چکیده: (30 مشاهده)
مقدمه و هدف: در پرورش صنعتی طیور، در صورت رعایت نکردن شرایط بهینه برای پرورش، ممکن است پرندهها تحت شرایط تنش آور مانند دمای محیط بالا و تراکم پرورش بالا پرورش یابند که عملکرد تولیدی، وضعیت سلامت و رفاه حیوانات را تهدید میکند. از آنجایی که دمای محیط به طور پیوسته در سراسر جهان در حال افزایش است، تنش گرمایی یکی از چالشهای اصلی صنعت دام و طیور در بسیاری از کشورها در نظر گرفته میشود. تراکم بالا نیز اغلب برای افزایش سودآوری معرفی شده، زیرا منجر به تولید گوشت مرغ بیشتر در دوره پرورش میگردد. تراکم بالا، اتلاف گرما از بدن پرنده را کاهش و به خودی خود سبب تنش گرمایی میشود. از این رو هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر متقابل تنش گرمایی و تراکم بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمونولوژیکی، کیفیت گوشت و مورفولوژی روده جوجههای گوشتی سویه آرین میباشد.
مواد و روشها: بدین منظور، 868 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نژاد آرین به صورت مخلوطی از جنس نر و ماده و در قالب طرح فاکتوریل 2×2 با 4 تیمار و 7 تکرار پرورش داده شدند. گروههای آزمایشی شامل 2 سطح تراکم (14 و 17 قطعه در هر متر مربع از ابتدای دوره پرورش) و 2 سطح دما (استاندارد و تنش گرمایی
(در دو هفته پایانی پرورش و با دمای 32 تا 35 درجه سانتیگراد)) بودند. فراسنجههای مورد بررسی در این آزمایش شامل عملکرد پرنده، برخی از فراسنجههای بیوشیمیایی خون، مورفولوژی روده، توان سیستم ایمنی و کیفیت گوشت بودند.
یافتهها: نتایج نشان داد که فراسنجههای عملکردی در کل دوره تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند به طوری که با توجه به اثرات اصلی، افزایش وزن روزانه در دما و تراکم استاندارد افزایش یافت و افزایش تراکم موجب افزایش معنادار ضریب تبدیل خوراک شد. وزن بورس فابریسیوس، تیموس و طحال و قطر بطن راست قلب در دمای استاندارد با هر دو تراکم 14 و 17 نسبت به تیمارهای دیگر بالاتر بود. در پرندگان تحت تنش گرمایی تعداد لنفوسیتها کاهش و تعداد هتروفیلها افزایش یافت. تیتر تولید آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی در پاسخ اولیه در تیمارهای تحت تنش گرمایی کاهش یافت. همچنین اثرات اصلی تنش گرمایی و افزایش تراکم سبب افزایش سطح آلانین ترانسفراز و مالون دیآلدهید سرم خون شد. بررسی کیفیت گوشت نیز نشان داد که تنش گرمایی و تراکم بالا سبب کاهش کیفیت گوشت میشود. ارتفاع پرز، عمق کریپت، ضخامت لایه ماهیچهای و مساحت جذب روده در جوجههای پرورش یافته تحت تراکم استاندارد افزایش یافت.
نتیجه گیری: به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که تراکم بالا و تنش گرمایی سبب کاهش عملکرد و کیفیت گوشت، تضعیف سیستم ایمنی و افزایش سطح آنزیمهای مربوط به استرس اکسیداتیو در جوجههای گوشتی شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه طیور دریافت: 1402/6/29 | پذیرش: 1404/5/11