دوره 8، شماره 15 - ( بهار 1396 )                   جلد 8 شماره 15 صفحات 49-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Effects of COMBO® Enzyme Supplemented Wheat and Wheat Bran Diet on Growth Performance and Digesta Physicochemical Properties of Broilers . rap. 2017; 8 (15) :49-57
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-753-fa.html
کلانتر مجید، خواجعلی فریبرز، یعقوبفر اکبر، پوررضا جواد، اکبری محمدرضا. اثر جیره‌ دارای گندم و سبوس گندم مکمل شده با آنزیم کمبو بر عملکرد رشد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی محتویات گوارشی جوجه‌های گوشتی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1396; 8 (15) :49-57

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-753-fa.html


استادیار
چکیده:   (583 مشاهده)

برای بررسی اثر گندم و سبوس گندم با و بدون آنزیم بر ویژگی‌های عملکردی و هضمی جوجه‌های گوشتی، آزمایشی با قالب طرح کاملاً تصادفی دارای پنج تیمار و پنج تکرار با استفاده از 625 قطعه جوجه یک‌روزه سویه راس-308 در دو دوره یک تا 21 روزگی و 22 تا 42 روزگی اجرا شد. تیمارها شامل شاهد، گندم، گندم+آنزیم، سبوس گندم و سبوس گندم+آنزیم بودند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد، خصوصیات لاشه، جمعیت میکروبی روده باریک، اسیدیته و گران­روی محتویات ایلئوم بودند. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر صفات مورد مطالعه در دوره آغازین، پایانی و در کل دوره معنی‌دار بود (01/0p<). در کل دوره، کمترین عملکرد رشد و بیشترین ضریب تبدیل مربوط به تیمارهای فاقد آنزیم بود. مکمل‌سازی تیمارهای گندم و سبوس گندم با آنزیم باعث بهبود صفات عملکرد و نزدیک شدن میانگین‌های مربوطه به میانگین‌های تیمار شاهد شد. میزان این بهبود نسبت به تیمارهای فاقد آنزیم یا تیمار شاهد معنی‌دار بود (01/0p<). تأثیر تیمارها بر صفات لاشه نیز معنی‌دار شد (01/0p<). بیشترین عملکردهای لاشه مربوط به شاهد بود ولی مکمل‌سازی جیره‌های گندم و سبوس با آنزیم باعث بهبود معنی‌دار صفات لاشه در این تیمارها شد (01/0p<). تیمارهای مختلف بر جمعیت میکروبی روده اثر معنی‌دار نشان دادند (01/0p<). بیشترین جمعیت میکروبی نامطلوب در تیمارهای فاقد آنزیم و بیشترین جمعیت میکروبی مطلوب در تیمارهای مکمل شده با آنزیم مشاهده شد. میزان اسیدیته و گران‌روی محتویات ایلئوم در تیمارهای فاقد آنزیم نسبت به شاهد به ترتیب کمتر و بیشتر بود (01/0p<). در کل با توجه به نتایج این تحقیق امکان جایگزینی گندم و سبوس گندم به جای ذرت در جیره جوجه گوشتی امکان‌پذیر بوده و مکمل‌سازی آنها با آنزیم باعث بهبود معنی‌دار صفات تولیدی، قابل مقایسه با تیمار شاهد شد. 

متن کامل [PDF 458 kb]   (294 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. AOAC. 2005. Official methods of analysis, 18th edn. Association Of Analytical Chemists International, Gaithersburg, MD, U.S.A.
2. Austic, R.E. 1985. Implication of acid-base balance in the production of poultry. Proceeding of Arkansas nutrition conference, USA, 16-28 pp.
3. Austin, S.C., J. Wiseman and A. Chesson.1999. Influence of Non-Starch polysaccharides structure on the metabolizable energy of UK wheat fed to poultry. Journal of Cereal Science, 29: 77-88. [DOI:10.1006/jcrs.1998.0213]
4. Barges, S.A., J.P. De Oliveria, A.V.F. Da Silva and T.T. Dossantos. 2011. Use of electrolytes for birds-the practice of theory. Preceding of Australian poultry science symposium, 14-16th Feb 2011, 170-183 pp.
5. Bedford, M.R. and H. Schulze. 1998. Exogenous enzymes of pigs and poultry. Journal of Nutrition Research. A review, 11: 91-114.
6. Bedford, M.R. 2003. New enzyme technologies for poultry feeds. British Poultry Science, 44: 14-16. [DOI:10.1080/713655277]
7. Cambell, G.L. and M.R. Bedford. 1992. Enzyme applications for monogastric feeds: a review. Canadian Journal of Animal Science, 72: 449-466. [DOI:10.4141/cjas92-058]
8. Choct, M. and G. Annison. 1992a. The inhibition of nutrient digestion by wheat pentosans. British Journal of Nutrition, 67: 123-132. [DOI:10.1079/BJN19920014]
9. Choct, M. and G. Annison. 1992b. Aniti-Nutritive activity of wheat arabinoxylans: role of viscosity. British Poultry Science, 33: 821-834. [DOI:10.1080/00071669208417524]
10. Christensen, H.R., H. Frokiaer and J.J. Pestka. 2002. Lactobacilli Differentially Modulate Expression of Cytokines and Maturation Surface Markers in Murine Dendritic Cells. Journal of Immunology, 168: 171-178. [DOI:10.4049/jimmunol.168.1.171]
11. Cowan, W.D. and T. Hastrupt. 1995. Application of Xylanases and β-Glucanases to the Feed of Turkeys and Ducks. In: Proceeding of 10th European Symposium on Poultry Nutrition, Turkey, Antalya, 15-19th Oct 1995, 320-321pp.
12. Daymeh, S., N. Afzali and M. Bashtini. 2016. Effect of revabio in diets containing wheat bran on growth performance, some blood metabolites and absorbing of mineral elements in broilers chickens. Research on animal production 7: 33-43 (In Persian).
13. Duncan, D.B. 1955. Multiple ranges and multiple F test. Biometrics, 11: 1-42. [DOI:10.2307/3001478]
14. Finnie, S.M., A.D. Bettge and C.F. Morris. 2006. Influence of cultivar and environment on water-soluble and water-insoluble arabinoxylans in soft wheat. Journal of Cereal Chemistry, 83: 617-623. [DOI:10.1094/CC-83-0617]
15. Garcia, M., R. Lazaro, M.A. Latorre, M.I. Gracia and G.G. Mateos. 2008. Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers. Poultry Science, 87: 940-948. [DOI:10.3382/ps.2007-00266]
16. Ghorbani, M.R., J. Fayazi and M. Chaji. 2009. Effect of dietary phytase and nsp-degrading enzymes in diets containing rape seed meal on broiler performance and carass characteristics. Research Journal of Biological Science, 4: 258-264.
17. Graham, H., M. Bedford and M. Choct. 1993. High gut digesta viscosity can reduce performance. Journal of Feedstuff, 65: 1-4.
18. Hubener, K., W. Vahjen and O. Simon. 2002. Bacterial responses to different dietary cereal types and xylanase supplementation in the intestine of broiler chicken. Archive of Animal Nitrition, 65: 167-187. [DOI:10.1080/00039420214191]
19. Kalantar, M., J. Salary, M. Nouri Sanami, M. Khojastekey and H.R. Hemati Matin. 2014. Dietary supplementation of silybum marinum or curcuma spp on health characteristics and broiler chicken performance. Global Journal of Animal Scientific Research, 2: 58-63.
20. Khajali, F., M. Tahmasebi, H. Hassanpour, M.R. Akbari, D. Qujeq and R.F. Wideman. 2001. Effects of supplementation of canola meal based diets with arginine on performance, plasma nitric oxide and carcass characteristics of broiler chickens growth at high altitude. Poultry Science, 90: 2287-2294. [DOI:10.3382/ps.2011-01618]
21. Langhout, D.J., J.B. Schutte, P. Van Leeuwen, J. Wiebenga and S. Tamminga. 1999. Effect of dietary high and low-methylated citrus pectin on the activity of the ileal micro flora and morphology of the small intestinal wall of broiler chicks. British Poultry Science, 40: 340-347. [DOI:10.1080/00071669987421]
22. Malekzadeh, M. and M.D. Shakouri. 2016. The effect of four barley cultivars in whole and ground forms on performance, nutrients digestibility and blood lipid parameters of broiler chickens. Research on Animal Production, 7: 40-48 (In Persian).
23. Morakami, A.E., H.R. Franco, E.N. Martins, O. Rondon, M.I. Sakamato and M.S. Pereira. 2003. Effect of Electrolyte Balance in Low-Protein Diets on Broiler Performance and Tibial Dyschonroplasia Incidence. Journal of Applied Poultry Research, 12: 207-216. [DOI:10.1093/japr/12.2.207]
24. Momtazan, R., H. Moravej, M. Zaghari and H.R. Taheri. 2011. A note on the effects of a combination of an enzyme complex and probiotic in the diet on performance of broiler chickens. Irish Journal of Agricultural and Food Research, 50: 249-254.
25. Nadeem, M.A., M.I. Anjum, A.G. Khan and A. Azin. 2005. Effect of dietary supplementation of non-starch polysaccharide degrading enzymes on growth performance of broiler chicks. Journal of Pakistan Veterinary, 25: 183-188.
26. Rama-Rao, S.V., M.V.L.N. Rajie, M.R. Reddy and A.K. Panda. 2004. Replacement of yellow maize with pear millet, foxtail millet or finger millet in broiler chicken diets containing supplemental enzymes. Asian-Australian Journal of Animal Science, 17: 836-842. [DOI:10.5713/ajas.2004.836]
27. Ravindran, V., P.H. Selle and W.L. Bryden. 1999. Effects of phytase supplementation, individually and in combination, with glycanase, on the nutritive value of wheat and barley. Poultry Science, 78: 1588-1595. [DOI:10.1093/ps/78.11.1588]
28. Rhee, K.J., P.J. Jasper, P. Sethupathi, N. Shanmugam, D. Lanning and K.L. Knight. 2005. Positive selection of the peripheral b-cell repertoire in gut-associated lymphoid tissues. The Journal of Experimental Medicine, 201: 55-62. [DOI:10.1084/jem.20041849]
29. Rousseau, X., M.P. Letourneau-Montminy, M. Meme, M. Magnin, Y. Nys and A. Narcy. 2012. Phosphorous Utilization in Finishing Broiler Chickens: Effects of Dietary Calcium and Microbial Phytase. Poultry Science, 91: 2820-2837. [DOI:10.3382/ps.2012-02350]
30. Saki, A.A., H.R. Hemati Matin, M.M. Tabatabai, P. Zamani and R. Naseri Harsini. 2010. Microflora population, intestinal condition and performance of broilers in response to various rates of pectin and cellulose in the diet. European Poultry Science, 74: 183-188.
31. SAS Institute. 2004. SAS Procedure Guide for Personal Computers, STAT User Guide, Statistics. Version 9.1., SAS Institute INC, Cary NC.
32. Selle, P.H., K.H. Huang and W.I. Muir. 2003. Effects of nutreient specifications and xylanase plus phytase supplementation of wheat based diets on growth performance and carcass traits of broilerchicks. Asian-Australian Journal of Animal Science, 16:1501-1509. [DOI:10.5713/ajas.2003.1501]
33. Selle, P.H. and V. Ravindran. 2007. Microbial phytase in poultry nutrition. Journal of Animal Feed Science and Technology, 135: 1-41. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.06.010]
34. Shakouri, M.D., H. Kermanshahi and M. Mohsenzadeh. 2006. Effect of different nsps in semi purified diets on performance and intestinal microflora of young broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 5: 557-561. [DOI:10.3923/ijps.2006.557.561]
35. Slominski, B.A. 2011. Recent advances in research on enzymes for poultry diets. Review: Poultry Science, 90: 2013-2023. [DOI:10.3382/ps.2011-01372]
36. Smits, C.H.M., A. Veldman, M.W.A. Verstegen and A.C. Beynen. 1997. Dietary carboxymethylcellulose with high instead of low viscosity reduces macronutrient digestion in broiler chickens. Journal of Nutrition, 127: 483-487.
37. Thiabault, J.F., M. Lahaye and F. Guillon. 1993. Physicochemical properties of food plant cell walls. In: dietary fiber-a component of food: nutritional function in health and disease. Schweizer, t.f. and edwards, c.a. ed. springer-verlag press Journal of Agriculture, New York. 21-56 pp
38. Weber, C.W., E.A. Kohlhepp, A. Idouraine and L.J. Ochoa. 1993. The binding capacity of eighteen fiber sources for calcium. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 41: 193-1935. [DOI:10.1021/jf00035a023]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb