دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 47-36 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bakhtiyari R, Chashnidel Y, Tymouri Yansari A. (2024). Effects of Different Sources of Selenium on Digestibility, Rumen Parameters, and Carcass Characteristics in Crossbred Zel Fattening Male Lambs. Res Anim Prod. 15(4), 36-47. doi:10.61186/rap.15.4.36
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1408-fa.html
بختیاری رادمان، چاشنی دل یداله، تیموری یانسری اسداله. تأثیر منابع مختلف سلنیوم بر قابلیت هضم، فراسنجه‌ های شکمبه ‌ای و ویژگی‎ های لاشه بره‌ های پرواری آمیخته زل پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (4) :47-36 10.61186/rap.15.4.36

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1408-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (596 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: به‏طور کلی اکثر جیره‏های مورد استفاده در تغذیه دام دارای کمبود برخی مواد مغذی بوده و نیاز به مکمل ‏های غذایی دارند. در میان مکمل‏های خوراکی، مواد معدنی کم‏ مصرف و پرمصرف از اهمیت ویژه‏ای برخوردار می‏ باشند. سلنیوم یکی از مواد معدنی کممصرف و ضروری در تغذیه دام است که اهمیت آن برای سلامت و بهره ‏وری حیوانات بهخوبی تأیید شده است. سلنیوم در فعالیت آنزیم ‏ها و بهعنوان یک آنتی‏ اکسیدان در پیشگیری از آسیب های اکسیداتیو به بافت ‏های بدن نقش دارد. استفاده از مکمل‏ های سلنیوم در جیره گوسفندان می ‏تواند فعالیت میکروبی شکمبه، میکروارگانیسم ‏های گوارشی و فعالیت آنزیمی آن‏ها را تحریک کرده و سبب بهبود تخمیر شکمبه‏ ای شود. از جمله دلایل بهبود قابلیت هضم مواد مغذی خوراک در پاسخ به مصرف مکمل سلنیوم، می‌توان به افزایش فعالیت پروتوزوآیی و افزایش فعالیت باکتری‏ های سلولولیتیک اشاره کرد. اعتقاد بر این است که جذب کم سلنیوم در نشخوارکنندگان بهدلیل کمبود سلنیوم در جیره و تبدیل آن به ‏شکل نامحلول است. استفاده از اشکال مختلف آلی و معدنی سلنیوم، بر میزان جذب آن در دستگاه گوارش تأثیر می‌گذارد. استفاده از مکمل ‏های آلی سلنیوم مانند کیلات‏ های سلنیوم با اسید‏های آلی و آمینواسیدها، سبب افزایش قابلیت جذب این عنصر در دستگاه گوارش می‏ شود. ارتباط مستقیمی بین مقدار سلنیوم خاک و گیاه وجود دارد و بر اساس گزارشهای منتشر شده خاک کشور ما از نظر وضعیت این عنصر مواجه با کمبود می‌باشد و لزوم استفاده از مکمل سلنیوم در جیره دامهای بسیاری از مناطق ایران نشان داده شده است. در نتیجه، هدف از این پژوهش بررسی اثرات مکملهای آلی و معدنی سلنیوم بر قابلیت هضم، فراسنجه‏ های شکمبه‏ ای، ساخت پروتئین میکروبی، جمعیت پروتوزوآ شکمبه و برخی ویژگی‏ های لاشه بره ‏های نر پرواری آمیخته زل بود.
مواد و روش ‏ها: این آزمایش با استفاده از تعداد 25 رأس بره نر پرواری آمیخته زل با سن 4 تا 5 ماه و میانگین وزن بدن (1/5±32/4 کیلوگرم) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار به ‏مدت 84 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره مصرفی پایه بدون مکمل سلنیوم (حاوی 0/073 میلی‏گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک خوراک) بهعنوان گروه شاهد، 2- جیره پایه + 0/5 میلیگرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک بهشکل سلنیوم گلایسین، 3- جیره پایه + 0/5 میلیگرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک بهشکل سلنیوم متیونین، 4- جیره پایه + 0/5 میلیگرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک بهشکل سلنیوم سیستئین و 5- جیره پایه + 0/5 میلیگرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک بهشکل سلنیت سدیم بودند. برای تعیین قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی خوراک، از روش نشانگر داخلی خاکستر نامحلول در اسید استفاده شد. مایع شکمبه 3 ساعت پس از مصرف خوراک صبحگاهی در روز 84 آزمایش به‏منظور تعیین جمعیت پروتوزوآ‏ و الگوی اسید‏های چرب فرار مایع شکمبه جمع ‏آوری گردید. در هفته آخر آزمایش، جمع ‏آوری ادرار بهمنظور برآورد ساخت پروتئین میکروبی با استفاده از روش اندازه ‏گیری دفع مشتقات پورینی از ادرار انجام شد. پس از اتمام آزمایش، 15 رأس از بره ‏ها، وزن‏ کشی و کشتار شده و ویژگی ‏های لاشه و گوشت مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن و نرم‏ افزار آماری SAS انجام شد.
یافته‏ ها: قابلیت هضم ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در تیمارهای حاوی مکمل‏ های سلنومتیونین و سلنوسیستئین نسبت به گروه ‏های سلنیوم معدنی و شاهد بهطور معنی ‏داری افزایش یافت (0/05>p). قابلیت هضم ماده آلی در تیمار‏های مکمل ‏شده با سلنومتیونین و سلنوسیستئین افزایش معنی ‏داری نسبت به گروه شاهد داشت (0/05>p). همچنین قابلیت هضم پروتئین خام در تمامی تیمارهای مکمل‏ شده با سلنیوم نسبت به گروه شاهد بهطور معنی‏ داری بهبود یافت (0/05>p). اختلاف آماری معنی ‏داری در قابلیت هضم عصاره اتری و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (0/05<p). pH مایع شکمبه در تمامی بره‏ های دریافت‏ کننده مکمل‏ های سلنیوم نسبت به گروه شاهد به‏طور معنی ‏داری کاهش یافت (0/05>p). در تیمارهای حاوی سلنومتیونین و سلنوسیستئین غلظت اسید پروپیونیک نسبت به تیمار حاوی سلنیت سدیم و گروه شاهد به‏طور معنی‏ داری بیشتر بود (0/05>p) که در نتیجه آن، نسبت اسید استیک به اسید پروپیونیک در این دو تیمار نسبت به گروه‏ های سلنیوم معدنی و شاهد بهطور معنی‏ داری کاهش یافت (0/05>p). غلظت اسید بوتیریک مایع شکمبه در تیمار‏های مکمل‏ شده با سلنیوم آلی نسبت به گروه شاهد بهطور معنی‏ داری کمتر بود (0/05>p). همچنین تیمار‏های آزمایشی تأثیری بر غلظت نیتروژن آمونیاکی، سایر اسیدهای چرب فرار و کل اسید‏های چرب مایع شکمبه بره ‏ها نداشتند (0/05<p). در پژوهش حاضر استفاده از مکمل ‏های سلنیوم به‏ صورت آلی و معدنی تأثیر معنی‏ داری بر ساخت پروتئین میکروبی، جمعیت پروتوزوآهای مایع شکمبه، ویژگی‏ های لاشه و ترکیبات شیمیایی گوشت بره‏ ها نداشت (0/05<p).
نتیجه ‏گیری کلی: به طور کلی می ‏توان نتیجه گرفت، افزودن 0/5 میلیگرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به جیره پایه (حاوی 0/073 میلی‏ گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک خوراک) از منابع آلی مکمل سلنیوم (بهویژه مکمل‏ های سلنیوم متیونین و سلنیوم سیستئین) در مقایسه با منبع معدنی سلنیوم، تأثیر بهتری بر قابلیت هضم مواد مغذی خوراک و فراسنجه‏ های شکمبه‏ ای بره ‏های پرواری دارد.

 
متن کامل [PDF 1760 kb]   (115 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1403/2/6 | پذیرش: 1403/5/23

فهرست منابع
1. Aliarabi, H., Alimohammadi, R., Behari, A. A., & Zamani, P. (2013). The effect of different sources of selenium supplementation on growth, hematology parameters and rumen in Mehraban fattening lambs. Ruminant Research Journal, 2(3), 51-68 [In Persian]
2. Alimohamady, R., Aliarabi, H., Bahari, A., & Dezfoulian, A. H. (2013). Influence of different amounts and sources of selenium supplementation on performance, some blood parameters, and nutrient digestibility in lambs. Biological Trace Element Research, 154, 45-54. [DOI:10.1007/s12011-013-9698-4]
3. Al-Saadi, H., Mousai, A., Esmailipour, A.A., & Ziyaei, N. (2018). Effect of organic selenium supplementation on growth performance, nutrient digestibility and some blood metabolites of fattening lambs. Ruminant Research Journal, 6(2), 17-30. [DOI:10.22069/ejrr.2018.14829.1625 [In Persian]]
4. AOAC, A., 1995. Official methods of analysis 16th Ed. Association of official analytical chemists. Washington DC, USA. Sci. Educ.
5. Asadi M, Toghdory A, Ghoorchi T. (2018). Effect of Oral Administration and Injection of Selenium and Vitamin E on Performance, Blood Metabolites and Digestibility of Nutrients in Suckling Dalagh Lambs. Research on Animal Production. 9(20), 79-87. https://doi.org/10.29252/rap.9.20.79 [DOI:10.29252/rap.9.20.79 [In Persian]]
6. Chen, X. B., Gomes, M. J. (1992). Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives-An overview of the technical details, International Feed Resources Unit, Rowett Research Institute, Bucksburn Aberdeen AB2 9SB, UK Occasional Publication.
7. Dehghani, S., Taghizadeh, A., & Mohammadzadeh, H. (2019). Effect of different forms of selenium on parameters of gas production, rumen fermentation and rumen protozoa population. Iran Animal Science Research, 11(3), 307-317. [DOI:10.22067/ijasr.v11i3.68454 [In persian]]
8. Dehority, B. A. (2003). Rumen microbiology (Vol. 372). Nottingham: nottingham University press.
9. Faixova, Z., Faix, Š., Leng, Ľ., Vaczi, P., Makova, Z., & Szaboova, R. (2007). Haematological, blood and rumen chemistry changes in lambs following supplementation with Se-yeast. Acta Veterinaria Brno, 76(1), 3-8. [DOI:10.2754/avb200776010003]
10. Jeacocke, R. E. (1977). Continuous measurements of the pH of beef muscle in intact beef carcases. International Journal of Food Science & Technology, 12(4), 375-386. [DOI:10.1111/j.1365-2621.1977.tb00120.x]
11. Juniper, D. T., Phipps, R. H., Jones, A. K., & Bertin, G. (2006). Selenium supplementation of lactating dairy cows: effect on selenium concentration in blood, milk, urine, and feces. Journal of Dairy Science, 89(9), 3544-3551. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(06)72394-3]
12. Kumar, N., Garg, A. K., Mudgal, V., Dass, R. S., Chaturvedi, V. K., & Varshney, V. P. (2008). Effect of different levels of selenium supplementation on growth rate, nutrient utilization, blood metabolic profile, and immune response in lambs. Biological Trace Element Research, 126, 44-56. [DOI:10.1007/s12011-008-8214-8]
13. Lee, S. H., Park, B. Y., Lee, S. S., Choi, N. J., Lee, J. H., Yeo, J. M., ... & Kim, W. Y. (2006). Effects of spent composts of selenium-enriched mushroom and sodium selenite on plasma glutathione peroxidase activity and selenium deposition in finishing Hanwoo steers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 19(7), 984-991. http://dx.doi.org/10.5713/ajas.2006.984 [DOI:10.5713/ajas.2006.984]
14. Mihaliková, K., Gresakova, L., Boldizarova, K., Faix, S., Leng, L., & Kisidayova, S. (2005). The effects of organic selenium supplementation on the rumen ciliate population in sheep. Folia Microbiologica, 50(4), 353-356. http://dx.doi.org/10.1007/BF02931418 [DOI:10.1007/BF02931418]
15. Mousaie, A., Valizadeh, R., Naserian, A. A., Heidarpour, M., & Mehrjerdi, H. K. (2014). Impacts of feeding selenium-methionine and chromium-methionine on performance, serum components, antioxidant status, and physiological responses to transportation stress of Baluchi ewe lambs. Biological Trace Element Research, 162, 113-123. [DOI:10.1007/s12011-014-0162-x]
16. Oskoueian, A., Salaripour, M., Jahormi, M. F., & Shekar Yazdan, P. (2021). Importance and effect of using organic selenium on growth performance, production, reproduction and safety in livestock and poultry. Fodder and Animal Feed, 2(1), 48-58 [In persian].
17. Panev, A., Hauptmanová, K., Pavlata, L., Pechová, A., Filípek, J., & Dvorak, R. (2013). Effect of supplementation of various selenium forms and doses on selected parameters of ruminal fluid and blood in sheep. Czech Journal of Animal Science, 58(1), 37-46. [DOI:10.17221/6524-CJAS]
18. Shi, L., Xun, W., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y., Liu, Q., ... & Shi, L. (2011). Effect of elemental nano-selenium on feed digestibility, rumen fermentation, and purine derivatives in sheep. Animal Feed Science and Technology, 163(2-4), 136-142. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.10.016]
19. Skřivanová, E., Marounek, M., De Smet, S., & Raes, K. (2007). Influence of dietary selenium and vitamin E on quality of veal. Meat Science, 76(3), 495-500. [DOI:10.1016/j.meatsci.2007.01.003]
20. Song, Y. X., Hou, J. X., Zhang, L., Wang, J. G., Liu, X. R., Zhou, Z. Q., & Cao, B. Y. (2015). Effect of dietary selenomethionine supplementation on growth performance, tissue Se concentration, and blood glutathione peroxidase activity in kid boer goats. Biological Trace Element Research, 167, 242-250. [DOI:10.1007/s12011-015-0316-5]
21. Spears, J.W. (2003) "Trace mineral bioavailability in ruminants". Journal of Nutrition. 133:1506-1509. [DOI:10.1093/jn/133.5.1506S]
22. Suttle NF (2010) Mineral Nutrition of Livestock. 4th ed. CABI, Wallingford, Oxford shire, UK. 579 pp. [DOI:10.1079/9781845934729.0000]
23. Van Keulen, J. Y. B. A., & Young, B. A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44(2), 282-287. [DOI:10.2527/jas1977.442282x]
24. Van Soest, P. V., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
25. Velázquez-Garduño, G., Mariezcurrena-Berasain, M. A., Salem, A. Z., Gutiérrez-Ibañez, A. T., Bernal-Martínez, L. R., Pinzón-Martínez, D. L., ... & Mariezcurrena-Berasain, M. D. (2015). Effect of organic selenium-enriched yeast supplementation in finishing sheep diet on carcasses microbiological contamination and meat physical characteristics. Italian Journal of Animal Science, 14(3), 3836. [DOI:10.4081/ijas.2015.3836]
26. Vignola, G., Lambertini, L., Mazzone, G., Giammarco, M., Tassinari, M., Martelli, G., & Bertin, G. (2009). Effects of selenium source and level of supplementation on the performance and meat quality of lambs. Meat Science, 81(4), 678-685. [DOI:10.1016/j.meatsci.2008.11.009]
27. Wang, C., Liu, Q., Yang, W. Z., Dong, Q., Yang, X. M., He, D. C., ... & Huang, Y. X. (2009). Effects of selenium yeast on rumen fermentation, lactation performance and feed digestibilities in lactating dairy cows. Livestock Science, 126(1-3), 239-244. [DOI:10.1016/j.livsci.2009.07.005]
28. Xun, W., Shi, L., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y., & Liu, Q. (2012). Effect of high-dose nano-selenium and selenium-yeast on feed digestibility, rumen fermentation, and purine derivatives in sheep. Biological Trace Element Research, 150, 130-136. [DOI:10.1007/s12011-012-9452-3]
29. Zarei M, Seifdavati J, Ghorbani G R, Abdi Benemar H, Seyed Sharifi R, Karimi A. (2019). The Effect of Different Sources of Selenium on Performance, Health, Growth Factor and Some Blood Parameters of Holestine Dairy Calves. Research on Animal Production, 10(26), 48-55. https://doi.org/10.29252/rap.10.26.48 [DOI:10.29252/rap.10.26.48 [In Persian]]
30. Zhang, L., Zhou, Z. Q., Li, G., & Fu, M. Z. (2013). The effect of deposition Se on the mRNA expression levels of GPxs in goats from a Se-enriched county of China. Biological Trace Element Research, 156, 111-123. [DOI:10.1007/s12011-013-9830-5]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb