دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
چکیده: (73 مشاهده)
مقدمه: تخممرغ یک ماده غذایی کامل برای تغذیه گروههای مختلف سنی بوده که با دارا بودن طیف گستردهای از مواد مغذی مورد نیاز، حاوی ترکیبات شیمیایی حساس در مقابل عوامل نامساعد محیطی از قبیل حرارت، ماندگاری و شرایط و محل نگهداری میباشد. در آزمایش حاضر طول مدت، محل و وضعیت نگهداری تخممرغهای خوراکی در یخچالهای خانگی و اثرات آنها بر کیفیت داخلی، صفات پوسته و شاخصهای بیوشیمیایی زرده تخمها مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روشها: در این آزمایش تعداد 216 عدد تخممرغ سالم تولید یک روز مرغهای سویه های لاین W36، با سن 77 هفتگی تهیه و به صورت آرایش فاکتوریل 2×3×3 شامل 3 هفته، 3 طبقه و دو وضعیت نگهداری تخممرغ (نوک تیز به طرف پایین و یا برعکس) در 18 تیمار، 72 تکرار و 3 عدد تخممرغ در هر تکرار، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج: طول مدت زمان نگهداری، محل و نحوه نگهداری تخم در یخچال اثرات معنیداری بر کیفیت داخلی، صفات پوسته و شاخصهای بیوشیمیایی زرده تخمها داشت (05/0P<). نگهداری تخممرغها در طبقات بالایی یخچال نسبت به طبقه پایین، شاخص زرده و رنگ زرده را افزایش داد (05/0P<). با افزایش مدت زمان نگهداری تخممرغها به سه هفته در یخچال، درصد زرده، واحد هاو، ضخامت پوسته تخممرغها و نیز غلظت کلسترول زرده کاهش، در حالی که درصد سفیده و رنگ زرده افزایش یافت (05/0P<). وضعیت نگهداری تخممرغها در یخچال (نوک تیز پایین و یا بالعکس)، اثرات معنیداری بر کیفیت داخلی، صفات پوسته و شاخصهای بیوشیمیایی زرده تخممرغها نداشت (05/0<P). نتیجهگیری و بحث: با توجه به ارزش غذایی، ترکیبات متعدد و نیز ماهیت بعضی از مواد مغذی موجود در تخممرغ و بالخصوص زرده تخمها (نظیر اسیدهای چرب غیراشباع)، به عنوان یک دغدغه برای متخصصین تغذیه و نیز خانمهای خانهدار، مدت زمان، محل نگهداری و وضعیت نگهداری تخممرغها در یخچال مطرح بوده است، در آزمایش حاضر مشاهده شد که اولاً طبقه پایین یخچال محل مناسبی برای نگهداری تخممرغها نیست، ثانیاً با افزایش طول مدت زمان نگهداری تخممرغها به بیش از دو هفته، کیفیت داخلی، کیفیت پوسته و محتوی زرده تخممرغها دچار افت و نقصان میگردد، لیکن وضعیت نگهداری تخممرغهای خوراکی در یخچال (نوک تیز به سمت پایین و یا برعکس)، اثرات معنیداری بر صفات فوقالذکر نداشت با توجه به یافتههای بالا توصیه میگردد، اولاً تخممرغ مورد نیاز خانوارها در مقادیر بیشتر خریداری و به مدت زمان افزونتر از 2 هفته و همچنین در طبقات پایین یخچالهای خانگی (در درجه حرارت یخچال) نگهداری نشوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه طیور دریافت: 1401/2/5 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1401/11/17