Kosari G, Norouzian M A, Khorrami B, Akbari G A. The Effect of Whole Basil Forage on Nutrients Digestibility, Blood Parameters And Performance in Fattening Zandi Lambs. rap 2024; 14 (39) :86-93
URL:
http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1337-fa.html
کوثری گلنور، نوروزیان محمدعلی، خرمی بهزاد، اکبری غلام عباس. تاثیر تغذیه علوفه کامل ریحان بر قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه های خون و عملکرد بره های پرواری زندی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1402; 14 (39) :86-93
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1337-fa.html
گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران،
چکیده: (239 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: مهمترین مشکل صنعت پرورش دام کشور تامین علوفه مورد نیاز آن است و شناسایی منابع جدید علوفه به عنوان ماده اولیه خوراک از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی علوفه کامل ریحان (Ocimum bsilicum) پس از بذرگیری و بررسی تاثیر سطوح مختلف این علوفه به جای کاه و بخشی از یونجه جیره بره های پرواری بر عملکرد پروار، فراسنجه های خونی و قابلیت هضم مواد مغذی جیره بود.
مواد و روش ها: از 18 رأس بره نر نژاد زندی با وزن اولیه 2/03±28/8 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) شاهد (جیره پایه بدون افزودن گیاه ریحان)، 2) جیره حاوی 12/5 درصد گیاه ریحان و 3) جیره حاوی 25 درصد گیاه ریحان بود. ترکیب شیمیایی علوفه ریحان مورد آزمایش اندازه گیری شد. همچنین قابلیت هضم مواد مغذی جیرههای آزمایشی، غلظت فراسنجه های خون و عملکرد بره های مورد آزمایش اندازه گیری شد.
یافته ها: میانگین مقدار ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و خاکستر خام گیاه ریحان به ترتیب 1/2 ± 92/69، 0/06 ± 6/65، 0/01± 1/35، 0/33± 54/26 و 0/44±11/09 (درصد ماده خشک) بود. جایگزینی گیاه ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره های پرواری سبب بهبود مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن روزانه شد. غلظت گلوکز، نیتروژن اورهای، کلسترول، تریگلیسرید و آنزیم های کبدی به جز پروتئین کل خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. جایگزینی گیاه کامل ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره های پرواری قابلیت هضم پروتئین خام، چربی خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی را افزایش داد (0/05>p)؛ اما بر ویژگی های لاشه، وزن نهایی، درصد دنبه و چربی احشایی بدن تاثیر معنی داری نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، از گیاه کامل ریحان می توان تا سطح 25 درصد در جیره بره های پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی جیره استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1401/8/30 | ویرایش نهایی: 1402/3/9 | پذیرش: 1401/11/18 | انتشار: 1402/3/9