دوره 10، شماره 23 - ( بهار 1398 )                   جلد 10 شماره 23 صفحات 152-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vahedi A. Energy Consumption Analysis and Effect of Broiler Chicken Capacity on Energy Indices (A Case Study in Alborz Province). rap. 2019; 10 (23) :152-162
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-948-fa.html
واحدی عادل. تحلیل انرژی مصرفی و تأثیر سطح جوجه‌ریزی بر شاخص‌های انرژی واحدهای پرورش مرغ گوشتی (مطالعه موردی استان البرز). پژوهشهاي توليدات دامي. 1398; 10 (23) :152-162

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-948-fa.html


سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (75 مشاهده)
با افزایش جمعیت تقاضا برای گوشت سفید افزایش یافته و محدودیت منابع تولید سبب شده که افزایش تولید با تاکید بر ارتقاء بهره‌وری عوامل تولید و انرژی انجام پذیرد لذا مطالعه مصرف انرژی در تولید مرغ گوشتی مهم و ضروری است. اطلاعات مورد استفاده در تحقیق از طریق پرسش‌نامه و مصاحبه حضوری با مرغداران به ­دست آمد. شاخص‌های انرژی شامل کارآیی، بهره ­وری و شدت انرژی می ‏باشند. نهاده‌های اصلی ورودی شامل خوراک، سوخت (گاز و گازوئیل)، الکتریسیته، نیروی انسانی، ماشین‌ها و جوجه یک‌روزه و نهاده‌ خروجی گوشت مرغ بود. واحدهای پرورش مرغ گوشتی در سه سطح جوجه‌ریزی کوچک، متوسط و بزرگ طبقه‌بندی شدند. کل انرژی‌های ورودی و خروجی برای هزار قطعه مرغ به ترتیب 2/125 و 9/24 گیگاژول به دست آمد. نهاده سوخت با 85/50 درصد و خوراک با 44/42 درصد کل انرژی مصرفی نهاده‌ها بیشترین سهم را برداشتند. کارآیی انرژی 199/0 و بهره‌وری انرژی 019/0 کیلوگرم بر مگاژول به ­دست آمد. اثر سطح جوجه‌ریزی بر انرژی مصرفی نیروی‌کار، سوخت، ماشین‌ها، خوراک، الکتریسیته و کارآیی و بهره‌وری انرژی در سطح 1 درصد معنی‌دار شد. برای سه سطح جوجه‌ریزی کوچک، متوسط و بزرگ، انرژی مصرفی ورودی به ­ترتیب 35/139، 55/130 و 71/105 گیگاژول بر هزار قطعه جوجه، کارآیی انرژی به ­ترتیب 179/191،0/0 و 236/0 و بهره‌وری انرژی به ­ترتیب 017/0، 019/0 و 02/0 کیلوگرم بر مگاژول به­ دست آمد. نتایج تحلیل رگرسیونی انرژی نهاده‌های ورودی و عملکرد گوشت مرغ مشخص کرد اثر متغیرهای انرژی جوجه یک‌روزه و سوخت بر عملکرد گوشت مرغ در سطح 1 درصد معنی‌دار و با افزایش یک مگاژول بازاء هزار قطعه جوجه یک‌روزه، 68/2 کیلوگرم بر عملکرد گوشت مرغ تولیدی اضافه می‌شود. نتایج نشان داد شاخص‌های انرژی در سطوح جوجه‌ریزی بالاتر ارتقاء می‌یابد که علت آن کاهش مقدار انرژی ورودی در سطوح بالاتر جوجه‌ریزی و ثابت ماندن انرژی ستانده می‌باشد، لذا توسعه مکانیزاسیون واحدهای پرورش مرغ گوشتی و افزایش سطح جوجه‌ریزی توصیه می‌شود. 
متن کامل [PDF 1240 kb]   (29 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دامپروری و تولید
دریافت: ۱۳۹۷/۵/۱۳ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۸/۳/۷ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۰/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۸/۳/۱

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb