دوره 14، شماره 39 - ( بهار 1402 )                   جلد 14 شماره 39 صفحات 93-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kosari G, Norouzian M A, Khorrami B, Akbari G A. The Effect of Whole Basil Forage on Nutrients Digestibility, Blood Parameters And Performance in Fattening Zandi Lambs. rap 2024; 14 (39) :86-93
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1337-fa.html
کوثری گلنور، نوروزیان محمدعلی، خرمی بهزاد، اکبری غلام عباس. تاثیر تغذیه علوفه کامل ریحان بر قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه های خون و عملکرد بره های پرواری زندی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1402; 14 (39) :86-93

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1337-fa.html


گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران،
چکیده:   (239 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف
: مهمترین مشکل صنعت پرورش دام کشور تامین علوفه مورد نیاز آن است و شناسایی منابع جدید علوفه به­ عنوان ماده اولیه خوراک از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی علوفه کامل ریحان (Ocimum bsilicum) پس از بذرگیری و بررسی تاثیر سطوح مختلف این علوفه به جای کاه و بخشی از یونجه جیره بره ­های پرواری بر عملکرد پروار، فراسنجه­ های خونی و قابلیت هضم مواد مغذی جیره بود.

مواد و روش ­ها: از 18 رأس بره نر نژاد زندی با وزن اولیه 2/03±28/8 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) شاهد (جیره پایه بدون افزودن گیاه ریحان)، 2) جیره حاوی 12/5 درصد گیاه ریحان و 3) جیره حاوی 25 درصد گیاه ریحان بود. ترکیب شیمیایی علوفه ریحان مورد آزمایش اندازه گیری شد. همچنین قابلیت هضم مواد مغذی جیره­های آزمایشی، غلظت فراسنجه های خون و عملکرد بره ­های مورد آزمایش اندازه گیری شد.
یافته ­ها: میانگین مقدار ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و خاکستر خام گیاه ریحان به­ ترتیب 1/2 ±  92/69، 0/06 ± 6/65، 0/01± 1/35، 0/33± 54/26 و 0/44±11/09 (درصد ماده خشک) بود. جایگزینی گیاه ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره­ های پرواری سبب بهبود مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن روزانه شد. غلظت گلوکز، نیتروژن اوره­ای، کلسترول، تری­گلیسرید و آنزیم­ های کبدی به­ جز پروتئین کل خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. جایگزینی گیاه کامل ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره ­های پرواری قابلیت هضم پروتئین خام، چربی خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی را افزایش داد (0/05>p)؛ اما بر ویژگی­ های لاشه، وزن نهایی، درصد دنبه و چربی احشایی بدن تاثیر معنی­ داری نداشت.
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، از گیاه کامل ریحان می ­توان تا سطح 25 درصد در جیره بره ­های پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی جیره استفاده کرد.
متن کامل [PDF 1769 kb]   (4 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1401/8/30 | ویرایش نهایی: 1402/3/9 | پذیرش: 1401/11/18 | انتشار: 1402/3/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb