دانشگاه زابل
چکیده: (133 مشاهده)
مقدمه: استفاده از دانه کتان به عنوان یک منبع مکمل انرژی میتواند رشد برهها را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تغذیه سطوح صفر، 8 درصد و 15 درصد دانه کتان کامل و آسیاب شده بر عملکرد، گوارشپذیری مواد مغذی، فراسنجههای خونی و تولید پروتئین میکروبی برههای کبوده شیرازی انجام شد.
مواد و روشها: به مدت 74 روز تعداد 30 راس بره نر (سن 4±60 روزگی و وزن 5/2±7/23 کیلوگرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی به 5 گروه آزمایشی و 6 تکرار اختصاص یافت.
یافتهها:افزودن دانه کتان (کامل و آسیاب شده) بر عملکرد برهها و گوارشپذیری مواد مغذی در کل دستگاه گوارش، تاثیر معنیداری نداشت، اما گوارشپذیری چربیخام در تیمارهای حاوی دانه کتان نسبت به تیمار شاهد به طور معنیداری بهبود یافت (P=0.001). برههای دریافت کننده دانه کتان افزایش معنیداری در غلظت تریگلیسرید (P=0.03) و کلسترول (P=0.04) سرم نسبت به گروه شاهد داشتند. سطح و شکل فیزیکی دانه کتان تاثیری بر غلظت گلوکز و آلبومین برهها نداشت. مشتقات پورینی، ازت میکروبی و تولید پروتئین میکروبی نیز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند.
نتیجهگیری: دانه کتان در سطح و اشکال مختلف باعث بهبود در گوارشپذیری چربی خام و افزایش تریگلیسرید و کلسترول خون شد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1400/10/2 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1400/11/10