آزمایشی با هدف تخمین زیستفراهمی و ارزیابی خصوصیات شیمیایی منابع مختلف عنصر روی از قبیل سولفات روی، اکسیدروی A، اکسیدروی B و بیوپلکس روی در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای نیمه خالص انجام شد. در ابتدا برای ارزیابی خصوصیات شیمیایی و حلالیت منابع مختلف عنصر روی در حلالهای مختلف مطابق روشهای استاندارد، به ترتیب از سه نمونه یک گرمی و 1/0 گرمی استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان عنصر روی از 15 درصد در بیوپلکس روی تا 75 درصد در اکسیدروی A متغیر است و بیشترین حلالیت به میزان 100 درصد در آب مقطردوبار تقطیرشده، هیدروکلریک اسید 4/0 درصد و اسید سیتریک دو درصد مربوط به سولفات روی و کمترین میزان حلالیت در آب مقطر دوبار تقطیرشده، هیدروکلریک اسید 4/0 درصد و اسید سیتریک دو درصد مربوط به بیوپلکس روی میباشد. در ادامه برای مطالعه زیستفراهمی منابع مختلف عنصر روی، از جیره نیمه خالص مکمل شده با سطوح 50، 100 و 150 میلیگرم از منابع مذکور در کیلوگرم جیره پایه استفاده شد که به 260 قطعه جوجه گوشتی نر سویه رأس 308 در قالب 13 جیره آزمایشی مختلف تغذیه شد. این آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی، در سیستم قفس با چهار تکرار پنج قطعهای از سن 21-8 روزگی انجام شد. برای تخمین زیست فراهمی نسبی از روش رگرسیون نسبت شیب استفاده شد. که در این روش ارزش زیستفراهمی نسبی منابع مختلف بر اساس تقسیم ضریب رگرسیون معادله هر منبع نسبت به ضریب رگرسیون معادله سولفات روی بهعنوان منبع استاندارد محاسبه شد. بیشترین مقدار زیست فراهمی بر اساس افزایش وزن در اکسیدروی A و B در سطح 100 میلیگرم در کیلوگرم و در بیوپلکس روی در سطح 50 میلیگرم در کیلوگرم جیره پایه حاصل شد (05/0P<). بالاترین مقدار زیست فراهمی برطبق غلظت روی استخوان درشت نی، در سطح 50 میلیگرم در کیلوگرم از اکسیدروی A و بر اساس غلظت روی کبد و پانکراس به هنگام استفاده از سطح 100 میلیگرم بیوپلکس روی در کیلوگرم جیره پایه مشاهده شد (05/0P<).
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |