چکیده: (77 مشاهده)
مقدمه و هدف: این پژوهش بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و تأثیر تغذیه گیاه کامل ریحان (Ocimum bsilicum) بر عملکرد، فراسنجههای خونی و قابلیت هضم مواد مغذی جیره برههای پرواری نژاد زندی انجام شد.
مواد و روش ها: از 18 رأس بره نر نژاد زندی با وزن اولیه 03/2 ±8/28 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) شاهد (جیره پایه بدون افزودن گیاه ریحان)، 2) جیره حاوی 5/12 درصد گیاه ریحان و 3) جیره حاوی 25 درصد گیاه ریحان بود.
یافته ها: میانگین مقدار ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و خاکستر گیاه ریحان بهترتیب 2/1 ± 69/92، 06/0 ± 65/6، 01/0 ± 35/1، 33/0 ± 26/54 و 44/0 ± 09/11 (بر اساس درصد ماده خشک) بود. جایگزینی گیاه ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره برههای پرواری باعث بهبود عملکرد (مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل غذایی، افزایش وزن روزانه) شد. فراسنجههای خونی (گلوکز، نیتروژن اورهای، کلسترول، تریگلیسرید، پروتئین کل، آنزیمهای کبدی) بهجز پروتئین کل تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت؛ جایگزینی گیاه کامل ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره برههای پرواری قابلیت هضم پروتئین خام، چربی خام و فیبر نامحلول در شوینده خنثی را افزایش داد؛ اما بر خصوصیات لاشه، وزن نهایی، درصد دنبه و چربی احشایی بدن تاثیر معنیداری نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، از گیاه کامل ریحان میتوان تا سطح 25 درصد در جیره برههای پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی جیره استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1401/8/30 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1401/11/18