دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده: (90 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: پروتئین خام یکی از گرانترین اجزای جیره غذایی و مواد مغذی مورد نیاز دام است. یکی از راهکارهای استفاده بهینه از پروتئین خام ایجاد نوسان در سطح پروتئین خام جیره و تغذیه متناوب آن در فواصل زمانی یک تا چند روز است. این پژوهش به منظور بررسی تأثیر تغذیه متناوب پروتئین خام جیره بر عملکرد رشد و برخی فراسنجههای شکمبهای و خونی در برههای نر پرواری انجام شد.
مواد و روشها: سه جیره غذایی با پروتئین خام 12، 14 و 16 درصد و انرژی قابل متابولیسم یکسان تنظیم شدند. از 36 رأس بره نر با میانگین وزن 04/2±94/23 کیلوگرم در چهار تیمار در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمار اول جیره با سطح پروتئین خام 14 درصد را به صورت ثابت دریافت کرد. تیمارهای دوم تا چهارم جیرههای با پروتئین خام 12 و 16 درصد را بهترتیب با تناوب 24، 48 و 72 ساعت دریافت کردند. مصرف خوراک، عملکرد رشد، ضریب تبدیل خوراک، قابلیت هضم و برخی فراسنجههای شکمبهای و خونی اندازه گیری شد.
یافتهها: تفاوت معنیداری از نظر مصرف خوراک و عملکرد رشد در بین تیمارها مشاهده نشد هرچند ضریب تبدیل خوراک در تیمار با تناوب مصرف پروتئین خام 48 ساعته بهبود یافت و نسبت به تیمار شاهد تمایل به معنیداری را نشان داد (063/0=p). بیشترین قابلیت هضم ماده آلی مربوط به تیمار با تناوب مصرف 48 ساعته بود که نسبت به سایر تیمارها تمایل به معنیداری را نشان داد (091/0 =p). بین تیمارهای آزمایشی از نظر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی تفاوت معنیداری مشاهده نشد. بیشترین نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و نیتروژن اورهای خون در تیمار با تناوب مصرف پروتئین خام 48 ساعته بود (05/0p<).
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد ضریب تبدیل خوراک به هنگام استفاده از راهکار ایجاد نوسان در سطح پروتئین خام جیره و تغذیه متناوب آن تاحدودی بهبود مییابد، اما تأثیری در عملکرد رشد برههای نر و قابلیت هضم خوراک نداشت همچنین نیتروژن آمونیاکی شکمبه و نیتروژن اورهای خون افزایش یافت. لذا استفاده از این راهکار در تغذیه برههای نر پرواری توصیه میشود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1401/7/1 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1401/8/24