دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1404 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 152-143 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Al-rajab K, Qorchi T, Toghdory A, Eshayerizadeh O, Ganji F. (2025). Comparing the Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Carcass Characteristics, Meat Colorimetry, and Microbial Population of Intestinal Contents in Growing Rabbits. Res Anim Prod. 16(3), 143-152. doi:10.61882/rap.2025.1523
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1523-fa.html
الرجب خلف، قورچی تقی، توغدری عبدالحکیم، عشایری زاده امید، گنجی فرزانه.(1404). مقایسه تاثیر پروبیوتیک و پری‌بیوتیک بر عملکرد خصوصیت لاشه، رنگ سنجی گوشت و جمعیت میکروبی روده مدفوع خرگوش در حال رشد پژوهشهاي توليدات دامي 16 (3) :152-143 10.61882/rap.2025.1523

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1523-fa.html


1- گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران & گروه تولیدات دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه حلب، حلب، سوریه
2- گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3- گروه زیست شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
چکیده:   (1067 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: خرگوش اهلی(Oryctolagus cuniculus) ، حیوانی از شاخه طنابداران، رده پستانداران، راسته خرگوش شکلان و خانواده خرگوش‌ها است. خاستگاه ابتدایی آن غرب اروپا و شمال غرب آفریقا است. از نژادهای مختلف آن بهمنظورهای گوناگون از جمله تولید پشم، پوست، گوشت، انجام پژوهش‌های بیولوژیک و به‌عنوان حیوان خانگی استفاده می‌شود. خرگوش در میانه‌ی بین نشخوارکنندگان و حیوانات تک‌معده‌ای قرار دارد و می‌تواند به‌طور مؤثری از مواد خوراکی غنی از سلولز با جیره حاوی کمتر از ۲۰ درصد مواد دانه ای استفاده کند. خرگوش‌ها چرخه کوتاه تولیدمثل و قدرت باروری بالا دارند. جمعیت میکروبی پیچیده دستگاه گوارش خرگوش نقش مهمی در هضم غذا، تولید ویتامین، فعالیت تخمیری با تولید اسیدهای چرب فرار و تحریک پاسخ ایمنی را ایفا می‌کند. پروبیوتیک‌های زیادی در جیره حیوانات مانند لاکتوباسیلوس، پروتکسین (پروبیوتیک چندسویه) و ساکارومایسس سرویزیه استفاده می‌شوند. 
در میان گونه های مخمر مختلف، ساکارومایسس سرویزیه (S. cerevisiae) به ‎دلیل محتوای فراوان پروتئین‎ ها، پلی ‎ساکاریدها، پپتیدهای کوچک، اسیدهای آمینه، ویتامین‎ ها، عناصر کمیاب، نوکلئوتیدها و سایر عوامل رشد، به‎ طور گسترده به‎ عنوان یک مکمل پروبیوتیک در تولید حیوانات استفاده شده است. پروبیوتیک‌ها ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن را بهبود می‌بخشند، مرگ‌ومیر را کاهش می‌دهند، عفونت بیماری را کاهش می‌دهند و سیستم ایمنی را تحریک می‌کنند. پری‌بیوتیک در لغت به معنی پیش نیاز زندگی است و در واقع عناصر غذایی غیر قابل هضمی یا کم هضمی هستند که از طریق تحریک رشد یا فعالیت تعداد محدودی از باکتری‌‌های پروبیوتیک در روده بزرگ اثرات مفیدی بر سلامتی دارند. محدودیت استفاده از آنتیبیوتیک ها سبب تلاش برای یافتن جایگزین مناسبی برای آنها شده است. امروزه از اسیدهای آلی، پروبیوتیک ها، پری‌بیوتیک ها، عصاره های گیاهی و همچنین سین بیوتیک ها که مخلوطی از پروبیوتیک‎ ها و پری‌بیوتیک ‎ها هستند به‎ عنوان جایگزین استفاده می‎ شود. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی مقایسه‌ پروبیوتیک‌، پری‌بیوتیک‌ و سین‎ بیوتیک بر عملکرد ویژگی‌های لاشه، رنگ ‎سنجی گوشت و جمعیت میکروبی محتویات روده خرگوش در حال رشد بود.
مواد و روشها: 32 خرگوش از شیرگیری شده (56 روزه؛ با وزن بدن 50 ± 450 گرم) برای انجام ازمایش انتخاب شدند. خرگوش‌ها در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در چهار تیمار با هشت تکرار به‌صورت انفرادی قرار گرفتند. قبل از شروع آزمایش، سالن نگهداری خرگوش‌ها، دان‎ خوری ها و آب‎خوری ها کاملاً شسته‌ شدند و بعد دیوارها و کف سالن با آب آهک ضدعفونی شدند. جهت مبارزه با انگل‌های داخلی به همه خرگوش‌ها 0/5 میلی‌لیتر آیورمکتین به هر سر خرگوش به‌صورت زیر جلدی تزریق شد. جیره آزمایشی شــامل 1- جیره پایه (شاهد). 2- جیره پایه با ســطح تجاری پروبیوتیک (0/20) درصد، 3- جیره پایه با ســطح تجاری پری‌بیوتیک (0/2) درصد و 4- جیره پایه سین­بیوتیک بودند. جیره های آزمایشی با توجه به میانگین سن خرگوش‌ها و براساس جداول استاندارد NRC (1977) تهیه شدند. جیره‌ها به‌طور کاملاً مخلوط و بهمقدار 200 گرم در یک وعده صبح در اختیار خرگوش‌ها قرار گرفتند و باقی‌مانده خوراک هر روز در صبح قبل از دادن خوراک جدید از داخل دان‎ خوری جمع‌آوری و توزین شد. در پایان آزمایش، چهار خرگوش از هر تیمار برای تعیین ویژگی‌های لاشه و انجام کشت میکروبی محتویات روده کشتار شدند. آزمون رنگ سنجی نمونه‌های گوشت خام خرگوش توسط دستگاه Tintometer مــدل CAM-System 500 USER MANUAL ساخت شرکت Tintometer GmbH آلمان، در روز اول و سوم و بعد از یک ماه نگهداری در یخچال انجام شد. شاخص‌های رنگی شاملL* (روشنایی)،a* (قرمزی) و b*(زردی) تعیین شدند. برای ارزیابی ویژگی های صفات کمی لاشه، پوست، سر، ران ها، دستها، کل لاشه، دستگاه گوارش، کبد، قلب، طحال و کلیه توزین شدند. به‌منظور کشت میکروبی، محتویات روده‌ به‌طور کامل خارج شد و یک گرم به‌منظور کشت میکروبی نمونه‌برداری شد. نمونه‌ها داخل لوله‌ها قرار گرفتند و 9 برابر وزن نمونه‌ها محلول رقیق‌کننده استریل اضافه شد.
یافته‌ها: مواد افزودنی تأثیر معنی‌داری بر ویژگی‌های لاشه اندازه‌گیری شده به جز وزن کلیه، دستگاه گوارش و قلب خرگوش‌های مورد آزمایش نداشتند. سین ‎بیوتیک به‌طور غیر معنی‌داری سبب افزایش میزان باکتری‎ های هوازی، کاهش معنی ‎دار جمعیت کلی‌فرم‌ها و افزایش میزان باکتری‎ های اسیدلاکتیکی شد. شاخص‌های رنگی شاملL* (روشنایی)،a* (قرمزی) و b*(زردی) در روز اول تفاوت معنی‌داری نداشتند اما در طی نگهداری نمونه‌ها در یخچال فاکتور L*، a*و b*به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. 
نتیجه‌گیری: نتایج آزمایش حاضر نشان می‌دهند که افزودن پروبیوتیک، پری‌بیوتیک و سین‌بیوتیک می‌تواند به‌عنوان محرک رشد طبیعی در خوراک خرگوش‌های بدون آنتی‌بیوتیک استفاده شود. همچنین، استفاده از مکمل‌های پروبیوتیک، پری‌بیوتیک و سین‌بیوتیک در طول دوره پرورش سبب بهبود ویژگی‌های لاشه، افزایش جمعیت میکروبی مفید و بهبود کیفیت گوشت خرگوش شد. 
متن کامل [PDF 1351 kb]   (38 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1403/11/20 | پذیرش: 1404/3/29

فهرست منابع
1. Abd El-Aziz, A. H., Mahrose, K. M., El-Kasrawy, N. I., & Alsenosy, A. E. W. A. (2021). Yeast as growth promoter in two breeds of growing rabbits with special reference to its economic implications. Anais Da Academia Brasileira De Ciências, 93, e20190274. [DOI:10.1590/0001-3765202120190274]
2. Abdel-Aziz Elsawy, B., Elbadwy, Y., & Elsyed, I. (2021). Impact of Saccharomyces cerevisiae boulardii supplementation as probiotic on productive performance and economic efficiency of growing rabbits. Arab Universities Journal of Agricultural Sciences, 29(2), 795-800. DOI: 10.21608/ajs.2021.52876.1308 [DOI:10.21608/ajs.2021.52876.1308]
3. Abdelhady, D. H., & El-Abasy, M. A. (2015). Effect of prebiotic and probiotic on growth, Immuno-hematological responses and biochemical parameters of infected rabbits with Pasteurella multocida. Benha Veterinary Medical Journal, 28(2), 40-51. 10.21608/bvmj.2015.31859 [DOI:10.21608/bvmj.2015.31859]
4. Abo El-Maaty, H., Dorra, T. M., & Hanafy, A. F. (2018). Efficiency of utilizaing basil and fennel hay without or with synbiotic in diets on performance and some metabolic responses of growing rabbits. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 21(1), 133-146. doi.10.21608/ejnf.2018.75429 [DOI:10.21608/ejnf.2018.75429]
5. Bamigbade, G. B., Subhash, A. J., Kamal-Eldin, A., Nyström, L., & Ayyash, M. (2022). An updated review on prebiotics: insights on potentials of food seeds waste as source of potential prebiotics. Molecules, 27(18), 5947. [DOI:10.3390/molecules27185947]
6. Becattini, S., Taur, Y., & Pamer, E. G. (2016). Antibiotic-induced changes in the intestinal microbiota and disease. Trends in Molecular Medicine, 22(6), 458-478. DOI: 10.1016/j.molmed.2016.04.003 [DOI:10.1016/j.molmed.2016.04.003]
7. Bhatt, R. S., Agrawal, A. R., & Sahoo, A. (2017). Effect of probiotic supplementation on growth performance, nutrient utilization and carcass characteristics of growing Chinchilla rabbits. Journal of Applied Animal Research, 45(1), 304-309. [DOI:10.1080/09712119.2016.1174126]
8. Blasco, A. & Ouhayoun, J., (1996). Harmonization of criteria and terminology in rabbit meat research. Revised proposal. World rabbit science, 4(2), pp.93-99. [DOI:10.4995/wrs.1996.278]
9. Bondar, A., Horodincu, L., Solcan, G., & Solcan, C. (2023). Use of Spirulina platensis and Curcuma longa as Nutraceuticals in Poultry. Agriculture, 13(8), 1553. [DOI:10.3390/agriculture13081553]
10. Chen, H. J., Yang, W. Y., & Wang, C. Y. (2018, February). The review on the function of intestinal flora and the regulatory effects of probiotics on the intestinal health of rabbits. In 2017 2nd International Conference on Biological Sciences and Technology (BST 2017) (pp. 49-55). Atlantis Press. DOI: 10.2991/bst-17.2018.8 [DOI:10.2991/bst-17.2018.8]
11. Choe, J. H., Jang, A., Lee, E. S., Choi, J. H., Choi, Y. S., Han, D. J., & Kim, C. J. (2011). Oxidative and color stability of cooked ground pork containing lotus leaf (Nelumbo nucifera) and barley leaf (Hordeum vulgare) powder during refrigerated storage. Meat Science, 87(1), 12-18. DOI: 10.1016/j.meatsci.2010.08.011 [DOI:10.1016/j.meatsci.2010.08.011]
12. Dal Bosco, A., Castellini, C., & Mugnai, C. (2002). Rearing rabbits on a wire net floor or straw litter: behaviour, growth and meat qualitative traits. Livestock Production Science, 75(2), 149-156. [DOI:10.1016/S0301-6226(01)00307-4]
13. Dalle Zotte, A., Princz, Z., Metzger, S., Szabó, A., Radnai, I., Biró-Németh, E., & Szendrő, Z. (2009). Response of fattening rabbits reared under different housing conditions. 2. Carcass and meat quality. Livestock Science, 122(1), 39-47. [DOI:10.1016/j.livsci.2008.07.021]
14. El-Badawi, A. Y. (2017). Growth performance of male NZW rabbits fed diets supplemented with beneficial bacteria or live yeast. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 220-226. http://cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4519
15. El-Deeb, M., Fahim, H., Ragab, M., & Shazly, S. (2023). Effect of using Biogen as feed additive on the productive performance of growing rabbits. Egyptian Journal of Rabbit Science, 33(1), 1-16. DOI: 10.21608/ejrs.2023.273333 [DOI:10.21608/ejrs.2023.273333]
16. El-Desoky, N. I., Hashem, N. M., Elkomy, A., & Abo-Elezz, Z. R. (2017). Physiological response and semen quality of rabbit bucks supplemented with Moringa leaves ethanolic extract during summer season. Animal, 11(9), 1549-1557. [DOI:10.1017/S1751731117000088]
17. Ezzat, W., Mahrose, K. M., Rizk, A. M., Ouda, M. M., Fathey, I. A., Othman, S. I., & Abd El-Hack, M. E. (2024). Impact of β-glucan dietary supplementation on productive, reproductive performance and physiological response of laying hens under heat stress conditions. Poultry Science, 103(1), 103183. [DOI:10.1016/j.psj.2023.103183]
18. Hanai Tayran Yazd M M, Bahari Kashani R, & kasraei M. (2024). Effect of Adding Organic Acids and Prebiotics on the Performance, Immune System, Histology, and Microbial Population of the Digestive Tract in Laying Hens fed with Low-Protein Percentage Soybean Meal. Research on Animal Production, 15(2), 119-130. doi:10.61186/rap.15.2.119 [DOI:10.61186/rap.15.2.119]
19. Halls, A. E. (2010). Nutritional requirements for rabbits. Retrieved September. 21, 2014.
20. Hashem, N. M., Soltan, Y. A., El-Desoky, N. I., Morsy, A. S., & Sallam, S. M. A. (2019). Effects of Moringa oleifera extracts and monensin on performance of growing rabbits. Livestock Science, 228, 136-143. [DOI:10.1016/j.livsci.2019.08.012]
21. Hashem, N. M., Abd El-Hady, A. M., & Hassan, O. A. (2017). Inclusion of phytogenic feed additives comparable to vitamin E in diet of growing rabbits: Effects on metabolism and growth. Animals of Agricultural Sciences, 62(2), 161-167. [DOI:10.1016/j.aoas.2017.11.003]
22. Hibberd, A. A., Lyra, A., Ouwehand, A. C., Rolny, P., Lindegren, H., Cedgård, L., & Wettergren, Y. (2017). Intestinal microbiota is altered in patients with colon cancer and modified by probiotic intervention. BMJ Open Gastroenterology, 4(1), e000145. [DOI:10.1136/bmjgast-2017-000145]
23. Kiaalhosseini, F. S., & Dastar, B. (2023). Effect of Different Levels of Probiotic Primalac and Kappa-Carrageenan on Growth Performance, Gut Microbiota and Blood Parameters of Broiler Chickens. Research Animal Production, 14(3), 59-69. doi:10.61186/rap.14.41.59 [DOI:10.61186/rap.14.41.59]
24. Kango, N., Jana, U. K., Choukade, R., & Nath, S. (2022). Advances in prebiotic mannooligosaccharides. Current Opinion in Food Science, 47, 100883. [DOI:10.1016/j.cofs.2022.100883]
25. Lao, E. J., Dimoso, N., Raymond, J., & Mbega, E. R. (2020). The prebiotic potential of brewers' spent grain on livestock's health: a review. Tropical Animal Health and Production, 52, 461-472. DOI: 10.1007/s11250-019-02120-9 [DOI:10.1007/s11250-019-02120-9]
26. Leygonie, C., Britz, T. J., & Hoffman, L. C. (2011). Oxidative stability of previously frozen ostrich Muscularis iliofibularis packaged under different modified atmospheric conditions. International Journal of Food Science and Technology, 46(6), 1171-1178. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2011.02603.x]
27. Leygonie, C., Britz, T. J., & Hoffman, L. C. (2012). Impact of freezing and thawing on the quality of meat. Meat Science, 91(2), 93-98. [DOI:10.1016/j.meatsci.2012.01.013]
28. Markowiak, P., & Śliżewska, K. (2018). The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut pathogens, 10, 1-20. [DOI:10.1186/s13099-018-0250-0]
29. Nasehi, B., Chaji, M., Ghodsi, M., & Puranian, M. (2015). Effect of diet containing probiotic on the properties of Japanese quail meat during the storage time. http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_id=1525&sid=1&slc_lang=en
30. Olorunsola, R. A., Akinduti, P. A., Oso, A. O., Akapo, A. O., Eruvbetine, D., & Oyekunle, M. A. (2016). Effect of dietary supplementation with probiotics and prebiotics on haematological indices, serum chemistry and gut Salmonella count of broilers sourced from Salmonella-infected hatcheries in South-west zone of Nigeria. American Journal of Experimental Agriculture, 10(1), 1-13. DOI: 10.9734/AJEA/2016/20076 [DOI:10.9734/AJEA/2016/20076]
31. Oso, A. O., Idowu, O. M. O., Haastrup, A. S., Ajibade, A. J., Olowonefa, K. O., Aluko, A. O., & Bamgbose, A. M. (2013). Growth performance, apparent nutrient digestibility, caecal fermentation, ileal morphology and caecal microflora of growing rabbits fed diets containing probiotics and prebiotics. Livestock Science, 157(1), 184-190. [DOI:10.1016/j.livsci.2013.06.017]
32. Quezada-Mendoza, V. C., Heinrichs, A. J., & Jones, C. M. (2011). The effects of a prebiotic supplement (Prebio Support) on fecal and salivary IgA in neonatal dairy calves. Livestock Science, 142(1-3), 222-228. [DOI:10.1016/j.livsci.2011.07.015]
33. Raabis, S., Li, W., & Cersosimo, L. (2019). Effects and immune responses of probiotic treatment in ruminants. Veterinary Immunology and Immunopathology, 208, 58-66. [DOI:10.1016/j.vetimm.2018.12.006]
34. Seidavi, A., Tavakoli, M., Slozhenkina, M., Gorlov, I., Hashem, N. M., Asroosh, F., & Swelum, A. A. (2021). The use of some plant-derived products as effective alternatives to antibiotic growth promoters in organic poultry production: A review. Environmental Science and Pollution Research, 28, 47856-47868. [DOI:10.1007/s11356-021-15460-7]
35. Pogány Simonová, M., Chrastinová, Ľ., & Lauková, A. (2022). Enterocin 7420 and Sage in Rabbit Diet and Their Effect on Meat Mineral Content and Physico-Chemical Properties. Microorganisms, 10(6), 1094. [DOI:10.3390/microorganisms10061094]
36. Soltan, Y. A., Natel, A. S., Araujo, R. C., Morsy, A. S., & Abdalla, A. L. (2018). Progressive adaptation of sheep to a microencapsulated blend of essential oils: Ruminal fermentation, methane emission, nutrient digestibility, and microbial protein synthesis. Animal Feed Science and Technology, 237, [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2018.01.004]
38. Stella, A. V., Paratte, R., Valnegri, L., Cigalino, G., Soncini, G., Chevaux, E., & Savoini, G. (2007). Effect of administration of live Saccharomyces cerevisiae on milk production, milk composition, blood metabolites, and faecal flora in early lactating dairy goats. Small Ruminant Research, 67(1), 7-13. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2005.08.024]
39. Timmerman, H. M., Mulder, L., Everts, H., Van Espen, D. C., Van Der Wal, E., Klaassen, G., & Beynen, A. C. (2005). Health and growth of veal calves fed milk replacers with or without probiotics. Journal of Dairy Science, 88(6), 2154-2165. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72891-5]
40. Zhu, Q., Azad, M. A. K., Dong, H., Li, C., Li, R., Cheng, Y., & Kong, X. (2023). Sow-offspring diets supplemented with probiotics and synbiotics are associated with offspring's growth performance and meat quality. International Journal of Molecular Sciences, 24(8),7668. [ [DOI:10.3390/ijms24087668]
41. Zhang, H., Wu, J., & Guo, X. (2016). Effects of antimicrobial and antioxidant activities of spice extracts on raw chicken meat quality. Food Science and Human Wellness, 5(1), 39-48. [DOI:10.1016/j.fshw.2015.11.003]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb