دوره 8، شماره 15 - ( بهار 1396 )                   جلد 8 شماره 15 صفحات 124-130 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

The Effects of Different Levels of Garlic and Fenugreek Powder on Performance, Egg Quality and Hematological Parameters and Antibody Titer of Commercial Laying Hens. rap. 2017; 8 (15) :124-130
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-766-fa.html
معتمدی محمد، مهدی‌زاده تکلیمی مظفر. تأثیر سطوح مختلف پودر شنبلیله و سیر بر عملکرد تولیدی و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های هماتولوژیکی خون و عیار پادتن علیه نیوکاسل در مرغ‌های تخم‌گذار تجاری . پژوهشهاي توليدات دامي. 1396; 8 (15) :124-130

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-766-fa.html


- دانشجوی دکترا
چکیده:   (583 مشاهده)

     به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر شنبلیله و سیر بر عملکرد و پاسخ‌های ایمنی مرغ‌های تخم‌گذار این مطالعه انجام شد. هدف از این تحقیق مقایسه اثرات سطوح مختلف پودر شنبلیله و سیر بر عملکرد، خصوصیات کیفی پوسته تخم‌مرغ، هماتولوژی و تیتر آنتی‌بادی نیوکاسل مرغ‌های تخم‌گذار بوده است. این آزمایش در قالب طرح کاملاَّ تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار ( 12 قطعه مرغ در هر تکرار) و در مجموع با 288 قطعه مرغ تخم‌گذار نژاد Bovans به مدت 12 هفته از سن 49 الی 61 هفتگی، انجام شد. وزن تخم‌مرغ، تولید تخم‌مرغ، وزن توده تخم‌مرغ، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل تحت تأثیر سطوح مختلف پودر شنبلیله و پودر سیر و اثر متقابل آن‌ها قرار نگرفت (05/0p<). بالاترین درصد تولید، نتیجه مصرف پودر شنبلیله یک درصد به همراه پودر سیر یک درصد بود. استفاده از پودر شنبلیله و پودر سیر تأثیر معنی‌داری بر وزن مخصوص تخم‌مرغ، وزن پوسته و ضخامت پوسته نداشت. اثر سطوح مختلف پودر سیر و پودر شنبلیله بر واحد هاو تخم‌مرغ‌ها معنی‌دار بود. استفاده از پودر سیر و شنبلیله اثر معنی‌داری بر فراسنجه‌های خونی و عیار پادتن علیه نیوکاسل نداشت. کمترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت و بالاترین درصد لنفوسیت مربوط به پودر سیر یک درصد بود (05/0p>). اثر سطوح مختلف پودر سیر و شنبلیله بر گلبول‌های قرمز خون معنی‌دار بود. استفاده از پودر شنبلیله و سیر در سطح یک درصد جیره­ی غذایی دارای اثرات مثبتی بر صفات کیفی تخم‌مرغ بوده و اما عملکرد، فراسنجه‌های خونی و پاسخ ایمنی مرغ‌های تخم‌گذار نیز تحت تأثیر قرار نگرفت.

متن کامل [PDF 528 kb]   (205 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. Afshar Mazandaran, N. and A. Rajab. 2002. Probiotics and Their Use In Livestock And Poultries Feed. Second edition. Nourbakhsh Press, Tehran, 3: 141-152 (In Persian).
2. Aji, S.B., K. Ignatius, A. Adato, J.B. Nuho, U. Abdolkarim, A.U. Aliyu, M.B. Gombo, M.A. Ibrahim, I. Abubakar, M.M. Bukar, H.A. Imam and P.T. Numan. 2011. The effects of feeding onion (Alium cepa) and garlic (Alium sativum) some Performance Characteristics of broiler chickens. Research Journal of Poultry Science, 4: 22-27. [DOI:10.3923/rjpscience.2011.22.27]
3. Al-Troudi, B. and A.K.S. Hussein. 2011. Effect of Supplementing fenugreek seeds powder on some productive and blood parameters of broiler chickens. Takrit University Magazine of Agriculturev Science, 4: 232-241.
4. American Botanical Council. 2000. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Integrative Medicine Communications, Inc, 1: 241-249.
5. Ao, X., J.S. Yoo, J.H. Lee, H.D. Jang, J.P. Wang, T.X. Zhou and I.H. Kim. 2010. Effects of fermented garlic powder on production performance, egg quality, blood profiles and fatty acids composition of egg yolk in laying hens. Asian Australian Journal of Animal Science, 6: 786-791. [DOI:10.5713/ajas.2010.90543]
6. Ashryrizadeh, A., B. Daster and M. Shamsshargh. 2009. Use of garli, black cumin and wild mint in broiler chickens diets. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8: 1860-1863.
7. Azarbaijani, A. and H. Jahanfar. 2001. Organic acids as growth stimulators in ruminant livestock. Journal of Livestock and Poultry, 37: 25-40 (In Persian).
8. Baltini, S., K. Ignatius, Y.A. Adatu Asha, J. Bakari Nuha, A. Abdolkarim, U. Aliyu, M.B. Gambo, M.A. Ibrahim, H. Abubakr, M.M. Bukar, H. Adama and P.T. Numan. 2011. Effects of onion (Allium cepa) and garlic (Allium sativum) on some Performance Charactristics of Broiler Chickens. Research Journal of Poultry Sciences, 4: 22-27. [DOI:10.3923/rjpscience.2011.22.27]
9. Chehrei, A., A. Nobakht and M.H. Shahir. 2011. The effects of different levels of biohebal feed supplement (contains thymus and garlic extracts) on performance, egg traits and blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Iranian Journal of Veterinary Research and construction, 90: 58-65 (In Persian).
10. Chowdhury, S.R., S.D. Chowdhury and T.K. Smith. 2002. Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Poultry Science, 81: 1856-1862. [DOI:10.1093/ps/81.12.1856]
11. Courtis, J.A. and G.C. Wilson. 1990. Egg quality handbook. Queensland department of primary industries, Austeralia, pp: 23-90.
12. Demir, E., S. Sarica, M.A. Ozcan and M. Suicmez. 2003. The use nature feed additives as alternative for an antibiotic growth promoter in broiler diet. Poultry Science, 44: 44-45. [DOI:10.1080/713655288]
13. Essman, E.J. 1984. The medical uses of herbs. Fitoterapia, 55: 279-289.
14. Hertampf, J.W. 2001. Alternative antibacterial performance promoters. Poultry International, 40: 50-52.
15. Hashemi Attar, M., H. Arshami, V. Esmaeilzadeh and R. Majidzadeh Heravi. 2010. Effect of different garlic levels on the performance and humeral immunity response in broilers. Iranian Journal of Animal Science Research, 2: 43-50 (In Persian).
16. Javandel, F., B. Navidshad, J. Seifdavati, Gh. Pourrahimi and S. Baniyaghoub. 2008. The favorite dosage of garlic meal as a feed additive in broiler chickens ratios. Pakistan Journal of Biological Sciences, 11: 1746-1749 (In Persian). [DOI:10.3923/pjbs.2008.1746.1749]
17. Khalid, Q., L. Sultan, M. Sawar and Y. Ahmad. 1995. Beneficial effects of Alium sativum linn in metabolism in laying hens. Poultry Science, 81: 1856-1862.
18. Kim, S.M., K. Kubota and A. Kobayashi. 1997. Anti oxidative activity of sulfur-containing flavor compounds in garlic. Bioscience Biotechnology and Biochemistry, 61: 1482-1485. [DOI:10.1271/bbb.61.1482]
19. Konjufca, V.H., G.M. Pesti and R.I. Bakalli. 1997. Modulation of cholesterol levels of broiler meat by dietary garlic and copper. Poultry Science, 76: 1264-1271. [DOI:10.1093/ps/76.9.1264]
20. Kumar, M., R.S. Couhary and J.K. Vaishnav. 2005. Effect of supplemental prebiotic and turmerica in diet on the performance of broiler chicks during summer. Indian Journal of Poultry Science, 40: 137-141.
21. Lee, K.W., H. Everts and A. Beyen. 2006. Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 12: 394-399. [DOI:10.1093/japr/12.4.394]
22. Lewis, M.R., S.P. Rose, A.M. Mackenzie and L.A. Tucker. 2003. Effects of dietary inclusion of plant extracts on the growth performance of male broiler chickens. British Poultry Science, 44: 43-44. [DOI:10.1080/713655281]
23. National Research Council (NRC). 1994. Nutrient requirement of poultry. 9th revised edition. National academy press. Washington, D.C.
24. Onibi, G.E., E. Oluwatoyin, A. Adebowale, N. Fajemisin and A.V. Adetunji. 2009. Response of and meat quality to garlic (Allium sativum) supplmention Afr. Jbroiler chickens in terms of performance. Agricultural Research, 4: 511-517.
25. Onyimonyi, A.E., P.C. Chukwuma and I. Chineenye. 2011. Growth and hypocholestrolemic properties of dry garlic powder on broiler. African Journal of Biotechnology, 11: 2666- 2671.
26. Peste, G.M. and B.R. Miller. 1994. User friendly feed formulation. (UFFDA). University of Georgia.
27. Pourabdollah, A. and A. Pourabdollah. 2001. Treating by Garlic and Onions. Nabi publication, Tehran. 256 pp.
28. Safamehr, A., Sh. Farajollah Zadeh, M.H. Shahiri and S. Khodaei. 2010. Effects of various levels of canola oil, grains, beans and garlic powder on the yield and qualitative traits of egg in laying hens. Veterinary Journal of Azad University, 4: 49-61 (In Persian).
29. Saffa, H.M. 2007. Effect of dietary garlic or fenugreek on cholosterol metabolism in lying hens. Egyptian Journal of Poultry Science, 27: 1207-1221.
30. SAS Institute. 2002. Statistical Analytical System User's Guide. Version 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
31. Shen, R., J.D. Wang, P. Quanhai and L. Fang. 1999. Influence of Chinese medical herbadditive on lipid metabolism and productive performance of layers. Chinese Journal of Veterinary Science and Technology, 29: 31-32.
32. Unnikrishnan, M.C., K. Soudmini and R. Kuttan. 1990. Chemo protection of garlic extract toward cyclophoshamide toxicity in mice. Nutrition and Cancer, 13: 204-207. [DOI:10.1080/01635589009514060]
33. Valizadeh, M. and M. Moghadam. 1994. Tentative plans in agriculture 1. Science pishtaze publication, pp: 75-100 (In Persian).
34. Wegmann, T. and O. Smithies. 1966. A Simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion, 6: 67-75. [DOI:10.1111/j.1537-2995.1966.tb04696.x]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb