استرس اکسیداتیو طی فرآیند انجماد-یخگشایی اسپرم به وجود آمده و باعث کاهش تحرک، زندهمانی، عملکردهای غشایی، ظرفیت آنتیاکسیدانی و در نهایت باروری سلولهای اسپرم میشود. گیاه مریم گلی سهندی به دلیل داشتن ترکیبات فنولیک، فلاونوئیدها، اسیدهای فنولیک و دیترپنهای فنولیک دارای خاصیت آنتیاکسیدانی است. هدف این پژوهش بررسی تأثیر عصاره گیاه مریم گلی سهندی به عنوان آنتیاکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم منجمد- یخ گشایی شده گاو هلشتاین بود. در این پژوهش از سه رأس گاو هلشتاین دو بار در هفته توسط واژن مصنوعی اسپرمگیری شده و انزالها به نسبت مساوی برای از بین بردن اثرات فردی دام با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره گیاه مریم گلی سهندی (صفر، 2، 4، 8، 12، 16 و 20
میلیلیتر در دسی لیتر محلول رقیقکننده) که بر اساس آزمایشات قبلی تعیین سطوح انتخاب شده بودند، به رقیقکننده بر پایه زرده تخم مرغ- سیترات افزوده شد. نمونهها بعد از طی مراحل سردسازی و پر شدن در پایوتها، در بخار ازت منجمد شده و تا زمان ارزیابی در ازت مایع نگهداری شدند. بدنبال یخ گشائی نمونههای منی، پارامترهای تحرک، زندهمانی، یکپارچگی غشاء و پراکسیداسیون چربی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج ارزیابی نشان داد که افزودن سطح 2 و 4 میلیلیتر در دسی لیتر عصاره باعث بهبود معنیدار کلیه صفات تحرک و افزودن 4 میلیلیتر در دسی لیتر عصاره این گیاه باعث بهبود معنیدار صفات زندهمانی و یکپارچگی غشایی اسپرمها را بعد از فرآیند انجماد-یخ گشایی نسبت به گروه شاهد و سایر گروههای تیماری شد (05/0P<). افزودن 4 میلیلیتر در دسی لیتر عصاره غلظت مقدار مالون دی آلدهید را نسبت به سایر گروهها کاهش داد، با این وجود تفاوتها از لحاظ آماری معنیدار نبود. همچنین افزودن سطوح 16 و 20 میلیلیتر در دسیلیتر بهطور معنیداری اثر منفی بر تمامی صفات ارزیابی شده داشت (05/0P<).
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |