دوره 10، شماره 25 - ( پاییز 1398 )                   جلد 10 شماره 25 صفحات 16-24 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vatandoost M, didarkhah M, jamili F. Investigation of Different Levels of Sugar Beet Pulp and Citrus Residue on Productive Performance of Baluchi Lambs. rap. 2019; 10 (25) :16-24
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-991-fa.html
وطن دوست موسی، دیدارخواه مسعود، جمیلی فرشته. بررسی سطوح متفاوت تفاله خشک چغندرقند و پسماند مرکبات برعملکرد تولیدی بره های نژاد بلوچی . پژوهشهاي توليدات دامي. 1398; 10 (25) :16-24

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-991-fa.html


آموزشکده کشاورزی سرایان، دانشگاه بیرجند
چکیده:   (655 مشاهده)
        در مدیریت تغذیه دام ­ها برای افزایش بهره­ وری، یافتن منابع ارزان قیمت مواد خوراکی یک راهکار اساسی محسوب می­شود. فرآورده­ های فرعی بخش کشاورزی در تغذیه دام­ های نشخوارکننده، امکان استفاده از آن‌ها را برای تولید فرآورده­های با ارزشی مانند گوشت و شیر فراهم می ­سازد. هدف از اجرای این پژوهش تعیین تأثیر تغذیه تفاله مرکبات و تفاله چغندرقند در سطوح متفاوت بر مقدار خوراک مصرفی، فراسنجه ­های تخمیری شکمبه، خون و عملکرد بره­های نژآد بلوچی بود. به همین منظور تعداد 40 رأس بره بلوچی با 4 تیمار و 10 بره در هر تیمار و میانگین وزن 5/1 ± 30 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی انتخاب شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- گروه کنترل (جیره پایه+ صفر درصد تفاله مرکبات به ازای هر راس در روز 2- جیره پایه + 10 درصد تفاله مرکبات به ازای هر راس در روز 3- جیره پایه + 20 درصدتفاله خشک چغندرقند به ازای هر راس در روز 4- جیره پایه + 10 درصد تفاله مرکبات + 10 درصد تفاله خشک چغندرقند به ازای هر راس، در روز بود. هر گروه به طور کاملا تصادفی به یکی از جیره های آزمایشی اختصاص داده شد. همه گوسفندان مورد آزمایش در یک جایگاه انفرادی که دارای آخور و آبشخور مجزا بود، نگهداری شدند. بهترین ضریب تبدیل مربوط به گروهی بود که تفاله مرکبات مصرف کرده بودند (25/6) و با گروه شاهد که بیشترین ضریب تبدیل (75/7) را داشت اختلاف معنی­داری نشان داد (05/0p<). نتایج میانگین افزایش وزن روزانه در کل دوره بین جیره‌های مختلف آزمایش اختلاف معنی داری داشت (05/0p<).  نتایج میانگین مدت زمان جویدن، نشخوار کردن و خوردن بین جیره‌های مختلف آزمایش اختلاف معنی­داری نداشت با توجه به نتایج به­ دست آمده از این پژوهش، استفاده از تفاله مرکبات به عنوان یک پسماند فرعی تا سطح 10 درصد، می‌تواند سبب بهبود عملکرد بره بلوچی گردد.
 
متن کامل [PDF 468 kb]   (316 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1397/11/28 | ویرایش نهایی: 1398/9/18 | پذیرش: 1398/2/29 | انتشار: 1398/9/4

فهرست منابع
1. Abedini, A.H., T. Gourchy and S. Zerehdaran. 2012. Effect of replacement of different levels of citrus pellets with barley grain in diet of lambs of Taleshi mass. Animal Production Research, 2: 53-43 (In Persian).
2. Afshar Mazandaran, N. and A. Rajab. 2002. Probiotics and their application in feeding livestock and poultry. Nourbakhsh Publication, (In Persian).
3. Agrahari S., K.C. Pandey and K. Gopal. 2007. Biochemical alteration induced by monocrotophos in the blood plasma of fish, Bloch (Channa punctatus). Pesticide Biochemistry and Physiology, 88(3): 268-272. [DOI:10.1016/j.pestbp.2007.01.001]
4. Allen, M.S. 2000. Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal Dairy Science, 83: 1598-1624. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(00)75030-2]
5. Ammerman, C.B., J.F. Easley, L.R. Arrington and F.G. Martin. 1966. Factors affecting the physical and nutrient composition of dried citrus pulp. Proc. Florida State Hor. Soc.
6. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
7. Bayat Koohsar, J., R. Valizadeh, A.S. Nasserian, A.S. Tahmasebi and R. Safari. 2010. The effect of barley replacement with citrus dry matter in Holstein dairy cows diet on their performance. Iranian Journal of Animal Science Research. Iranian Journal of Animal Science Research, 2: 148-155 (In Persian).
8. Bhattacharya, A.N. and M. Harb. 1973. Dried citrus pulp as a grain replacement for Awasi lambs. Journal of Animal Science, 36: 1175-1180. [DOI:10.2527/jas1973.3661175x]
9. Bueno, M.S., J.E. Ferrari, D. Bianchini, F.F. Leinz and C.F.C. Rodrigues. 2002. Effect of replacing corn with dehydrated citrus pulp in diets of growing kids. Small Ruminant Research, 46: 179-185. [DOI:10.1016/S0921-4488(02)00184-0]
10. Caparra P., F. Foti, M. Scerra, M.C. Sinatra and V. Scerra. 2007. Solar-dried citrus pulp as an alternative energy source in lamb diets: Effects on growth and carcass and meat quality. Small Ruminant Research, 68: 303-311. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2005.11.015]
11. Duncan D.B. 1955. Multiple ranges and Multiple F-test. Biometrics, Aminal nitrogen metabolism: perspectives for integration of microbiology and nutrition for dairy. Journal of dairy science, 90 (E. Suppl.):E1-E16. 11: 1-42. [DOI:10.3168/jds.2006-518]
12. Fazaeli, H. and M. Zahedi Far. 2004. Value of nutrition and application of plant residues in livestock feeding. The first scientific conference on the management of plant remains. Ministry of Agriculture Jihad, 95-96 (In Persian).
13. Fazaeli, H. 2007. The nutritional value of dried pistachio residues along with dried alfalfa in sheep. Proceedings of the 2nd National Congress of Animal Sciences and Aquaculture, National Institute of Animal Science Research. Karaj, 131-137 (In Persian).
14. Fazaeli, H. 2009. Optimum use of agricultural wastes in livestock feed. Fourth National Conference on Agricultural Waste Dissertation, Tarbiat Modares University, 198-201 (In Persian).
15. Fazaeli, H. 2010. Improving livestock nutrition management using full feed technology. Fourth Iranian Congress of Animal Sciences. College of Agricultural of Karaj, 1304-1311 (In Persian).
16. Fegeros, K., G. Zervas, S. Stamouli and E. Apostolaki. 1995. Nutritive value of dried citrus pulp and its effect on milk yield and milk composition of lactating ewes. Journal Dairy Science, 78: 1116-1121. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(95)76728-5]
17. Grant, R.J. 1997. Interactions among forages and non forage fiber sources. Journal Dairy Science, 80: 1438-1446. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(97)76073-9]
18. Henrique, W., P.R. Leme, D.P.D. Lanna, J.L.V. Coutinho- Filho, R.M. Peres, C.L. Justo, P.A. de Siqueira and G.F. Alleoni. 1998. Replacement of starch for pectin in diet with different concentrate levels Animal performance and carcass characteristics. Revista Brasileira de Zootecnia, 27: 1206- 1211.
19. Khorasani, G.R., E.K. Okine and J.J. Kennelly. 2001. Effects of forage source and amount of concentrate on rumen and intestinal digestion of nutrients in late lactation cows. Journal of dairy science, 84: 1156-1165. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(01)74576-6]
20. Kononoff, P.J., H.A. Lehman and A.J. Heinrichs. 2002. Technical note-A comparison of methods used to measure eating and ruminating activity in confined dairy cattle. Journal of Dairy Science, 85: 1801-1803. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74254-9]
21. Krehbiel C., S. Rust, G. Zhang and S. Gilliland. 2003. Bacterial direct-fed microbials in ruminant diets: Performance response and mode of action. Journal of Animal Science, 81(14_suppl_2): E120.
22. Martin J.L.K. and M.C. Black 1998. Biomarker assessment of the effects of coal-strip mine contamination on channel catfish. Ecotoxicology and Environmental Safety, 41(3): 307-320. [DOI:10.1006/eesa.1998.1714]
23. McDonald P., R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh and C.A. Morgan. 1995. Animal Nutrition. Addison Wesley Longman.
24. Mertens, D.R. 1997. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal Dairy Science, 80: 1463-1481. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(97)76075-2]
25. Mojabi A. 1991. Veterinary Clinical Biochemistry. 6Ed. Jihad Publications, 372 pp.
26. Nisbet, D.J. and S.A. Martin. 1991. Effect of Saccharomyces cerevisiae culture on lactate utilization by the ruminal bacterium Selenomonas ruminantium Journal of Animal Science, 69: 4628-4633. [DOI:10.2527/1991.69114628x]
27. Nocek J.E. 1997. Bovine acidosis: implications on laminitis. Journal of Dairy Science, 80: 1005- 1028. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(97)76026-0]
28. Nouri S., J. Bayat Koharsar, G.A. Pour Alamdari and F. Ghanbari. 2014. Nutritional value and comparison of different drying methods on the chemical composition, gas production components and digestibility of citrus pulp. Animal and Poultry Research, 3: 69-57 (In Persian).
29. Oni A.O., C.F.I. Onwuka, O.O. Oduguwa, O.S. Onifade, O.M. Arigbede and J.E.N. Olatunji. 2006. Utilization of citrus pulp based diets and enterolobium cyclocarpum foliage by West African Dwarf goats. Journal Animal Veterinary Advances, 5: 814-818.
30. Owens F.N., D.S. Secrist, W.J. Hill and D.R. Gill. 1998. Acidosis in cattle: a review. Journal of Animal Science, 76: 275-286. [DOI:10.2527/1998.761275x]
31. Parayad A.S. 2004. Effect of Saccharomyces cerevisiae on the digestibility and performance of lamb fattening containing bagasse in sheep. Master's thesis. Razi University of Kermanshah, 95-111 (In Persian).
32. Pirmohammadi, R., O. Hamidi and A. Mohsenpur Azari. 2007. Effects of polyethylene glycol (PEG) addition on composition, degradability digestibility of white grape pomace. Journal Animal Veterinary Advances, 6: 1135-1139.
33. Riddell, J.B., A.J. Gallegos, D.L. Harmon and K.R. Mcleod. 2010. Addition of a Bacillus based probiotic to the diet of pre ruminant calves: influence on growth, health, and blood parameters. Intern. Journal of Applied Research in Veterinary Medicine, 8: 78-85.
34. Rim, J.S., S.R. Lee, Y.S. Cho, E.J. Kim, J.S. Kim and K.H. Jong. 2008. Prediction of dry matter intake in lactating Holstein dairy cows offered high levels of concentrate. Asian-Aust Journal of Animal Science, 21: 677-684. [DOI:10.5713/ajas.2008.70398]
35. Saedi, H., M. Nikpour Tehrani and A. Morvarid. 1992. Animal Feeds and their Preservation Methods (Principles of animal feeding). Tehran University Press.
36. SAS, Institute. 2003. SAS User's Guide. Version 9.1 ed. SAS Institute Inc., Cary, NC.
37. Schang, M.J. and J.O. Azcona. 1998. Performance of laying hens fed a corn-sunflower diet supplemented with enzymes. In: Lyons T.P., Jacques K.A. (Eds.). Passport to the Year 2000, Biotechnology in the feed Industry. Proceedings of All techs 14th Annual Symposium. Nottingham University Press, Nottingham, UK, pp: 405-410.
38. Scotti, G.G. and A. Lanza. 1973. New knowledge on the amino acid and mineral composition and on digestibility in vitro of dried orange pulp. Alimantazione Animale, 17(2): 47-60.
39. Volanis, M., P. Zoiopoulos and K. Tzerakis. 2004. Effects of feeding ensiled sliced oranges to lactating dairy sheep. Small Ruminant Research, 53: 15-21. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2003.07.011]
40. Weiss, W.P., D.L. Frobose and M.E. Koch. 1997. Wet tomato pomace ensiled with corn plants for dairy cows. Journal of dairy science, 80: 2896-2900. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(97)76254-4]
41. Welch, J.G. and A.M. Smith. 1971. Effect of beet pulp and citrus pulp on rumination activity. Journal Animal Science, 33: 472-475. [DOI:10.2527/jas1971.332472x]
42. White, S.L., G.A. Benson, S.P. Washburn and J.T. Green Jr. 2002. Milk production and economic measures in confinement or pasture systems using seasonally calved Holstein and Jersey cows. Journal of dairy science, 85: 95-104. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74057-5]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb