XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشگاه گلستان
چکیده:   (34 مشاهده)




مقدمه: خرگوش اهلی(Oryctolagus cuniculus) ، حیوانی از شاخه طنابداران، رده پستانداران، راسته خرگوش شکلان و خانواده خرگوش‌ها است. خاستگاه ابتدایی آن غرب اروپا و شمال غرب آفریقا می‌باشد. در حال حاضر از نژادهای مختلف آن به منظورهای گوناگون ازجمله تولید پشم، پوست، گوشت، انجام تحقیقات بیولوژیکی و بعنوان حیوان خانگی استفاده می‌شود. خرگوش پستانداری است گیاهخوار، از خانواده خرگوشیان و دارای اندامی شبیه به گربه و گوش‌های دراز و لب های شکافدار می‌باشد. پروبیوتیک‌ها یکی از روش‌هایی هستند که پتانسیل کاهش احتمال عفونت در حیوانات را دارند. پروبیوتیک‌های زیادی در جیره حیوانات مانند لاکتوباسیلوس، پروتکسین (پروبیوتیک چند سویه) و ساکارومایسس سرویزیه استفاده می‌شود. نشان داده شده است که پروبیوتیک‌ها ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن را بهبود می‌بخشند، مرگ و میر را کاهش می‌دهند، عفونت بیماری را کاهش می‌دهند (و سیستم ایمنی را تحریک می‌کنند. استفاده از آنتی­بیوتیک­ها، دیگر جایی در صنعت دامپروری ندارد باید به استفاده از آن دسته مواد افزودنی که باب میل مصرف کنندگان بوده و همچنین جایگزین مناسبی برای آنتی­بیوتیک­های محرک رشد باشد، توجه نمود. که می­توان به اسیدهای آلی، پروبیوتیک­ها، پری‌بیوتیک­ها، عصاره­های گیاهی و همچنین ترکیبات جدیدی به نام سین­بیوتیک3 اشاره کرد. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر، بررسی مقایسه ای اثرات پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها بر عملکرد ویژگی‌های لاشه، اندازه گیری رنگ گوشت و جمعیت میکروبی روده مدفوع خرگوش در حال رشد بود.
 مواد و روشها: در مجموع 32 خرگوش از شیر گرفته شده (56 روزه؛ وزن بدن 50 ± 450 گرم) برای بررسی تاثیر پروبیوتیک، پری­بیوتیک و سین‌بیوتیک بر عملکرد خصوصیت لاشه، رنگ سنجی گوشت، ریخت­شناسی روده و جمعیت میکروبی روده مدفوع خرگوش در حال رشد خرگوش‌ها انتخاب شدند. خرگوش‌ها به طور تصادفی به 4 تیمار 8 تکرار بصورت انفرادی انجام شد. جیره غذایی شــامل: 1- جیره پایه (شاهد). 2- جیره پایه با ســطح تجاری پروبیوتیک (02/0) درصد، 3- جیره پایه با ســطح تجاری پری‌بیوتیک (2/0) درصد و 4- جیره پایه پروبیوتیک (02/0 درصد) وپری­بیوتیک (2/0 درصد). در قالب طرح کاملا تصادفی قرار گرفت. 4 خرگوش در هر تیمار برای ویژگی‌های لاشه در پایان دوره آزمایشی کشتار شدند. آزمون رنگ سنجی نمونه‌های گوشت خام خرگوش توسط دستگاه Tintometer مــدل CAM-System 500 USER MANUAL ساخت شرکت Tintometer GmbH آلمان، در روز اول وسوم وبعداز یک ماهه نگهداری در یخچال انجام شد. شاخص‌های رنگی شاملL* (روشنایی)، a* (قرمزی) و b*(زردی) تعیین شدند. در پایان آزمایش تغذیه برای ارزیابی خصوصیات لاشه (صفات کمی) 4 تا خرگوش از هر تیمار کشتار شد. پوست،، سر، ران­ها، دست­ها، کل لاشه، دستگاه گوارش، کبد، قلب، طحال و کلیه وزن گیری شد. به منظور کشت میکروبی در اخر دوره ازهر تیمار 4 خرگوش کشتار شدن ومحتوای روده کاملا خارج شد نمونه گیری یک گرم از مدفوع به منظور کشت میکروبی انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج‌ افزودن مکمل‌های محرک رشد تأثیر معنی‌داری بر ویژگی‌های لاشه اندازه‌گیری شده به جز وزن کلیه، دستگاه گوارش وقلب خرگوش‌های آزمایشی نداشت. در این مطالعه مشاهده شد که سین­بیوتیک­ها به طور غیر معنی داری باعث افزایش میزان باکتری­های هوازی شده است. نیز در این مطالعه مشاهده شد که سین­بیوتیک­ها به طور معنی داری باعث کاهش جمعیت کلی فرم‌ها شد. نیز در این مطالعه مشاهده شد که سین­بیوتیک­ها به طور معنی داری باعث افزایش میزان باکتری­های اسید لاکتیکی شده است. شاخص های رنگی شاملL* (روشنایی)، a* (قرمزی) و b*(زردی). در روز اول تفاوت معنی داری نداشت. در طی نگهداری نمونه ها در یخچال فاکتور L*، a*و b*به طور معنی داری کاهش یافته.
نتیجه‌گیری: نشان می‌دهد که مکمل‌های پروبیوتیک، پری‌بیوتیک و سین‌بیوتیک می‌توانند به عنوان محرک رشد طبیعی در رژیم غذایی خرگوش‌های بدون آنتی‌بیوتیک جایگزین شوند.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1403/10/19 | پذیرش: 1403/12/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb