دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1404 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 82-70 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaznavi T, Afzali N, Hosseini-Vashan S J, Sedghi M, Naeemipour Younesi H. (2025). The Effect of Adding Safflower Meal, Multi-Enzyme, and Acidifier on the Growth Performance and Intestinal Morphology of Broiler Chickens. Res Anim Prod. 16(3), 70-82. doi:10.61882/rap.2025.1473
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1473-fa.html
غزنوی طاهره، افضلی نظر، حسینی واشان سیدجواد، صدقی محمد، نعیمی پور یونسی حسین.(1404). تأثیر افزودن کنجاله گلرنگ، مولتی آنزیم و اسیدی‎ فایر بر عملکرد رشد و ریخت‎ شناسی روده جوجه‎ های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 16 (3) :82-70 10.61882/rap.2025.1473

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1473-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
2- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (1062 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: در سالیان اخیر، افزایش قیمت شدید مواد خوراکی نهادههای متداول خوراک طیور و بعضاً کمبود آنها، از جمله مشکلات مرغداران هستند. بههمین دلایل، یافتن منابع خوراکی بهویژه پروتئینی جهت استفاده در خوراک طیور، از اهمیت بهسزایی برخوردار است. گلرنگ یکی از دانههای روغنی با سطح کشت نسبتا بالا در ایران است. کنجاله گلرنگ میتواند بهعنوان جایگزین مناسبی برای کنجاله سویا در تغذیه طیور مورد توجه باشد. کنجاله گلرنگ بهلحاظ ارزش غذایی دارای فیبر خام بالاتر و ارزش انرژیزایی پایینتری نسبت به سایر کنجالههای دانه روغنی است که دلیل محدودیت استفاده از آن در جیره طیور است. برای غلبه بر این مسئله، افزودن مولتی آنزیم یا اسیدیفایر بهعنوان افزودنی برای افزایش ارزش غذایی پیشنهاد شدهاست. مولتیآنزیم میتواند با کمک به تجزیه فیبر جیره، گوارشپذیری کنجاله گلرنگ را افزایش دهد. مولتیآنزیم اندوپاور دارای مخلوطی از آنزیمهای فعال آلفا گالاکتوزیداز، گالاکتوماناز، زایلاناز، و بتاگلوکاناز است که از قارچ آسپرژیلوس نیجر و بهروش تخمیری تولید میشود. این آنزیمها با تجزیه و تخریب بعضی ترکیبات غیرنشاستهای و فیبر نامحلول به افزایش گوارشپذیری کمک میکنند. اسیدیفایر نیز با تغییر اسیدیته مجرای گوارشی و تاثیر بر رشد پرزها روده باعث فراهمآوردن زمینه گوارش بیشتر مواد خوراکی میشوند. بنا بر این، هدف از این پژوهش ارزیابی اثر استفاده از کنجاله گلرنگ، مولتیآنزیم و اسیدیفایر در جیره جوجههای گوشتی بر عملکرد رشد، شاخصهای بیوشیمیایی خون، و ریختشناسی روده این پرندگان بود.
مواد و روشها: به‎ منظور بررسی اثر کنجاله گلرنگ، مولتی ‎آنزیم و اسیدی‎ فایر بر عملکرد رشد و ریخت‎ شناسی روده جوجه‎ های گوشتی، آزمایشی با تعداد 495 قطعه جوجه نر یک‎روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 ×2 و یک شاهد شامل 9 تیمار، 5 تکرار و 11 جوجه در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح کنجاله گلرنگ (7/5 و 15 درصد) و دو سطح با و بدون مکمل مولتی ‎آنزیم یا اسیدی فایر بود. برنامه دما، رطوبت، و واکسیناسیون جوجه ‎های گوشتی در طی دوره پرورش مطابق با پیشنهادات سویه بود. برنامه تغذیه در قالب سه دوره آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) اجرا شد. در پایان هر دوره پرورش (آغازین، رشد و پایانی)، صفات عملکردی و در پایان آزمایش (42 روزگی) شاخص‎ های بیوشیمیایی خون، وزن اندام ‎ها و ریخت‎ شناسی روده جوجه‎ های گوشتی بررسی شدند. شاخص ‎های بیوشیمیایی مورد مطالعه شامل غلظت ‎های گلوکز، کلسترول، تری‎ گلیسرید، LDL، HDL پروتئین کل، اسید اوریک و فعالیت آنزیم‎ های آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در خون جوجه‎ های گوشتی بودند. شاخص‎ های ریخت ‎شناسی روده شامل ارتفاع پرز، عرض پرز، عمق کریپت، و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت مورد ارزیابی قرار گرفتند. در پایان، داده ‎ها با مدل آنالیز واریانس دوطرفه در قالب فاکتوریل و طرح کاملاً تصادفی با نرم ‎افزار SAS مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. میانگین‎ ها با آزمونه توکی-کرامر مورد مقایسه قرار گرفتند و اختلاف معنی ‎داری در سطح 0/05 مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: تغذیه جیره حاوی 15 درصد کنجاله گلرنگ، مکمل‎ شده با مولتی آنزیم و اسیدی‎ فایر در دوره آغازین، وزن روزانه و مصرف خوراک جوجه‎ های گوشتی را کاهش و ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد. در دوره رشد، افزایش وزن روزانه در گروه تغذیه ‎شده با 15% کنجاله گلرنگ در مقایسه با شاهد افزایش یافت (0/05 > P) و میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در تیمار شاهد در مقایسه با سایر تیمارها کاهش یافت. میزان فعالیت آنزیم ‎های GOT و GPT، و غلظت‎ های پروتئین تام، اسید اوریک و گلوکز در تیمار کنجاله گلرنگ همراه با اسیدی‎ فایر و مولتی ‎آنزیم در مقایسه با شاهد افزایش یافتند (0/05 > P). غلظت‎ های تری‎ گلیسرید و کلسترول خون تیمار 15% کنجاله گلرنگ و اسیدی‎ فایر و 15% کنجاله گلرنگ به ‎همراه اسیدی‎ فایر و مولتی آنزیم در مقایسه با شاهد کاهش یافتند. ارتفاع پرز، عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در تیمار 15% کنجاله گلرنگ همراه با اسیدی‎ فایر و مولتی ‎آنزیم نسبت به شاهد افزایش یافتند (0/05 > P). پژوهش ‎های پیشین نیز نشان می ‎دهند که افزودن ترکیبات اسیدی‎ فایر به جیره جوجه گوشتی باعث بهبود افزایش وزن، کاهش ضریب تبدیل خوراک، و در مواردی باعث کاهش شاخص ‎های خونی و ریخت‎ شناسی روده جوجه گوشتی می ‎شود. در مواردی، افزودن اسیدی‎ فایر به آب جوجه گوشتی نیز باعث بهبود عملکرد جوجه گوشتی گردید.
نتیجهگیری کلی: نتایج نشان می ‎دهند که افزودن 15% کنجاله گلرنگ به‎ همراه مولتی‎ آنزیم و اسیدی ‎فایر سبب بهبود شاخص‎ های خونی و بافت‎ شناسی دستگاه گوارش شد. بنا بر این، راندمان گوارش و جذب مواد مغذی افزایش می‎ یابد و منجربه افزایش سرعت رشد و افزایش وزن بدن پرندگان می‎ شود.

 
متن کامل [PDF 2163 kb]   (37 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/11/22 | پذیرش: 1404/3/8

فهرست منابع
1. Adibmoradi, M., Navidshad, B., & Faseleh Jahromi, M. (2016). The Effect of moderate levels of finely ground insoluble fibre on small intestine morphology, nutrient digestibility and performance of broiler chickens. Italian Journal of Animal Science, 15, 310-317. doi.org/10.1080/1828051X.2016.1147335 [DOI:10.1080/1828051X.2016.1147335]
2. Adriani, L., & Mushawwir, A. (2020). Correlation between blood parameters, physiological and liver gene expression levels in native laying hens under heat stress. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, (Vol. 466, No. 1, p. 012015). IOP Publishing.‌ doi.org/10.1088/1755-1315/466/1/012015. [DOI:10.1088/1755-1315/466/1/012015]
3. Albasheer, M. A., Iriyanti, N., Ismoyowati, I., & Rimbawanto, E. A. (2021). The balancing of safflower oil and inositol to intestinal morphometric of sentul chicken. Animal Production, 23(2), 95-103.‌ doi.org/10.20884/1.jap.2021.23.2.91 [DOI:10.20884/1.jap.2021.23.2.91]
4. Alfiansyah, M. (2011). Anatomy and Digestion of small intestines. http://www. sentra- edukasi.com/. (Accessed on 20 February 2017).
5. Amerah, A., Ravindran, V., Lentle, R. & Thomas, D. (2007). Influence of particle size on the performance, digesta characteristics and energy utilisation of broilers fed maize and wheat based diets. paper presented at the proceedings of the 19th Australian Poultry Science Symposium, Sydney, New South Wales, Australia, 12-14 February 2007.
6. Awad, W. A., Ghareeb, K., Nitsch, S., Pasteiner, S., Abdel-Raheem, S., & Böhm, J. (2008). Effects of dietary inclusion of prebiotic, probiotic and synbiotic on the intestinal glucose absorption of broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 7(7), 688-691.‌ [DOI:10.3923/ijps.2008.686.691]
7. Brudnicki, A., Brudnicki, W., Szymeczko, R., Bednarczyk, M., Pietruszynska, D., & Kirkillo-Stacewicz, K. (2017). Histo-Morphometric adaptation in the small intestine of broiler chicken, after embryonic exposure to galactosides. Journal of Animal & Plant Sciences, 27(4).
8. Carew, Jr. L. B., Renner, R., & Hill, F. W. (1959). Growth stimulating effect of soybean oil and unextracted soybean flakes in chick rations. Poultry Science, 38(5), 1183-1184.‌ doi.org/10.3382/ps.0381183 [DOI:10.3382/ps.0381183]
9. Costa, C. C., Goulart, D. F., Figueiredo, C. F., Oliveira, S., & Silva, J. H. V. (2008). Economicand environmental impact of using exogenousenzymes on poultry feeding. International Journal of Poultry Science, 7, 311-314. [DOI:10.3923/ijps.2008.311.314]
10. Dam, R., Leach Jr, R. M., Nelson, T. S., Norris, L. C., & Hill, F. W. (1959). Studies on the effect of quantity and type of fat on chick growth. The Journal of Nutrition, 68(4), 615-632.‌ [DOI:10.1093/jn/68.4.615]
11. Ekim, B., Calik, A., Ceylan, A. & Saçaklı, P. (2020). Effects of paenibacillus xylanexedens on growth performance, intestinal histomorphology, intestinal microflora, and immune response in broiler chickens challenged with Escherichia coli K88. Poultry Science, 99(1), 214-223.‌ doi.org/10.3382/ps/pez460 [DOI:10.3382/ps/pez460]
12. Emili, V. R., Balakrishnan, U., Yasir, B., & Chandrasekar, S. (2021). Effect of dietary supplementation of acidifiers and essential oils on growth performance and intestinal health of broiler. Journal of Applied Poultry Research, 5, 100-179.‌ doi.org/10.1016/j.japr.2021.100179
13. Fisher, H., Summers, J. D., Wessels, J. P. H., & Shapiro, R. (1962). Further evaluation of proteins for the growing chicken by the carcass retention method. Journal of the Science of Food and Agriculture, 13(12), 658-662.‌ doi.org/10.1002/jsfa.2740131209 [DOI:10.1002/jsfa.2740131209]
14. Hargis, P. S. (1988). Modifying egg yolk cholesterol in the domestic fowl-a review. World's Poultry Science Journal, 44(1), 17-29.‌ doi.org/10.1079/WPS19880002 [DOI:10.1079/WPS19880002]
15. Hesabi Nameghi A, Nasari Nejad A, & Afkhami M. (2023). Comparison of Manufactured Acidifier Based Citric Acid with Commercial Sample in Drinking Water on Performance, Serum Biochemical Parameters, PH and Intestinal Morphology of Broiler Chickens. Research on Animal Production, 14(39), 1-9. doi:10.61186/rap.14.39.1 [In Persian] [DOI:10.61186/rap.14.39.1]
16. Hetland, H., Svihus, B. & Choct, M. (2005). Role of insoluble fiber on gizzard activity in layers. Journal of Applied Poultry Research, 14, 38-46. doi.org/10.1093/japr/14.1.38 [DOI:10.1093/japr/14.1.38]
17. Hill, F. W., & Dansky, L. M. (1954). Studies of the energy requirements of chickens: 1. The effect of dietary energy level on growth and feed comsumption. Poultry Science, 33(1), 112-119.‌ doi.org/10.3382/ps.0330112 [DOI:10.3382/ps.0330112]
18. Hosseini-Vashan, S.J., & Afzali, N. (2008). Effect of different levels of palm olein oil in laying hens performance and yolk cholesterol. International Journal of Poultry Science, 7, 908-912. [DOI:10.3923/ijps.2008.908.912]
19. Hosseini-Vashan, S.J., Afzali, N., Nasseri, M. A., Allahresani, A. (2008). The effect of different concentrations of safflower seed on laying hen s performance yolk and blood cholesterol and immune system. International Journal of Poultry Science, 7, 470-473. [DOI:10.3923/ijps.2008.470.473]
20. Hosseini-Vashan, S.J., & Piray, A.H. (2021). Effect of dietary saffron (Crocus sativus) petal extract on growth performance, blood biochemical indices, antioxidant balance, and immune responses of broiler chickens reared under heat stress conditions . Italian Journal of Animal Science, 20: 1338-1347. [DOI:10.1080/1828051X.2021.1921628]
21. Khan, S. H., & Iqbal, J. (2016). Recent advances in the role of organic acids in poultry nutrition. Journal of Applied Animal Research, 44(1), 359-369.‌ doi.org/10.1080/09712119.2015.1079527 [DOI:10.1080/09712119.2015.1079527]
22. Khempaka, S., Molee, W., & Guillaume, M. (2009). Dried cassava pulp as an alternative feedstuff for broilers: Effect on growth performance, carcass traits, digestive organs, and nutrient digestibility. Journal of Applied Poultry Research, 18(3), 487-493.‌ doi.org/10.3382/japr.2008-00124 [DOI:10.3382/japr.2008-00124]
23. Kohler, G. O., Kuzmicky, D. D., Palter, R., Guggolz, J., & Herring, V. V. (1966). Safflower meal. Journal of the American Oil Chemists Society, 43, 413-415.‌ [DOI:10.1007/BF02646802]
24. Kuzmicky, D. D., & Kohler, G. O. (1968). Safflower meal-Utilization as a protein source for broiler rations. Poultry Science, 47(4), 1266-1270.‌ doi.org/10.3382/ps.0471266 [DOI:10.3382/ps.0471266]
25. Mahan, L. K., & Escott-Stump, S. (2004). Food, nutrition and diet therapy. Saunders USA.‌
26. Malekian, M., & Hassanabadi, A. (2011). Effects of different levels of full fat safflower seed on performance of 21-42 days old broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 3(1), 1-8. 10.22067/IJASR.V3I1.10536 [In Persian]
27. McNaughton, J. L. (1978). Effect of dietary fiber on egg yolk, liver, and plasma cholesterol concentrations of the laying hen. The Journal of Nutrition, 108(11), 1842-1848.‌ [DOI:10.1093/jn/108.11.1842]
28. Mohiti-Asli M, Rahnam-Ghaleroudkhani M. (2022). Effects of Graded Levels of an Acidifier in Drinking Water on Performance, Intestinal Microflora and Morphology of Broiler Chickens. Research on Animal Production. 13(35), 40-50. doi:10.52547/rap.13.35.40 [In Persian] [DOI:10.52547/rap.13.35.40]
29. Mushawwir, A., Yong, Y. K., Adriani, L., Hernawan, E., & Kamil, K. A. (2010). The fluctuation effect of atmospheric ammonia (NH3) exposure and microclimate on hereford bulls hematochemical. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 35(4), 232-238.‌ doi.org/10.14710/jitaa.35.4.232-238 [DOI:10.14710/jitaa.35.4.232-238]
30. National Research Council (1994) Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised Edition, National Academy Press, Washington, DC.
31. Patantis, G., Dewi, A. S., Fawzya, Y. N., & Nursid, M. (2019). Identification of Beche-de-mers from Indonesia by molecular approach. Biodiversitas Journal of Biological Diversity, 20(2), 537-543.‌ doi.org/10.13057/biodiv/d200233 [DOI:10.13057/biodiv/d200233]
32. Peterson, D. W., Grau, C. R., & Peek, N. F. (1954). Growth and Food Consumption in Relation to Dietary Levels of Protein and Fibrous Bulk: Five Figures. The Journal of Nutrition, 52(2), 241-257.‌ [DOI:10.1093/jn/52.2.241]
33. Purreza, J. & Sadeghi Gh. (2011). Management of poultry production. Arkan danesh Publisher, Isfahan, Iran.
34. Qaisrani, S., Moquet, P. C. A., Van Krimpen, M. M., Kwakkel, R. P., Verstegen, M. W. A., & Hendriks, W. H. (2014). Protein source and dietary structure influence growth performance, gut morphology, and hindgut fermentation characteristics in broilers. Poultry Science, 93, 3053-3064. doi.org/10.3382/ps.2014-04091 [DOI:10.3382/ps.2014-04091]
35. Prakatur, I., Miskulin, M., Pavic, M., Marjanovic, K., Blazicevic, V., Miskulin, I., & Domacinovic, M. (2019). Intestinal morphology in broiler chickens supplemented with propolis and bee pollen. Animals, 9(6), 301. [DOI:10.3390/ani9060301]
36. Rahmania, H., Permana, R., Latipudin, D., Suwarno, N., Puspitasari, T., Nuryanthi, N., & Mushawwir, A. (2022). Enhancement of the liver status of Sentul chickens from the starter phase induced by irradiated chitosan. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 1001, 012007). IOP Publishing. doi/org/ 10.1088/1755-1315/1001/1/012007. [DOI:10.1088/1755-1315/1001/1/012007]
37. Raj, A. G., Kothandaraman, P., & Kadirvel, R. (1983). Proximate composition and the nutritive value of safflower (Carthamus tinctorius L.) seed meal. Cheiron Tamil Nadu Journal of Veterinary Science and Animal Husbandry.‌ Page, D. S., & Soendoro, R. (1985). Prinsip-prinsip biokimia. Erlangga, Jakarta.‌
38. Rehman, A. (1986). Safflower meal as a protein source in broiler rations. Pakistan Journal of Biochemistry, 19, 39-42.‌
39. Rezaei, M., Karimi Torshizi, M. A., Wall, H., & Ivarsson, E. (2018). Body growth, intestinal morphology and microflora of quail on diets supplemented with micronised wheat fibre. British poultry science, 59(4), 422-429.‌ doi.org/10.1080/00071668.2018.1460461 [DOI:10.1080/00071668.2018.1460461]
40. Sakamoto, K., Hirose, H., Onizuka, A., Hayashi, M., Futamura, N., Kawamura, Y., & Ezaki, T. 2000. Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. Journal of Surgical Research, 99, 94-106. doi: 10.1006/jsre.2000.5937. [DOI:10.1006/jsre.2000.5937]
41. Saki, A. A. & Rahmatnezhad, E. (2015). The effects of dietary soluble and insoluble fibers on broiler chickens performance and gastrointestinal tract histomorphology. Animal Science Journal, 95-108. doi.org/ 10.22092/asj.2016.106088
42. Shoji, K., Tajima, M., Totsuka, K., & Iwai, H. (1966). Feeding value of safflower meal. Japanese poultry science, 3(2), 63-68.‌ doi.org/10.2141/jpsa.3.63 [DOI:10.2141/jpsa.3.63]
43. Scott, T. A., Swift, M. L., & Bedford, M. R. (1997). Influence of feed milling, enzyme supplementation and nutrient regimen on broiler chick performance. Journal of Applied Poultry Research, 6, 391-398. [DOI:10.1093/japr/6.4.391]
44. Sugiharto, S. (2016). Role of nutraceuticals in gut health and growth performance of poultry. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15(2), 99-111.‌ doi.org/10.1016/j.jssas.2014.06.001 [DOI:10.1016/j.jssas.2014.06.001]
45. Taibipour, K., & Kermanshahi, H. (2004). Effect of levels of tallow and NSP degrading enzyme supplements on nutrient efficiency of broiler chickens. Proceedings of the Annual Conference of the British Society of Animal Science, 273, 5-7. doi.org/10.1017/S1752756200015428
46. Valadez, S., Featherston, W. R., & Pickett, R. A. (1965). Utilization of safflower meal by the chick and its effect upon plasma lysine and methionine concentrations. Poultry Science, 44(4), 909-915.‌ doi.org/10.3382/ps.0440909 [DOI:10.3382/ps.0440909]
47. Yadav, A. S., Kolluri, G., Gopi, M., Karthik, K., & Singh, Y. (2016). Exploring alternatives to antibiotics as health promoting agents in poultry-a review. Journal of Experimental Biology, 4(3s), 368-383.‌ doi.org/10.18006/2016.4(3S).368.383 [DOI:10.18006/2016.4(3S).368.383]
48. Young, R. D., & Halloran, H. R. (1962). Decorticated safflower meal in chicken rations. Poultry Science, 41(5).‌
49. Zablan, T. A., Griffith, M., Nesheim, M. C., Young, R. J., & Scott, M. L. (1963). Metabolizable energy of some oil seed meals and some unusual feedstuffs. Poultry Science, 42(3), 619-625.‌ doi.org/10.3382/ps.0420619 [DOI:10.3382/ps.0420619]
50. Zhang, B., Zhong, Q., Liu, N., Song, P., Zhu, P., Zhang, C., & Sun, Z. (2022). Dietary glutamine supplementation alleviated inflammation responses and improved intestinal mucosa barrier of LPS-challenged broilers. Animals, 12(13), 1729.‌ doi.org/10.3390/ani12131729 [DOI:10.3390/ani12131729]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb