دوره 7، شماره 14 - ( پاییز و زمستان 1395 )                   جلد 7 شماره 14 صفحات 33-43 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2016). Effect of Revabio in Diets Containing Wheat Bran on Growth Performance, Some Blood Metabolites and Absorbing of Mineral Elements in Broilers Chickens . Res Anim Prod. 7(14), 43-33. doi:10.29252/rap.7.14.43
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-689-fa.html
دیمه سمیه، افضلی نظر، باشتنی مسلم. تأثیر آنزیم روابیو بر عملکرد رشد، برخی متابولیت‌های خون و قابلیت جذب عناصر معدنی در جوجه‌‌های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف سبوس گندم پژوهشهاي توليدات دامي 1395; 7 (14) :33-43 10.29252/rap.7.14.43

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-689-fa.html


چکیده:   (4612 مشاهده)

     در این آزمایش تأثیر آنزیم روابیو بر بهبود اثرات ضد تغذیه­ای سبوس گندم (فیبر بالا، پلی­ساکاریدهای غیرنشاسته­ای و فیتات) در تغذیه جوجه‌‌های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 320 قطعه جوجه یک ­روزه‌ی گوشتی نر سویه‌ی تجاری راس 308 به 8 تیمار و 4 تکرار تقسیم شدند. تیمارها شامل چهار سطح سبوس گندم (صفر، 10، 15 و 20 درصد) و دو سطح آنزیم روابیو (صفر و 05/0 درصد) بود. طول مدت انجام آزمایش 42 روز بود و به سه دوره آغازین، رشد و پایانی تقسیم شد. داده­های
به­دست آمده به­صورت آزمایش فاکتوریل 4×2 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی
مقایسه شدند. محاسبه‌ی مقدار مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک به صورت هفتگی انجام شد. در سن 42 روزگی از هر واحد آزمایشی دو جوجه کشتار شد و نمونه ها­ی میلی­لیتری خون تهیه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که سبوس گندم اثر معنی­داری برمیانگین افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک کل دوره داشته، به­طوری که با افزایش سطح سبوس جیره میانگین افزایش وزن کاهش یافت و افزودن آنزیم به جیره‌‌ها موجب بهبود معنی‌‌دار افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی شد. سبوس موجب کاهش گلوکز و افزایش عنصر روی در سرم خون شد ولی روی سایر ترکیبات سرمی اثر معنی­داری نداشت. روابیو به طور معنی­داری تری گلیسرید و کلسترول سرم خون را افزایش داد. همچنین جوجه­های تغذیه شده با جیره­های حاوی آنزیم به طور معنی­داری کلسیم و فسفر سرمی بالاتری را نشان دادند. نتایج تحقیق نشان داد که مکمل سازی سبوس گندم با آنزیم روابیو می­تواند موجب کاهش اثرات ضد مغذی سبوس و امکان استفاده از آن به عنوان بخشی از خوراک جوجه گوشتی شود.

متن کامل [PDF 625 kb]   (3142 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/9/30 | پذیرش: 1395/9/30

فهرست منابع
1. Afsharmazandaran, N. and A. Rajab. 2000. Application of enzymes in poultry nutrition, Publications of Nourbakhsh, 192 pp (In Persian).
2. Annison, G. 1992. Commercial enzyme supplementation of wheat-based diets raises ileal glycanase activities and improve apparent metabolisable energy, starch and pentosan digestibility in broiler chicks. Animal. Feed Science and Technology, 38: 105-121. [DOI:10.1016/0377-8401(92)90096-O]
3. Bartnik, M. and T. Jakubczyk. 1989. Chemical composition and the nutritive value of wheat bran. Bourne GH (ed): Nutritional value of cereal products, Beans and starches. World reviewsnatural. Diet. Basel, Karger, 60: 92-131. [DOI:10.1159/000417521]
4. Bedford, M.R., J.F. Patience, H.L. Classen and J. Inborr. 1992. The effect of dietary enzyme supplementation of rye and barley–based diets on digestion and subsequent performance inweanling pigs. Animal Science, 72: 97-105.
5. Borel, P., D. Lairon, M. Senft, M. Chautan and H. Lafont. 1989. Wheat bran and wheat germ: effect on digestion and intestinal absorption of dietary lipids in the rat. The American Journal of Clinical Nutrition, 49: 192-202. [DOI:10.1093/ajcn/49.6.1192]
6. Brenes, A., M. Smith, W. Guenter and R.R. Marquardt. 1993. Effects of enzyme supplementation on the performance and digestive tract size of broiler chickens fed wheat and barley-based diets. Poultry Science, 72: 1731-1739. [DOI:10.3382/ps.0721731]
7. Brillouet, J.M., J.P. Joseleau, J.P. Utille and D. lelievre. 1982. lsolation purification and characterization of a complex heteroxylan from in dustrial wheat bran. Agriculture food chemical, 30: 488-495.
8. Clarence, B., D. Ammerman and J.L. Austin. 1995. Bioavailability of nutrients for Animals Amino acids, Minerals and vitamins. Edited by New York: Academic Press, 12 pp.
9. Davies, N.T. and S.E. Olpin. 1979. Studies on the phytate: zinc molar contents in diets as a determinant of Zn availability to youmg rats British Journal of Nutrition, 41: 591. [DOI:10.1079/BJN19790074]
10. Frans, M.J. 2000. Nutritional care in diabetes mekkutys in: Mahan LK, Escott-stupm S, editors. Food, Nutritional and diet therapy, 10th ed, New York, raven press, 681-713.
11. Gutierrez del Alamo, A., M.W.A. Verstegen, A. Den Hartog, P. Perez de Ayala and M.J. Villamide. 2008. Effect of wheat cultivar and enzyme addition to broiler chicken diets on nutrient digestibility, performance, and apparent metabolizable energy content. Poultry Science, 87: 759-767.
12. Hollenbeck, C.B., A.M. Coulston and G.M. Reaven. 1986. To what extent does increased dietary fiber improve glucose and lipid metabolismin patients with noninsulin-dependent diabetes mellitus (NIDDM). The American Journal of Clinical Nutrition, 43: 16-24. [DOI:10.1093/ajcn/43.1.16]
13. Ikegami, S., F. Tsuchihashi, H. Harada, W. Tsuchihashi, E. Nishide and S. Innami. 1990. Effect of viscous indigestible polysaccharides on pancreatic-biliary secretion and digestive organs in rats. Journal of Nutrition, 120: 353-360. [DOI:10.1093/jn/120.4.353]
14. Isaksson, G., I. Lundquist and I. Ihse. 1989. Effect of dietary fiber on pancreatic enzyme activity in vitro. The importance of viscosity, PH, ionic strength, absorption and time of incubation. Gastroenterology, 82: 918-924.
15. Ismail-Beigi, f., B. Faraji and J.G. Reinhold. 1977. Binding of zinc and iron to wheat breed. Wheat bran. And their components. The American Journal of Clinical Nutrition, 30: 17-21.
16. Jackson, K.A., D.A. Suter and D.L. Topping. 1994. Oat brane, barley ower plasma cholesterol relative toeheat bran but differs in their effects on liver cholesterol in rats fed diets with and without cholesterol. Journal of Nutrition, 124: 1678-84.
17. Jenkis, D.J., M. Axelsen, C.W. Kendall, L.S. Augustin, V. Vulsa and U. Smith. 2000. Dietary fiber, lent carbohydrates and the insulin-resistant diseases. British Journal of Nutrition, 83: 57-63.
18. Kamyab, A. and M. Houshmand. 2004. The effect of multi-enzyme in wheat and barley based diets on broiler performance. Australian Poultry Science Symposium, 16: 80-83.
19. Lipschitz, D.A., K.M. Simpson, J.D. Cook and E.R. Morris. 1979. Absorption of monoferric phytate by dogs. Journal of Nutrition, 109: 1154-1160. [DOI:10.1093/jn/109.7.1154]
20. Manhire, A., C.L. Henry, M. Hartog and K.W. Heaton. 1981. Unrefined carbohydrate and dietary fiber in treatment of diabetes mellitus. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 35: 99-101.
21. Meyer, K.A., L.H. Kushi, D.R. Lacobs, J. Salivan, A. Sallers and A.R. Folsom. 2000. Carbohydrates dietary fiber and incident type2 diabetes in older women. The American Journal of Clinical Nutrition, 71: 921-930.
22. Moharry, A. 2006. Comparison of performance and digestibility characteristics of broiler fed diets containing treated hulled barley or hulless barley. Animal Science, 51: 122-131.
23. Moorris, E.R. and R. Ellise. 1976. Isolation of monoferirc phytate from wheat bran and its biological value as an iron source to the rat. Journal of Nutrition, 106: 753-760. [DOI:10.1093/jn/106.6.753]
24. Odell, B.l., C.E. Burpo and J.E. Savage. 1972. Evaluation of zinc availability in foodstuffs of plant and animal origin. Journal of Nutrition, 102: 653-660. [DOI:10.1093/jn/102.5.653]
25. Ozek, K., O. Yazgan and Y. Bahtiyarca. 2003. Effects of dietary protein and energy concentrations on performance and carcass characteristics of chukar partridge (Alectoris Chukar) raised in captivity. Poultry Science, 44: 419-426. [DOI:10.1080/00071660310005198265]
26. Panahidehghan, M.R., S. Negadfriduni, R. Zenderuhkermani, M. Modirsanei, M. Moafimahmudabadi, S.M. Mirsalimi and F. Niknafas. 1995. Physiology of birds (translatation). Department of Agriculture, Economic, education and research, pp: 689 (In Persian).
27. Poorreza, G., GH. Sadeghi and M. Mehri. 2006. Feeding birds (translation). Second edition. Publications of Arkan Danesh. Esfahan, 672 pp (In Persian).
28. Qian, H., E.T. Kornegay and D.M. Denbow. 1997. Utilization of phytate phosphorus and calcium as influenced by microbial phytase, cholecalciferol and the calcium: total phosphorus ratio in broiler diets. Poultry Science, 76: 37-46. [DOI:10.1093/ps/76.1.37]
29. Reinhold, J.G. 1972. Phytate concentrations of leavened and un leavened Iranian breeds. Ecology of Food and Nutrition, 1: 187-192. [DOI:10.1080/03670244.1972.9990288]
30. Salmeron, J., J.E. Manson, M.J. Stampfer, G.A. Colditz and A.L. Wing. 1997. Dietary fibre glycemic load, and risk of non-insulin-dependent diabetesmellitus in women Journal of the American Medical Association, 277: 472-477. [DOI:10.1001/jama.1997.03540300040031]
31. Sandberg, A., C. Hasselblad and K. Hasselbled. 1982. The effect of wheat bran on the absorption of minerals in the small intestine British Journal of Nutrition, 48: 185-191. [DOI:10.1079/BJN19820103]
32. Selvendran, R.R., B.J. Stevens and M.S. Dupont. 1987. Dietary fiber. Chemistry, analysis and properties. Advanced Food Research, 31: 117-209. [DOI:10.1016/S0065-2628(08)60167-6]
33. Senkoylu, N., H. Akyurek and H.E. Samali. 2004. Implications of b-glucanase and pentosanase enzymes in low–energy low–protein barley and wheat based broiler diets. Animal science, 49: 108-114.
34. Simpson, K.M., E.R. Morris and J.D. Cook. 1981.The inhibitory effect of bran on iron absorption in man. The American Journal of Clinical Nutrition, 34: 1469-1478. [DOI:10.1093/ajcn/34.8.1469]
35. Smits, C.H.M. 1996. Viscosity of dietary fibre in relation to lipid digestibility in broiler chicken. Phd Thesis, Agriculture. University Wageningen, the Netherlands, 140 pp.
36. Wang, Z.R., S.Y. Qiao, W.Q. Lu and D.F. Li. 2005. Effect of enzyme supplementation on performance, nutrient digestibility gastrointestinal morphology and volatile fatty acid profiles in the hindgut of broilers fed wheat-based diets. Poultry Science, 84: 875-881. [DOI:10.1093/ps/84.6.875]
37. Yousefpour, M. 2001. Investigation on the effect of multienzyme supplementation in wheat and barley-based diets on broiler performance. This is submitting for the degree of Master of Science department of animal science, Islamic Azad University. Karaj, 272 pp (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb