دوره 8، شماره 17 - ( پاییز 1396 )                   جلد 8 شماره 17 صفحات 18-25 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Effects of Cinnamon Powder Levels on Performance, Antioxidant Status, Meat Oxidative Stability, Enzymes Activity and Some Blood Parameters in Broiler Chickens. rap. 2018; 8 (17) :18-25
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-862-fa.html
فتحی مختار، نیک گو ایوب، مهری مرتضی. اثرات سطوح مختلف پودر دارچین بر عملکرد، وضعیت آنتی‌اکسیدانی، پایداری اکسیداتیو گوشت، فعالیت آنزیمی و برخی‌فراسنجه‌های خونی در جوجه های گوشتی . پژوهشهاي توليدات دامي. 1396; 8 (17) :18-25

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-862-fa.html


استادیار
چکیده:   (341 مشاهده)
آزمایشی برای بررسی تاثیر سطوح مختلف پودردارچین بر عملکرد، وضعیت آنتی­اکسیدانی، پایداری اکسیداتیو گوشت، فعالیت آنزیمی و برخی­ فراسنجه­های خونی درجوجه­های گوشتی انجام شد. دراین آزمایش تعداد 450 جوجه گوشتی یک روزه (راس 308) در قالب یک طرح کاملا تصادفی بین 3 گروه تیماری تقسیم شدند. هر تیمار دارای 5 تکرار و هر تکرار شامل 30 جوجه بود. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از پودر دارچین (دارای سه سطح صفر، 1/0 و 2/0 درصد).  فراسنجه­های عملکرد رشد به صورت هفتگی اندازه­گیری شد. فراسنجه­های خونی شامل گلوکز، پروتئین، گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، اسیداوریک، کلسترول، تری­گلیسیرید، لیپوپروتیئن با دانسیته بالا، فعالیت آنزیم­های آلانین­آمینوترانسفراز، آسپارتات­آمینوترانسفراز، آلکالین­فسفاتاز، لاکتات­دهیدروژناز و فراسنجه­های آنتی­اکسیدانی MDA کبد و پلاسما و هم­چنین TAS پلاسما، در روزهای 21 و 42 اندازه­گیری شدند. اندازه­گیری فراسنجه پایداری اکسیداتیو گوشت از طریق اختلاف میزان MDA گوشت روز کشتار و 15 روز بعد از کشتار ثبت شد. نتایج نشان داد هر دو سطح دارچین (1/0 و 2/0 درصد) سبب افزایش خوراک مصرفی و افزایش وزن شد. همچنین سطوح دارچین موجب کاهش فعالیت پلاسمایی آنزیم ­AST، کاهش سطح MDA کبد، پلاسما و گوشت و هم­چنین سبب کاهش تری­گلیسیرید و کلسترول پلاسما شد (05/0P≤). هیچ تلفاتی در تیمارهای حاوی دارچین مشاهده نشد. سایر فراسنجه­های خونی به طور معنی­داری تحت تاثیر سطوح مختلف دارچین، قرار نگرفتند (05/0P≥). می­توان نتیجه­گیری نمود که از مکمل 2/0 درصد پودر دارچین در جیره می­توان افزایش وزن، کاهش تلفات و افزایش ماندگاری گوشت در جوجه­های گوشتی را بهبود دهد.
متن کامل [PDF 466 kb]   (96 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. Alton, O., A. Pabuccuoglu, A. Altan, S. Konyalioglu and H. Bayraktar. 2003. Effect of heat stress on oxidative stress. Lipid peroxidation and some tress parameter in broiler. British Poultry Science, 44: 545-550. [DOI:10.1080/00071660310001618334]
2. Arab, H.A., R. Jamshidi, A. Rassouli, G. Shams and M.H. Hassanzadeh. 2006. Generation of hydroxyl radicals during ascites experimentally. British Poultry Science, 47(2): 216-222. [DOI:10.1080/00071660600611102]
3. Al Jamal, A. 2009. Effects of Cinnamon on Blood Glucose and Lipids Levels in Diabetic Patients (Type2). Jordan Journal of Biological Sciences, 2(3): 135-138.
4. Botsoglou, N.A., P. Florou-Paner, E. Chiristaki, D.J. Fletouris and A.B. Spais .2002. Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissue. British Poultry Science, 43: 223-230. [DOI:10.1080/00071660120121436]
5. Choi, J., K. Lee, H. Ka, W.T. Jung and H.J. Park. 2001. Constituents of the essential oil of the cinnamomum cassia stem bark and the biological properties. Archive of Pharmacology Research, 24: 418-423. [DOI:10.1007/BF02975187]
6. Cabuk, M., M. Bozkurt, A. Alcicek, Y. Akbas and K. Kucuyilmaz. 2006. Effect of herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. South. African Journal of Animal Science, 36: 135-141. [DOI:10.4314/sajas.v36i2.3996]
7. Dorman, H.J.D. and S.G. Deans. 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of Applied Microbiology, 88: 308-316. [DOI:10.1046/j.1365-2672.2000.00969.x]
8. Duke, J.A.1986.CRC handbook of medicinal herbs. CRC press, Florida. Elson.
9. Qureshi. 1995. Coupling the cholesterol- and tumor-suppressive action of palm oil to the impact of its minor constituent's on 3hydroxy-3-ethylglutary1 coenzyme A reductas activity. ProstaglandingesLeuktrienes and Essential fatty acids, 52: 205-208.
10. Elson, C.E., G.L. Underbakke, P. Hanson, E. Shrago, R.H. Wainberg and A.A. Quereshi. 1989. Impact of lemongrass oil an essential oil on serum cholesterol. Lipids, 26: 677-679. [DOI:10.1007/BF02535203]
11. Faix, S., Z. Faixova, I. Placha and J. Koppel. 2009. Effect of cinnamomumzeylanicum essential oil on antioxidative status in broiler chickens. Acta Veterinaria Brunensis, 78: 411-417. [DOI:10.2754/avb200978030411]
12. Garcia,V., P. Catala-Gregori, F. Hernandaz, M.D. Megias and J. Madrid. 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 16: 555-562. [DOI:10.3382/japr.2006-00116]
13. Goldstein, J.L. and M.S. Brown. 1990. Regulation of the mavalonate pathway. Nature 343: 425-430. [DOI:10.1038/343425a0]
14. Hernandez, F., J. Madrid, V. Garcia, J. Orengo and M.D. Megias. 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility and digestive or gansize Journal of Poultry Science, 83: 169-174. [DOI:10.1093/ps/83.2.169]
15. Iqbal, M.D., K. Cawthon, R. Beers, F. Wideman and W.G. Bottje. 2002. Antioxidant enzyme activities and mitochondrial fatty acids in pulmonary hypertension syndrome (phs) in broilers. Poultry Science, 81: 52-260. [DOI:10.1093/ps/81.2.252]
16. Jarvill-Taylor, K.J., R.A. Anderson and D.J. Graves. 2001. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. Journal of the American College of Nutrition, 20: 327-36. [DOI:10.1080/07315724.2001.10719053]
17. Koochaksaraie, R.R., M. Irani and S. Garavysi. 2011. The Effects of Cinnamon powder feeding on some blood metabolites in broiler chicks. Brazilian Journal of Poultry Science, 13:197-201. [DOI:10.1590/S1516-635X2011000300006]
18. Khan, A., M. Safdar, M.M. Ali-Khan, K.N. Khattak and R.A. Anderson. 2003. Cinnamon improves glucose and lipids of peoples with type ˻ diabetes. Diabetes Care, 26: 3215-3218. [DOI:10.2337/diacare.26.12.3215]
19. Lak, M.A., A.H. Abadi, H.N. Moghadam and H. Kermanshahi. 2014. Effect of different levels of Cinnamon Powder, with antibiotic and probiotic on performance and carcass characteristics of Broiler Chickens. Research on Animal Production, 5(9): 25-35 (In Persian).
20. Lee, M.K., Y.B. Park, S.S. Moon, S.H. Bok, D.J. Kim, T.T. Ha, T.S. Jeong, K.S. Jeongand and M.S. Choi. 2007. Hypocholesterolemic and antioxidant properties of 3-(4-hydroxyl) propanoic acid derivatives in high-cholesterol fed rats. Chemico- Biological Interactions, 170: 9-19. [DOI:10.1016/j.cbi.2007.06.037]
21. Lee, K.W., H. Everts, H.J. Kappert, M.F. Rehener, R. Losa and A.G. Beynen. 2003. Effects of dietary assential oil component on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44(3): 450-457. [DOI:10.1080/0007166031000085508]
22. Mehdipour, Z. 2013. Effects of dietary symbiotic and cinnamon (Cinnamomumverum supplementation on growth performance and meat quality in Japanese quail. Livestock Science, http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2013.03.014. [DOI:10.1016/j.livsci.2013.03.014]
23. Mehmet, C., U.G. Simsek, A. Yuce, O. Yilmaz and B. Dalkilic. 2010. Effects of dietary antibiotic and cinnamon oil supplementation on antioxidant enzyme activities, cholesterol levels and fatty acid compositions of serum and meat in broiler chickens. Acta VeterinariaBrunensis, 79: 33-40.
24. Merrily, A., R.N. kulin and A.H. David-winston. 2000. Herbal Therapy and supplements. philadelphia: Lippincott, 148-152, 255-259.
25. Mirhaydar, H. 1995. Plant Sciences Use of herbsin the preventionand treatment of diseases Islamic Culture Publications Office Press, 1: 323-329 (In Persian).
26. Najafi, S. and K. Taherpour. 2014. Effects of dietary ginger (zingiberofjicinale), cinnamon (cinnamomum), synbiotic and antibiotic supplementation on performance of broilers. Journal of Animal Science Advance, 4(1): 658-667.
27. Noori, S., M. Azmat and T. Mahboob. 2012. Study on antioxidant effects of cinnamon and garlic extract in liver, kidney and heart tissue of rat. Bioscience Research, 9(1): 17-22.
28. Park, S.O., C.M. Ryu, B.S. Park and J. Hwangbo. 2013. The meat quality and growth performance in broiler chickens fed diet with cinnamon powder. Journal of Environmental Biology, 34: 127-133.
29. Rabert, J., F.W. Edens and P.R. Ferket. 2003. The effects of selenium supplementation on performance and antioxidant enzyme activity in broiler chicken. Submitted to the graduate faculty of the North Carolina State University in partial fulfillment of requirements for the degree of Master of Science.
30. Ruiz-Feria, C.A. 2009. Concurrent supplementation of arginine, vitamin E and vitamin C improve cardiopulmonary performance in broilers chickens. Poultry Science, 88: 526-535. [DOI:10.3382/ps.2008-00401]
31. Shahbazi, P. and N. Malanya. 2001. Basic biochemistry forstudents of the School of Medicine. Tehran University Press, pp: 67-128 (In Persian).
32. Senoubari Kalati, H., H. Shams Shargh, B. Dastar and S. Zere Daran. 2012. Effects of organic selenium and vitamin E on performance and meat quality in Japanesequail. Iranian Journal of Animal Science Research, 4(1): 8-16 (In Persian).
33. Toghyani, M., M. Toghyani and A. Gheisari. 2011. Evaluation of cinnamon and garlic as antibiotic growthpromoter substitutions on performance, immune responses, serum biochemical and haematological parameters in broiler chicks. Livestock Science, 138: 167-173. [DOI:10.1016/j.livsci.2010.12.018]
34. Ura, B., R. Taharnklaew and S. Kijparkorn. 2008. The effects of vitamin E in crude palmoilon growth performance, lipid peroxidation and tissue crude palmoilon growth performance, lipid peroxidation and tissue vitamin E concentration in broilers. In: Proceedings of the 7th Chulalongkorn University Veterinary Annual ConfererenceChulalongkorn University. May1-2, Bangkok, Thailand.
35. Valavi, M., H. Sarir, H. Farhang Far, A. Zarban, S.J. Hosseini-Vashan5 and H.N. Younosi. 2016. Evaluation the effect of garlic and cinnamon powder on performance, antioxidant system, blood parameters of broilers under heat stress conditions. Research on Animal Production, 7(14): 20-10 (In Persian).
36. Yu, B.P. 1994. Cellular defenses against damage from reactive oxygen species Physiological Reviews, 74: 97-107. [DOI:10.1152/physrev.1994.74.1.139]
37. Young, J.F., J. Stasted, S.K. Jensen, A.H. Karlsson and P.H. Henkel. 2003. Ascorbic acid, a-tocopherol and oregano supplements reduce stress-induced deterioration of chicken meat quality. Poultry Science, 82: 1343-1351. [DOI:10.1093/ps/82.8.1343]
38. Zargari, A. 1995. Medicinal plants. Tehran University Press, 328-332 (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb