XML English Abstract Print


1- دانشگاه بیرجند
چکیده:   (41 مشاهده)
مقدمه و هدف: یکی از مسائل مهم در صنعت طیور افزایش مداوم حجم تولید است. در دهه­های اخیر، چالش افزایش سرعت رشد و وزن بدن پرنده در سنین پایین مورد توجه پرورش دهندگان طیور قرار گرفته است. از طرفی افزایش هزینه­های خوراک طیور در سال­های جاری، بخصوص قیمت بالای کنجاله سویا، در دسترس‌ترین و رایج‌ترین منبع پروتئینی خوراک طیور، این چالش را سخت‌تر می‌کند. با پیشرفت جیره­نویسی در تغذیه طیور و ناکارآمدی روش استفاده از پروتئین­خام در متوازن نمودن جیره جوجه­های گوشتی، از معیارهای دقیق­تری مانند اسیدآمینه ایده­آل یا اسیدآمینه گوارش­پذیر در جیره­نویسی، باعث کاهش هزینه خوراک و اطمینان از مواد مغذی مورد نیاز برای طیور شده است. تامین اسیدهای آمینه ضروری بویژه اسیدهای آمینه محدود کننده همزمان با تامین سطوح کافی پروتئین خام می­تواند در افزایش راندمان تولید و کاهش خطرات زیست محیطی ناشی از دفع نیتروژن مازاد، مفید باشد. هدف از این پژوهش تعیین مناسب­ترین سطح پروتئین­خام و اثر سطوح مختلف اسیدهای­آمینه (متیونین، لیزین، والین و آرژنین) بر خصوصیات رشد، شاخص­های بیوشمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریخت شناسی روده جوجه گوشتی سویه آرین بود.
مواد و روش­ها: این آزمایش با تعداد 540 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری آرین در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 3*3 با 9 تیمار، 5 تکرار در هر تکرار 12 قطعه جوجه انجام گردید. ضرایب اسید­های­آمینه گوارش­پذیر اقلام خوراک بر اساس جداول NRC مورد ارزیابی قرار گرفت. پرندگان آزمایشی با جیره‌های خوراک دارای سطح یکسان انرژی سوخت و ساز، سه سطح پروتئین خام (CP) (90 و 95 و 100 درصد) و سه سطح اسیدهای­آمینه­ کل (TAA)  90، 95و 110درصد، اسیدهای­آمینه کل براساس توصیه راهنمای پرورش سویه آرین در قالب چهار دوره آغازین (14-1 روزگی)، رشد (24-15 روزگی)، پایانی یک (35-25 روزگی) و پایانی دو ( 42-36 روزگی)  تغذیه شدند. در روز ۴2 پژوهش، تعداد دو جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب، نمونه­ خون از هر کدام جمع آوری و سپس کشتار شد و صفات لاشه، مورد اندازه­گیری قرار گرفت. نمونه­های سرم و پلاسمای خون نیز بعد از سانتریفیوژ و انتقال به میکروتیوب استریل در دمای منفی 20 درجه سانتی­گراد قرار گرفت و به آزمایشگاه جهت اندازه گیری پاسخ ایمنی و شاخص­های خونی منتقل شد. غلظت کلسترول، تری­گلیسرید، LDL، HDL، پروتئین تام، آلبومین، کراتینین، اسید اوریک و فعالیت آنزیم­های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز با کیت­های آزمایشگاهی زیست شیمی و دستگاه اسپکتروفتومتر خودکار جسان چم 200 تعیین شد. جهت بررسی ریخت شناسی روده، یک سانتی­متر از ناحیه ژژنوم را برش داده  و با سرم فیزیولوژی شست و شو داده سپس در فرمالین 10 درصد تا24 ساعت نگهداری شد. مجدد محلول فرمالین تعویض گردید سپس به آزمایشگاه جهت تهیه اسلاید انتقال گردید. برای تجزیه و تحلیل آماری داده­ها از نرم افزار آماری SAS و مدل عمومی خطی و آزمایش فاکتوریل 3*3 و طرح کاملا تصادفی استفاده و مقایسه میانگین­ها بر اساس آزمون چند دامنه­ای توکی و در سطح معنی دار 05/0 انجام شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد در هر چهار دوره پرورش برهمکنش سطح توصیه شده پروتئین (سطح 100 درصد) با سطوح AA به خصوص سطح 100 درصد اسیدهای­آمینه بیشترین وزن بدن را داشت (5/0>P). در دوره آغازین، پایانی1 و کل دوره(0-42 روزگی)، افزایش وزن روزانه بدن و مصرف خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (5/0>P). تیمار حاوی سطح 100 درصد CP و سطح 110 درصد AA بیشترین افزایش وزن بدن و مصرف خوراک در کل دوره پرورش (42-0 روزگی) داشت (5/0>P). تیمار آزمایشی سطح 100 درصد CP و سطح 110 درصد AA موجب کاهش ضریب تبدیل­خوراک در دوره آغازین شد (5/0>P). اثرات متقابل CP و اسیدهای­آمینه اثر معنی­داری بر وزن سینه ، ران و پیش معده داشت (5/0>P). تیمارهای آزمایشی بر غلظت آلبومین، پروتئین­کل و تری­گلیسرید تاثیر معنی­داری داشت (5/0>P). با کاهش سطح CP و افزایش سطح اسیدهای­آمینه منجر به افزایش طول دئودنوم، ژژنوم، ایلئوم و روده کور شد (5/0>P). بر­هم­کنش سطح پروتئین و اسیدهای­آمینه بر ارتفاع پرز، عرض پرز، عمق کریپت و سطح مقطع پرز اثر معنی­داری داشت (5/0>P). تیمار آزمایشی حاوی سطح پروتئین 100 درصد و سطح اسیدهای­آمینه 110 درصد در کل دوره پرورش بیشترین شاخص کارایی تولید اروپای(EPEF) را داشت(5/0>P).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج آزمایش، مناسب­ترین سطح پروتئین در جوجه گوشتی سویه آرین سطح توصیه شده (100 درصد) است. ولی کاهش سطح پروتئین و افزایش سطح اسیدهای­آمینه منجر به بهبود بعضی از خصوصیات رشد، شاخص­های بیوشیمیایی خون و ریخت شناسی روده شد. از طرفی سطوح مختلف پروتئین و اسیدهای آمینه بر پاسخ ایمنی موثر نبود.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/5/13 | پذیرش: 1403/12/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb