دوره 11، شماره 27 - ( بهار 1399 )                   جلد 11 شماره 27 صفحات 18-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirheidari A, Rouzbahan Y, Fazael H. Effects of Different Levels of Pistachio by-product on In vitro Ruminal Fermentation and Performance of Rayini Goats. rap. 2020; 11 (27) :18-26
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-990-fa.html
میرحیدری اعظم، روزبهان یوسف، فضائلی حسن. اثر مصرف پس ماند پسته پاک کنی در جیره غذایی بر فراسنجه‌های تخمیر برون تنی و عملکرد بزهای رائینی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1399; 11 (27) :18-26

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-990-fa.html


دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (196 مشاهده)

     به­ منظور بررسی تأثیر جایگزینی سطوح مختلف بقایای پسته پاک ­کنی با یونجه در جیره بزهای رائینی، دو آزمایش انجام شد. در آزمایش اول، تأثیر جیره‌های حاوی سطوح صفر، 25، 50 و 75 درصد بقایای پسته پاک ­کنی بر روند تخمیر شکمبه در شرایط آزمایشگاهی با 4 تیمار و 3 تکرار، به ‌مدت 24 ساعت در شرایط تولید گاز انجام شد. آزمایش دوم اثر جیره‌های مزبور بر عملکرد بزهای داشتی انجام ­شد که در آن تعداد 20 رأس بز رائینی با میانگین وزن اولیه 69/2±4/33 کیلوگرم، به‌مدت 84 روز با جیره‌های آزمایشی با نسبت 80 درصد علوفه و 20 درصد کنسانتره تغذیه شدند. داده‌های حاصل از هر دو آزمایش، در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه آماری شدند. با جایگزین کردن سطح 50 و 75 درصد بقایای پسته پاک­ کنی به­ جای یونجه، پروتئین خام، کربوهیدرات محلول و بخش های فیبری جیره کاهش اما ترکیبات فنلی جیره‌های آزمایشی نسبت به جیره شاهد و جیره حاوی 25 درصد بقایای پسته پاک ­کنی افزایش یافت (01/0P<). گاز تولیدی پس از 24 ساعت و فراسنجه های برآورد شده بر اساس گاز زمان 24 ساعت انکوباسیون با افزایش سطح بقایای پسته پاک ­کنی به 50 و 75 درصد کاهش خطی داشت (01/0P<). مقدار عامل تفکیک جیره‌های حاوی سطوح 50 و 75 درصد محصول فرعی پسته افزایش معنی‌داری نسبت به جیره شاهد و جیره حاوی 25 درصد بقایای پسته پاک ­کنی داشت (01/0P<). مصرف ماده خشک و پروتئین، افزایش وزن روزانه بزها و بزغاله‌ها با افزایش سطح بقایای پسته پاک ­کنی به 50 و 75 درصد جیرهبه ­طور خطی کاهش یافت (01/0P<). به‌طور کلی استفاده از بقایای پسته پاک­ کنی به میزان 25 درصد در جیره بزهای شیرده رائینی (بعد از زایش) در مقایسه با یونجه نتایج مشابهی بر فراسنجه‌های تخمیر شکمبه­ ای، عملکرد بزها و افزایش وزن بزغاله‌ها داشت اما سطوح بالاتر اثر محدود کننده بر متغیرهای مزبور داشت.

متن کامل [PDF 647 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1397/11/23 | ویرایش نهایی: 1399/2/24 | پذیرش: 1398/10/28 | انتشار: 1399/2/23

فهرست منابع
1. Agriculture Statistics of Iran. 2016. Minestry of Jahed-Agriculture, Tehran, Iran.
2. AOAC. 2000. Association of official analytical chemists. Official Methods of Analysis. 17th edn. Arlington. VA.
3. Bagheripour, E., Y. Rozbehan and D. Alipour. 2008. Effect of ensiling, air-drying and addition of polyethylene glycol on in vitro gas production of pistachio by-products. Animal Feed Science and Technology, 146: 327-336. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2008.01.002]
4. Beauchemin, K.A., S.M. McGinn, T.F. Martinez and T.A. McAllister. 2007. Use of condensed tannin extract from quebracho trees to reduce methane emissions from cattle. Animal Science, 85: 1990-1996. [DOI:10.2527/jas.2006-686]
5. Abdi benmar, H. and A. Sobhani Senjabod. 2014. Comparison of in vitro and in situ techniques for estimating dry matter degradability in some feedstuffs. Research on Animal Production, 5(10): 98-112.
6. Blümmel, M., H.P.S. Makkar, K. Becker. 1998a.The partitioning kinetics of in vitro rumen fermentation products in a gas production test, Journal of Dairy Science, (Suppl. 1), 309 pp.
7. Chen, X.B. 1995. "Fitcurve" macro, IFRU, The Macaulay Institute, Aberdeen, UK.
8. Deriaz, R.E. 1961. Routine analysis of carbohydrates and lignin in herbage. Agriculture Food Science, 2: 152-159. [DOI:10.1002/jsfa.2740120210]
9. Fazaeli, H. 2012. Optimum using of agricultural by-products in ruminants nutrition. Proceedings of the 15th international conference of the association of institutions for Animal Science, 9-16.
10. Frutos, P., G. Hervas, F.J. Giraldez and A.R. Mantecon. 2004. Review. Tannins and ruminant nutrition. Spanish Journal Agriculture Research, 2: 191-202. [DOI:10.5424/sjar/2004022-73]
11. Ghaffari, M.H., A.M. Tahmasbi, M. Khorvash, A.A. Naserian and A.R. Vakili. 2014. Effects of pistachio by-products in replacement of alfalfa hay on ruminal fermentation, blood metabolites, and milk fatty acid composition in Sanan dairy goats fed a diet containing fish oil. Journal of Applied Animal Research, 42: 186-193. [DOI:10.1080/09712119.2013.824889]
12. Hagerman, A.E. and K.M. Klucher. 1986. Tannin-protein interactions. In: Cody, V. and E. Middleton, J. Harborne (eds.) Plant Flavonoids in Biology and Medicine: Biochemical, Pharmacological and Structure Activity Relationships, 67-76.
13. Makkar, H.P.S. 2003. Quantification of tannins in tree and shrub foliage: A laboratory manual. Food and Agriculture Organization of the United Nations/International Atomic Energy Agency. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, the Netherlands, 102 pp. [DOI:10.1007/978-94-017-0273-7]
14. Makkar, H.P.S., M. Blummel and K. Becker. 1995. In vitro effects of and interactions between tannins and saponins and fate of tannins in the rumen. Science. Food Agriculture, 69: 481-493. [DOI:10.1002/jsfa.2740690413]
15. McLeod, M.N. 1974. Plant tannins. Their role in forage quality. Nutrition Abstracts Reviews, 44: 803-812.
16. Menke, K.H. and H. Steingass. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research Development, 28: 7-55.
17. Min, B.R., S.P. Hart, T. Shalu and L.D. Satter. 2005. The Effect of Diets on Milk Production and Composition, and on Lactation Curves in Pastured Dairy Goats. Dairy Science, 88: 2604-2615. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72937-4]
18. Mirheidari, A., Y. Rouzbehan and H. Fazaaeli. 2009. The effect of dried pistachio by- product on ruminal parameters and the performance of Rayini goats. Iranian Journal of Animal Science, 40: 77-83 (In Persian).
19. Mokhtarpourn, A., A.A. Naserian, A.M. Tahmasbi and R. Valizadeh. 2012. Effect of feeding pistachio by-products silage supplemented with polyethylene glycol and urea on Holstein dairy cows performance in early lactation. Livestock Science, 148: 208-213. [DOI:10.1016/j.livsci.2012.06.006]
20. Mueller-Harvey, I. 2006. Unravelling the Conundrum of Tannins in Animal Nutrition and Health. Science of Food and Agriculture, 86: 2010-2037. [DOI:10.1002/jsfa.2577]
21. Norton, B.W. 1994. The nutritive value of tree legumes. In: Gutteridge, R.G. and H.M. Shelton (eds.) Forage Tree Legumes in Tropical Agriculture. CAB International. Wllingford, UK, 177-91.
22. Ørskov, E.R. and I. McDonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Agriculture Science, 92: 499-503. [DOI:10.1017/S0021859600063048]
23. Sayyad Moumen, S.M., A. Nik-Khah, M. Zahedifer and M. Salehi. 2004. The effect of different levels pistachio by products and Its Tannins on growth and cashmere production of Raieni goats. Animal Science, 65: 92-102.
24. Shakeri, P., A Riasi and A. Madahian. 2018. Use of pistachio by-product extracts by different solvents to reduce ruminal degradability of canola meal protein. Research on Animal Production, 9: 61-69. [DOI:10.29252/rap.9.20.61]
25. Shakeri, P., H. Fazaeli and N. Foorogh-Ameri. 2005. Effect of diets contained pistachio by-product on the performance of fattening lambs. Proceedings of the 1st international conference of the association of institutions for Animal and Aquatic Sciences, 243 pp.
26. Shakeri, P., A. Riasi, M. Alikhani, H. Fazaeli and G.R. Ghorbani. 2013. Effects of feeding pistachio by-products silage on growth performance, serum metabolites and urine characteristics in Holstein male calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 97: 1022-1029. [DOI:10.1111/jpn.12005]
27. Sreerangaraju, G., U. Krishnamoorthy and M.M. Kailas. 2000. Evaluation of Bengal gram (Cicerarietinum) husk as a source of tannin and its interference in rumen and post-rumen nutrient digestion in sheep. Animal Feed Science and Technology, 85: 131-138. [DOI:10.1016/S0377-8401(00)00131-0]
28. Sutton, J.D. 1976. Energy supply from the digestive tract of cattle. In: Swan, H. and W.H. Broster (eds.) Principles of Cattle Production, 121-143.
29. Vahmani, P., A.A. Naserian, R. Valizadea and H. Nasiri-Moghadam. 2006. Nutritive value of Pistachio by- products and their effects on Holstein cows in mid lactation. Journal of Agriculture Science and Technology, 20: 201-210.
30. Valizadeh, R., A.A. Naserian and P. Vahmani. 2009. Influence of drying and ensiling pistachio by-products with urea and molasses on their chemical composition, tannin content and rumen degradability parameters. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8: 2363-2368.
31. Van Soest, P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Dairy Science, 74: 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
32. Waghorn, G.C., I.D. Shelton and W.C. McNabb. 1994. Effects of condensed tannins in Lotus pedunculatus on its nutritive values for sheep. 1. Non-nitrogenous aspects. Agriculture Science, 123: 99-107. [DOI:10.1017/S0021859600067824]
33. Woodward, A. and J.D. Reed. 1989. The influence of polyphenolics on the nutritive value of browse: a summary of research conducted at ILCA. International Livestock Centre for Africa, Addis Ababa, Ethiopia, 2-11.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb