1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (26 مشاهده)
مقدمه و هدف: به دلیل بالا بودن قیمت منابع پروتئینی پرورشدهندگان به دنبال منابع جایگزین مکملهای پروتئینی هستند که با هزینه کمتری در دسترس باشند. برخی از مواد افزودنیها مانند مولتیآنزیمها و امولسیفایرها می توانند در دسترس بودن و قابلیت هضم مواد مغذی بویژه پروتئینها و چربیها را افزایش دهند. از این رو این پژوهش با هدف بررسی اثر افزودن مولتی آنزیم و امولسیفایر در جیرههای حاوی کنجاله کلزا با سطوح متفاوت انرژی بر عملکرد، ویژگی های لاشه، فراسنجههای خونی، قابلیت هضم مواد مغذی در جوجههای گوشتی انجام شد.
مواد و روشها: تعداد 800 قطعه جوجه نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا" تصادفی با آرایش فاکتوریل 2Ð2Ð2 شامل دو سطح انرژی (توصیه شده و صد کیلو کالری کمتر از مقدار توصیه شده)، دو سطح مولتیآنزیم وموزایم (صفر و 01/0 درصد جیره) و دو سطح امولسیفایر (صفر و 05/0 درصد جیره) در 40 واحد آزمایشی با پنج تکرار و 20 پرنده در هر تکرار توزیع و به مدت 42 روز پرورش داده شدند.
یافتهها: بیشترین افزایش وزن در دورههای رشد، پایانی وکل دوره مربوط به سطوح انرژی توصیه شده با استفاده از آنزیم و امولسیفایر بود. بهترین ضریب تبدیل در دورههای آغازین، رشد و کل دوره مربوط به سطوح توصیه شده انرژی و استفاده از آنزیم و امولسیفایر و در دوره پایانی مربوط به جیرههای با سطح انرژی پایین و استفاده از امولسیفایر و آنزیم بود. ضریب تبدیل خوراک در کل دوره با استفاده از جیرههای با سطح انرژی پایین و استفاده از آنزیم و امولسیفایر با ضریب تبدیل جیرههای با انرژی توصیه شده بدون استفاده از آنزیم و امولسیفایر مشابهت داشت. بیشترین درصد سینه مربوط به جیرههای با سطح انرژی توصیه شده و جیرههای حاوی آنزیم بود. جیرههای حاوی آنزیم، قابلیت هضم ماده آلی، پروتئین خام و چربی خام بهتری را از خود نشان دادند. نتایج حاصل نشان داد که استفاده از امولسیفایر در جیره قابلیت هضم پروتئین و چربی را بهبود میبخشد.
نتیجهگیری: نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از مولتیآنزیم وموزایم و امولسیفایر در جیرههای حاوی کلزا با سطح انرژی پایینتر از میزان توصیه شده در دوره پایانی، میتواند در بهبود ضریب تبدیل خوراک و قابلیت هضم پروتئین خام و چربی خام، همچنین کاهش غلظت تری گلیسیرید و VLDL خون، موثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه طیور دریافت: 1403/3/26 | پذیرش: 1403/9/3