Ghanbari E, Seifdavati J, Yalchi T, Abdi Benemar H, SeyedSharifi R. The Effect of Replacement of Slow Releasing Non-Protein Nitrogen Source by Urea in Diets Containing Almond Hulls on Microbial Protein Production and Nitrogen Balance in Sheep. rap. 2021; 12 (34) :89-99
URL:
http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1182-fa.html
قنبری الناز، سیف دواتی جمال، یلچی طاهر، عبدی بنمار حسین، سیدشریفی رضا. اثر جایگزینی منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش با اوره در جیرههای حاوی پوسته بادام بر تولید پروتئین میکروبی و تعادل نیتروژن در گوسفند. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (34) :99-89
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1182-fa.html
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده: (690 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: استفاده از محصولات باغی و زراعی مانند پوسته بادام (Almond Hull) یک راهحل مفید برای جبران کمبود علوفه و کاهش آلودگی زیستمحیطی است. این پژوهش برای بررسی اثر جایگزینی منبع نیتروژن غیرپروتئینی آهسته رهش (نیتروزا) با اوره در جیرههای حاوی پوسته بادام بهمنظور، تأمین منبع فیبر غیر علوفهای ارزان قیمت به همراه نیتروژن سهلالوصول بر سنتز پروتئین میکروبی و تعادل نیتروژن در گوسفند انجام شد.
مواد و روشها: این تحقیق با استفاده از 4 رأس گوسفند نر بالغ در قفسهای متابولیک و در قالب طرح مربع لاتین در 4 دوره 19روزه انجام شد. مصرف خوراک و دفع روزانه مدفوع و ادرار اندازهگیری شد.
یافتهها: جیرههای آزمایشی حاوی 36 درصد از کل پروتئین خام آن ها از مکملهای نیتروژنی غیر پروتئینی بودند. بخش نیتروژن غیر پروتئینی در تیمار اول فقط از اوره تأمین شد. این بخش در تیمار دوم از 24 درصد اوره و 12 درصد نیتروزا، در تیمار سوم از 12 درصد اوره و 24 درصد نیتروزا و در تیمار چهارم فقط از نیتروزا تأمین شد. آلانتوئین تحت تأثیر جیرههای آزمایشی تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان داد (0/05>p). میزان آلانتوئین در تیمار 3 و 4 بیشتر از تیمار 2 بود. گزانتین و هیپوگزانتین تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت وتفاوتی مشاهده نشد (0/05<p). اسیداوریک، کل مشتقات پورینی دفع شده و کل مشتقات پورینی جذب شده، تولید نیتروژن میکروبی و ساخت پروتئین میکروبی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفته و تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده شد (0/05>p). اثر جیرههای آزمایشی بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و ماده آلی تحت تأثیر جیرهای آزمایشی قرار نگرفتند و تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (0/05<p). قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان داد (0/05>p). تیمار 4 تفاوت معنیداری با تیمار 1 و 3 داشت، اما بین تیمار 4 با 2 اختلاف معنیداری مشاهده نشد. افزودن پلی اتیلن گلیکول با سه برابر وزنی به نمونه اثر منفی بر فعالیت میکروبی گذاشته و حجم گاز تولیدی در سرنگهای شیشهای کاهش یافت (0/05>p).
نتیجه گیری: استفاده از نیتروزا در جیرههای حاوی پوسته بادام به عنوان یک منبع فیبر غیر علوفهای ارزان قیمت که از پروتئین خام پایین برخوردار است ازنظر افزایش ساخت پروتئین میکروبی و بهبود قابلیت هضم الیاف جیره میتواند مفید باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1399/12/8 | ویرایش نهایی: 1400/11/13 | پذیرش: 1400/3/22 | انتشار: 1400/11/13