XML English Abstract Print


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر
چکیده:   (30 مشاهده)
مقدمه و هدف:
مدیریت پسماند مؤسسات جوجهکشی ازمسائل جدی پیشروی صنعت جوجهکشی محسوب میشود. این ترکیبات شامل تخممرغهای بدون نطفه و نابارور، جوجههای مرده، پوستههای تخممرغ، تخممرغهای تفریخ نشده، جوجههای درجه پایینی که فروش نرفتهاند و جوجه خروسهای نژادهای تخمگذار میباشد. این ضایعات حاوی پروتئین خام و عصاره اتری بالا، فیبر خام پایین، خاکستر و کلسیم مناسب میباشند. مطالعات کمی در مورد استفاده از ضایعات جوجهکشی در تغذیه طیور انجام شده است. این مطالعه بهمنظور ارزیابی استفاده از سطوح مختلف ضایعات جوجهکشی در جیره بر عملکرد تولید، فراسنجههای خونی و خصوصیات استخوان در مرغهای مادر گوشتی انجام شد.
مواد و روش: این آزمایش روی 160 قطعه مرغ مادرگوشتی در سن 50 هفتگی با میانگین وزن 250/0 ±750/3 کیلوگرم و 10 قطعه خروس با میانگین وزنی 275/0 ±850/4  در چهار تیمار و چهار تکرار و 11 قطعه پرنده در هر تکرار (ده قطعه مرغ مادر بههمراه یک قطعه خروس در هر تکرار) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. جیرههای مورد استفاده در این آزمایش بهترتیب شامل تیمار شاهد (فاقد افزودنی) و تیمارهای حاوی پودر ضایعات جوجهکشی (محتوی جوجههای مرده، پوسته تخم، تخمهای تفریخ نشده، ضایعات پر و تخم های ناسالم) در سطوح 0، 5/2، 5 و 10 درصد در جیره بودند. مدت اجرای طرح در بازه زمانی 60 روزه در گله مرغهای مادر تخمگذار استفاده شد. بهمدت یک هفته قبل از شروع آزمایش، عمل عادت‌دهی به جیره انجام گرفت. اندازهگیری صفات عملکردی، میزان تولید تخممرغ، وزن تخممرغ، وزن جوجهها بهصورت هفتگی اندازهگیری و در پایان دوره‌ی آزمایش یک قطعه پرنده از هر تکرار انتخاب و از سیاهرگ زیربال خونگیری انجام و در آزمایشگاه مقادیر فراسنجههای خونی (کلسیم و فسفر) ارزیابی شد. همچنین در روز 42 آزمایش، یک قطعه پرنده از هر تکرار انتخاب و پس از کشتار، استخوان درشت نی پای چپ جدا شد و برای انجام آنالیزها به آزمایشگاه منتقل گردید
یافتهها: نتایج عملکردی نشان داد که درصد تولیدتخممرغ در بین تیمارها اختلاف معنیداری نداشت(05/0P>). در هفتههای اولیه بیشترین وزن تخممرغ تولیدی و وزن جوجهها برای تیمار حاوی 5 درصد ضایعات جوجهکشی بود(05/0P<). در خصوص غلظت فراسنجههای خونی(کلسیم و فسفر) بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری مشاهده نشد(05/0p>).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که، استفاده از ضایعات جوجه‍‍کشی میتواند جایگزین مناسبی برای اقلام غذایی کمیابتر و با قیمت بالاتر نظیر پودر سویا و پودر ماهی در نظر گرفته شود. این ترکیبات بهدلیل نداشتن عوارض نامطلوب بر شاخصهای رشد و فیزیولوژی بدن سبب افزایش کیفیت و راندمان تولید اقتصادی در واحدهای طیور میشوند.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1403/7/7 | پذیرش: 1404/2/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb