دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asgari Z, Hajkhodadadi I, Ghasemi H, Khodaei Motlagh M. (2025). Evaluation of Feed Grade Wheat Levels on Performance, Some Blood Parameters, Carcass Traits and Intestine Morphology in Male and Female Growing Japanese Quail. Res Anim Prod. 16(1), 1-14. doi:10.61186/rap.16.1.1
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1404-fa.html
عسگری زهرا، حاج خدادادی ایمان، قاسمی حسینعلی، خدایی مطلق مهدی. بررسی استفاده از گندم دامی بر عملکرد، متابولیت‎های خونی و بافت‎شناسی روده باریک بلدرچین ژاپنی نر و ماده در حال رشد پژوهشهاي توليدات دامي 1404; 16 (1) :14-1 10.61186/rap.16.1.1

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1404-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده:   (393 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: بلدرچینها برای تولید تخم و گوشت تکثیر میشوند و اهمیت نسبی دو محصول آن بین کشورها متفاوت است. بلدرچین ژاپنی متعلق به طبقه Galiformes، خانواده Phaside، جنس Coturnix و گونه Japonica میباشد. بدین ترتیب نام علمی بلدرچین ژاپنی(japonica Coturnix) است. بهعنوان یک گونه جدید، بلدرچین تخم و گوشتی تولید میکند که طعم بینظیری دارند. بلدرچین ژاپنی متعلق به طبقه Galiformes، خانواده Phaside، جنس Coturnix و گونه Japonica میباشد. بدین ترتیب نام علمی بلدرچین ژاپنی(japonica Coturnix) است. بهعنوان یک گونه جدید، بلدرچین تخم و گوشتی تولید میکند که طعم بینظیری دارند. ذرت دانهای پر انرژی است که مورد توجه اکثر تولید کنندگان طیور قرار دارد. با اینحال، همیشه با قیمت اقتصادی در دسترس نیست. در کشور ما ضایعات گندم ممکن است یک جایگزین اقتصادیتر و بهراحتی در دسترس باشد. بالاتر بودن میزان پروتئین خام، اسیدهای آمینه لیزین، میتیونین، آرژنین، فنیلآلانین، آلانین، تریپتوفان، ترئونین و والین در گندم نسبت به ذرت و بهبود کیفیت پلیت در جیرههای حاوی گندم از مزایای این غله میباشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثرات دو سطح از گندم با سه روش آسیاب و اتوکلاو و افزودن آنزیم بر عملکرد و متابولیتهای خونی بلدرچینهای ژاپنی در حال رشد بود. ایﻦ آزﻣﺎیﺶ ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﯽ استفاده از گندم دامی همراه با فرآوری مختلف بر عملکرد، متابولیتهای خونی و بافتشناسی روده باریک بلدرچین ژاپنی در حال رشد بهصورت کاملاً تصادفی با 7 تیمار اجرا شد.
مواد و روش‌ها: بهمنظور انجام این آزمایش از 560 قطعه جوجه بلدرچین یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار و 20 جوجه در هر تکرار استفاده شد. میانگین وزن جوجهها در روز شروع آزمایش 5/0 ± 98/7 گرم بود. جوجهها در طول 42 روز پرورش یافتند و در تمام مدت آزمایش به آب و خوراک دسترسی آزاد داشتند. برنامه نوری بهصورت 22 ساعت روشنایی و 2 ساعت خاموشی بود و شرایط استاندارد پرورشی (دما، نور، تهویه) رعایت شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار کنترل بر پایه ذرت و سویا، تیمار 2 جیره حاوی 15 درصد گندم، تیمار 3 جیره حاوی 15 درصد گندم همراه با 500 گرم در کیلوگرم مولتی آنزیم، تیمار 4 جیره حاوی 15 درصد گندم اتوکلاو شده، تیمار 5 جیره حاوی 30 درصد گندم، تیمار 6 جیره حاوی 30 درصد گندم همراه با 500 گرم در کیلوگرم مولتی آنزیم، تیمار 7 جیره حاوی 30 درصد گندم اتوکلاو شده بود. در ایﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ۵۶۰ بلدرچین یک روزه مورد استفاده قرار گرفت که ﺷﺎﻣﻞ هفت تیمار و چهار ﺗﮑﺮار و ﻫﺮ ﺗﮑﺮار ﺷﺎﻣل ۲۰ ﻗﻄﻌﻪ ﺑﻮد. در 42 روزگی، ابتدا وزن پرندهها ثبت شده، سپس 2 پرنده از هر جنس بهازای هر تکرار (8 پرنده بهازای هر تیمار) به‏‌طور تصادفی انتخاب و سپس با قطع ورید وداج ذبح شدند. پس از پرکنی، قطع سرو پاها و خروج امعا و احشا، وزن لاشه کامل و قطعات مختلف آن (سینه، ران، ...) ثبت شد. سپس با استفاده از تقسیم وزن هر بخش لاشه به وزن زنده قبل از کشتار، نسبت هر بخش محاسبه شد. پس از باز کردن شکم، اندامهای کبد (بدون کیسه صفرا)، سنگدان، پیش معده، دوازدهه، ژژنوم، ایلئوم جدا و وزن آنها اندازهگیری شد و وزن نسبی اندامهای داخلی محاسبه گردید.
برای بررسی صفات مورفولوژیکی قسمتهای مختلف روده کوچک، برش از هر نمونه دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم، عمود بر محور طولی روده جدا و در فرمالین ثابت شد. بخشهای عرضی به ضخامت سه میکرومتر با میکروتوم (Leica Microsystems, Rijswijk, The Netherl &) برش داده شد و پس از رنگآمیزی با استفاده از هماتوزایلین ائوزین روی لام، ثابت شد. تصاویری از نمونههای روی لام با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین با حسگر 3 مگاپیکسل (BEL Photonics®, Milan, Italy) گرفته و شاخصهای مورفولوژیکی ژژنوم با استفاده از نرمافزار (BEL Eurisko v.2.9 software; BEL Engineering, Monza, Italy) تعیین شد. صفات مورفولوژیکی اندازهگیری شده شامل طول، عرض و مساحت پرز بود. ده پرز از هر برش مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد بیشترین افزایش وزن در ۴۲ روزهگی در بین تیمار کنترل و تیمار ۱۵ درصد گندم همراه با آنزیم بود و کمترین افزایش را وزن تیمار ۳۰ درصد گندم داشت (05/0>p). اثر تیمارهای مختلف آزمایشی بر ضریب تبدیل خوراک در دوره 21 تا 42 روزگی معنیدار بود (05/0>p) بدین صورت که تیمار کنترل کمترین ضریب تبدیل و تیمارهای حاوی گندم در سطوح 15 و 30 دارای بالاترین ضریب تبدیل خوراک بودند. در مورد وزن نسبی سینه و ران بین تیمارهای مختلف آزمایشی تفاوت معنیدار بوده (05/0>p). در تمامی صفات LDL، HDL، VLDL تیمارهای آزمایشی تاثیر معنیداری نداشتند (05/0p>)، ولی این صفات بین دو جنس اختلاف معنیداری داشت (05/0>p) و جنس ماده دارای مقادیر بالاتری نسبت به جنس نر بود. طول پرز و نسبت طول پرز به عرض آن در قسمتهای دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم تحت تاثیر معنیدار تیمارهای مختلف آزمایشی قرار گرفت (05/0>p). نتایج آزمایش نشان میدهد که بهترین عملکرد را تیمارهای کنترل و ۱۵ درصد گندم همراه با آنزیم داشتهاند.
نتیجه‌گیری: بهطورکلی میتوان گفت با توجه به حساسیت این پرنده در ابتدای دوره تولید تا 3 هفتگی بهتر است سطوح بالای گندم حتی همراه با فرآوری استفاده نشود، ولی در دوره رشد میتوان از 15 درصد گندم دامی همراه با سطح 500 گرم در کیلوگرم مولتی آنزیم بهره برد.  

 
متن کامل [PDF 1149 kb]   (17 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/5/30 | پذیرش: 1403/9/17

فهرست منابع
1. Abd El-Hack, M. E., Chaudhry, M. T., Mahrose, K. M., Noreldin, A., Eman, M., & Algawany, M. (2017a). The efficacy of using exogenous enzymes cocktail on production, egg quality, egg nutrients and blood metabolites of laying hens fed distiller's dried grains with solubles. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 24(3), 12820-12825. [DOI:10.1111/jpn.12825]
2. Abd El-Hack, M. E., Alagawany, M., Laudadio, V., Demauro, R., & Tufarelli, V. I. N. C. E. N. Z. O. (2017). Dietary inclusion of raw faba bean instead of soybean meal and enzyme supplementation in laying hens: Effect on performance and egg quality. Saudi Journal of Biological Sciences, 24(2), 276-285.‌ [DOI:10.1016/j.sjbs.2015.05.009]
3. Aeamovie, T. (2001). Current applications of dietary enzymes in poultry feeding, commercial application of enzyme technology, Poultry Science, 57, 225-242. [DOI:10.1079/WPS20010016]
4. Al-Kaisey, M. T., Mohammed, M. A., Alwan, A. K. H., & Mohammed, M. H. (2002). The effect of gamma irradiation on the viscosity of two barley cultivars for broiler chicks. Radiation Physics and Chemistry, 63(3-6), 295-297.‌ [DOI:10.1016/S0969-806X(01)00587-4]
5. Amerah, A. M. (2015). Interactions between wheat characteristics and feed enzyme supplementation in broiler diets. Animal Feed Science and Technology, 199, 1-9.‌ [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2014.09.012]
6. Amerah, A. M., Gilbert, C., Simmins, P. H., & Ravindran, V. (2011). Influence of feed processing on the efficacy of exogenous enzymes in broiler diets. World's Poultry Science Journal, 67(1), 29-46.‌ [DOI:10.1017/S0043933911000031]
7. Amerah, A. M., Ravindran, V., & Lentle, R. G. (2009). Influence of wheat hardness and xylanase supplementation on the performance, energy utilisation, digestive tract development, and digesta parameters of broiler starters. Animal Production Science, 49(1), 71-78.‌ [DOI:10.1071/EA08162]
8. Amerah, A. M., Ravindran, V., Lentle, R. G., & Thomas, D. G. (2007). Feed particle size: Implications on the digestion and performance of poultry. World's Poultry Science Journal, 63(3), 439-455.‌ [DOI:10.1017/S0043933907001560]
9. Amerah, A. M., Ravindran, V., Lentle, R. G., & Thomas, D. G. (2008). Influence of particle size and xylanase supplementation on the performance, energy utilisation, digestive tract parameters and digesta viscosity of broiler starters. British Poultry Science, 49(4), 455-462.‌ [DOI:10.1080/00071660802251749]
10. Annison, G. (1991). Relationship between the levels of soluble nonstarch polysaccharides and the apparent metabolizable energy of wheats assayed in broiler chickens. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39(7), 1252-1256.‌ [DOI:10.1021/jf00007a011]
11. Banfield, M. J., Kwakkel, R. P., & Forbes, J. M. (2002). Effects of wheat structure and viscosity on coccidiosis in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 98(1-2), 37-48.‌ [DOI:10.1016/S0377-8401(02)00032-9]
12. Bedford, M. (2000). Removal of antibiotic growth promoters from poultry diets: implications and strategies to minimise subsequent problems. World's Poultry Science Journal, 56(4), 347-365.‌ [DOI:10.1079/WPS20000024]
13. Bedford, M. A., & Schulze, H. (1998). Exogenous enzymes for pigs and poultry. Nutrition Research Reviews, 11(1), 91-114.‌ [DOI:10.1079/NRR19980007]
14. Berwanger, E., Nunes, R. V., Pasquetti, T. J., Murakami, A. E., de Oliveira, T. M. M., Bayerle, D. F., & Frank, R. (2016). Sunflower cake with or without an enzymatic complex for broiler chickens feeding. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 30(3), 410.‌ [DOI:10.5713/ajas.15.0644]
15. Carré, B., Idi, A., Maisonnier, S., Melcion, J. P., Oury, F. X., Gomez, J., & Pluchard, P. (2002). Relationships between the digestibilities of food components and characteristics of wheats (Triticum aestivum) introduced as the only cereal source in a broiler chicken diet. British Poultry Science, 43(3), 404-415.‌ [DOI:10.1080/00071660120103684]
16. Carré, B., Mignon-Grasteau, S., Péron, A., Juin, H., & Bastianelli, D. (2007). Wheat value: improvements by feed technology, plant breeding, and animal genetics. World's Poultry Science Journal, 63(4), 585-596.‌ [DOI:10.1017/S0043933907001638]
17. Carré, B., Muley, N., Gomez, J., Oury, F. X., Laffitte, E., Guillou, D., & Signoret, C. (2005). Soft wheat instead of hard wheat in pelleted diets results in high starch digestibility in broiler chickens. British Poultry Science, 46(1), 66-74.‌ [DOI:10.1080/00071660400023847]
18. Choct, M. (1990). Anti-nutritive activity of wheat pentosans in poultry diets. British Poultry Science, 31, 809-819.‌ [DOI:10.1080/00071669008417312]
19. Choct, M., Hughes, R. J., Wang, J., Bedford, M. R., Morgan, A. J., & Annison, G. (1996). Increased small intestinal fermentation is partly responsible for the anti‐nutritive activity of non‐starch polysaccharides in chickens. British Poultry Science, 37(3), 609-621.‌ [DOI:10.1080/00071669608417891]
20. Choct, M. (2006). Enzymes for the feed industry: past, present, and future. World's Poultry Science Journal, 62(1), 5-16.‌ [DOI:10.1079/WPS200480]
21. Choct, M., Kocher, A., Waters, D. L. E., Pettersson, D., & Ross, G. (2004). A comparison of three xylanases on the nutritive value of two wheats for broiler chickens. British Journal of Nutrition, 92(1), 53-61.‌ [DOI:10.1079/BJN20041166]
22. Choct, M., & Annison, G. (1992). Anti‐nutritive effect of wheat pentosans in broiler chickens: Roles of viscosity and gut microflora. British Poultry Science, 33(4), 821-834.‌ [DOI:10.1080/00071669208417524]
23. Choct, M., Hughes, R. J., Trimble, R. P., Angkanaporn, K., & Annison, G. (1995). Non-starch polysaccharide-degrading enzymes increase the performance of broiler chickens fed wheat of low apparent metabolizable energy. The Journal of Nutrition, 125(3), 485-492.‌ [DOI:10.1093/jn/125.3.485]
24. Engberg, R. M., Hedemann, M. S., Steenfeldt, S., & Jensen, B. B. (2004). The influence of whole wheat and xylanase on broiler performance, microbial composition, and activity in the digestive tract. Poultry Science, 83(6), 925-938.‌ [DOI:10.1093/ps/83.6.925]
25. Ikegami, S., Tsuchihashi, F., Harada, H., Tsuchihashi, N., Nishide, E., & Innami, S. (1990). Effect of viscous indigestible polysaccharides on pancreatic-biliary secretion and digestive organs in rats. The Journal of Nutrition, 120(4), 353-360.‌ [DOI:10.1093/jn/120.4.353]
26. Kianfar, R., Moravej, H., Shivazad, M., Taghinejad-Roudbaneh, M., & Alahyari Shahrasb, M. (2013). The effects of dry heat processing, autoclaving, and enzyme supplementation on the nutritive value of wheat for growing Japanese quails. Journal of Applied Animal Research, 41(1), 93-102.‌ [DOI:10.1080/09712119.2012.738220]
27. Minvielle, F. (2004). The future of Japanese quail for research and production. World's Poultry Science Journal, 60(4), 500-507.‌ [DOI:10.1079/WPS200433]
28. Moghaddam, H. N., Salari, S., Arshami, J. A. V. D., Golian, A., & Maleki, M. O. H. S. E. N. (2012). Evaluation of the nutritional value of sunflower meal and its effect on performance, digestive enzyme activity, organ weight, and histological alterations of the intestinal villi of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 21(2), 293-304.‌ [DOI:10.3382/japr.2011-00396]
29. Morgan, A. J., & Bedford, M. R. (1995). Advances in the development and application of feed enzymes. Australian Poultry Science Symposium, 7, 109-115.
30. National Research Council, & Subcommittee on Poultry Nutrition. (1994). Nutrient Requirements of Poultry: 1994. National Academies Press.‌
31. Okan, F., Uluocak, A. U., Kutlu, H. R.,. & Canogullari, S. (1995). Effect of replacing wheat with barley and supplemental enzyme in the diet on fattening performance of Japanese quail. British Poultry Science, 36,862- 863.
32. Owoyele, B. V., Adebayo, J. O., Muhammad, N. O., & Ebunlomo, A. O. (2003). Effect of different processing techniques of turban meal on some hematological indices in rats. Nigerian Journal of Pure Applied. Science, 18, 1340-1345.‌
33. Ravindran, V. (2013). Feed enzymes: The science, practice, and metabolic realities. Journal of Applied Poultry Research, 22(3), 628-636.‌ [DOI:10.3382/japr.2013-00739]
34. Ravindran, V., Selle, P. H., & Bryden, W. L. (1999). Effects of phytase supplementation, individually and in combination, with glycanase, on the nutritive value of wheat and barley. Poultry Science, 78(11), 1588-1595.‌ [DOI:10.1093/ps/78.11.1588]
35. Rotter, B. A., Friesen, O. D., Guenter, W., & Marquardt, R. R. (1990). Influence of enzyme supplementation on the bioavailable energy of barley. Poultry Science, 69(7), 1174-1181.‌ [DOI:10.3382/ps.0691174]
36. Skrede, G., Herstad, O., Sahlstrøm, S., Holck, A., Slinde, E., & Skrede, A. (2003). Effects of lactic acid fermentation on wheat and barley carbohydrate composition and production performance in the chicken. Animal Feed Science and Technology, 105(1-4), 135-148.‌ [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00055-5]
37. Skrede, G., Sahlstrøm, S., Skrede, A., Holck, A., & Slinde, E. (2001). Effect of lactic acid fermentation of wheat and barley whole meal flour on carbohydrate composition and digestibility in mink (Mustela vison). Animal Feed Science and Technology, 90(3-4), 199-212.‌ [DOI:10.1016/S0377-8401(01)00222-X]
38. Svihus, B., Newman, R. K., & Newman, C. W. (1997). Effect of soaking, germination, and enzyme treatment of whole barley on nutritional value and digestive tract parameters of broiler chickens. British Poultry Science, 38(4), 390-396.‌ [DOI:10.1080/00071669708418008]
39. Vali, N. (2008). The Japanese quail: A Review. International Journal of Poultry Science, 7, 925-931. [DOI:10.3923/ijps.2008.925.931]
40. Viveros, A., Brenes, A., Pizarro, M., & Castaño, M. (1994). Effect of enzyme supplementation of a diet based on barley and autoclave treatment, on apparent digestibility, growth performance, and gut morphology of broilers. Animal Feed Science and Technology, 48(3-4), 237-251.‌ [DOI:10.1016/0377-8401(94)90175-9]
41. Wiseman, J. (2006). Variations in starch digestibility in non-ruminants. Animal Feed Science and Technology, 130, 66-77. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.01.018]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb