XML English Abstract Print


1- دانشگاه پیام نور
چکیده:   (24 مشاهده)

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: در شرایط امروزه پرورش صنعتی طیور و به­ویژه جوجه­های گوشتی، انواع مختلف تنش وجود دارد که بر سلامت و عملکرد طیور تأثیر می­گذارد و ضررهای اقتصادی قابل توجهی را به همراه دارد. عوامل تنش­زا می­توانند اغلب منجر به تنش اکسیداتیو  شده و در نهایت منجر به کاهش عملکرد و افزایش تلفات در جوجه­های گوشتی شود. علاوه بر این می­تواند سیستم ایمنی و تعادل جمعیت باکتریایی روده را مختل نموده و از این طریق سبب افزایش تلفات و کاهش عملکرد تولید در جوجه­های گوشتی شود. بنابراین پیشنهاد نموده­اند که احتمالاً استفاده از ترکیبات آنتی­اکسیدانی در کاهش مشکلات ناشی از عوامل تنش­زا در جهت حفظ سلامت و عملکرد تولید گله در مزارع مرغ گوشتی موثر است. از مهمترین ترکیبات آنتی­اکسیدانی مهم در تغذیه ترکیبات پلی­فنلی هستند که در مواد مشتق شده از گیاه یافت می شوند. ترکیبات پلی­فنولی به دلیل فعالیت آنتی­اکسیدانی که دارند، ترکیبات شناخته­شده­ای هستند که به طور قابل قبولی توانسته است با بهبود وضعیت آنتی­اکسیدانی بدن، سبب تغیییرات مثبتی بر سلامتی و عمکلرد حیوانات شود. فلوریتین، نوعی فلاونوئید فعال زیستی است که دارای فعالیت های بیولوژیکی بسیاری از جمله آنتی­اکسیدانی، کاهش قند خون، محافظت کننده است. در صنعت تولید مواد غذایی، دارویی و بهداشتی، فلوریتین به عنوان یک آنتی اکسیدان جدید، طبیعی و با کارایی بالا، به اثبات رسیده است. با این حال، اطلاعات بسیار کمی در مورد تاثیر فلوریتین بر عملکرد و تغییرات آنتی­اکسیدانی و ایمنی در جوجه­های گوشتی وجود دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی فلوریتین بر عملکرد رشد، وضعیت آنتی اکسیدانی و ایمنی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی جوجه‌های گوشتی طراحی شد.
مواد و روش­ها: تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه جنس نر ( 2/1± 44 گرم) از سویه تجاری راس (308) در 4 تیمار آزمایشی (5 تکرار و 15 جوجه در هر واحد آزمایشی) توزیع گردید. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-گروه شاهد (تغذیه شده با جیره پایه و آب آشامیدنی بدون هر افزودنی)، 2-گروه  F-100 (تغذیه شده با جیره پایه+ 100 میلی­گرم فلوریتین در لیتر آب آشامیدنی)، 3- گروه  F-200(تغذیه شده با جیره پایه+ 200میلی­گرم فلوریتین در لیتر آب آشامیدنی)، و 4- گروه  F-300(تغذیه شده با جیره پایه+ 300 میلی­گرم فلوریتین در لیتر آب آشامیدنی)، بود. فلوریتین مورد استفاده در این آزمایش محصول کشور چین به شکل پودر سفید رنگ با خلوص 99 درصد و محلول در آب بود. در 42 روزگی، دو قطعه جوجه گوشتی از هر تکرار با وزنی نزدیک به میانگین آن تکرار، انتخاب و از سیاهرگ بال توسط سرنگ­های مخصوص خون­گیری و یک نمونه 2 میلی­لیتر برای تهیه سرم جهت اندازه­گیری شاخص­های بیوشیمیایی خون استفاده شد. جهت تعیین جمعیت باکتریایی ایلئوم، پرندگان انتخابی بعد از خونگیری، ذبح شدند و حدود دو گرم از محتویات ایلئوم به داخل میکروتیوبهای استریل تخلیه و برای بررسی جمعیت اشریشیاکلی و لاکتوباسیلوس در دمای 20 -درجه سانتیگراد تا زمان کشت میکروبی ذخیره شدند. اندازه­گیری فراسنجه­های آنتی­اکسیدانی سرم شامل آنزیم­های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز با استفاده از کیت­های برند نوند سلامت صورت پذیرفت. برای تعیین میزان غلظت مالون­دی­آلدئید سرم، میزان جذب نوری در نمونه­ها با روش رنگ­سنجی و با استفاده از دستگاه تعیین گردید. اندازه­گیری آنزیم­های سرم شامل آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز  با استفاده از کیت­های برند Padco انجام شد سطح سرمی ایمونوگلوبولین‌های G  وM  با استفاده از کیت‌های شرکت (DIASORIN S.P.A. Italia) مورد سنجش قرار گرفت.  میزان سرمی پارامترهای لیپیدی تری­گلیسیرید و کلسترول با استفاده از کیت تشخیص کمی شرکت پارس آزمون انجام گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از رویه GLM نرم افزار SAS نسخه 1/9 ( SAS.2003) در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. داده­های مربوط به تلفات، قبل از تجزیه و تحلیل، با استفاده از تبدیل جذری X+1 ، تبدیل شدند. برای مقایسه میانگین­ها هم از آزمون چند دامنه­ای دانکن در سطح معنی­داری 5 درصد استفاده شد. همچنین از روش مقایسات مستقل (Orthogonal) برای تعیین اثرات خطی و درجه دوم اثرات سطوح مختلف فلوریتین استفاده شد.
یافته­ها: تجویز فلوریتین سبب افزایش معنی­دار افزایش وزن و کاهش معنی­دار ضریب تبدیل خوراک شد (05/0P<) اما تاثیر معنی­داری بر خوراک مصرفی و تلفات در کل دوره نداشت (05/0P>). بهترین عملکرد در مقایسه با سایر تیمارها، مربوط به تیمار 200 میلی­گرم در کیلوگرم فلوریتین بود. علاوه بر این، مکمل­سازی فلوریتین، به طور معنی­داری سبب افزایش توان آنتی­اکسیدانی (افزایش فعالیت آنزیم­های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز و کاهش غلظت مالون دی­آلدئید)، افزایش تری­گلیسیرید و کاهش سطح آنزیم­های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز سرم شد (05/0P<). همچنین تجویز فلوریتین به طور معنی­داری سبب افزایش سطح سرمی ایمونوگلوبولین­های G و M  شد (05/0P<). افزایش معنی­دار جمعیت باکتریایی لاکتوباسیلوس­ و کاهش معنی­دار جمعیت باکتریایی اشریشیاکلی هم در اثر استفاده از فلوریتین مشاهده شد  (05/0P<).
نتیجه­گیری کلی: به طور کلی، نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد استفاده از فلوریتین در سطح  300 میلی­گرم در کیلوگرم در جیره­ سبب بهبود عملکرد رشد، افزایش توان آنتی­اکسیدانی، افزایش سطح ایمنی و بهبود جمعیت باکتریایی روده در جوجه­های گوشتی شد.
 

     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1404/1/3 | پذیرش: 1404/2/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb