دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 23-13 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimi-Dehkordi M, Mohammadi F, Gholami-Ahangaran M. (2024). Comparison of the Effect of Different Percentages of Sesame Oil and Soybean Oil on Growth Performance, the Weight of Internal Organs, and Serum Biochemical Parameters in Japanese quails. Res Anim Prod. 15(4), 13-23. doi:10.61186/rap.15.4.13
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1421-fa.html
کریمی دهکردی مریم، محمدی فروغ، غلامی آهنگران مجید. مقایسه اثر درصدهای مختلف روغن کنجد و روغن سویا بر عملکرد رشد، وزن ارگان‎ های داخلی و فراسنجه‎ های بیوشیمیایی سرم در جوجه بلدرچین ژاپنی پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (4) :23-13 10.61186/rap.15.4.13

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1421-fa.html


1- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
چکیده:   (892 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: اخیراً مصرف گوشت پرندگان و بهویژه گوشت بلدرچین بهدلیل برخی ویژگیهای تغذیهای شامل پروتئین بالا و با کیفیت و همچنین میزان چربی کم، افزایش چشمگیری یافته است. این مسأله به افزایش تقاضا برای تولید محصولات سالم منتهی شده است. یکی از اقلام غذایی مورد نیاز برای تامین انرژی در جیره غذایی طیور، منابع چربی است. بهطور معمول در جیرههای تجاری از روغنهای گیاهی مخلوط استفاده میشود. روغن کنجد دارای اسیدهای چرب غیراشباع ضروری برای طیور است که میتواند اثرات مفیدی بر شاخصهای رشد و سلامتی جوجهها داشته باشد. عمدهترین اسیدهای چرب ضروری در روغن کنجد شامل اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمیتیک و اسید استئاریک است. استفاده از اسیدهای چرب ضروری در جیره غذایی طیور باعث افزایش ذخیره آنها در گوشت و تخممرغ میگردد که میتواند اثرات مفیدی در سلامتی انسان داشته باشد. روغن کنجد شامل ترکیباتی تحت عنوان لیگنانها از جمله سیزامین، سیزامولین و مقادیر کمی سیزامول میباشد و وظایف فیزیولوژیکی بسیار گوناگون و متنوعی از جمله کاهش چربی خون، کاهش سطح آراشیدونیک اسید، افزایش توانایی آنتیاکسیدانی، افزایش قابلیت زیستفراهمی گاماتوکوفرول و وظایف ضدالتهابی را دارا است. از طرفی لیگنانهای کنجد با مهار گونههای اکسیژن فعال میتواند سلولهای بدن را از صدمات رادیکالهای آزاد محافظت کند. روغن کنجد قادر است سمزدایی مواد شیمیایی در کبد را افزایش دهده و نقش حفاظتی در برابر استرس اکسیداتیو داشته باشد. با توجه به خواص آنتیاکسیدانی و ترکیبات مغذی موجود در روغن کنجد، مطالعه حاضر بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف روغن کنجد و روغن سویا بر عملکرد و شاخصهای رشد و همچنین برخی فراسنجههای بیوشیمیایی سرم شامل آنزیمهای کبدی، پروفایل چربی و پروتئینها در بلدرچین ژاپنی انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: 300 قطعه بلدرچین ژاپنی (Japanese quail) ‌با سن 10 روزگی بهطور تصادفی به 5 تیمار غذایی با سه تکرار تقسیم شدند (هر تکرار 20 قطعه) و بهمدت 42 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. تمامی گروهها در شرایط یکسان پرورشی و مدیریتی تا 42 روزگی نگهداری شدند. در تیمارهای آزمایشی از جیره پایه حاوی صفر (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 درصد روغن کنجد بهجای روغن سویا استفاده شد. در پایان دوره پرورش شاخصهای رشد (اضافه وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی)، وزن ارگانهای داخلی (کبد، قلب، سنگدان، عضله سینه و ران) و برخی فراسنجههای بیوشیمیایی سرم اندازهگیری شد. فراسنجههای بیوشیمیایی سرم شامل پروتئین تام، آلبومین، گلوبولین، تریگلیسرید، کلسترول، LDL و HDL بودند. غلظت فراسنجههای خون بهروش رنگسنجی (فتومتری) و با استفاده از کیتهای تجاری موجود در بازار و براساس دستورالعملهای ارائه شده اندازهگیری گردید. دادههای آزمایش توسط نرمافزار آماری SPSS ویراش 22 با آزمون آنالیز واریانس یکطرفه دادهها (ANOVA) تجزیه و تحلیل آماری شد. آنالیز آماری در سطح اطمینان 95 درصد انجام گرفت.
یافته‌ها: با افزایش درصد جایگزینی روغن کنجد، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی کاهش یافت. کمترین مصرف خوراک در طول دوره پرورش در گروههای دریافت کننده 75 و 100 درصد روغن کنجد و بیشترین مصرف خوراک مربوط به گروه دریافت کننده 100 درصد روغن سویا میباشدکه این دو گروه باهم اختلاف معنیدار نشان میدهند (0/05p<). در میزان مصرف خوراک بین سایر گروهها تفاوت معنیداری دیده نشد. افزایش وزن پرندهها در پایان دوره پرورش تحت تأثیر سطوح مختلف جایگزینی روغن کنجد قرار نگرفت. مقایسه ضریب تبدیل غذایی در تیمارهای مختلف نشان میدهد کمترین ضریب تبدیل در بلدرچینهای تغذیه شده با 75 و 100 درصد روغن کنجد و بیشترین ضریب تبدیل غذایی در بلدرچینهای دریافت کننده 100 درصد روغن سویا دیده شد (0/05p<). تفاوت معنیداری در ضریب تبدیل غذایی بین سایر گروهها دیده نشد. سطوح مختلف روغن کنجد و روغن سویا تأثیر معنیداری بر وزن اندامهای داخلی بلدرچینهای مورد مطالعه نداشت. شاخصهای پروتئین تام، ‌آلبومین، ‌گلوبولین و نسبت آلبومین به گلوبولین در تمامی گروهها اختلاف معنیدار نداشت. افزایش درصد روغن کنجد منجر به کاهش تریگلیسیرید، کلسترول و LDL و افزایش HDL شد. میزان تریگلیسیرید در گروههای دریافت کننده 75 و 100 درصد روغن کنجد بهطور معنیداری از بلدرچینهای گروه کنترل و تغذیه شده با 25 درصد روغن کنجد پایینتر بود (0/05p<). میزان کلسترول تنها در بلدرچینهای دریافت کننده 75 و 100 درصد روغن کنجد بهطور معنیدار از سایر گروهها کمتر بود (0/05p<). میزان LDL در بلدرچینهای دریافت کننده 25 و 50 درصد روغن کنجد بالاتر از گروه دریافت کننده 75 و 100 درصد روغن کنجد بود (0/05p<). HDL با افزایش درصد جایگزینی روغن کنجد نیز افزایش یافت.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که جایگزینی روغن کنجد در جیره میتواند اثرات مثبتی بر میانگین مصرف خوراک روزانه و ضریب تبدیل غذایی داشته باشد. بهنظر میرسد اسیدهای چرب غیراشباع بر گوارشپذیری و تشکیل میسلهای چربی اثر گذاشته و منجر به بهبود راندمان انرژی متابولیسمی میشوند که بر عملکرد پرندگان مؤثر است. همچنین اضافهسازی روغن کنجد به جیره غذایی باعث بهبود شاخصهای بیوشیمیایی سرم بهویژه پروفایل چربی (تریگلیسیرید، کلسترول، LDL و HDL) گردید. احتمالاً سیزامین موجود در دانه کنجد فعالیت و بیان ژن آنزیمهای دخیل در سنتز اسیدهای چرب و آنزیمهای لیپوژنیک را کاهش داده و موجب کاهش سنتز اسیدچرب کبدی و نهایتاً پروفایل لیپیدی میگردد. با اینحال جهت ارزیابی سایر اثرات جایگزینی این روغن گیاهی انجام مطالعات بیشتر باید مدنظر قرار گیرد.

 
متن کامل [PDF 815 kb]   (310 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1402/7/29 | پذیرش: 1403/3/30

فهرست منابع
1. Agah, M. J., Golian, A., Nassiri-moghaddam, H., Raji, A. R., Zarban, A., & Farhosh, R. (2016). Effect of dietary supplementation of sesame (Sesamum indicum L.) oil and/or Α-tocopheryl acetate on performance, intestinal morphology and blood metabolites in male broiler chickens. Research on Animal Production, 6(12), 30-41. [In Persian]
2. Al-Daraji, H., Al-Mashadani, H., & Al-Hayani, W. (2010). Effect of feeding diets containing sesame oil or seeds on productive and reproductive performance of laying quail. Al-Anbar Journal of Veterinary Sciences, 3(1), 56-67.
3. Alipoor, B., Haghighian, M. K., Sadat, B. E., & Asghari, M. (2012). Effect of sesame seed on lipid profile and redox status in hyperlipidemic patients. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 63(6), 674-678. http://dx.doi.org/10.3109/09637486.2011.652077 [DOI:10.3109/09637486.2011.652077]
4. Andargie, M., Vinas, M., Rathgeb, A., Möller, E., & Karlovsky, P. (2021). Lignans of sesame (Sesamum indicum L.): a comprehensive review. Molecules, 26(4), 883. http://dx.doi.org/10.3390/molecules26040883 [DOI:10.3390/molecules26040883]
5. Ayed, H. B., Attia, H., & Ennouri, M. (2015). Effect of oil supplemented diet on growth performance and meat quality of broiler chickens. Advanced Techniques in Biology & Medicine, 1-5. http://dx.doi.org/10.4172/2379-1764.1000156 [DOI:10.4172/2379-1764.1000156]
6. Azman, M., Çerçi, İ. H., & Birben, N. (2005). Effects of various dietary fat sources on performance and body fatty acid composition of broiler chickens. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 29(3), 811-819.
7. Baghban-Kanani, P., Hosseintabar-Ghasemabad, B., Azimi-Youvalari, S., Seidavi, A., Laudadio, V., Mazzei, D., & Tufarelli, V. (2020). Effect of dietary sesame (Sesame indicum L) seed meal level supplemented with lysine and phytase on performance traits and antioxidant status of late-phase laying hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 33(2), 277. [DOI:10.5713/ajas.19.0107]
8. Baião, N. C., & Lara, L. (2005). Oil and fat in broiler nutrition. Brazilian Journal of Poultry Science, 7, 129-141. http://dx.doi.org/10.1590/S1516-635X2005000300001 [DOI:10.1590/S1516-635X2005000300001]
9. Ferrini, G., Manzanilla, E., Menoyo, D., Esteve-Garcia, E., Baucells, M., & Barroeta, A. (2010). Effects of dietary n-3 fatty acids in fat metabolism and thyroid hormone levels when compared to dietary saturated fatty acids in chickens. Livestock Science, 131(2-3), 287-291. http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2010.03.017 [DOI:10.1016/j.livsci.2010.03.017]
10. Grashorn, M. (2007). Functionality of poultry meat. Journal of Applied Poultry Research, 16(1), 99-106. [DOI:10.1093/japr/16.1.99]
11. Grundy, S. M., & Denke, M. A. (1990). Dietary influences on serum lipids and lipoproteins. Journal of Lipid Research, 31(7), 1149-1172. http://dx.doi.org/10.1093/japr/16.1.99 [DOI:10.1093/japr/16.1.99]
12. Haak, L., Raes, K., Van Dyck, S., & De Smet, S. (2008). Effect of dietary rosemary and α-tocopheryl acetate on the oxidative stability of raw and cooked pork following oxidized linseed oil administration. Meat Science, 78(3), 239-247. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.06.005 [DOI:10.1016/j.meatsci.2007.06.005]
13. Hassanabadi, A., Hajati, H., & Javadi, M. (2015). Effects of soy-lecithin, soy-oil and tallow on performance and expression of SREBP-1 gene in broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 7(3), 294-304.
14. Hassanien, M. M. M., & Abdel-Razek, A. G. (2012). Improving the stability of edible oils by blending with roasted sesame seed oil as a source of natural antioxidants. Journal of Applied Sciences Research, 8(8), 4074-4083.
15. Hirose, N., Inoue, T., Nishihara, K., Sugano, M., Akimoto, K., Shimizu, S., & Yamada, H. (1991). Inhibition of cholesterol absorption and synthesis in rats by sesamin. Journal of Lipid Research, 32(4), 629-638. [DOI:10.1016/S0022-2275(20)42050-4]
16. Hussain, S. A., Hameed, A., Ajmal, I., Nosheen, S., Suleria, H. A. R., & Song, Y. (2018). Effects of sesame seed extract as a natural antioxidant on the oxidative stability of sunflower oil. Journal of Food Science and Technology, 55, 4099-4110. http://dx.doi.org/10.1007/s13197-018-3336-2 [DOI:10.1007/s13197-018-3336-2]
17. Isabel, B., & Santos, Y. (2009). Effects of dietary organic acids and essential oils on growth performance and carcass characteristics of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 18(3), 472-476. http://dx.doi.org/10.3382/japr.2008-00096 [DOI:10.3382/japr.2008-00096]
18. Kanu, P. J., Bahsoon, J. Z., Kanu, J. B., & Kandeh, J. (2010). Nutraceutical importance of sesame seed and oil: a review of the contribution of their lignans. Sierra Leone Journal of Biomedical Research, 2(1), 4-16. http://dx.doi.org/10.4314/sljbr.v2i1.56583 [DOI:10.4314/sljbr.v2i1.56583]
19. Kurt, C. (2018). Variation in oil content and fatty acid composition of sesame accessions from different origins. Grasas y Aceites, 69(1), e241-e241. http://dx.doi.org/10.3989/gya.0997171 [DOI:10.3989/gya.0997171]
20. Kushiro, M., Masaoka, T., Hageshita, S., Takahashi, Y., Ide, T., & Sugano, M. (2002). Comparative effect of sesamin and episesamin on the activity and gene expression of enzymes in fatty acid oxidation and synthesis in rat liver. The Journal of Nutritional Biochemistry, 13(5), 289-295. http://dx.doi.org/10.1016/S0955-2863(01)00224-8 [DOI:10.1016/S0955-2863(01)00224-8]
21. Lee, J., Lee, Y., & Choe, E. (2008). Effects of sesamol, sesamin, and sesamolin extracted from roasted sesame oil on the thermal oxidation of methyl linoleate. LWT-Food Science and Technology, 41(10), 1871-1875. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2007.11.019 [DOI:10.1016/j.lwt.2007.11.019]
22. Mehrnia, M. A., & Zadeh Dabagh, R. (2022). Evaluation of chemical characteristics and thermal stability of sesame oil prepared using cold press in Ahvaz. Journal of Food Science and Technology (Iran), 19(122), 47-58. http://dx.doi.org/10.52547/fsct.19.122.47 [DOI:10.52547/fsct.19.122.47]
23. Molaiee Moghbeli, H., Mazhari, M., Esmaeilipour, O., & Doomari, H. (2020). Effect of different oil sources on growth performance, biochemical blood metabolites and carcass characteristics of broilers. Animal Production, 22(4), 633-644.
24. Ngele, G., Oyawoye, E., & Doma, U. (2011). Performance of broiler chickens fed raw and toasted sesame seed (Sesamum indicum L) as a source of methionine. Continental Journal Agricultural Science, 5, 33-38.
25. Njidda, A., & Isidahomen, C. (2011). Hematological parameters and carcass characteristics of weanling rabbits fed sesame seed meal (Sesamum indicum) in a semi-arid region. Pakistan Veterinary Journal, 31(1), 35-39.
26. Orsavova, J., Misurcova, L., Vavra Ambrozova, J., Vicha, R., & Mlcek, J. (2015). Fatty acids composition of vegetable oils and its contribution to dietary energy intake and dependence of cardiovascular mortality on dietary intake of fatty acids. International Journal of Molecular Sciences, 16(6), 12871-12890. http://dx.doi.org/10.3390/ijms160612871 [DOI:10.3390/ijms160612871]
27. Quintero-Soto, M. F., Espinoza-Moreno, R. J., Félix-Medina, J. V., Salas-López, F., López-Carrera, C. F., Argüelles-López, O. D., Vazquez-Ontiveros, M. E., & Gómez-Favela, M. A. (2022). Comparison of Phytochemical Profile and In Vitro Bioactivity of Beverages Based on the Unprocessed and Extruded Sesame (Sesamum indicum L.) Seed Byproduct. Foods, 11(20), 3175. http://dx.doi.org/10.3390/foods11203175 [DOI:10.3390/foods11203175]
28. Rama Rao, S., Raju, M., Panda, A., Poonam, N., Sunder, G. S., & Sharma, R. (2008). Utilisation of sesame (Sesamum indicum) seed meal in broiler chicken diets. British Poultry Science, 49(1), 81-85. http://dx.doi.org/10.1080/00071660701827888 [DOI:10.1080/00071660701827888]
29. Rezaeipour, V., Barsalani, A., & Abdullahpour, R. (2016). Effects of phytase supplementation on growth performance, jejunum morphology, liver health, and serum metabolites of Japanese quails fed sesame (Sesamum indicum) meal-based diets containing graded levels of protein. Tropical Animal Health and Production, 48, 1141-1146. http://dx.doi.org/10.1007/s11250-016-1066-x [DOI:10.1007/s11250-016-1066-x]
30. Sirato-Yasumoto, S., Katsuta, M., Okuyama, Y., Takahashi, Y., & Ide, T. (2001). Effect of sesame seeds rich in sesamin and sesamolin on fatty acid oxidation in rat liver. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(5), 2647-2651. http://dx.doi.org/10.1021/jf001362t [DOI:10.1021/jf001362t]
31. Stanaćev, V. Ž., Milošević, N., Pavlovski, Z., Milić, D., Vukić-Vranješ, M., Puvača, N., & Stanaćev, V. (2014). Effects of dietary soybean, flaxseed and rapeseed oil addition on broilers meat quality. Biotechnology in Animal Husbandry, 30(4), 677-685. http://dx.doi.org/10.2298/BAH1404677S [DOI:10.2298/BAH1404677S]
32. Wei, P., Zhao, F., Wang, Z., Wang, Q., Chai, X., Hou, G., & Meng, Q. (2022). Sesame (sesamum indicum L.): A comprehensive review of nutritional value, phytochemical composition, health benefits, development of food, and industrial applications. Nutrients, 14(19), 4079. http://dx.doi.org/10.3390/nu14194079 [DOI:10.3390/nu14194079]
33. Wu, M.-S., Aquino, L. B. B., Barbaza, M. Y. U., Hsieh, C.-L., De Castro-Cruz, K. A., Yang, L.-L., & Tsai, P.-W. (2019). Anti-inflammatory and anticancer properties of bioactive compounds from Sesamum indicum L.-A review. Molecules, 24(24), 4426. http://dx.doi.org/10.3390/molecules24244426 [DOI:10.3390/molecules24244426]
34. Yesilbag, D., Eren, M., Agel, H., Kovanlikaya, A., & Balci, F. (2011). Effects of dietary rosemary, rosemary volatile oil and vitamin E on broiler performance, meat quality and serum SOD activity. British Poultry Science, 52(4), 472-482. http://dx.doi.org/10.1080/00071668.2011.599026 [DOI:10.1080/00071668.2011.599026]
35. Zech-Matterne, V., Tengberg, M., & Van Andringa, W. (2015). Sesamum indicum L. (sesame) in 2nd century BC Pompeii, southwest Italy, and a review of early sesame finds in Asia and Europe. Vegetation History and Archaeobotany, 24, 673-681. http://dx.doi.org/10.1007/s00334-015-0521-3 [DOI:10.1007/s00334-015-0521-3]
36. Zhang, R.-Y., Gao, J.-H., Shi, Y.-L., Lan, Y.-F., Liu, H.-M., Zhu, W.-X., & Wang, X.-D. (2022). Characterization of structure and antioxidant activity of polysaccharides from sesame seed hull. Frontiers in Nutrition, 9, 928972. [DOI:10.3389/fnut.2022.928972]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb