دوره 9، شماره 20 - ( تابستان 1397 )                   جلد 9 شماره 20 صفحات 42-36 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

dalvand M, hedayati M, manafi M. (2018). Effect of Ginger, Nettle and Mixtures of Both on Performance, Blood parameters and carass characteristics of Broilers. rap. 9(20), 36-42. doi:10.29252/rap.9.20.36
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-789-fa.html
دالوند معصومه، هدایتی مهدی، منافی میلاد. تأثیر پودر زنجبیل، گزنه و مخلوط هر دو بر عملکرد تولیدی، فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 1397; 9 (20) :42-36 10.29252/rap.9.20.36

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-789-fa.html


دانشگاه ملایر
چکیده:   (6090 مشاهده)
این آزمایش به­ منظور بررسی اثر پودر زنجبیل، گزنه و ترکیب آن­ها در مقایسه با آنتی بیوتیک محرک رشد بر جوجه­ های گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 گروه آزمایشی و 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گرفت. گروه­های آزمایشی شامل: گروه یک: شاهد (بدون هر گونه افزودنی)، گروه دو: جیره پایه به همراه 04/0 درصد آنتی­بیوتیک محرک رشد تتراسایکلین50 درصد مخلوط در دان، گروه سه، چهار و پنج: که
به­ ترتیب شامل جیره پایه به همراه پودر زنجبیل 1 درصد، پودر گزنه 1 درصد، مخلوط پودر زنجبیل 1 درصد و پودر گزنه 1 درصد بودند.
نتایج نشان داد بیشترین میزان افزایش وزن هفتگی در بازه زمانی 21-35 روزگی مربوط به گروه­ آزمایشی 04/0 درصد آنتی­بیوتیک محرک رشد و پس از آن گروه آزمایشی حاوی 1 درصد پودر گزنه بود که از لحاظ آماری با سایر گروه­های آزمایشی تفاوت معنی ­دار داشتند (05/0>.(p  در رابطه با افزایش خوراک مصرفی نیز در بازه زمانی 1-7 روزگی گروه آزمایشی حاوی 1 درصد پودر زنجبیل، دارای بیشترین مقدار بود که تفاوت آماری معنی ­داری با گروه­ های آزمایشی دیگر داشت (05/0>.(p در هفته آزمایشی ششم نیز گروه آزمایشی حاوی 1 درصد پودر زنجبیل منجر به تأثیر معنی­ داری بر کاهش میزان کلسترول خون جوجه های گوشتی در مقایسه با سایر گروه­های آزمایشی شد (05/0>.(p در رابطه با خصوصیات لاشه، ضریب­ تبدیل غذایی و سایر پارامترهای خونی هیچ یک از گروه­های آزمایشی مورد استفاده در بازه‌های زمانی موردنظر منجر به تفاوت آماری معنی ­داری نشدند (05/0<p). با توجه به نتایج فوق، پودر گیاهان دارویی زنجبیل و گزنه می­توانند به­عنوان جایگزین نسبتاً مناسبی در خصوص بهبود عملکرد تولیدی جوجه­ های گوشتی با توجه به منع مصرف برای آنتی­بیوتیک محرک رشد در نظر گرفته شوند.
 

 
متن کامل [PDF 275 kb]   (1964 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1396/7/11 | ویرایش نهایی: 1397/7/21 | پذیرش: 1397/3/6 | انتشار: 1397/7/11

فهرست منابع
1. Castanon, J.I.R. 2007. History of antibiotics as growth promoters in European poultry feeds. [DOI:10.3382/ps.2007-00249]
2. Poultry Science, 86(11): 2466-2471.
3. Mc-Cartney, E. 2002. The natural empire strikes back. Poultry International, 41: 36-42.
4. Hashemi, S., R. Zulkifli, I. Zunita, Z. Hair-Bejo, M. Loh and M.N. Somchit. 2009. Effects of
5. dietary supplementation with Euphorbia hirta and acidifier on performance and Salmonella
6. colonization in broiler chickens. Proceedings of the 30th Malaysia Society of Animal
7. Production Annual Conference, 2-5 June, Kota Kinabalu, Malaysia.pp: 69-70
8. Ergun, S., S. Yılmaz, Y. Sevdan and M. Yigit. 2011. Effects of thyme, rosemary and
9. fenugreek on some hematological and immunological parameters of tilapia,
10. Oreochromismossambicus. Pages 311-312 in Aquaculture Europe: Mediterranean
11. Aquaculture 2020." European Aquaculture Society, Oostende, Belgium.
12. Citarasu, T. 2010. Herbal biomedicines: a new opportunity for aquaculture industry. [DOI:10.1007/s10499-009-9253-7]
13. Aquaculture International, 18:403-414.
14. Shalaby, A. M., Y.A. Khattab and A.M. Abdel-Rahman. 2006. Effects of garlic (Allium
15. sativum) and chloramphenicol on growth performance, physiological parameters and survival
16. of Nile Tilapia (Oreochro misniloticus). Journal of Venomous Animals and Toxins, 12:172-
18. Al-Khdri, A.M.A. 2013.Effect of ginger (zingiberofficinale) and thyme (thymus vulgaris)
19. dietary supplementation on productive and immunological performance of broiler. University
20. of Duhok, Faculty of Agriculture and Forestry, School of Animal Production, Kurdistan
21. Regional Government- Iraq, Master thesis, 23-35.
22. Shukla, Y M. Singh. 2007. Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and [DOI:10.1016/j.fct.2006.11.002]
23. Chemical Toxicology, 45:683-690.
24. Norajit, K., N. Laohakunjit and O. Kerdchoechuen. 2007.Anti bacterial Effect of Five
25. Zingiberaceae Essential Oils. Molecules, 12:2047-2060. 110.
26. Yarnell, E. 2005. Stinging Nettle: A Modern View of anAncient Healing Plant. Alternative
27. and Complementary Therapies, 2: 180-182.
28. Arkan, B., M. Mohamed, A.M. Al-Rubaeeand and A. Jalil. 2012. Effect of Ginger on
29. performanceand Blood Serum Parameters of Broiler. International Journal of poultry
30. Science, 11(2):143-146.
31. Safa, M.A. 2014. Effect of using ginger powder as natural feed additive on performance and
32. carcass quality of broiler chicks. Assiut Veterinary Medical Journal, 141 (60): 87-95.
33. Keshavarz, M., V. Rezaeipour and S. Asadzadeh. 2014. Growth Performance, Blood
34. Metabolites, Antioxidant Stability and Carcass Characteristics of Broiler Chickens Fed Diets
35. Containing Nettle (Urticadioica. L) Powder or Essential Oil. International Journal of
36. Advanced Biological and Biomedical Research, 2 (9): 2553-2561
37. Kwiecien, M and Mieczan W. 2009. Effect of addition of herbs on body weight and
38. assessment of physical and chemical alterations in the tibia bones of broiler chickens. Journal
39. of Elementology.14, 705-715.
40. Safamehr, A., A. Mirahmadi and A. Nobakht. 2012. Effect of nettle (Urtica dioica) medicinal
41. plant on growth performance, immune responses, and serum biochemical parameters of
42. broiler chickens. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 3: 721-728.
43. Campbell, TW. 1997. Avian Hematology and Cytology. Ames, IA, Iowa State University
44. Press. 30: 227-230.
45. Zhang, G.F., Z.B. Yang, Y. Wang, W.R. Yang, S.Z. Jiang and G.S. Gai. 2009. Effects of
46. ginger root (Zingiberofficinale) processed to different particle sizes on growth performance,
47. antioxidant status, and serum metabolites of broiler chickens. Poultry Science, 88: 2159-
49. Tekeli, A., H.R. Kutlu and L. Celik. 2011. Effect of Z. officinaleand propolis extracts on the
50. performance, carcass and some blood parameters of broiler chicks. Current Research in
51. Poultry Science, 1(1): 12-23.
52. Burt, S.A and R.D. Reinders. 2003. Antibacterial activity of selected plant essential oils
53. against Escherichiacoli O157: H7. Letters in Applied Microbiology, 36: 162-167.
54. Nobakht, A and Y. Mehmannavaz. 2010. Investigation the effects of using of Thymus
55. vulgaris, Lamiaceaementhapiperita, Oreganumvalgaremedicinal plants on performance,
56. eggquality, blood and immunity parameters of laying hens. Iranian Journal of Animal
57. Science, 41: 129-136. (In Persian)
58. Hedayati, M and M. Manafi. 2015. Comparison Study of immune stimulant herbal compound
59. and a commercial probiotic containing lactobacilli on blood biochemical parameters,
60. Immune response and intestinal bacterial counts of broiler chickens , Research in Animal
61. Nutrition, 1(2): 51-60. (In Persian)
62. Lee, K.W., H. Everts and A.C. Beyen. 2003. Dietary carvacrol lowers body gainbut improves
63. feed conversion in femalebroiler chickens. Journal Applied Poultry Research, 12: 394-399.
64. Cross, D.E., Svoboda. K and R.M. Mcdevitt. 2003. The performance of chickens feed diets
65. with and without thyme oil and enzymes. British Poultry Science, 44: 18-19
66. Bampidis, N.A., V. Christodoulou, P. Florou-Paneri, E. Christaki, P.S. Christodoulou, T.
67. Tsiligianni and A.B. Spais. 2005. Effect of dietary dried oregano leaves on growth
68. performance, carcass characteristic and serum cholesterol of female early maturing turkeys.
69. British Poultry Science, 45:595-601.
70. Payvastagan, S., P. Farhoomand, R. Shahrooze, N. Delfani and A. Talatapeh. 2012. The
71. effects of different levels of canola meal and copper on performance, susceptibility to ascites
72. and plasma enzyme activities in broiler chickens. Annals of Biological Research, 3(11):
74. Moorthy, M., S. Ravi, M. Ravikumar, K. Viswanathan and S.C. Edwin. 2009. Ginger, Pepper
75. and Curry Leaf Powder as Feed Additives in Broiler Diet. International Journal of Poultry
76. Science, 8: 779-782.
77. Onimisi, P., A. Dafwang and J.J. Omage. 2005. Growth performance and water consumption
78. pattern of broiler chicks fed graded levels of ginger waste meal. Journal of Agriculture,
79. Forestry and the Social Sciences, 3(2): 113-119.
80. Zomrawi, W.B., K.A. Abdel, B.M. Atti Dousa and A.G. Mahala. 2013. The effect of ginger
81. root powder (Zingiberofficinale) on broiler chicks performance, carcass characteristics and
82. serum constituents. Journal of Animal Science Advances, 3(2):42-47.
83. Khosravi, A., F. Boldaji, B. Dastar and S. Hasani. 2008. The use of some feed additives as
84. growth promoter inbroilers nutrition. International Journal of Poultry Science, 7: 1095-1099.
85. Herati, M.2011. Effect of feeding red ginger as phytobiotic on broiler slaughter weight and [DOI:10.3923/ijps.2011.983.986]
86. meat quality. International Journal of Poultry Science, 10: 983-986.
87. Tannock, G.W., M.P. Dashkevicz and S.D. Feighner. 1989. Lactobacilli and bile salt
88. hydrolase in the marine.Applied and Environmental Microbiology, 55: 1848-1851.
89. Pish-Jang, J. 2011. Effect of different levels of coriander oil on performance and blood
90. parameters of broiler chickens. Journal of Animal and Biologycal Research, 2(5): 578-583.
91. Javed, M., F. Durrani, A. Hafeez, R.U. Khan and I. Ahmad. 2009. Effect of aqueous extract
92. of plant mixture carcass quality of broiler chicks. Journal of Agricultural and Biological
93. Sciences, 4(1): 37-40.
94. Sadeghi, A.A., W Izadi, P.M. Chamaniand and M. Aminafshar. 2012. Total antioxidant
95. capacity and malondialdehyde level in plasma of broiler chicksfed diet containing different
96. levels of ginger. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3(2): 283-287.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb