دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1404 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 129-118 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Poormirza M, Mirzaei Aghjehgheshlagh F, Asadi Alamouti A, Navidshad B. (2025). The Effects of Lysophospholipid and Carnitine in Rations Containing Saturated Fatty Acids on the Performance and Health Status of Nursing Holstein Calves. Res Anim Prod. 16(3), 118-129. doi:10.61882/rap.2025.1495
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1495-fa.html
پورمیرزا موحد، میرزایی آقچه قشلاقی فرزاد، اسدی الموتی علی، نویدشاد بهمن.(1404). بررسی اثرات لیزوفسفولیپید در جیره ‎های حاوی اسیدهای چرب اشباع بر عملکرد و وضعیت سلامت گوساله ‎های شیرخوار هلشتاین پژوهشهاي توليدات دامي 16 (3) :129-118 10.61882/rap.2025.1495

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1495-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه علوم دامی، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (1039 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: دستیابی به رشد و سلامتی مناسب در طی دوره پیش از شیرگیری هدف اصلی در پرورش گوساله است، درحالی‌که مرگ‌و‌میر زیاد می‎تواند نسبت سود به زیان را کاهش دهد. سلامتی و رشد گوساله و همچنین ویژگی‎ های عملکردی و عمر اقتصادی آن در آینده تحت تأثیر تغذیه شیر در دوره قبل از شیرگیری قرار می ‎گیرد. به ‎علت بالا بودن قیمت شیر و جایگزین آن، برنامه مدیریت تجاری گوساله بر محدودکردن مصرف شیر و جایگزین آن تمرکز کرده ‎است. گوساله ‎ها برای مصرف مواد گرانوله زیاد و قطع شیر زودتر تشویق می ‎شوند، که پتانسیل ایجاد اسهال و سایر بیماری‎ ها را کاهش می‎ دهد. هر راهبردی که سبب کاهش مصرف خوراک مایع و افزایش مصرف استارتر شود، سبب کاهش هر یک از این موارد خواهد شد. چگونگی تغذیه گوساله‎ ها قبل و بعد از شیرگیری یکی از مراحل بسیار مهم پرورش دام برای داشتن یک برنامه منظم و آینده‎ نگر است. برنامه‎ های تغذیه زودهنگام یا تغذیه فشرده که در آن بیشتر از شیر یا جایگزین شیر استفاده می‎ شود، احتمالاً پتانسیل بهبود نرخ رشد و کاهش سن در اولین گوساله‎‎ زایی را دارند. مصرف استارتر گوساله توسعه شکمبه را بهبود می ­دهد و سبب افزایش وزن در روزهای قبل از شیرگیری و همچنین کاهش افت وزن در روزهای بعد از شیرگیری می‎ شود. با توجه به نقش و اهمیت لیزوفسفولیپید در متابولیسم چربی و مطالعات محدود در رابطه با اثرات متقابل این دو افزودنی، هدف از این آزمایش بررسی امکان افزایش قابلیت هضم چربی‎ ها در روده گوساله های هلشتاین با استفاده از افزودن لیزوفسفولیپید است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر با تعداد 48 رأس گوساله با میانگین وزن تولد 4 ± 39/9 کیلوگرم و میانگین سن 1 ± 3 روز در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و 12 تکرار به مدت 85 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) تیمار شاهد، 2) تیمار شاهد به همراه 3 درصد چربی غنی از اسیدهای چرب اشباع، 3) تیمار شاهد به همراه روزانه 2 گرم لیزوفسفولیپید و 4) تیمار شاهد به همراه روزانه 2 گرم لیزوفسفولیپید + 3 درصد چربی غنی از اسیدهای چرب اشباع بودند. لیزوفسفولیپید از 6 تا 40 روزگی در شیر و از 41 تا 85 روزگی در استارتر اضافه شد. گوساله ‎ها در تمام طول آزمایش دسترسی آزاد به خوراک و آب داشتند. استارتر تا قبل از شیرگیری با 7 درصد یونجه خشک خردشده و پس از شیرگیری با 10 درصد یونجه خشک مخلوط و به گوساله ها عرضه شد. مصرف خوراک هر 10 روز یک‎بار برای هر گوساله اندازه ‎گیری شد. گوساله‎ ها در ابتدای آزمایش و هر 10 روز یک‎بار تا پایان طرح با استفاده از یک باسکول دیجیتالی وزن‎ کشی شدند. اندازه ‎گیری تمام پارامترها در کل طرح راس ساعت 14:00 انجام گرفت. متغیرهای رشد اسکلتی شامل دور سینه، عرض هیپ، ارتفاع هیپ، ارتفاع جدوگاه، و طول بدن گوسالهها در لحظه ورود به طرح و هر 10 روز یکبار انجام شد. جهت اندازهگیری قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی خوراک به روش جمع آوری کل مدفوع در هفته آخر قبل از شیرگیری و یک هفته مانده به اتمام طرح از طریق اتصال کیسه مخصوص جمع‎ آوری مدفوع به گوساله نر، مقدار مدفوع دفعی مربوط به 24 ساعت ( به‎ مدت 3 روز جمع‎ آوری مدفوع)، برای هر حیوان اندازه ‎گیری شد. آنالیز آماری داد‎ه ها با استفاده از مدل های مختلط و با لحاظ کردن اثر تیمار به ‎عنوان اثر ثابت و وزن اولیه به‎ عنوان متغیر کمکی (از وزن اولیه به‌عنوان متغیر کمکی برای آنالیز افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی استفاد شد) انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان دادند که بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ استارتر مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، بازده خوراک، مواد جامد مصرفی و همچنین ماده خشک مصرفی تفاوت معنی ‎داری وجود نداشت. تیمارهای آزمایشی از لحاظ وزن بدن در روز 85 دارای تفاوت معنی‎ دار بودند به‎ طوری که بین تیمار حاوی 3 درصد چربی اشباع دارای بالاترین وزن (109/2) و تیمار حاوی 2 گرم لیزو فسفولیپید با کمترین وزن (105/3) به ­لحاظ آماری تفاوت معنی ‎دار وجود داشت. بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ قابلیت‎ هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و چربی خام و همچنین اسکورهای بیومتری شامل دور مچ، عرض هیپ، طول بدن، دور سینه، قد از جدوگاه و قد از کپل تفاوت معنی‎ داری وجود نداشت.
نتیجهگیری: استفاده از اسید چرب اشباع به‎ همراه لیزوفسفولیپید هیچ‎ گونه تأثیر معنی ‎داری روی عملکرد رشدی گوساله ‎های شیرخوار هلشتاین تا سن 85 روزگی نداشت. در کل نتایج آزمایش حاضر نشان می‎ دهند که استفاده همزمان روزانه 2 گرم لیزوفسفولیپید و 3 درصد اسید چرب اشباع هیچ‎ گونه تأثیر معنی‎ داری روی عملکرد گوساله‎ های شیرخوار هلشتاین ندارد.


واژه‌های کلیدی: تیمار، خوراک، وزن بدن، ماده خشک، عملکرد
متن کامل [PDF 1738 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1403/11/19 | پذیرش: 1404/3/9

فهرست منابع
1. Ahmadiyan, A., Fatahnia, F., Taasoli, G., Akbari Graee, M., & Kazemi Bonchenari, M. (2018). Effect of fat supplementation (Ca-salts) in starter diets differed in rumen undegradable protein levels on performance, growth and blood metabolites of Holstein calves. Iranian Journal of Animal Science, 49(1), 133-143. Doi: 10.22059/IJAS.2018.252471.653617. [In Persian]
2. Azad-Shahraki, M., Khani, M., Ahmadi, F., Ariana, M., & Beiranvand, H. (2019). Palmitic acid supplementation does not improve performance of pre-ruminant calves. Animal Feed Science and Technology, 255, 114220. DOI:10.1016/j.anifeedsci.2019.114220. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2019.114220]
3. Bach, A. (2012). Ruminant Nutrition Symposium: Optimizing Performance of the Offspring: nourishing and managing the dam and postnatal calf for optimal lactation, reproduction, and immunity. Journal of Animal Science, 90(6), 1835-1845. Doi: 10.2527/jas.2011-4516. Epub 2011 Sep 16. [DOI:10.2527/jas.2011-4516]
4. Ballou, M. A., & DePeters, E. J. (2008). Supplementing milk replacer with omega-3 fatty acids from fish oil on immunocompetence and health of Jersey calves. Journal of Dairy Science, 91(9), 3488-3500. Doi.org/10.3168/jds.2008-1017. [DOI:10.3168/jds.2008-1017]
5. Brautigan, D. L., Li, R., Kubicka, E., Turner, S. D., Garcia, J. S., Weintraut, M. L., & Wong, E. A. (2017). Lysolecithin as feed additive enhances collagen expression and villus length in the jejunum of broiler chickens. Poultry Science, 96(8), 2889-2898. Doi.org/10.3382/ps/pex078. [DOI:10.3382/ps/pex078]
6. Chen, G. J., Zhang, R., Wu, J. H., Shang, Y. S., Li, X. D., Qiong, M. & Xiong, X. Q. (2020). Effects of soybean lecithin supplementation on growth performance, serum metabolites, ruminal fermentation and microbial flora of beef steers. Livestock Science, 240, 104121. Doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104121. [DOI:10.1016/j.livsci.2020.104121]
7. Fokkink, W. B., Hill, T. M., Bateman II, H. G., Aldrich, J. M., & Schlotterbeck, R. L. (2009). Selenium yeast for dairy calf feeds. Animal Feed Science and Technology, 153(3-4), 228-235. Doi:10.1016/j.anifeedsci.2009.06.015. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2009.06.015]
8. Foroozandeh, A. D., Amini, H. R., Ghalamkari, G. R., Shahzeydi, M., & Nasrollahi, S. M. (2014). The effect of fat type and L-carnitine administration on growth, feed digestibility and blood metabolites of growing Afshari lambs. Livestock Science, 164, 67-71. Doi: 10.1016/j.livsci.2014.03.019. [DOI:10.1016/j.livsci.2014.03.019]
9. Gallo, S. B., Brochado, T., Brochine, L., Passareli, D., Costa, S. F., Bueno, I. D. S. & Tedeschi, L. O. (2019). Effect of biosurfactant added in two different oil source diets on lamb performance and ruminal and blood parameters. Livestock Science, 226, 66-72. Doi:10.1016/j.livsci.2019.06.006. [DOI:10.1016/j.livsci.2019.06.006]
10. Gelsinger, S. L., Heinrichs, A. J., & Jones, C. M. (2016). A meta-analysis of the effects of preweaned calf nutrition and growth on first-lactation performance. Journal of Dairy Science, 99(8), 6206-6214. Doi: 10.3168/jds.2015-10744. Epub 2016 May 18. [DOI:10.3168/jds.2015-10744]
11. Ghasemi, E., Azad-Shahraki, M., & Khorvash, M. (2017). Effect of different fat supplements on performance of dairy calves during cold season. Journal of Dairy Science, 100(7), 5319-5328. Doi: 10.3168/jds.2016-11827. Epub 2017 May 10. [DOI:10.3168/jds.2016-11827]
12. Haetinger, V. S., Dalmoro, Y. K., Godoy, G. L., Lang, M. B., De Souza, O. F., Aristimunha, P., & Stefanello, C. (2021). Optimizing cost, growth performance, and nutrient absorption with a bio-emulsifier based on lysophospholipids for broiler chickens. Poultry Science, 100(4), 101025. Doi: 10.1016/j.psj.2021.101025 [DOI:10.1016/j.psj.2021.101025]
13. Hill, T. M., Aldrich, J. M., Schlotterbeck, R. L., & Bateman Ii, H. G. (2007). Amino acids, fatty acids, and fat sources for calf milk replacers. The Professional Animal Scientist, 23(4), 401-408. Doi: 10.15232/S1080-7446(15)30995-5. [DOI:10.15232/S1080-7446(15)30995-5]
14. Hill, T. M., Aldrich, J. M., Schlotterbeck, R. L., & Bateman II, H. G. (2007). Effects of changing the fat and fatty acid composition of milk replacers fed to neonatal calves. The Professional Animal Scientist, 23(2), 135-143. Doi:10.15232/S1080-7446(15)30953-0. [DOI:10.15232/S1080-7446(15)30953-0]
15. Hill, T. M., Bateman Ii, H. G., Aldrich, J. M., & Schlotterbeck, R. L. (2009). Effects of fat concentration of a high-protein milk replacer on calf performance. Journal of Dairy Science, 92(10), 5147-5153. Doi.org/10.3168/jds.2009-2245. [DOI:10.3168/jds.2009-2245]
16. Hill, T. M., Bateman II, H. G., Aldrich, J. M., & Schlotterbeck, R. L. (2011). Effect of various fatty acids on dairy calf performance. The Professional Animal Scientist, 27(3), 167-175. Doi: 10.15232/S1080-7446(15)30470-8. [DOI:10.15232/S1080-7446(15)30470-8]
17. Hill, T. M., Bateman II, H. G., Aldrich, J. M., Quigley, J. D., & Schlotterbeck, R. L. (2015). Inclusion of tallow and soybean oil to calf starters fed to dairy calves from birth to four months of age on calf performance and digestion. Journal of Dairy Science, 98(7), 4882-4888. Doi.org/10.3168/jds.2015-9376. [DOI:10.3168/jds.2015-9376]
18. Huang, J., Yang, D. D. & Wang, T. (2007). Effects of replac-ing soy-oil with soy-lecithin on growth performance, nutrient utilization and serum parameters of broilers fed corn-based diets. Asian- Australasian Journal Animal Science, 20, 1880-1886. doi: 10.5713/AJAS.2007.1880. [DOI:10.5713/ajas.2007.1880]
19. Huo, Q., Li, B., Cheng, L., Wu, T., You, P., Shen, S., & Sun, X. (2019). Dietary supplementation of lysophospholipids affects feed digestion in lambs. Animals, 9(10), 805. Doi: 10.3390/ani9100805. [DOI:10.3390/ani9100805]
20. Jaster, E. H., McCoy, G. C., Spanski, N., & Tomkins, T. (1992). Effect of extra energy as fat or milk replacer solids in diets of young dairy calves on growth during cold weather. Journal of dairy science, 75(9), 2524-2531. Doi: 10.3168/jds.S0022-0302 (92)78014-X. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(92)78014-X]
21. Jones, D. B., Hancock, J. D., Harmon, D. L., & Walker, C. E. (1992). Effects of exogenous emulsifiers and fat sources on nutrient digestibility, serum lipids, and growth performance in weanling pigs. Journal of Animal Science, 70(11), 3473-3482. Doi: 10.2527/1992.70113473x. [DOI:10.2527/1992.70113473x]
22. Kadkhoday, A., Riasi, A., Alikhani, M., Dehghan-Banadaky, M., & Kowsar, R. (2017). Effects of fat sources and dietary C18: 2 to C18: 3 fatty acids ratio on growth performance, ruminal fermentation and some blood components of Holstein calves. Livestock Science, 204, 71-77. Doi: 10.1016/j.livsci.2017.08.012. [DOI:10.1016/j.livsci.2017.08.012]
23. Khan, M. A., Bach, A., Weary, D. M., & Von Keyserlingk, M. A. G. (2016). Invited review: Transitioning from milk to solid feed in dairy heifers. Journal of Dairy Science, 99(2), 885-902. Doi: 10.3168/jds.2015-9975. [DOI:10.3168/jds.2015-9975]
24. Lee, C., Morris, D. L., Copelin, J. E., Hettick, J. M., & Kwon, I. H. (2019). Effects of lysophospholipids on short-term production, nitrogen utilization, and rumen fermentation and bacterial population in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 102(4), 3110-3120. Doi: 10.3168/jds.2018-15777. [DOI:10.3168/jds.2018-15777]
25. Manso, T., Castro, T., Mantecón, A. R., & Jimeno, V. (2006). Effects of palm oil and calcium soaps of palm oil fatty acids in fattening diets on digestibility, performance and chemical body composition of lambs. Animal Feed Science and Technology, 127(3-4), 175-186. Doi:10.1016/j.anifeedsci.2005.08.013. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2005.08.013]
26. Melegy, T., Khaled, N. F., El-Bana, R., & Abdellatif, H. (2010). Dietary fortification of a natural biosurfactant, lysolecithin in broiler. African Journal of Agricultural Research, 5(21), 2886-2892. Doi: 10.5897/AJAR.9000172.
27. Mohtashami, B., & Behrouzyar, H. K. (2023). Effect of omega-3 and omega-6 fatty acid on growth performance, blood metabolites and health indicators of weaning Holstein calves. Research on Animal Production, 14(39), 56-6. Doi: 10.61186/rap.14.39.56. [In Persian] [DOI:10.61186/rap.14.39.56]
28. Mohtashami, B., khalilvandi-behroozyar, H., Pirmohammadi, R., Dehgan Bonadaki, M., Dirandeh, E., & kazemi bonchenari, M. (2021). Effect of Bioactive Fatty Acids on Growth Performance of Milk-Fed Holstein Dairy Calves Under Cold Stress. Research on Animal Production, 12(33), 65-73. Doi:10.52547/rap.12.33.65 [In Persian] [DOI:10.52547/rap.12.33.65]
29. National Research Council, Committee on Animal Nutrition, & Subcommittee on Dairy Cattle Nutrition. (2001). Nutrient requirements of dairy cattle: 2001. National Academies Press.
30. Qiu, Y., Liu, S., Hou, L., Li, K., Wang, L., Gao, K., & Jiang, Z. (2021). Supplemental choline modulates growth performance and gut inflammation by altering the gut microbiota and lipid metabolism in weaned piglets. The Journal of Nutrition, 151(1), 20-29. Doi: 10.1093/jn/nxaa331. [DOI:10.1093/jn/nxaa331]
31. Raju, M. V. L. N., Rao, S. R., Chakrabarti, P. P., Rao, B. V. S. K., Panda, A. K., Devi, B. P., & Prasad, R. B. N. (2011). Rice bran lysolecithin as a source of energy in broiler chicken diet. British Poultry Science, 52(6), 769-774. Doi: 10.1080/00071668.2011.640929. [DOI:10.1080/00071668.2011.640929]
32. Reis, M. E., Toledo, A. F. D., da Silva, A. P., Poczynek, M., Fioruci, E. A., Cantor, M. C., & Bittar, C. M. M. (2021). Supplementation of lysolecithin in milk replacer for Holstein dairy calves: Effects on growth performance, health, and metabolites. Journal of Dairy Science, 104(5), 5457-5466. Doi: 10.3168/jds.2020-19406. [DOI:10.3168/jds.2020-19406]
33. Song, W. S., Yang, J., Hwang, I. H., Cho, S., & Choi, N. J. (2015). Effect of Dietary Lysophospholipid (LIPIDOL™) Supplementation on the Improvement of Forage Usage and Growth Performance in Hanwoo Heifer. Journal of the Korean Society of Grassland and Forage Science, 35(3), 232-237. Doi: 10.5333/KGFS.2015.35.3.232. [DOI:10.5333/KGFS.2015.35.3.232]
34. Urie, N., Lombard, J., Shivley, C., Kopral, C., Adams, A., Earleywine, T., Olson, J., & Garry, F. (2018). Preweaned heifer management on US dairy operations: Part V. Factors associated with morbidity and mortality in preweaned dairy heifer calves. Journal of Dairy Science, 101(10), 9229-9244. Doi: 10.3168/jds.2017-14019. [DOI:10.3168/jds.2017-14019]
35. Zampiga, M., Meluzzi, A., & Sirri, F. (2016). Effect of dietary supplementation of lysophospholipids on productive performance, nutrient digestibility and carcass quality traits of broiler chickens. Italian Journal of Animal Science, 15(3), 521-528. Doi: 10.1080/1828051X.2016.1192965 [DOI:10.1080/1828051X.2016.1192965]
36. Zhang, B., Haitao, L., Zhao, D., Guo, Y., & Barri, A. (2011). Effect of fat type and lysophosphatidylcholine addition to broiler diets on performance, apparent digestibility of fatty acids, and apparent metabolizable energy content. Animal Feed Science and Technology, 163(2-4), 177-184. Doi: 10.1016/j.anifeedsci.2010.10.004. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.10.004]
37. Zhang, M., Bai, H., Zhao, Y., Wang, R., Li, G., Zhang, Y., & Jiao, P. (2022). Effects of supplementation with lysophospholipids on performance, nutrient digestibility, and bacterial communities of beef cattle. Frontiers in Veterinary Science, 9, 927369. Doi: 10.3389/fvets.2022.927369. [DOI:10.3389/fvets.2022.927369]
38. Zhao, P. Y., Li, H. L., Hossain, M. M., & Kim, I. H. (2015). Effect of emulsifier (lysophospholipids) on growth performance, nutrient digestibility and blood profile in weanling pigs. Animal Feed Science and Technology, 207, 190-195. Doi: 10.1016/j.anifeedsci.2015.06.007. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2015.06.007]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb