این پژوهش بهمنظور بررسی تاثیر استفاده از دانه جو کامل و پرک شده همراه با دو منبع پروتئین کنجاله سویا و اوره در
جیرههای گوسفند، بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای شکمبهای ( pH شکمبه و غلظت نیتروژن آمونیاکی) انجام شد. از چهار راس گوسفند مهربان فیستولادار با میانگین وزن 5/0 ± 5/36 کیلوگرم در قالب یک طرح چرخشی 4×4 استفاده شد.
جیرههای آزمایشی شامل 1- دانه جو (70 درصد) همراه منبع اوره، 2- جو پرک شده (70 درصد) همراه منبع اوره، 3- دانه جو (70 درصد) همراه منبع کنجاله سویا و 4- جو پرک شده (70 درصد) همراه منبع کنجاله سویا بودند. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و پروتئین خام تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، اما قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت و جیرههای محتوی کنجاله سویا بیشترین قابلیت هضم دیواره سلولی را نشان دادند (05/0 P < ). میانگین pH مایع شکمبه در زمانهای متفاوت تحت تأثیر جیرهها قرار نداشت ولی مقادیر pH در 2 ساعت بعداز خوراک دهی بین تیمارها تفاوت داشت (05/0 P < ). همچنین مصرف اوره سبب افزایش غلظت نیتروژن آمونیاکی نسبت به جیرههای محتوی کنجاله سویا شد، بهطوریکه غلظت آن در زمانهای 2 و 3 ساعت پس از مصرف خوراک در جیرههای حاوی اوره بهطور معنیداری بیشتر بود (05/0 P < ). لذا قابلیت هضم مواد مغذی بیشتر تحت تأثیر منبع پروتئین قرار داشت، بهطوری که مقادیر قابلیت هضم در جیرههای محتوای کنجاله سویا بیشترین مقدار بود. همچنین فرآیند پرک کردن بر قابلیت هضم مواد مغذی جیرهها تأثیری نداشته و برخی از فراسنجههای شکمبه را تحت تأثیر قرار داده است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |