XML English Abstract Print


چکیده:   (77 مشاهده)
مقدمه و هدف: این پژوهش به­منظور تعیین ترکیب شیمیایی و تأثیر تغذیه گیاه کامل ریحان  (Ocimum bsilicum) بر عملکرد، فراسنجه­های خونی و قابلیت هضم مواد مغذی جیره بره­های پرواری نژاد زندی انجام شد.
مواد و روش ­ها: از 18 رأس بره نر نژاد زندی با وزن اولیه 03/2 ±8/28 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تکرار استفاده شد. تیمار­های آزمایشی شامل 1) شاهد (جیره پایه بدون افزودن گیاه ریحان)، 2) جیره حاوی 5/12 درصد گیاه ریحان و 3) جیره حاوی 25 درصد گیاه ریحان بود.
یافته­ ها: میانگین مقدار ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و خاکستر گیاه ریحان به­ترتیب 2/1 ±  69/92، 06/0 ± 65/6، 01/0 ± 35/1، 33/0 ± 26/54 و 44/0 ± 09/11 (بر اساس درصد ماده خشک) بود. جایگزینی گیاه ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره­های پرواری باعث بهبود عملکرد (مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل غذایی، افزایش وزن روزانه) شد. فراسنجه­های خونی (گلوکز، نیتروژن اوره­ای، کلسترول، تری­گلیسرید، پروتئین کل، آنزیم­های کبدی) به­جز پروتئین کل تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت؛ جایگزینی گیاه کامل ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره­های پرواری قابلیت هضم پروتئین خام، چربی خام و فیبر نامحلول در شوینده خنثی را افزایش داد؛ اما بر خصوصیات لاشه، وزن نهایی، درصد دنبه و چربی احشایی بدن تاثیر معنی­داری نداشت.
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، از گیاه کامل ریحان می­توان تا سطح 25 درصد در جیره بره­های پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی جیره استفاده کرد.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1401/8/30 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1401/11/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb