دوره 8، شماره 16 - ( تابستان 1396 )                   جلد 8 شماره 16 صفحات 121-128 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Investigation of Plantago Coronopus Forage Quality at Different Phenological Growth Stages in Five Habitats of Golestan Province. rap. 2017; 8 (16) :121-128
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-812-fa.html
مهاجر مختار، کاویان عبدله، پاسندی محمد. بررسی کیفیت علوفه بارهنگ پاکلاغی (Plantago Coronapos) در مراحل مختلف رشد فنولوژیکی در پنج رویشگاه مراتع استان گلستان . پژوهشهاي توليدات دامي. 1396; 8 (16) :121-128

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-812-fa.html


چکیده:   (519 مشاهده)
    گونه­های مرتعی در مکان­ها و زمان­های مختلف کیفیت علوفه­ای متفاوتی داشته و در مراحل مختلف فنولوژیکی مقدار ارزش غذایی آنها  متغیر است. به همین منظور آزمایشی با هدف تعیین ارزش غذایی علوفه گونه بارهنگ پاکلاغی در 5 رویشگاه (گمیشان، سنگرتپه، صوفیکم، اینچه برون و چپرقویمه) از مراتع شور استان گلستان انجام شده، نمونه­ها در دو مرحله رشد فنولوژیکی رویشی و بذردهی جمع­آوری و سپس درصد پروتئین خام، چربی خام، ماده آلی، دیواره سلولی بدون همی سلولز و لیگنین تعیین شدند. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی نمونه‏ها با استفاده از شیرابه شکمبه گاومیش به روش برون تنی اندازه­ گیری شد. نتایج آنالیز شیمیایی نشان داد که اختلاف معنی‏داری بین سایت­های مختلف از نظر درصد پروتئین خام، چربی خام و دیواره سلولی بدون همی سلولز وجود دارد (05/0P<). رویشگاه چپرقویمه از نظر درصد پروتئین خام، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل هضم و انرژی قابل متابولیسم بهتر از رویشگاه­های دیگر بود. در همه رویشگاه­ها، کیفیت علوفه در دو مرحله رشد رویشی و بذردهی متغیر بود (05/0P<). با پیشرفت مرحله فنولوژیکی گیاه، مقدار ماده خشک و دیواره سلولی بدون همی سلولز افزایش یافت اما درصد پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، انرژی قابل هضم و انرژی قابل متابولیسم علوفه کاهش یافت (05/0P<). درصد پروتئین خام در دو مرحله رشد، بیشتر از حد بحرانی آن (7 درصد) برای نیاز یک واحد دامی بود. مقادیر انرژی قابل هضم و قابل متابولیسم در مرحله رشد رویشی بیشتر و در مرحله رسیدن دانه کمتر از حد بحرانی آن برای نیاز یک واحد دامی بود. بطور کلی نتایج نشان داد که کیفیت علوفه در سایت­های مختلف متغیر بوده و این گونه مرتعی در مرحله رشد رویشی می­تواند نیاز پروتئینی و نیز بخش زیادی از نیاز انرژی گروه­های مختلف گوسفند و بز را تأمین نمایند.
متن کامل [PDF 551 kb]   (225 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. Akbarian, H. and M. Yosefali. 2015. Determination of Salsola vermicolata and Suaeda fruticosa forage quality of sistan region at different Phenological Stage.Research and Animal Production, 11: 92-101.
2. Arzani, H., J. Torkan, M. Jafari, A. Jalili and A.Nikkhah. 2001. Effects of phenological stages and ecological factors on forage quality of some range species. Iranian Journal of Agricultural Science, 32: 385-399.
3. Arzani, H., M. Mosayebi and A. Nikkhah. 2009. Determination of animal unit size and animal unit requirement of fashandy sheep breed grazing on rangelands (Case Study: Taleghan). JWSS - Isfahan University of Technology, 12: 349-360.
4. Arzani, H., H. Piri Sahragard, J. Torkan and K. Saedi. 2010. Comparison of fenological stages on forage quality of rangelands species in rangeland of Saral Kordestan, Iranian Journal of Rangeland, 4: 160-167.
5. Arzani, H., J. Motamedi and M.A. Zare Chahoki. 2010. Report of national project " Forage quality of range species in Iran",Organization of Forests, Rangelands and Watershed Management of Iran, 230 pp.
6. Arzani, H., H. Pouzesh, J. Motamedi, R. Mirakhorli and S.A. Niknejad. 2012. Effects of phenological stages on forage quality of five rangeland species in semi-steppe rangeland of Jashlobar Semnan. Iranian Journal of Range and Desert Research, 3: 384-394.
7. 7 . Bashtani, M., J. Farzadmehr, O. Ghafori, N. Afzali and M. Sharifi. 2015. Effect of growth stage and processing by NaOH and Ca (OH)2 on chemical composition and degradation parameters of Haloxylon sp. Pasture plant in seeding stage. Research and Animal Production, 12: 96-104.
8. Esfandyari, A. 2005. Determination of animal unit equivalent (AUE) and daily requirement for Sanjabi sheep breed (Case Study: Kermanshah).M.Sc. Thesis, Department of Natural Resources, Tehran University, 85 pp.
9. Fahey, J.R.C. 1994. Forage quality, evaluation and utilization, American society of Agronomy, 998 pp.
10. George, M.R. and M.E. Bell. 2001. Using stage of maturity to predict the quality ofannual range forage. ANR publication 8019. Rangeland management series. Davis,CA:University of California, 7 pp.
11. Harris, Lorin E. 1950. The nutritive value of range forage as affected by vegetation type, site, and state of maturity. Utah Agric Expt Sta Bull, 45 pp.
12. Heady, H.F. and R. Dennis Child. 1994. Rangeland ecology and management. West View Press, 520 pp.
13. Holchek, J.I., C.H. Herbal and R.D. Pieper. 2004. Range management principles and practices. Prentice Hall Pub. USA. Forth Edition, 587 pp.
14. Hosseini, S. 2005. Autecology of Halocnemum strobilaceumin Golestan Province. Final report of research plan, natural resources research centre of Golestan Province, 50 pp (In Persian).
15. Hosseini, S., A.A. Shahmoradi and G. Abarsaji. 2007. An Investigation on the presence form of halocnemum strobilaceum in saline and alkaline rangelands of northern Golestan province. Iranian journal of Range and Desert Reseach, 14: 110-123.
16. Hosseini, S.A. and M. Tavan. 2010. Saline and alkali plants of Golestan rangelands. University Jahad Publishing Center, Tehran, 156 pp.
17. Kermit, O. 1956. Factors affecting the nutritive value of range forage. Journal of Range Management, 6: 220-224.
18. Launchbaugh, K.L., J.W. Stuth and J.W. Holloway. 1990. Influence of range site on diet selection and nutrient intake of cattle. J Range Manage, 43: l09-166. [DOI:10.2307/3899026]
19. McDonald, P., R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh and C.A. Morgan. 1995. Animal Nutrition. (5th ed.), Longman Group Ltd: London, UK., pp: 266-283.
20. Menke, K.H. and H. Steingass. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid, Animal Research Development, 28: 7-55.
21. Minson, D.J. 1987. Estimation of the nutritive value of forage, in temperate pastures, their production, use and management. Eds. J.L. Wheeler, C.J. Pearson and G.E. Roberts, Australian Wool Corporation, 415-422.
22. Mirzaali, A.T., E. Mirzaali and M.R. Frozeh. 2008. Study of effects of phonological stages on forage quality of two halophyte species of Halocnemum strobilaceum and Halostachys caspica in Gomishan ranges, Pajouhesh & Sazandegi, 78: 79-84.
23. National Research Council. 1985. Nutritional requirements of domestic animals. Nutrient requirements of sheep (6th ed.) Nat. Acad. Sci., National Research Council, Wash., D.C.
24. Pasandi, M., A. Kavian and M.A. Dorri. 2010. The nutritive value of Lathyrus sativus forage cut at four stages of growth in Gorgan. Animal Sciences Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 89: 28-32.
25. Pulina, G. and R. Bencini. 2004. Dairy sheep nutrition, CABI publishing, London, 222 pp. [DOI:10.1079/9780851996813.0000]
26. Rasouli, B., B. Amiri, M.H. Assareh and M. Jafari. 2011. Determination of nutritive value of Seidlitzia rosmarinusat different phonological stages in three different sites, Iranian journal of Range and Desert Reseach, 18: 32-41.
27. SAS Institute. 1997. SAS user's guide, version 7. SAS Inst., Ine. Cary, North Carolina, USA.
28. Stoddert, L.A., A.D. Smith and T.W. Box. 1975. Range management, 3rd edn, Mcgraw-Hill Company New York, 532 pp.
29. Sultan, J.I., I.U. Rahim, H. Nawazand M. Yaqoob. 2007. Nutritive value of marginal land grasses of Northern Grasslands of Pakistan. Pak. J. Bot, 39: 1071-1082.
30. Tilley, J. and R. Terry. 1963. A two stage technique for the in vitro digestion of forages crops, J. BrGrasslSoc, 18: 104-111. [DOI:10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x]
31. Torkan, J. and H. Arzani. 2009. Effect of soil on forage quality in different climatic zones. 4th National conference on pasture, rangeland Iran, 112-116.
32. Uniyal, S.K., A. Awasthi and G.S. Rawat. 2005. Biomass availability and forage quality of Eurotia ceratoides Mey in the rangelands of Changthang, eastern Ladakh, Current Science, 89: 201-205.
33. Van Soest, P.J. 1994. Nutritional Ecology of the Ruminant, 2nd ed. Cornell University Press, Ithaca, N.Y, 476 pp.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb