دوره 11، شماره 27 - ( بهار 1399 )                   جلد 11 شماره 27 صفحات 17-9 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

shahravan S, ghoorchi T. (2020). Study of Cellulase Enzymes Activity in Rumen Fluid of Fattening Slaughtered Goat Kids. rap. 11(27), 9-17. doi:10.29252/rap.11.27.9
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-964-fa.html
شه روان صفورا، قورچی تقی. بررسی فعالیت آنزیم‌های سلولاز در مایع شکمبه بز‌غاله‌های پرواری کشتار شده پژوهشهاي توليدات دامي 1399; 11 (27) :17-9 10.29252/rap.11.27.9

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-964-fa.html


دانشکده علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (2475 مشاهده)
     هدف از این پژوهش بررسی فعالیت آنزیم‌های شکمبه‌ای کربوکسی متیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز (نانومول در دقیقه) از بخش‌های مختلف شیرابه شکمبه شامل بخش وابسته به ذرات، خارج سلولی و درونسلولی بود. برای این منظور از مایع شکمبه 15 رأس بز‌غاله‌های پرواری نجدی کشتار شده در سن ۶ ماهگی با میانگین وزن ۲۸ کیلوگرم در 3 تیمار و 5 تکرار نمونه‌برداری شد.  تیمار‌های آزمایشی شامل سطوح صفر، 10 و 20 درصد تفاله زیتون جایگزین دانه جو بود. نتایج نشان­ داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیمی برای هر دو آنزیم در بخش وابسته به ذرات مربوط به بز‌غاله‌های تغذیه‌شده با جیره 20 درصد تفاله زیتون بود (0۵/0>P). همچنین بیشترین فعالیت کل آنزیم‌های میکروکریستالین سلولاز و کربوکسی متیل سلولاز در شکمبه بز‌غاله‌های تغذیه ‌شده با جیره 20 درصد تفاله زیتون (نانومول در دقیقه) نسبت به تیمار‌های دیگر مشاهده شد (0001/0>P). میزان فعالیت کربوکسی متیل سلولاز در بخش جامد، خارج سلولی، درون ‌سلولی و کل شیرابه شکمبه نسبت به فعالیت آنزیم میکروکریستالین سلولاز در بخش­های مربوطه بیشتر بود. pH مایع شکمبه بز‌غاله‌های با افزایش سطوح تفاله زیتون در جیره کاهش معنی­ داری یافت (0۰۰۱/0>P). کمترین pH در بز‌غاله‌های تغذیه ‌شده با 20 درصد تفاله زیتون نسبت به سایر تیمار‌ها دیده شد. درمجموع، نتایج آزمایش نشان­ داد با افزایش سطح تفاله زیتون در جیره، فعالیت آنزیم­های سلولولیتیک در هر سه بخش محتویات شکمبه افزایش یافت. فعالیت آنزیم‌ها در بخش وابسته به ذرات شیرابه شکمبه در تمام تیمارها بیشترین و بخش خارج سلولی کمترین بود (05/0P<).
متن کامل [PDF 502 kb]   (1136 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1397/8/5 | ویرایش نهایی: 1399/2/23 | پذیرش: 1398/8/21 | انتشار: 1399/2/23

فهرست منابع
1. Acamovic, T. and C.S. Stewart. 2000. Plant phenolic compounds and gastrointestinal micro-organism. In: Brooker, J.D. (Ed.), Tannins in Livestock and Human Nutrition. In: Proceedings of an International workshop held in Adelaide, Australia, 31 May-2 June 1999. Australia Center for International Agricultural Research (ACIAR), Canberra, Australia, 92: 127-129
2. Agarwal, N., I. Agarwal, D.N. Kamra and L.C. Chaudhary. 2000. Diurnal variations in the activities of hydrolytic enzymes in different fractions of rumen contents of murrah buffalo. Journal of Applied Animal Research, 18: 73-80. [DOI:10.1080/09712119.2000.9706325]
3. Arbabi, S. 2013. Effect of forage ratios on bean-based concentrates on fermentation, cellulase enzyme activity and ruminal bacterial population of sheep. Ph.D. Thesis, Gorgan University, Gorgan, Iran. 241 pp (In Persian).
4. Azizi Sotorkhoft, A., A. Safifi, D. Mirmohamadi, J. Rezaei, A. Kiani and H. Fazaeli. 2014. Effect of energy source on some hydrolytic enzymes activities in different fractions of rumen liquor and N retention in sheep fed diet containing heat-processed broiler litter. Journal of Research in Ruminants, 2: 1-16 (In Persian).
5. Cheng, K.J. and T.A. McAllister. 1997. Comport mentation in the rumen. In The rumen microbial ecosystem. In: Hobson, P.N and C.S. Stewart (eds), Chapman and Hall, London, 492-522. [DOI:10.1007/978-94-009-1453-7_12]
6. Doi, R.H., A. Kosugi, K. Murashima, Y. Tamaru and S.O. Han. 2003. Cellulosomes from Mesophilic Bacteria. Journal of Bacteriology, 185(20): 5907-5914. [DOI:10.1128/JB.185.20.5907-5914.2003]
7. Dousti, F., T. Ghoorchi, B. Dastar and A. Azarfar. 2017. Effect of olive cake on performance, rumen characteristics, fibrolytic enzyme and microbial protein synthesis in Najdi goat kids. Animal production research, 6(1): 13-25 (In Persian).
8. Ehsani, M., M.M. Sharifi Hosseini, H. Sadeghi Panah, O. Dayani and M. Asadi Foozi. 2017. The effect of slow-release mineral supplements and eCG injection on twining, birth weight and weaning weigh to fluffy raeini goats. Research on Animal Production, 8(15): 76-83. [DOI:10.29252/rap.8.15.76]
9. Enemark, J.M.D. 2008. The monitoring, prevention and treatment of sub-acute ruminal acidosis. Veterinary Journal, 176: 32-43. [DOI:10.1016/j.tvjl.2007.12.021]
10. Eryavuz, A. and B.A. Dehority. 2004. Effect of Yucca schidigera extract on the concentration of rumen microorganisms in sheep. Animal Feed Science and Technology, 117: 215-222. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2004.08.004]
11. Festenstein, G.N. 1957. Cellulolytic enzymes from sheep-rumen liquor microorganisms. Biochemical Journal, 69(4): 562-567. [DOI:10.1042/bj0690562]
12. Ghoorchi, T., B. Ghorbani. 2011. Ruminal microbiology. Publication Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, 169 pp.
13. Ghoorchi, T., F. Dousti. 2015. Study of cellulase enzymes activities in rumen fluid of slaughtered fattening lambs. Research report, Gorgan University, Gorgan, Iran, 33 pp (In Persian).
14. Hervás, G., F. PilarFrutos, R. JavierGiráldez Ángel, C. Mantecón Marıa and P. ÁlvarezDel. 2003. Effect of different doses of quebracho tannins extract on rumen fermentation in ewes. Animal Feed Science and Technology, 109: 65-78. [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00208-6]
15. Jiriaei, F., M. Kazemi-Bonchari, M.H. Moradi and D. Mirmohamadi. Effect of starch source in diets contained corn steep liquor on performance, blood metabolites, and ruminal enzymes activities of fattening lambs. Research in ruminants, 5(1): 151-168 (In Persian).
16. Kamra, D.N., N. Agarwal and T.A. McAllister. 2010. Screening for compounds enhancing fiber degradation. In: Vercoe, P. E., H.P.S. Makkar, A.C. Schlink (eds.), In vitro Screening of Plant Resources for Extra-nutritional Attributes in Ruminants: Nuclear and Related Methodologies. IAEA, Dordrecht, 85-107. [DOI:10.1007/978-90-481-3297-3_6]
17. Karami, M. 2018. Effect of diets with different levels of metabolizable energy on physical and chemical carcass chatacteristic of male kids. Research On Animal Production, 9(22): 83-91. [DOI:10.29252/rap.9.22.83]
18. Kitts, W.D. and L.A. Underkofler. 1954. Digestion by rumen microorganisms. Hydrolytic products of cellulose and the cellulolytie enzymes. Agricultural Food Chemistry, 2: 639-645. [DOI:10.1021/jf60032a007]
19. Krause, M.K. and G.R. Otzel. 2006. Understanding and preventing subacute ruminal acidosis in dairy herds: A review. Animal Feed Science and Technology, 126: 215-236. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2005.08.004]
20. Makkar, H.P.S., A.O. Aderibigbe and K. Becker. 1998. Comparative evaluation of non-toxic and toxic varieties of Jatropha curcas for chemical composition, digestibility, protein degradability and toxic factors. Food Chemistry, 62: 207-215. [DOI:10.1016/S0308-8146(97)00183-0]
21. Manafi Rasi, H., M. Chamani and S. Afshar. 2014. Comparison of methods for dehiscence, concentration and maintenance of digestive enzymes of plant fibers from rumen content of sheep. Animal Production, 16(2): 167-178 (In Persian).
22. McDonald, P., R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, C.A. Morgan, L.A. Sinclair and R.G. Wilkinson. 2011. Animal Nutrition. 7th ed., Longman Group UK, Harlow, UK, 693 pp.
23. McSweeney, C.S., B. Palmer, R. Bunch and D.O. Krause. 2001. Effect of the tropical forage Calliandra on microbial protein synthesis and ecology in the rumen. Journal of Applied Microbiology, 90: 78-88. [DOI:10.1046/j.1365-2672.2001.01220.x]
24. Min, B.R., G.T. Attwood, K. Reilly, W. Sun, J.S. Peters, T.N. Barry and W.C. McNabb. 2002. Lotus corniculatus condensed tannins decrease in vivo populations of proteolytic bacteria and affect nitrogen metabolism in the rumen of sheep. Canadian Journal of Microbiology, 48: 911-921. [DOI:10.1139/w02-087]
25. Minato, H., A. Endo, M. Higuchi, Y. Ootomo and T. Uemura. 1966. Ecological treatise on the rumen fermentation. 1. The fractionation of bacteria attached to the rumen digesta solids. The Journal of General and Applied Microbiology, 12: 39-53. [DOI:10.2323/jgam.12.39]
26. Mirmohamadi, D. 2013. Effect of physical form of feed in broiler chickens without broiler diets on yield of lambs. M.Sc. Thesis, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran, 120 pp (In Persian).
27. Molina Alcaide, E., D.R. Yañez Ruiz, A. Moumen and I. Martín García. 2003. Chemical composition and nitrogen availability for goats and sheep of some olive by-products. Small Ruminant Research, 49: 329-336. [DOI:10.1016/S0921-4488(03)00148-2]
28. Moumen, A., D.R. Yanez Ruiz, I. Martı'n-Garcı'a and E. Molina Alcaide. 2007. Fermentation characteristics and microbial growth promoted by diets including two-phase olive cake in continuous fermenters. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 92: 9-17. [DOI:10.1111/j.1439-0396.2007.00685.x]
29. Nagaraja, T.G and E.C. Titgemeyer. 2007. Ruminal acidosis in beef cattle: The current microbiological and nutritional outlook. Journal of Dairy Science, 90: 17-38. [DOI:10.3168/jds.2006-478]
30. NRC. 1985. Nutrient Requirements of Small Ruminants. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
31. O'Donovan, L. and J.D. Brooker. 2001. Effect of hydrolysable and condensed tannins on growth, morphology and metabolism of Streptococcus gallolyticus (S. caprinus) and Streptococcus bovis. Microbiol, 147: 1025-1033. [DOI:10.1099/00221287-147-4-1025]
32. Raghuvansi, S.K., R. Prasad, M.K. Tripathi, A.S. Mishra, O.H. Chaturvedi, A.K. Mishra, B.L. Saraswat and R.C. Jakhmola. 2007. Effect of complete feed blocks or grazing and supplementation of lambs on performance, nutrient utilisation, rumen fermentation and rumen microbial enzymes.An international of animal bioscience, 1: 221-226. [DOI:10.1017/S1751731107284058]
33. Russell, J.B., J.D.O. Connor, D.G. Fox., P.J. Van Soset and C.J. Sniffen. 1992. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science, 70: 351-3561. [DOI:10.2527/1992.70113551x]
34. Shingfield, K.J., S. Ahvenjarvi, V. Toivonen, A. Arola, K.V.V. Nurmela, P. Huhtanen and J.M. Griinari. 2003. Effect of dietary fish oil on biohydrogenation of fatty acids and milk fatty acid content in cows. Journal of Animal Science, 77: 165-179. [DOI:10.1017/S1357729800053765]
35. Silva, A.T., R.J. Wallace and E.R. arskov. 1987. Use of particle-bound microbial activity to predict the rate and extent of fibre degradation in the rumen. British Journal of Nutrition, 57: 407-415. [DOI:10.1079/BJN19870048]
36. Sirohi, S.k., P.K. Choudhury, S.S. Dagar, A.K. Puniya and D. Singh. 2013. Isolation, characterization and fibre degradation potential of anaerobic rumen fungi from cattle. Annals of Microbiology, 63: 1187-1194. [DOI:10.1007/s13213-012-0577-6]
37. Teimouri Yansari, A., H. Sadeghi, Z. Ansari Pirsarai and H. Mohammad Zadeh. 2007. Ruminal dry matter and nutrient degradability of different olive cake by-products after incubation in the rumen using Nylon bag technique. International Journal of Agricultural and Biological, 9: 439-442.
38. Thareja, A., A.K. Puniya, G. Goel, R. Nakgpal, J.P. Sehgal, P.K. Singh and K. Singh. 2006. In vitro degradation of wheat straw by anaerobic fungi from small ruminants. Archives. Anim. Nutrition, 60(5): 412-417. [DOI:10.1080/17450390600884443]
39. Vaithiyanatha, S., R. Bhatta, A.S. Mishra, R. Prasad, D.L. Verma and N.P. Singh. 2007. Effect of feeding graded levels of Prosopis cineraria leaves on rumen ciliate protozoa, nitrogen balance and microbial protein supply in lambs and kids. Animal Feed Science and Technology, 133: 177-191. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.04.003]
40. Van Soest, P.J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant. 2 ed. Comstock Publ. Assoc., Ithaca, NY.
41. Wang, M., X.G. Zhao, Z.L. Tan, S.X. Tang, C.S. Zhou, Z.H. Sun, X.F. Han, and C.W. Wang. 2010. Effects of Increasing Level of Dietary Rice Straw on Chewing Activity, Ruminal Fermentation and Fibrolytic Enzyme Activity in Growing Goats. Asian- Australasian. Journal of Animal Science, 23(8): 1022-1027. [DOI:10.5713/ajas.2010.90412]
42. Wang, S.P and W.J. Wang. 2016. Effects of dietary supplementation of Chinese herb medicine mixture on rumen fermentation, nutrient digestion and blood profile in goats. South African Journal of Animal Science, 46: 247-260.
43. Wina, E., S. Muetzel and K. Becker. 2005. The dynamics of major fibrolytic microbes and enzyme activity in the rumen in response to short- and long-term feeding of Sapindus rarak saponins. Journal Applied Microbiology, 100: 114-122. [DOI:10.1111/j.1365-2672.2005.02746.x]
44. Yanez Ruiz, D.R., A. Moumen, A.I. Martin Garcia and E. Molina Alaide. 2004. Ruminal fermentation and degradation patterns, protozoa population and urinary purine derivatives excretion in goats and wethers fed diets based on two stage olive cake: effect of PEG supply. Journal of Animal Science, 82: 2023-2032. [DOI:10.2527/2004.8272023x]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb