XML English Abstract Print


1- دانشگاه محقق اردبیلی
2- دانشگاه ابوریحان تهران
چکیده:   (26 مشاهده)
مقدمه و هدف: دستیابی به رشد و سلامتی مناسب در طی دوره پیش از شیرگیری هدف اصلی در پرورش گوساله می­باشد. درحالی‌که مرگ‌و‌میر زیاد می­تواند نسبت سود به زیان را کاهش دهد. سلامتی و رشد گوساله و همچنین ویژگی­های عملکردی و عمر اقتصادی آن در آینده تحت تأثیر تغذیه شیر در دوره قبل از شیرگیری قرار می­گیرد. به­علت اینکه قیمت شیر و جایگزین شیر بالا می­باشد، برنامه مدیریت تجاری گوساله بر محدود کردن مصرف شیر و جایگزین شیر تمرکز کرده است. گوساله­ها برای مصرف مواد گرانوله زیاد و قطع شیر زودتر تشویق می­شوند، که پتانسیل ایجاد اسهال و سایر بیماری­ها را کاهش می­دهد. هر راه­بردی که سبب کاهش مصرف خوراک مایع و افزایش مصرف استارتر شود، سبب کاهش هر یک از این موارد خواهد شد. چگونگی تغذیه گوساله­ها قبل و بعد از شیرگیری یکی از مراحل بسیار مهم پرورش دام برای داشتن یک برنامه منظم و آینده­نگر می­باشد. برنامه­های تغذیه زودهنگام یا تغذیه فشرده که در آن بیشتر از شیر یا جایگزین شیر استفاده می­شود، احتمالاً پتانسیل بهبود نرخ رشد و کاهش سن در اولین گوساله­زایی را دارد. مصرف استارتر گوساله توسعه شکمبه را بهبود داده و سبب افزایش وزن در روزهای قبل از شیرگیری و همچنین کاهش افت وزن در روزهای بعد از شیرگیری می­شود. با توجه به نقش و اهمیت لیزوفسفولیپید در متابولیسم چربی و مطالعات محدود در رابطه با اثرات متقابل این دو افزودنی، هدف از این آزمایش بررسی امکان افزایش قابلیت هضم چربی­ها در روده گوساله­های هلشتاین با استفاده از افزودن لیزوفسفولیپید می­باشد.
مواد و روش­ ها: مطالعه حاضر با تعداد 48 رأس گوساله با میانگین وزن تولد 4 ± 9/39 کیلوگرم و میانگین سن 1 ± 3 روز در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 12 تکرار به مدت 85 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) تیمار شاهد، 2) تیمار شاهد به­همراه 3 درصد چربی غنی از اسیدهای چرب اشباع، 3) تیمار شاهد به­همراه روزانه 2 گرم لیزوفسفولیپید و 4) تیمار شاهد به­همراه روزانه 2 گرم لیزوفسفولیپید + 3 درصد چربی غنی از اسیدهای چرب اشباع بود. لیزوفسفولیپید از 6 تا 40 روزگی در شیر و از 41 تا 85 روزگی در استارتر اضافه شد. گوساله­ها درتمام طول ازمایش دسترسی آزاد به خوراک و آب داشتند. استارتر  تا قبل از شیرگیری با 7 درصد یونجه خشک خرد شده و پس از شیرگیری با 10 درصد یونجه خشک مخلوط و به گوساله­ها عرضه شد. مصرف خوراک هر 10 روز یک­بار برای هر گوساله اندازه­گیری شد. گوساله­ها در ابتدای آزمایش و هر 10 روز یک­بار تا پایان طرح با استفاده از یک باسکول دیجیتالی وزن­کشی شد. اندازه­گیری تمام پارامترها در کل طرح راس ساعت 14:00 انجام گرفت. متغیرهای رشد اسکلتی شامل دور سینه، عرض هیپ، ارتفاع هیپ، ارتفاع جدوگاه، طول بدن گوسالهها لحظه ورود به طرح و هر 10 روز یک­بار انجام شد. جهت اندازهگیری قابلیت­هضم ظاهری مواد مغذی خوراک به روش جمع­آوری کل مدفوع (9،10) در هفته آخر قبل از شیرگیری و یک هفته مانده به اتمام طرح از طریق اتصال کیسه­ مخصوص جمع­آوری مدفوع به گوساله نر، مقدار مدفوع دفعی مربوط به 24 ساعت ( به­مدت 3 روز جمع­آوری مدفوع)، برای هر حیوان اندازه­گیری شد. آنالیز آماری داد­ها با استفاده از مدل­های مختلط و با لحاظ کردن اثر تیمار به­عنوان اثر ثابت و وزن اولیه به­عنوان متغیر کمکی (از وزن اولیه به­عنوان متغیر کمکی برای آنالیز افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی استفاد شد) انجام شد.
یافته ­ها: نتاج نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ استارتر مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، بازده خوراک، مواد جامد مصرفی و همچنین ماده خشک مصرفی تفاوت معنی­داری وجود نداشت. تیمارهای آزمایشی از لحاظ وزن بدن در روز 85 دارای تفاوت معنی­دار بودند به­طوری که بین تیمار حاوی 3 درصد چربی اشباع دارای بالاترین وزن (2/109) و تیمار حاوی 2 گرم لیزو فسفولیپید با کمترین وزن (3/105) به­لحاظ آماری تفاوت معنی­دار وجود داشت. بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ قابلیت­هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، چربی خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و همچنین اسکورهای بیومتری شامل دور مچ، عرض هیپ، طول بدن، دور سینه، قد از جدوگاه و قد از کپل تفاوت معنی­داری وجود نداشت.
نتیجه­ گیری: استفاده از اسید چرب اشباع به همراه لیزوفسفولیپید هیچ­گونه تأثیر معنی­داری روی عملکرد رشدی گوساله­های شیرخوار هلشتاین تا سن 85 روزگی نداشت. در کل نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده همزمان روزانه 2 گرم لیزوفسفولیپید و 3 درصد اسیدچرب اشباع هیچ­گونه تأثیر معنی­داری روی عملکرد گوساله­های شیرخوار هلشتاین ندارد.


واژه‌های کلیدی: تیمار، خوراک، وزن بدن، ماده خشک، عملکرد
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1403/5/17 | پذیرش: 1403/10/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb