دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1404 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 94-83 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fathi M, Mardani P. (2025). The Effects of Chlorogenic Acid on Antioxidant Status, Immunity, Inflammatory Cytokines, some Biochemical Parameters, Mortality, and Performance in Broilers. Res Anim Prod. 16(3), 83-94. doi:10.61882/rap.2025.1488
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1488-fa.html
فتحی مختار، مردانی پرستو.(1404). تاثیر اسید کلروژنیک بر وضعیت آنتی ‎اکسیدانی، ایمنی، سیتوکین‎ های التهابی، برخی فراسنجه‎ های بیوشیمیایی، تلفات و عملکرد در جوجه‎ های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 16 (3) :94-83 10.61882/rap.2025.1488

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1488-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه زیست‎ شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (1115 مشاهده)
 چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: در شرایط امروزه پرورش صنعتی طیور و به ‎ویژه جوجه‎ های گوشتی، استرس یک مشکل حیاتی است که بر عملکرد طیور تأثیر می‎ گذارد و ضررهای اقتصادی قابل توجهی را به ‎همراه دارد. عوامل استرس ‎زا از انواع محیطی، تغذیه ‎ای و داخلی اغلب باعث کاهش عملکرد تولیدی و تولیدمثلی و به خطر افتادن سلامت می شوند. استرس‎ ها اغلب منجر به استرس اکسیداتیو می ‎شوند و از طریق القاء پرکسیداسیون لیپیدها، کاهش توان ظرفیت آنتی ‎اکسیدانی، التهاب و در نهایت منجربه کاهش عمکلرد و افزایش تلفات در جوجه‎ های گوشتی می ‎شود. بنا بر این، پیشنهاد نموده‎ اند که احتمالاً تجویز آنتی ‎اکسیدان‎ ها در طول استرس در کاهش مشکلات ناشی از استرس عوامل استرس‎ زا در جهت حفظ سلامت و عملکرد تولید گله در مزارع مرغ گوشتی موثر است. اسید کلروژنیک به ‎عنوان یکی از بیشترین ترکیبات اسیدفنولیکی موجود در طبیعت، یک استر از کافئیک ‎اسید با اسید‎کوئینیک است که به‎ طور طبیعی در انواع گونه‎ های مختلف گیاهی یافت می‎ شود و دارای عملکردهای بیولوژیکی متعددی مانند آنتی ‎اکسیدان، ضد‎میکروبی، ضد‎ویروسی، فعالیت‎ های ضد‎التهابی، ضد‎دیابتی و ضد‎سرطانی است. ساختار فنلی ویژه اسیدکلروژنیک را با فعالیت‌های خوب مهار رادیکال‌های آزاد اعطا می‌کند و می‌تواند به‎ طور مفیدی رادیکال‌های آزاد مختلف را از بین ببرد، به ‎طور موثر پراکسیداسیون لیپیدی سلولی را مهار کند و به‎ طور مفیدی ثبات غشای سلولی را تنظیم کند. شواهد تجربی و بالینی اثرات آنتی‎ اکسیدانی اسید‎کلروژنیک را در داخل بدن و همچنین در شرایط آزمایشگاهی از طریق فعالیت آنتی ‎اکسیدانی مستقیم و یا تنظیم آن بر روی مسیرهای انتقال سیگنال درگیر در دفاع آنتی‎ اکسیدانی سلول تایید کرده‎ اند. ویژگی آنتی‎ اکسیدانی اسیدکلروژنیک امکان استفاده از آن را به‎ عنوان یک آنتی ‎اکسیدان امیدوارکننده و سبز در خوراک دام فراهم می‎ کند. نشان داده شده ‎است که مکمل‎ های غذایی با اسید‎کلروژنیک می ‎توانند عملکرد رشد و ظرفیت آنتی ‎اکسیدانی مخاط روده را با افزایش فعالیت آنزیم ‎های آنتی‎ اکسیدانی، جلوگیری از پراکسیداسیون لیپیدی و فعال کردن مسیرهای سیگنالینگ آنتی ‎اکسیدانی بهبود بخشند. در جوجه‌های گوشتی، مکمل‌های اسیدکلروژنیک برای افزایش عملکرد رشد، کاهش پاسخ التهابی، جلوگیری از آسیب روده، بهبود عملکرد سد مخاطی روده، و بهبود آسیب اکسیداتیو گزارش شده ­اند. با این حال، اطلاعات کمی در مورد عملکرد آنتی ­اکسیدانی اسید کلروژنیک در جوجه ‎های گوشتی وجود دارد. بنا بر این، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کلروژنیک ­اسید بر عملکرد رشد، وضعیت آنتی ‎اکسیدانی، ایمنی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی جوجه‌های گوشتی طراحی شد.
مواد و روش‎ ها: تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک ‎روزه جنس نر ( 1/2± 45 گرم) از سویه تجاری راس ( 308) در چهار تیمار آزمایشی (پنج تکرار و 15 جوجه در هر واحد آزمایشی) توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-گروه شاهد (تغذیه‎ شده با جیره پایه)، 2-گروه  CGA-500(تغذیه شده با جیره پایه+ 500 میلی ‎گرم در کیلوگرم اسیدکلروژنیک)، 3- گروه  CGA-1000(تغذیه ‎شده با جیره پایه+ 1000میلی‎ گرم در کیلوگرم اسیدکلروژنیک)، و 4- گروه  CGA-1500(تغذیه‎ شده با جیره پایه+ 1500میلی ‎گرم در کیلوگرم اسیدکلروژنیک) بودند. اسیدکلروژنیک استفاده‎ شده در این تحقیق تولید شرکت شانگهای چین با خلوص 12/98 درصد بود که به‎ صورت پودر به خوراک آردی اضافه شد. برنامه نوری، دمایی، تهویه، رطوبت و بهداشتی  برای تمام تیمارهای آزمایشی یکسان و مطابق پیشنهادات سویه راس308 برای دورههای زمانی مختلف تنظیم شدند. مقدار خوراک مصرفی و وزن بدن پرندگان هر واحد آزمایشی در سن 42 روزگی اندازهگیری و شاخصهای عملکرد (خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل) برای سن یک تا ٤٢ روزگی محاسبه گردیدند. در 42 روزگی، از هر قفس دو جوجه به‎ طور تصادفی انتخاب و از سیاهرگ بال توسط سرنگ ‎های مخصوص خون‎ گیری و یک نمونه 2 میلی‎ لیتر برای تهیه سرم جهت اندازه‎ گیری شاخص ‎های بیوشیمیایی خون استفاده شد. نمونه‎ های بافت کبد بلافاصله در آب مقطر شستشو و بعد از خشک‎ کردن توسط پارچه تیترون تمیز، بلافاصله در پلاستیک ‎های فریزر روشن قرار گرفتند و در دمای 20- درجه سانتی‎ گراد منجمد شدند. فراسنجه‎ های آنتی‎ اکسیدانی سرم، شامل آنزیم‎ های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز، با استفاده از کیت ‎های برند نوند سلامت اندازه‎ گیری شدند. برای تعیین میزان غلظت مالون‎ دی ‎آلدئید سرم، میزان جذب نوری در نمونه‎ ها با روش رنگ‎ سنجی و با استفاده از دستگاه تعیین گردید. مقادیر هر کدام از سیتوکین ‎های interleukin-6 (IL-6)، interleukin-1β (IL-1β) و TNF-α: tumor necrosis factor- α  در بافت کبد به‎ وسیله کیت ‎های تجاری شرکت کریستال دی شانگهای چین و از روش الیزای ساندویچی کمی اندازه‎ گیری شدند. آنزیم ‎های سرم شامل آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز با استفاده از کیت‎ های برند Padco اندازه‎‎ گیری شدند. سطوح سرمی ایمونوگلوبولین‌های G وM  با استفاده از کیت‌های شرکت (DIASORIN S.P.A. Italia) مورد سنجش قرار گرفتند. مقادیر سرمی پارامترهای لیپیدی تری‎ گلیسیرید، کلسترول، LDL و HDL با استفاده از کیت تشخیص کمی شرکت پارس آزمون سنجش گردیدند. داده‎ های جمع‎ آوری‎ شده با استفاده از رویه GLM نرم‎ افزار SAS نسخه 9/1 ( SAS.2003) در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. داده ‎های مربوط به تلفات، قبل از تجزیه و تحلیل، با استفاده از تب دیل جذری
X+1  تبدیل شدند. برای مقایسه میانگین ‎ها از آزمون چند دامنه ­ای دانکن در سطح معنی­ داری 5 درصد استفاده شد. از روش مقایسات مستقل (Orthogonal) برای تعیین اثرات خطی و درجه دوم اثرات سطوح مختلف CGA استفاده شد.
یافته‎ ها: تجویز اسیدکلروژنیک سبب افزایش معنی ‎دار افزایش خوراک ‎مصرفی و وزن حاصله و کاهش معنی‎ دار ضریب‎ تبدیل خوراک و تلفات کل شد (05/0P <). بهترین عملکرد در مقایسه با سایر تیمارها، مربوط به تیمار 1000 میلی‎ گرم در کیلوگرم اسید کلروژنیک بود. علاوه ‎بر این، مکمل‎ سازی اسیدکلروژنیک در سطح 500 و 1000میلی‎ گرم به ‎طور معنی داری سبب بهبود توان آنتی‎ اکسیدانی (افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش مالون‎ دی ‎آلدئید) سرم و کبد شد (0/50>p). همچنین، تجویز اسیدکلروژنیک به میزان 500 و 1000میلی‎ گرم به‎ طور معنی‎ داری سطوح کبدی سیتوکین‎ های التهابی IL-1β، IL-6 و TNF-α را کاهش داد 05/0P <). کاهش سطوح سرمی آنزیم ‎های آسپارتات‎ آمینوترانسفراز، آلانین‎ آمینوترانسفراز، تری‎ گلیسرید، کلسترول، و LDL و افزایش HDL و ایمونوگلوبولین‎ های G و M در تیمارهای CGA-1000 و CGA-1500 مشاهده شد (0/50>p).
نتیجه‎ گیری کلی: نتایج حاصل از این تحقیق نشان دادند که استفاده از اسیدکلروژنیک سبب بهبود عملکرد جوجه‎ های گوشتی شد. بهترین عملکرد در مقایسه با سایر تیمارها مربوط به تیمار 1000 میلی ‎گرم در کیلوگرم اسید کلروژنیک بود. علاوه‎ بر این، مکمل‎ سازی اسید‎کلروژنیک سبب بهبود توان آنتی ‎اکسیدانی سرم و کبد و تنظیم سطوح کبدی سیتوکین‎ های پیش ‎التهابی شد و با بهبود وضعیت آنتی‎ اکسیدانی کبد سبب کاهش سطوح سرمی آنزیم‎ های غیرعملکردی سرم گردید. همچنین اسیدکلروژنیک با افزایش ترشح ایمونوگلوبولین‎ های سرم سبب بهبود توان ایمنی جوجه‎ های گوشتی شد.

  
  
 
 
متن کامل [PDF 1608 kb]   (37 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/11/27 | پذیرش: 1404/2/21

فهرست منابع
1. Arab, H., Jamshidi, A., Rassuli, R., Shams, G., & Hassanzadeh, M. H. (2006). Generation of hydroxyl radicals during ascites experimentally induced in broilers. British Poultry Science, 47, 216-222. doi: 10.1080/00071660600611102. [DOI:10.1080/00071660600611102]
2. Abd El‐Wahab, A., Mahmoud, R.E., Ahmed, M. F., & Salama, M. F. (2019). Effect of dietary supplementation of calcium butyrate on growth performance, carcass traits, intestinal health and pro‐inflammatory cytokines in Japanese quails. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 103(6), 1768-75. [DOI:10.1111/jpn.13172]
3. Abd El-Hack, M. E., Alaidaroos, B. A., Farsi, R. M., Abou-Kassem, D. E., El-Saadony, M. T., Saad, A. M., ... & Ashour, E. A. (2021). Impacts of supplementing broiler diets with biological curcumin, zinc nanoparticles and Bacillus licheniformis on growth, carcass traits, blood indices, meat quality and cecal microbial load. Animals, 11(7), 1878. [DOI:10.3390/ani11071878]
4. Bao, L., Li, J., Zha, D., Zhang, L., Gao, P., Yao, T., & Wu, X. (2018). Chlorogenic acid prevents diabetic nephropathy by inhibiting oxidative stress and inflammation through modulation of the Nrf2/HO-1 and NF-ĸB pathways. International Immunopharmacology, 54, 245-253. [DOI:10.1016/j.intimp.2017.11.021]
5. Chen, J., Yu, B., Chen, D., Huang, Z., Mao, X., Zheng, P., ... & He, J. (2018a). Chlorogenic acid improves intestinal barrier functions by suppressing mucosa inflammation and improving antioxidant capacity in weaned pigs. The Journal of Nutritional Biochemistry, 59, 84-92. [DOI:10.1016/j.jnutbio.2018.06.005]
6. Chen, J., Li, Y., Yu, B., Chen, D., Mao, X., Zheng, P., Luo, J., & He, J. (2018b). Dietary chlorogenic acid improves growth performance of weaned pigs through maintaining antioxidant capacity and intestinal digestion and absorption function. Journal of Animal Science, 96:1108-1118. [DOI:10.1093/jas/skx078]
7. Chen, F., Zhang, H., Zhao, N., Yang, X., Du, E., Huang, S., ... & Wei, J. (2021). Effect of chlorogenic acid on intestinal inflammation, antioxidant status, and microbial community of young hens challenged with acute heat stress. Animal Science Journal, 92(1), e13619. [DOI:10.1111/asj.13619]
8. Chen, Y. P., Gu, Y.F., Zhao, H. R., & Zhou. M. Y. (2021b). Dietary squalene supplementation alleviates diquat-induced oxidative stress and liver damage of broiler chickens. Poultry Science, 100: 100919. [DOI:10.1016/j.psj.2020.12.017]
9. Elitok, B. (2018). Importance of stress factors in poultry. Juniper Online Journal of Case Studies, 7, 20-22. doi: 10.19080/JOJCS.2018.07.555723. [DOI:10.19080/JOJCS.2018.07.555723]
10. Fathi, M., Haydari, M., & Tanah, T. (2016a). Influence of Dietary Aspirin on Growth Performance, Antioxidant Status, and Mortality due to Ascites in Broiler Chickens. Poultry Science Journal, 4(2), 139-146. doi: 10.22069/PSJ.2016.10701.1178.
11. Fathi, M., & Haydari, T. (2016b). Effects of atenolol on growth performance, mortality due to ascites,
12. antioxidant status and some blood parameters in broilers under induced ascites. Iranian Journal of Animal Science Research, 8 (2), 329-339. doi:10.22067/IJASR.V8I2.47188. [In Persian]
13. Fathi, M., Nik Guo, A., & Mehri, M. (2018). Effects of Cinnamon Powder Levels on Performance, Antioxidant Status, Meat Oxidative Stability, Enzymes Activity and Some Blood Parameters in Broiler Chickens. Research on Animal Production (Scientific and Research), 8(17), 18-25. doi:10.29252/rap.8.17.18. [In Persian] [DOI:10.29252/rap.8.17.18]
14. Fathi. M., Tanha. T., & Ahmadi, M. (2019). Effect of Supplementation of Prebiotics of Mannan Oligosaccharide (MOS) on Growth Performance, Blood Parameters and Mortality Rate of Male Broiler Chicks under Induced Ascites by Sodium Chloride. Research on Animal Production (Scientific and Research), 10 (25), 8-15. doi:10.29252/rap.10.25.8 . [In Persian] [DOI:10.29252/rap.10.25.8]
15. Fathi, M., Tanha, T., & Saeedyan, S. (2022). Influence of dietary lycopene on growth performance, antioxidant status, blood parameters and mortality in broiler chicken with cold-induced ascites. Archive Animal Nutrition, 8,1-11. doi: 10.1080/1745039X.2022.2046451. [DOI:10.1080/1745039X.2022.2046451]
16. Fathi, M., Saeedyan, S., Baghaeifar, Z., & Varzandeh, S. (2023a). Chitosan oligosaccharides in the diet of broiler chickens under cold stress had anti-oxidant and anti-inflammatory effects and improved hematological and biochemical indices, cardiac index, and growth performance. Livestock Science, 276, 105338. doi: 10.1016/j.livsci.2023.105338. [DOI:10.1016/j.livsci.2023.105338]
17. Fathi, M., Saeedyan, S., & Kaoosi, M. (2023). Effect of melatonin on oxidative stress, inflammation cytokines, biochemical parameters and growth performance in broiler chicken under induced stress by dexamethasone. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A-Animal Science, 72(3-4), 149-157. [DOI:10.1080/09064702.2023.2222733]
18. Fathi, M., Hosayni, M., Alizadeh, S., Zandi, R., Rahmati, S., & Rezaee, V. (2023). Effects of black cumin (Nigella Sativa) seed meal on growth performance, blood and biochemical indices, meat quality and cecal microbial load in broiler chickens. Livestock Science, 274, 105272. [DOI:10.1016/j.livsci.2023.105272]
19. Fathi, M., Hosayni, M., Alizadeh, S., Zandi, R., Rahmati, S., Saeidian, S., Shirazi Fard, M., Rezaee, V., Zarrinkavyani, K., & Mardani, P. (2024). Effects of chicory (Cichorium intybus L.) distillation wastewater on antioxidant status, immune response, caecal microbial population, growth performance and meat quality in broiler chickens. Livestock Science, 282, 105442. DOI: 10.1016/j.livsci.2024.105442. [DOI:10.1016/j.livsci.2024.105442]
20. Ghafarifarsani, H., Nedaei, S. H., Hoseinifar, S. H. & Doan, V. H. (2023). Effect of Different Levels of Chlorogenic Acid on Growth Performance, Immunological Responses, Antioxidant Defense, and Disease Resistance of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Juveniles. Aquaculture Nutrition, Article ID 3679002, 13. doi: 10.1155/2023/3679002 [DOI:10.1155/2023/3679002]
21. Han, D., Gu, X., Gao, J., Wang, Z., Liu, G., Barkema, H. W., & Han, B. (2019). Chlorogenic acid promotes the Nrf2/HO-1 anti-oxidative pathway by activating p21Waf1/Cip1 to resist dexamethasone-induced apoptosis in osteoblastic cells. Free Radical Biology and Medicine, 137, 1-12. [DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2019.04.014]
22. Liang, N., & Kitts, D. D. (2015). Role of chlorogenic acids in controlling oxidative and inflammatory stress conditions. Nutrients, 8, 16. [DOI:10.3390/nu8010016]
23. Liang, N., Dupuis, H. J., Yada, R. Y., & Kitts, D. D. (2019). Chlorogenic acid isomers directly interact with Keap1-Nrf2 signaling in Caco-2 cells. Molecular and Cellular Biochemistry, 457, 105-118 [DOI:10.1007/s11010-019-03516-9]
24. Lee, M. T., Lin, C. W., & Lee, T. T. (2019). Potential crosstalk of oxidative stress and immune response in poultry through phytochemicals - a review. Asian-Australian Journal of Animal Science, 32, 309-319. [DOI:10.5713/ajas.18.0538]
25. Lu, H., Tian, Z., Cui, Y., Liu, Z., & Ma, X. (2020). Chlorogenic acid: a comprehensive review of the dietary sources, processing effects, bioavailability, beneficial properties, mechanisms of action, and future directions. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19, 3130-3158. [DOI:10.1111/1541-4337.12620]
26. Liu, H., Chen, P., Lv, X., Zhou, Y., Li, X., Ma, S., &. Zhao. J. (2022a). Effects of chlorogenic acid on performance, anticoccidial indicators, immunity, antioxidant status, and intestinal barrier function in coccidia-infected broilers. Animals, 12, 963. [DOI:10.3390/ani12080963]
27. Liu, H., Li, S., Shi, Y., Zhou, K., Zhang, Y., Wang, Y., & Zhao, J. (2022b). Chlorogenic acid improves growth performance and intestinal health through autophagy-mediated nuclear factor erythroid 2-related factor 2 pathway in oxidatively stressed broilers induced by dexamethasone. Poultry Science, 101, 102036. [DOI:10.1016/j.psj.2022.102036]
28. Ohtsu, H., Yamazaki, M., Abe, H., Murakami, H., & Toyomizu M. (2015). Heat stress modulates cytokine gene expression in the spleen of broiler chickens. Japanese Poultry Science Japanese Poultry Science, 52(4), 282-287. DOI: 10.2141/jpsa.0150062 [DOI:10.2141/jpsa.0150062]
29. Saqib, M., SIqbal, S., Mahmood, A., & Akram, R. (2016). Theoretical investigation for exploring the antioxidant potential of chlorogenic acid: a density functional theory study. International Journal of Food Properties, 19, 745-751. [DOI:10.1080/10942912.2015.1042588]
30. Shin, H. S., Satsu, H., Bae, M. J., Totsuka, M., & Shimizu, M. (2017). Catechol groups enable reactive oxygen species scavenging-mediated suppression of PKD-NFkappaB-IL-8 signaling pathway by chlorogenic and caffeic acids in human intestinal cells. Nutrients, 9, 165. [DOI:10.3390/nu9020165]
31. Shi, H., Shi, A., Dong, L., Lu, X., Wang, Y., Zhao, J., Dai, F., & Guo, X. (2016). Chlorogenic acid protects against liver fibrosis in vivo and in vitro through inhibition of oxidative stress. Clinical Nutrition, 35, 1366-1373 [DOI:10.1016/j.clnu.2016.03.002]
32. Shi, A., Shi, H., Wang, Y., Liu, X., Cheng, Y., Li, H. Zhao, H., Wang, S., & Dong, L. (2018). Activation of Nrf2 pathway and inhibition of NLRP3 inflammasome activation contribute to the protectiveeffect of chlorogenic acid on acute liver injury. International Immunopharmacology, 54, 125-130. [DOI:10.1016/j.intimp.2017.11.007]
33. Song, D., Zhang, S., Chen, A., Songy, Z., & Shi, S. (2024). Comparison of the effects of chlorogenic acid isomers and their compounds on alleviating oxidative stress injury in broilers. Poultry Science, 103, 103649. doi: 10.1016/j.psj.2024.103649. [DOI:10.1016/j.psj.2024.103649]
34. Surai, P. F., & Fisinin, V. I. (2016). Vitagenes in poultry production: Part 3. Vitagene concept development. World's Poultry Science Journal, 72, 751. doi: 10.1017/S0043933916000751. [DOI:10.1017/S0043933916000751]
35. Tan, H., Zhen, W., Bai, D., Liu, K., He, X., Ito, K., ... & Ma, Y. (2023). Effects of dietary chlorogenic acid on intestinal barrier function and the inflammatory response in broilers during lipopolysaccharide-induced immune stress. Poultry Science, 102(5), 102623. [DOI:10.1016/j.psj.2023.102623]
36. Tosovic, J., Markovic, J., Dimitric Markovic, M., Mojovic, M., & Milenkovic, D. (2017). Antioxidative mechanisms in chlorogenic acid. Food Chemistry, 237, 390-398. [DOI:10.1016/j.foodchem.2017.05.080]
37. Tsiouris, V., Georgopoulou, I., Batzios, C., Pappaioannou, N., Ducatelle, R., & Fortomaris, P. (2018). Heat stress as a predisposing factor for necrotic enteritis in broiler chicks. Avian Pathology, 47, 24574. doi: 10.1080/03079457.2018.1524574. [DOI:10.1080/03079457.2018.1524574]
38. Tajik, N., Tajik, M., Mack, I., & Enck, P. (2017). The potential effects of chlorogenic acid, the main phenolic components in coffee, on health: a comprehensive review of the literature. European Journal of Nutrition, 56, 2215-2244 [DOI:10.1007/s00394-017-1379-1]
39. Ustundag, A. O., & Ozdogan, M. (2015). Usage possibilities of mulberry leaves in poultry nutrition. Scientific Papers. Journal of Animal Science, 58, 170-178.
40. Weinbrenner, T., Fito, M., Torre, R. D., Saez, G. T., Rijken, P., & Tormos, C. (2004). Olive oils high in phenolic compounds modulate oxidative/antioxidative status in men. Journal of Nutrition, 134, 2314-2321. [DOI:10.1093/jn/134.9.2314]
41. Zeng, J., Zhang, D., Wan, X., Bai, Y., Yuan, C., Wang, T., Yuan, D., C Zhang, C., & Liu, C. (2020). Chlorogenic acid suppresses miR-155 and ameliorates ulcerative colitis through the NF-kB/NLRP3 inflammasome pathway. Molecular Nutrition & Food Research, 64: e2000452 [DOI:10.1002/mnfr.202000452]
42. Zha, P., Wei, L., Liu, W., Chen, Y., & Zhou, Y. (2023). Effects of dietary supplementation with chlorogenic acid on growth performance, antioxidant capacity, and hepatic inflammation in broiler chickens subjected to diquat-induced oxidative stress. Poultry Science, 102, 102479. doi.org/10.1016/j.psj.2023.102479 [DOI:10.1016/j.psj.2023.102479]
43. Zhang, Y., Wang, Y., Chen, D., Yu, B., Zheng, P., Mao, X., Luo, Y., Li, Y., & He, J. (2018). Dietary chlorogenic acid supplementation affects gut morphology, antioxidant capacity and intestinal selected bacterial populations in weaned piglets. Food & Function, 9, 4968-4978. [DOI:10.1039/C8FO01126E]
44. Zhang, X., Zhao, Q., Ci, X., Chen, S., Xie, Z., Li, H., Zhang, H., Chen, F., & Xie, Q. (2020). Evaluation of the efficacy of chlorogenic acid in reducing small intestine injury, oxidative stress, and inflammation in chickens challenged with Clostridium perfringens type A. Poultry Science, 99, 6606-6618. [DOI:10.1016/j.psj.2020.09.082]
45. Zhao, S. J., Deng, W., & Liu, H. W. (2019). Effects of chlorogenic acid-enriched extract from Eucommia ulmoides leaf on performance, meat quality, oxidative stability, and fatty acid profile of meat in heat-stressed broilers. Poultry Science, 98, 3040-3049. doi:10.3382/ps/pez081. [DOI:10.3382/ps/pez081]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb