به منظور بررسی اثر اسانس پونه کوهی و روغن کلزا بر قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی،pH و نیتروژن آمونیاکی شکمبه و کیفیت لاشه برههای پرواری دالاق، آزمایشی با 16 رأس بره نر با میانگین وزن اولیه 2±25 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار (جیره شاهد بر پایه جو و سیلاژ ذرت بدون روغن کلزاو اسانس پونه کوهی، جیره حاوی 2 درصد روغن کلزا، جیره حاوی 2 درصد روغن کلزا و 2/0 درصد اسانس پونه کوهی و جیره حاوی 2/0 درصد اسانس پونه کوهی) و 4 تکرار به مدت 80 روز انجام شد. نتایج نشان داد که قابلیت هضم الیاف غیر قابل حل در شوینده خنثی جیرهها (به ترتیب 06/60، 77/54، 56/52 و 73/55) با افزودن اسانس پونه کوهی و روغن کلزا به طور معنیداری کاهش یافت (05/0P<). جیره حاوی 2/0 درصد اسانس پونه کوهی غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه برهها را کاهش داد (05/0P<). شاخص رنگ روشنایی و گوشت تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت ولی شاخصهای رنگ قرمز و زرد گوشت برههای تغذیه شده با جیره شاهد کاهش یافت (05/0P<). جیره حاوی 2/0 درصد اسانس پونه کوهی میزان مواد واکنش دهنده با اسید تیوباربیوتیک ماهیچه راسته نگهداری شده به مدت 63 روز پس از کشتار را کاهش داد (05/0P<). نتایج نشان دادند که اسانس پونه کوهی اثر مطلوبی بر رنگ و پایداری اکسیداتیو گوشت در بلندمدت داشته و این امر میتواند برای نگهداری گوشت در سردخانهها و ذخیرهسازی آن، مورد توجه قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |