دوره 7، شماره 14 - ( پاییز و زمستان 1395 )                   جلد 7 شماره 14 صفحات 75-67 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Evaluation of Production Performance and Gut Morphology of Broiler Chickens Fed with Antibiotic, Organic Acid, Probiotic and Prebiotic in Tropical Conditions. rap. 2016; 7 (14) :75-67
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-693-fa.html
شلایی مصیب، حسینی سید محمد، افضلی نظر. بررسی عملکرد تولیدی و ریخت‌شناسی روده باریک جوجه های گوشتی تغذیه شده با مکمل های آنتی بیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پری بیوتیک در شرایط گرمسیری. پژوهشهاي توليدات دامي. 1395; 7 (14) :75-67

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-693-fa.html


کارشناس ارشد
چکیده:   (1125 مشاهده)

      آزمایش به منظور بررسی اثر آنتی­بیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پری­بیوتیک بر عملکرد و ریخت­شناسی روده­ی باریک جوجه­های گوشتی نر سویه راس 308 به مدت 42 روز و در شرایط گرمسیری انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: T1: جیره پایه، T2: جیره حاوی آنتی­بیوتیک اکسی­تتراسایکلین (150گرم/تن خوراک)، T3: جیره حاوی اسید آلی اورگاسید (3 کیلوگرم/تن خوراک)، T4: جیره حاوی پروبیوتیک پروتکسین (150 گرم/تن خوراک) و :T5 جیره حاوی پری­بیوتیک مانان الیگو­ساکارید (2 کیلوگرم/تن خوراک). نتایج نشان داد جیره‌های آزمایشی تأثیر معنی­داری بر خوراک مصرفی، وزن زنده و ضریب تبدیل غذایی نداشتند. طول نسبی ژژنوم و ایلئوم به وسیله پری­بیوتیک افزایش معنی­داری داشت (05/0P<). اسیدیته­ قسمت­های مختلف روده­ی باریک به طور معنی¬داری در اثر مصرف اسید آلی کاهش نشان داد (05/0P<). پروبیوتیک باعث افزایش معنی­دار طول ویلی در دئودنوم و ژژنوم گردید (05/0P<). همچنین مصرف آنتی­بیوتیک و پروبیوتیک باعث افزایش نسبت طول ویلی به عمق کریپت در قسمت ژژنوم روده­ی باریک شد (05/0P<). ضخامت لایه­ی ماهیچه­ای در ژژنوم و ایلئوم در اثر مصرف اسید آلی و پروبیوتیک کاهش نشان داد (05/0P<). به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان­دهنده اثرات مثبت مکمل­های مورد استفاده بر خصوصیات ریخت­شناسی روده باریک بود اما تفاوتی در عملکرد جوجه­های گوشتی ایجاد ننمود.

متن کامل [PDF 488 kb]   (1574 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. Acikgoz, Z., H. Bayraktar and O. Altan. 2011. Effects of Formic acid administration in the drinking Water on Performance, Intestinal Microflora and Carcass Contamination in Male Broilers under High Ambient Temperature. Asian Austrian Journal of Animal Science, 24: 96-102. [DOI:10.5713/ajas.2011.10195]
2. Al-Natour, M.Q. and K.M. Alshawabkeh. 2005. Using varying levels of formic acid to limit growth of Salmonella gallinarum in contaminated broiler feed. Asian-Austal Journal of Animal Science, 18: 390-395. [DOI:10.5713/ajas.2005.390]
3. Angel, R., R.A. Dalloul and J. Doerr. 2005. Performance of broiler chickens fed diets supplemented with a Direct-Fed Microbial. Poultry Science, 84: 1222-1231. [DOI:10.1093/ps/84.8.1222]
4. Bonnet, S., P.A. Geraert, M. Lessire, B. Carre and S. Guillaumin. 1997. Effect of high ambient temperature on feed digestibility in broilers. Poultry Science, 76: 857-863. [DOI:10.1093/ps/76.6.857]
5. Chichlowisk, M.J., B.W. Croom, L. McBride, G. Daniel, R. Davis and M.D. Koci. 2007. Direct-fed microbial primalac and salinomycin modulate whole-body and Intestinal oxygen consumption and Intestinal Mucosal cytokine production in the broiler chick. Poultry Science, 86: 1100-1106. [DOI:10.1093/ps/86.6.1100]
6. Clements, M.L., M.M. Levine and R.E. Black. 1981. Lactobacillus prophylaxis for diarrhea due to entrotoxigenic escherchia coli. Antimicrob Agents and Chemotherapy, 20: 104-108. [DOI:10.1128/AAC.20.1.104]
7. Clik, K. and I. Ersoy. 2003. The using of organic acid in California turkey chicks and its effects on performance before pasturing. Poultry Science, 2: 446-448. [DOI:10.3923/ijps.2003.446.448]
8. Coates, M.E., R. Fuller, G.F. Harrison, M. Lev and S.F. Suffolk. 1963. A comparison of the growth of chicks in the Gustafsson germ-free apparatus and in a conventional environment, with and without dietary supplements of penicillin. British Journal of Nutrition, 17: 141-150. [DOI:10.1079/BJN19630015]
9. Craven, S.E. and D.D. Williams. 1998. In vitro attachment of Salmonella Ttyphimurium to chicken cecal mucus: Effect of cations and pretreatment with Lactobacillus spp. isolated from the intestinal tracts of chickens. Journal of Food Protection, 61: 265-271. [DOI:10.4315/0362-028X-61.3.265]
10. Deschepper, K., M. Lippens, G. Huyghebaert and K. Molly. 2003. The effect of aromabiotic and GALI D'OR on technical performances and intestinal morphology of broilers. In: Proccedings of 14th. European Symposium on poultry nutrition. August. Lillehammer, Norway. 189.
11. Dibner, J.J. and P. Buttin. 2002. Use of organic acids as a model to study the impact of gut microflora on nutrition and metabolism. Journal of Applied Poultry Research, 11: 453-463. [DOI:10.1093/japr/11.4.453]
12. Eidelsburger, U. 1998. Feeding short-chain organic acids to pigs. In: Recent Advances in Animal Nutrition, Garnsworthy, P.C. and Wiseman, J. (Eds), (pp: 93-106). Nottingham University press, Nottingham.
13. Esteva-Garcia, E. and S. Mack. 2000. The effect of DL-methionine and betaine on growth performance and carcass characteristics in broilers. Animal Feed Science and Technology, 87: 151-159. [DOI:10.1016/S0377-8401(00)00174-7]
14. Farhoomand, P. and A. Dadvend. 2007. Carcass weight, growth performance and intestinal organs size of broilers fed graded levels of Saccharomycese cervisiae supplementation diets. Pakistan Journal of Biological Science, 10: 1870-1874. [DOI:10.3923/pjbs.2007.1870.1874]
15. Forstner, J.T. 1978. Intestinal mucins in health and disease. Digestion, 17: 234-263. [DOI:10.1159/000198115]
16. Fuller, R. 1989. A review: Probiotics in man and animals. Journal of Applied Bacteriology, 66: 365-378. [DOI:10.1111/j.1365-2672.1989.tb05105.x]
17. Garcıa, V., P. Catala-Gregori, F. Hernandez, M.D. Megıas and J. Madrid. 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 16: 555-562. [DOI:10.3382/japr.2006-00116]
18. Garrido, N.M., M. Skjveheim, H. Oppegaard and H. Sorum. 2004. Acidified litter benefits the intestinal flora balance of broiler chickens. Applied and Environmental microbiology, 70: 5208-5213. [DOI:10.1128/AEM.70.9.5208-5213.2004]
19. Gibson, G.R. and M.B. Roberfroid. 1995. Dietary modulation of the colonic microbiotica: introducing the concept of probiotics. Journal of Nutrition, 125: 1401-1412.
20. Goldin, B.R. 1998. Health benefits of probiotics. British Journal of Nutrition, 80: 203-207.
21. Gunal, M., G. Yayli, O. Kaya, N. Karahan and O. Sulak. 2006. The effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science, 5: 149-155. [DOI:10.3923/ijps.2006.149.155]
22. Gunes, H., H. Cerit and A. Altinel. 2001. Effect of organic acid, probiotic and antibiotic on performance and carcass yield of broilers. Sociedade Brasileira de Zootecnia, 302-308.
23. Hampson, D.J. 1986. Alteration in piglet small intestinal structure at weaning. Research in Veterinary Science, 40: 39-40.
24. Izat, A.L., N.M. Tidwell, R.A. Thomas, M.A. Reiber, M.H. Adams, M. Colberg and P.W. waldroup. 1990. Effects of a buffered propionic acid in diets on the performance of broiler chickens and on microflora of the intestine and carcass. Poultry Science, 69: 818-826. [DOI:10.3382/ps.0690818]
25. Kafilzadeh, F. and M.R. Safariparvar. 2002. Effect of different levels of Probiotic IMONOBAC on performance of broiler. Journal of Agriculture Science and Natural Research, 4: 173-179.
26. Kaya, C.A. and S.D. Tuncer. 2009. The effects of an organic acids and etheric oilsmixture on fatting performance, carcass quality and some blood parameters of broilers. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8: 94-98.
27. Macari, M. and A. Maiorka. 2000. Funçao gastrintestinal e seu impacto no rendimento avícola. In: anais da conferência apinco de ciencia e tecnologia avícolas. Campinas: FACTA, 2: 161-174.
28. Miles, R.D., G.D. Butcher, P.R. Henry and R.C. Littell. 2006. Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth parameters and qualitative morphology. Poultry Science, 85: 476-85. [DOI:10.1093/ps/85.3.476]
29. Mohan, K.O.R. and C.K. James. 1988. The role of Lactobacillus sporogens (probiotic) as feed additives. Poultry Guide, 25: 37-39.
30. Mountzouris, K., H. Beneas, P. Tsirtsikos, E. Kalamara and K. Fegeros. 2006. Evaluation of the effect of a new probiotic product on broiler performance and cecal microflora composition and metabolic activities. International poultry scientific forum atlanta, Georgia January, 23-24.
31. Pardue, S.L. and J.P. Thaxton. 1986. Ascorbic acid in poultry. a review. World's poultry. Science, 25: 42: 107.
32. Pelicano, E.R.L., P.A. Souza, H.B.A. Souza, D.F. Figueiredo, M.M. Boiago, S.R. Carvalho and V.F. Bordon. 2005. Intestinal mucosa development in broiler chickens fed natural growth promoters. Brazilian Journal of Poultry Science, 7: 221-229. [DOI:10.1590/S1516-635X2005000400005]
33. Pourhasan, H., Sh. Rahimi, M.A. Karimi Torshiz and T. Zahraei Salehi. 2008. Effect of organic acids on intestinal microflora and morphology of broiler chicks. Journal of Veterinary Research, 63: 283-290.
34. Radcliffe, J. 2000. British supermarkets: forging changes in poultry nutrition. Austral. Poultry Science. Sympos, 12: 25-31.
35. Sanders, M. 1999. Probiotics. Food Technology, 53: 67-77.
36. SAS Institute. 2004. User,s Guids Version 9.1: Statistics. SAS Institute, Cary N.C.
37. Schneitz, C., T. Kiskinen, V. Toivonen and M. Nasi. 1998. Effect of BROILAC on the physiochemical conditions and nutrient digestibility in the gastrointestinal tract of broilers. Poultry Science, 77: 426-432. [DOI:10.1093/ps/77.3.426]
38. Sell, J.L., C.R. Angel, F.J. Piquer, E.G. Mallarino and H.A. Al-Batshan. 1991. Development patterns of selected characteristics of the gastrointestinal tract of young turkey. Poultry Science, 70: 1200-1205. [DOI:10.3382/ps.0701200]
39. Vieira, S.L., O.A. Oyarzabal, D.M. Freitas, J. Berres, J.E.M. Pena, C.A. Torres and J.L.B. Coneglian. 2008. Performance of broilers fed diets supplemented with sanguinarine-like alkaloids and organic acids. Journal of Applied Poultry Research, 17: 128-133. [DOI:10.3382/japr.2007-00054]
40. Waldroup, A. and W. Kanis. 1995. Performance characteristics and microbiological aspects of broiler fed diets supplemented with organic acids. Journal of Food Protection, 58: 482-489. [DOI:10.4315/0362-028X-58.5.482]
41. Yang, Y., P.A. Iji and M. Choct. 2009. Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World's Poultry Science, 65: 97-114. [DOI:10.1017/S0043933909000087]
42. Yusrisal, Y. and T. Chen. 2003. Effect of adding chicory fructans in feed on broiler growth performance, serum cholesterol and intestinal length. International Journal of Poultry Science, 2: 214-219. [DOI:10.3923/ijps.2003.214.219]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb