دوره 10، شماره 23 - ( بهار 1398 )                   جلد 10 شماره 23 صفحات 152-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vahedi A. Energy Consumption Analysis and Effect of Broiler Chicken Capacity on Energy Indices (A Case Study in Alborz Province). rap. 2019; 10 (23) :152-162
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-948-fa.html
واحدی عادل. تحلیل انرژی مصرفی و تأثیر سطح جوجه‌ریزی بر شاخص‌های انرژی واحدهای پرورش مرغ گوشتی (مطالعه موردی استان البرز). پژوهشهاي توليدات دامي. 1398; 10 (23) :152-162

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-948-fa.html


سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (372 مشاهده)
با افزایش جمعیت تقاضا برای گوشت سفید افزایش یافته و محدودیت منابع تولید سبب شده که افزایش تولید با تاکید بر ارتقاء بهره‌وری عوامل تولید و انرژی انجام پذیرد لذا مطالعه مصرف انرژی در تولید مرغ گوشتی مهم و ضروری است. اطلاعات مورد استفاده در تحقیق از طریق پرسش‌نامه و مصاحبه حضوری با مرغداران به ­دست آمد. شاخص‌های انرژی شامل کارآیی، بهره ­وری و شدت انرژی می ‏باشند. نهاده‌های اصلی ورودی شامل خوراک، سوخت (گاز و گازوئیل)، الکتریسیته، نیروی انسانی، ماشین‌ها و جوجه یک‌روزه و نهاده‌ خروجی گوشت مرغ بود. واحدهای پرورش مرغ گوشتی در سه سطح جوجه‌ریزی کوچک، متوسط و بزرگ طبقه‌بندی شدند. کل انرژی‌های ورودی و خروجی برای هزار قطعه مرغ به ترتیب 2/125 و 9/24 گیگاژول به دست آمد. نهاده سوخت با 85/50 درصد و خوراک با 44/42 درصد کل انرژی مصرفی نهاده‌ها بیشترین سهم را برداشتند. کارآیی انرژی 199/0 و بهره‌وری انرژی 019/0 کیلوگرم بر مگاژول به ­دست آمد. اثر سطح جوجه‌ریزی بر انرژی مصرفی نیروی‌کار، سوخت، ماشین‌ها، خوراک، الکتریسیته و کارآیی و بهره‌وری انرژی در سطح 1 درصد معنی‌دار شد. برای سه سطح جوجه‌ریزی کوچک، متوسط و بزرگ، انرژی مصرفی ورودی به ­ترتیب 35/139، 55/130 و 71/105 گیگاژول بر هزار قطعه جوجه، کارآیی انرژی به ­ترتیب 179/191،0/0 و 236/0 و بهره‌وری انرژی به ­ترتیب 017/0، 019/0 و 02/0 کیلوگرم بر مگاژول به­ دست آمد. نتایج تحلیل رگرسیونی انرژی نهاده‌های ورودی و عملکرد گوشت مرغ مشخص کرد اثر متغیرهای انرژی جوجه یک‌روزه و سوخت بر عملکرد گوشت مرغ در سطح 1 درصد معنی‌دار و با افزایش یک مگاژول بازاء هزار قطعه جوجه یک‌روزه، 68/2 کیلوگرم بر عملکرد گوشت مرغ تولیدی اضافه می‌شود. نتایج نشان داد شاخص‌های انرژی در سطوح جوجه‌ریزی بالاتر ارتقاء می‌یابد که علت آن کاهش مقدار انرژی ورودی در سطوح بالاتر جوجه‌ریزی و ثابت ماندن انرژی ستانده می‌باشد، لذا توسعه مکانیزاسیون واحدهای پرورش مرغ گوشتی و افزایش سطح جوجه‌ریزی توصیه می‌شود. 
متن کامل [PDF 1240 kb]   (105 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دامپروری و تولید
دریافت: ۱۳۹۷/۵/۱۳ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۸/۳/۷ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۰/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۸/۳/۱

فهرست منابع
1. Almassi, M., S. Kiani and N. Loveimi. 2008. Principle of Agricultural Mechanization. Jungle publications, Tehran, Iran, 304 pp (In Persian).
2. Alrwis, K.N. and E. Francis. 2003. Technical efficiency of broiler farms in the central region of Saudi Arabia: Stochastic Frontier Approach. Research Bulletin, 116(1): 5-34.
3. Amid, S., T. Mesri Gundoshmian, Gh.H. Shahgholi and S. Rafiee. 2016. Energy use pattern and optimization of energy required for broiler production using data envelopment analysis. Information Technology in Agriculture, 3(2): 83-91. [DOI:10.1016/j.inpa.2016.03.003]
4. Amid, S., T. Mesri Gundoshmian, Gh.H. Shahgholi and B. Rahimian. 2013. Evaluation of Efficiency Energy Consumption of Broiler Production Farms using Data Envelopment Analysis Technique (DEA): (Case Study: City of Ardabil). 8th National Congress of Agricultural Machinery Engineering and Mechanization (Biosystems), Iran: Ferdowsi University of Mashhad, 4290-4301 (In Persian).
5. Annual agricultural statistics. 2016. Ministry of Jihad-e-Agriculture of Iran. Available from: http://www.maj.ir (In Persian).
6. Atilgan, A. and H. Koknaroglu. 2006. Cultural energy analysis on broiler reared in different capacity poultry houses. Italian Journal of Animal Science, 5(4): 393-400. [DOI:10.4081/ijas.2006.393]
7. Berg, M.J., L.J. Tymoczkyo and L. Stryer. 2002. Biochemistry 5th edition: New York: W. H. Freeman, 1026 pp.
8. Biermann, S., G.W. Rathke, K.J. Hulsbergen and W. Diepenbrock. 1999. Energy recovery by crops in dependence on the input of mineral fertilizer. Final report. Halle, German.
9. Celik, L. and O. Ozturkcan. 2003. Effect of dietary supplemental l-carnitine and ascorbic acid on performance, carcass composition and plasma lcarnitine concentration of broiler chick reared under different temperature. Archives of Animal Nutrition, 57(1): 27-38. [DOI:10.1080/0003942031000086644]
10. Chauhan, N.S., P.K.J. Mohapatra and K.P. Pandey. 2006. Improving energy productivity in paddy production through benchmarking-An application of data envelopment analysis. Energy Conversion and Management, 47(9-10): 1063-1085. [DOI:10.1016/j.enconman.2005.07.004]
11. Cochran, W.G. 1997. Sampling Techniques. Third Edition. John Wiley & Sons, New York, 428 pp.
12. Darvish kojori, F. 2009. An introduction to applied multivariate statistical methods. 1rd ed. Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran, 330 pp (In Persian).
13. Haghiyan, I., G.A. Heshmati, H. Barani, J. Ghorbani and G. Heydari. 2016. Investigation of Energy Efficiency on Zell Breed Sheep under Traditional Rangeland Based Husbandry (Case Study: Baladeh Rangelands). Research on Animal Production, 7(13): 116-126 (In Persian). [DOI:10.18869/acadpub.rap.7.13.126]
14. Hatirli, S.A., B. Ozkan and K. Fert. 2005. An econometric analysis of energy input outputin Turkish agriculture, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 9: 608-623. [DOI:10.1016/j.rser.2004.07.001]
15. Heidari, M.D., M. Omid and H. Mobli. 2011. Measuring efficiency and finding economical indices of poultry units in the province of Yazd by data envelopment analysis and artificial neural networks. M.Sc. thesis in agricultural Mechanization. Department of Agricultural Machinery Engineering, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, University of Tehran. 96 pp. (In Persian).
16. Heidari, M.D., M. Omid and A. Akram. 2011. Optimization of energy consumption of broiler production farms using data envelopment analysis approach. Modern Applied Science, 5(3): 69-78. [DOI:10.5539/mas.v5n3p69]
17. Heidari, M.D., M. Omid and A. Akram. 2013. An investigation on energy consumption and the effects of number of chicks and ventilation system type on energy efficiency of broiler farms of Yazd province. Journal of Researches in Mechanics of Agricultural, 1(1): 33-39 (In Persian).
18. Jose, E.P.T., F. Luiz and R. Furlan. 2002. Consumption and electricity costs in a commercial broiler house. Revista Brasileira de Engenharia Agrcocola e Ambiental, 6(3): 519-522. [DOI:10.1590/S1415-43662002000300023]
19. Khajehpour, M.R. 1997. Introduction and Principles of Crop Production. 6th edit. Iranian Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR) IUT branch (In Persian).
20. Kilick, I. 2016. Analysis of the energy efficiency of poultry houses in the Bursa region of Turkey. Journal of Applied Animal Research, 44(1):165-172. [DOI:10.1080/09712119.2015.1021813]
21. Kitani, O. 1999. CIGR Handbook of Agricultural Engineering. Vol. 5. Energy and Biomass Engineering. ASAE publication, St Joseph, MI. 330 pp.
22. Kizilaslan, H. 2009. Input-output energy analysis of cherries production in Tokat Province of Turkey. Applied Energy, 86(7): 1354-1358. [DOI:10.1016/j.apenergy.2008.07.009]
23. Koocheki,A. and M. Hosseini. 1985. Energy Efficiency in Agricultural Ecosystems. Ferdowsi University of Mashad Press, Mashad, Iran, 317 pp.
24. Mobtaker, H.G., A. Akram and A. Keyhan. 2012. Energy use and sensitivity analysis of energy inputs for alfalfa production in Iran. Energy for Sustainable Development, 16(1): 84-89. [DOI:10.1016/j.esd.2011.10.009]
25. Mobtaker,H.G., A. Akram and A. Keyhani. 2010. A comparative study on energy consumption for different farm size in alfalfa production in Hamedan. 6th National Conference on Agricultural Machinery Engineering and Mechanizaion.Tehran University, Karaj (In Persian).
26. Mohammadi, A. 2008. Efficiency Measurement of the broilers producers by the use of data envelopment analysis (Case study: Fars province). Agricultural Economics and Development, 16(63): 89-116 (In Persian).
27. Najafi anari, S., N. Khademolhosseini, K. Jazayry and K. Mirzadeh. 2008. Evaluation of energy efficiency in broiler Ahvaz province. 5th National Conference on Agricultural Machinery Engineering, Ferdowsi University of Mashhad (In Persian).
28. Naghibzadeh, S., A. Javadi, M.H. Rahmati and M. Mehranzadeh. 2009. Process of assessing the energy consumption of poultry broiler in the northern region of Khuzestan province. 6th National Congress of Agricultural Machinery Engineering and Mechanization, Karaj, Iran: University of Tehran (In Persian).
29. Payandeh, Z., K. Kheiralipour and M. Karimi. 2016. Evaluation of energy efficiency of broiler production farms using data envelopment analysis technique, case study: Isfahan Province. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 47(3): 577-585 (In Persian).
30. Pimentel, D. 1992. Energy Inputs in Production Agriculture. In: Fluck, R.C. (ed.), Energy in World Agriculture, Energy in Farm Production, Elsevier, 13-29. [DOI:10.1016/B978-0-444-88681-1.50007-7]
31. Rezaee, A. and A. Esmaiilzadeh. 2018. Application of data envelopment analysis to evaluation energy efficiency in broiler production farms (Case Study: Maku Free Zone). Animal Science Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 117: 27-40 (In Persian).
32. Royan, M., M. Khojastehpour, B. Emadi and H.G. Mobtaker. Investigation of energy inputs for peach production using sensitivity analysis in Iran. Energy Conversion and Management, 64: 441-446. [DOI:10.1016/j.enconman.2012.07.002]
33. Sadrnia, H., M. Khojastehpour, H. Aghel and A. Saiedi Rashk Olya. 2017. Analysis of different inputs share and determination of energy Indices in broilers production in Mashhad city. Journal of Agricultural Machinery, 7(1): 285-297 (In Persian).
34. Saniz, R.D. 2003. Livestock-environment initiative fossil fuels component: farmework for calculater fossil fuel use in livestock systems. University of California.
35. Singh, G., S. Singh and J. Singh. 2004. Optimization of energy inputs for wheat crop in Punjab. Energy Conversion Management, 45: 453-465. [DOI:10.1016/S0196-8904(03)00155-9]
36. Singh,S., S. Singh, C.J.S. Pannu and J. Singh. 2000. Optimization of energy input for raising cotton crop in Punjab. Energy Conversion Management, 41: 1851-1861. [DOI:10.1016/S0196-8904(00)00027-3]
37. Vahedi, A. and M.Younesi Alamouti. 2017 Determinination of energy indices of broiler units in Alborz province. Agricultural Mechanization and Systems Research, 17(67): 41-54 (In Persian).
38. Yamini sefat, M., A.M. Borghaee, B. Beheshti and H. Bakhoda. 2013. Modeling energy efficiency in broiler chicken production units in Alborz Province by Artificial Neural Network (ANN) and the Effect of Educational Level on the Energy Ratio. 8th National Congress of Agricultural Machinery Engineering and Mechanization (Biosystems), Iran: Ferdowsi University of Mashhad, 38-49 (In Persian).
39. Zoghipour, A. and J. Torkamani. 2007. The analysis of energy input-output pattern in agricultural sector of Iran. In: 6th Economic Agriculture Conference in Iran. Mashhad: 1-20 (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb