XML English Abstract Print


1- دانشگاه پیام نور
چکیده:   (29 مشاهده)
 چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: در شرایط امروزه پرورش صنعتی طیور و به­ویژه جوجه­های گوشتی، استرس یک مشکل حیاتی است که بر عملکرد طیور تأثیر می­گذارد و ضررهای اقتصادی قابل توجهی را به همراه دارد. عوامل استرس­زا از انواع محیطی، تغذیه­ای و داخلی اغلب باعث کاهش عملکرد تولیدی و تولیدمثلی و به خطر افتادن سلامت می شوند. استرس­ها اغلب منجر به استرس اکسیداتیو می­شوند و از طریق القاء پرکسیداسیون لیپیدها، کاهش توان ظرفیت آنتی­اکسیدانی، التهاب و ... در نهایت منجر به کاهش عمکلرد و افزایش تلفات در جوجه­های گوشتی می­شود. بنابراین پیشنهاد نموده­اند که احتمالاً تجویز آنتی­اکسیدان­ها در طول استرس در کاهش مشکلات ناشی از استرس عوامل استرس­زا در جهت حفظ سلامت و عملکرد تولید گله در مزارع مرغ گوشتی موثر است. اسید کلروژنیک به­عنوان یکی از بیشترین ترکیبات اسید فنولیکی موجود در طبیعت، یک استر از کافئیک اسید با اسید کوئینیک است که به طور طبیعی در انواع گونه های مختلف گیاهی یافت می شود و دارای عملکردهای بیولوژیکی متعددی مانند آنتی اکسیدان، ضد میکروبی، ضد ویروسی، فعالیت های ضد التهابی، ضد دیابتی و ضد سرطانی. ساختار فنلی ویژه اسید کلروژنیک را با فعالیت‌های خوب مهار رادیکال‌های آزاد اعطا می‌کند و می‌تواند به طور مفیدی رادیکال‌های آزاد مختلف را از بین ببرد و به طور موثر پراکسیداسیون لیپیدی سلولی را مهار کند و به طور مفیدی ثبات غشای سلولی را تنظیم کند. شواهد تجربی و بالینی اثرات آنتی اکسیدانی اسید کلروژنیک را در داخل بدن و همچنین در شرایط آزمایشگاهی از طریق فعالیت آنتی اکسیدانی مستقیم و یا تنظیم آن بر روی مسیرهای انتقال سیگنال درگیر در دفاع آنتی­اکسیدانی سلول تایید کرده است. ویژگی آنتی­اکسیدانی اسیدکلروژنیک امکان استفاده از آن را به عنوان یک آنتی­اکسیدان امیدوارکننده و سبز در خوراک دام فراهم می کند. نشان داده شده است که مکمل­های غذایی با اسید کلروژنیک می­تواند عملکرد رشد و ظرفیت آنتی­اکسیدانی مخاط روده را با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، جلوگیری از پراکسیداسیون لیپیدی و فعال کردن مسیرهای سیگنالینگ آنتی­اکسیدانی بهبود بخشد. در جوجه‌های گوشتی، مکمل‌های اسید کلروژنیک برای افزایش عملکرد رشد، کاهش پاسخ التهابی، جلوگیری از آسیب روده، بهبود عملکرد سد مخاطی روده، و بهبود آسیب اکسیداتیو گزارش شده است. با این حال، اطلاعات کمی در مورد عملکرد آنتی اکسیدانی اسید کلروژنیک در جوجه­های گوشتی وجود داشت. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کلروژنیک­اسید بر عملکرد رشد، وضعیت آنتی اکسیدانی و ایمنی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی جوجه‌های گوشتی طراحی شد.
مواد و روش­ها: تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه جنس نر ( 2/1± 45 گرم) از سویه تجاری راس ( 308) در 4 تیمار آزمایشی (5 تکرار و 15 جوجه در هر واحد آزمایشی) توزیع شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-گروه شاهد (تغذیه شده با جیره پایه)، 2-گروه  CGA500(تغذیه شده با جیره پایه+ 500 میلی­گرم در کیلوگرم اسید کلروژنیک)، 3- گروه  CGA-1000(تغذیه شده با جیره پایه+ 1000میلی­گرم در کیلوگرم اسید کلروژنیک)، و 4- گروه  CGA-1500(تغذیه شده با جیره پایه+ 1500میلی­گرم در کیلوگرم اسید کلروژنیک)، بود. اسیدکلروژنیک استفاده شده در این تحقیق تولید شرکت شانگهای چین با خلوص 12/98 درصد بود که به صورت پودر به خوراک آردی اضافه شد. برنامه نوری، دمایی، تهویه، رطوبت و بهداشتی  برای تمام تیمارهای آزمایشی یکسان و مطابق پیشنهادات سویه راس308 برای دوره­های زمانی مختلف تنظیم شد. مقدار خوراک مصرفی و وزن بدن پرندگان هر واحد آزمایشی در سن42 روزگی اندازه­گیری و شاخص­های عملکرد (خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل) برای سن یک تا ٤٢ روزگی محاسبه گردید. در 42 روزگی، از هر قفس دو جوجه به طور تصادفی انتخاب و از سیاهرگ بال توسط سرنگ­های مخصوص خون­گیری و یک نمونه 2 میلی­لیتر برای تهیه سرم جهت اندازه­گیری شاخص­های بیوشیمیایی خون استفاده شد. نمونه­های بافت کبد بلافاصله در آب مقطر شستشو و بعد از خشک­کردن توسط پارچه تیترون تمیز، بلافاصله در پلاستیک­های فریزر روشن گذاشته و در دمای 20- درجه سانتیگراد منجمد شد. اندازه­گیری فراسنجه­های آنتی­اکسیدانی سرم شامل آنزیم­های گلوتاتیون پراکسیداز  و سوپراکسیددیسموتاز ، نیز با استفاده از کیت­های برند نوند سلامت صورت پذیرفت. برای تعیین میزان غلظت مالون­دی­آلدئید سرم، میزان جذب نوری در نمونه­ها با روش رنگ­سنجی و با استفاده از دستگاه تعیین گردید. میزان هر کدام از سیتوکین­های interleukin-6 (IL-6)، interleukin-1β (IL-1β) و TNF-α: tumor necrosis factor- α در بافت کبد به وسیله کیت­های تجاری شرکت کریستال دی شانگهای چین و از روش الیزای ساندویچی کمی اندازه­گیری شد. اندازه­گیری آنزیم­های سرم شامل آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز  با استفاده از کیت­های برند Padco انجام شد سطح سرمی ایمونوگلوبولین‌های G  وM   با استفاده از کیت‌های شرکت (DIASORIN S.P.A. Italia) مورد سنجش قرار گرفت.  میزان سرمی پارامترهای لیپیدی تری­گلیسیرید، کلسترول، LDL و HDL با استفاده از کیت تشخیص کمی شرکت پارس آزمون انجام گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از رویه GLM نرم افزار SAS نسخه 1/9 ( SAS.2003) در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. داده­های مربوط به تلفات، قبل از تجزیه و تحلیل، با استفاده از تبدیل جذری
X+1 ، تبدیل شدند. برای مقایسه میانگین ها هم از آزمون چند دامنه­ای دانکن در سطح معنی­داری 5 درصد استفاده شد. همچنین از روش مقایسات مستقل (Orthogonal) برای تعیین اثرات خطی و درجه دوم اثرات سطوح مختلف CGA استفاده شد.
یافته­ها: تجویز اسیدکلروژنیک سبب افزایش معنی­دار افزایش خوراک مصرفی و  وزن حاصله و کاهش معنی­دار ضریب تبدیل خوراک و تلفات کل شد (05/0P<). بهترین عملکرد در مقایسه با سایر تیمارها، مربوط به تیمار 1000 میلی­گرم در کیلوگرم اسید کلروژنیک بود. علاوه بر این، مکمل­سازی اسید کلروژنیک در سطح 500 و 1000میلی­گرم، به طور معنی­داری سبب بهبود توان آنتی­اکسیدانی (افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش مالون دی­آلدئید) سرم و کبد شد (05/0P<). همچنین تجویز اسید کلروژنیک به میزان 500 و 1000میلی­گرم، به طور معنی­داری سطح کبدی سیتوکین­های التهابی IL-1β، IL-6 و TNF-α را کاهش داد (05/0P<). کاهش سطح سرمی آنزیم­های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز،تری­گلیسرید، کلسترول، LDL  و افزایش HDL و ایمونوگلوبولین­های G و M نیز به در تیمارهای CGA-1000 و CGA-1500 مشاهده شد (05/0P<).
نتیجه­گیری کلی: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد استفاده از اسیدکلروژنیک سبب بهبود عملکرد جوجه­های گوشتی شد. بهترین عملکرد در مقایسه با سایر تیمارها، مربوط به تیمار 1000 میلی­گرم در کیلوگرم اسید کلروژنیک بود. علاوه بر این، مکمل­سازی اسید کلروژنیک سبب بهبود توان آنتی­اکسیدانی سرم و کبد و تنظیم سطح کبدی سیتوکین­های پیش التهابی شده و با بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی کبد سبب کاهش سطح سرمی آنزیم­های غیرعملکردی سرم گردید. همچنین اسیدکلروژنیک با افزایش ترشح ایمونوگلوبولین­های سرم سبب بهبود توان ایمنی جوجه­های گوشتی شد.
 
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/4/25 | پذیرش: 1403/10/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb