. Brosnan. 2006. The sulfur containing amino acids: an overview. Journal Nutrition, 136: 16365-16405. [DOI:10.1093/jn/136.6.1636S]
6. Bunchasak, C., T. Sooksridang and R. Chaiyapit. 2006. Effect of adding methionine hydroxy analogue as methionine source at the commercial requirement recommendation on production performance and evidence of ascites syndrome of male broiler chicks fed corn-soybean based. International Journal of Poultry Science, 5: 744-752. [DOI:10.3923/ijps.2006.744.752]
7. Chattopadhay, K., M.K. Mondal and B. Roy. 2006. Comparative efficacy of DL-methionine and herbal methionine on performance of broiler chicken. International Journal of Poultry Science, 5(11): 1034-1039. [DOI:10.3923/ijps.2006.1034.1039]
8. Danesh Mesgaran, M. 1990. Amino acid in animal nutrition. First edition, Ferdowsi university press, 444 pp (Translated).
9. Drew, M.D., D.D. Maenz and A.G. Van Kessel. 2005. Interactions between intestinal bacteria and amino acid nutrition in broiler chickens. Degussa FA Amino News, 6(3): 19-28.
10. Duncan, D.B. 1995. Multipel range and multiple F tests. Biometrics, 11: 1-42. [DOI:10.2307/3001478]
11. Fancher, B.I. and O.S. Jensen. 1989. Dietary protein level and essential amino acid content: Influence upon female broiler performance during the grower period, Poultry Science, 68: 897-908. [DOI:10.3382/ps.0680897]
12. Ferguson, N., S. Gates, J.L. Taraba, A.H. Cantor, A.J. Pescatore, M.L. Straw, M.J. Ford and D.J. Burnham. 1998. The effect of dietary ctude protein and phosphorus on ammonia concentration and litter composition in broilers. Poultry science, 77: 1085-1093. [DOI:10.1093/ps/77.8.1085]
13. Friedwald, W.T., R.I. Levy and D.S. Friedwald. 1972. Estimation of the concentration of low density lipoprotein cholesterol in plasma without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry, 18: 499-502.
14. Ghyasi, M.A. 2002. Application of soy protein concentrate in poultry pre starter feed. Scientific and Technical Journal. Aria Kian chick co. (Translated).
15. Hadinia, Sh., H. Moravej, M. Shivazad and M.M. Nabi. 2013. Bioefficacy comparison of herbal methionine versus synthetic methionine on growth performance basis in broiler chickens. Animal Production Research, 2(1): 15-27.
16. Jacob, G.P., R. Blair, D.C. Bennett, T.R. Scott and R.C. Newberry. 1994. The effect of dietary protein and amino acid levels during the grower phases on nitrogen excretion of broiler chicken. Page 309 in: Proceeding of Canadian Animal science Meeting of Saskatchewan, Saskatoon, SK, Canada.
17. Kamran, Z., M. Sarwar, M. Nisa, M. Nadeem, S. Mahmood, S. Amjid, R.H. Pasha and M. Nazir. 2011. Effect of low crude protein diets with constant metabolizable energy on performance of broiler chickens from one to thirty-five days of age. Indiam Journal of Animal Science, 81(11): 1165-1172.
18. Khan, S.A., N. Ujjan, G. Ahmed, M.I. Rind, S.A. Fazlani, S. Faraz, S. Ahmed and M. Asif. 2011. Effect of low protein diet supplemented with or without amino acids on the production of broiler. African Journal of Biotechnology, 10: 10058-10065. [DOI:10.5897/AJB11.011]
19. Kidd, M.T., B.J. Kerr, J. Allard, S. Rao and J. Halley. 2000. Limiting amino acid response in commercial broilers. The Journal of Applied Poultry Research, 9(2): 223-233. [DOI:10.1093/japr/9.2.223]
20. Kita, K., S. Matsunami and J. O;umura. 1996. Relationship of protein synthesis to mRNA levels in the muscle of chicks under various nutritional conditions. Journal of Nutrition, 126: 1827-1832. [DOI:10.1093/jn/126.6.1610]
21. Lepage, K.T., S.E. Bloom and R.L. Taylor JR. 1996. Antibody response to sheep red blood cells in a major histocompatibility (B) complex aneuploidy line of chickens. Poultry Science, 75: 346-350. [DOI:10.3382/ps.0750346]
22. Meister, A. 1965. Intermediary metabolism of the amino acids. Biochem. Amino. Acids, 785. Academic Press, New York, Londan. [DOI:10.1016/B978-0-12-395523-4.50008-3]
23. Namroud, N., M. Shivazad and M. Zaghari. 2008. Effects of fortifying low crude protein diet with crystalline amino acids on performance, blood ammonia level, and excreta characteristics of broiler chicks. Poultry Science, 87: 2250- 2258. [DOI:10.3382/ps.2007-00499]
24. Offer, G. and P. Knight. 1984. The structural basis of water holding in meat. In: Development in Meat Science.
25. Rahimi, S.H. and A. Khaksefidi. 2006. A comparison between the effect of aprobiotin and antibiotic on the performance of broiler chickens under heat stress condition. Iranian Journal Veterinary Research, 7(3): 23-28.
26. Rezaei, M., H. Nassiri Moghadam, J. Pourreza and H. Kermanshahi. 2006. Effects of dietary crude protein and supplemental lysine on broiler chickens performance, carcass characteristics and N excretion. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 4(9): 171-179.
27. Safamehr, A., S. Yaghobzadeh and A. Nobakht. 2012. Effect of different levels of protein and probiotics on performance and immune response of broiler chicks exposed to heat stress. Iranian Journal of Animal Science, 42(2): 95-106.
28. Swain, B.K. and T.S. Johri. 2000. Effects of supplemental methionine, choline and their combinations on the performance and immune response of broilers. British Poultry Science, 41: 83-88. [DOI:10.1080/00071660086457]
29. Taska, I. and M. Kushima. 1979. Heat production when single nutrient given to fasten cockerels. Studies in the Agricultural and Food Science, 253-256. [DOI:10.1016/B978-0-408-10641-2.50056-2]
30. Fige, R., P. Soucaile and G. Bestel-corre. 2010. Producing methionine without n-acetyle-methionine. United States Patent, No.0047879 AI.
31. Halder, G. and B. Roy. 2007. Effect of herbal or synthetic methionine on performance cost benefit ratio, meat and feather quality of broiler chicken. International Journal of Poultry Science. 12: 987-996. [DOI:10.3923/ijar.2007.987.996]
32. Huynh, V. and R.C. Chubb. 1987. The induction of delayed type hypersensivity to dinitrocholorobenzene in the chicken. Avian Pathology, 16: 383-393. [DOI:10.1080/03079458708436389]
33. NRC. 1994. Nutrient requirements of poultry. National Academy Press, Washington, DC.
34. Pinchaso, Y., C. Mendonca and L. Jensen. 1990. Broiler chick response to low protein diets supplemented with synthetic amino acids. Poultry Science, 69: 1950-1955. [DOI:10.3382/ps.0691950]
35. SAS. 2002. SAS/STAT Users Guide. (Release 9.1) SAS Inst., Cary, NC.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb