دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moftakharzadeh S A, Moravej H, Yousefi S. (2024). Evaluation of Using Nutrient Matrix Values for Three Multi Enzymes on Growth Performance, Water Intake, Litter Moisture, Jejunal Viscosity, and Some Gastrointestinal Tract Traits of Broiler Chickens Fed Wheat-Soybean Meal-Based Diets. Res Anim Prod. 15(4), 1-12. doi:10.61186/rap.15.4.1
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1420-fa.html
مفتخرزاده سید عادل، مروج حسین، یوسفی سهیل. مقایسه به‌کارگیری معادل ارزش تغذیه‌ای سه نوع مولتی آنزیم بر عملکرد رشد، مصرف آب، رطوبت بستر، گران‎روی محتویات ژژنوم و برخی از فراسنجه‌های دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره ‎های بر پایه گندم-کنجاله سویا پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (4) :12-1 10.61186/rap.15.4.1

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1420-fa.html


1- موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2- گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
3- گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
چکیده:   (878 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: غلات بخش اعظم جیره‌های خوراکی در صنعت طیور را تشکیل می‌دهند. مهم‌ترین غله‌ای که امروزه در صنعت طیور مورداستفاده قرار می‌گیرد، دانه ذرت می‌باشد. مشکلاتی از قبیل تغییرات و نوسانات قیمت ذرت و همچنین کمبود غله ذرت در برخی شرایط و همچنین در کشور ما، مرغداران را مجبور به استفاده از غلات جایگزین نظیر گندم می‌کند. دانه گندم در مقایسه با دانه ذرت دارای مزایایی است که ازجمله آن‌ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد: این غله کیفیت پلت را بهبود میبخشد و همچنین مقدار پروتئین خام و همینطور اسیدهای آمینه لیزین، متیونین، آرژنین، فنیل آلانین، تریپتوفان، ترئونین والین بالاتری نسبت به دانه ذرت دارد. با اینوجود در گندم دو خصوصیت منفی وجود دارد که مصرف آنرا توسط طیور در بعضی شرایط محدود میکند. از یک‌سو گندم انرژی قابل متابولیسم پایین‌تری به‌ازای واحد وزن نسبت به ذرت دارد. از سوی دیگر پلیساکاریدهای غیر نشاسته‌ای در گندم مانع از در دسترس قرار گرفتن کل انرژی موجود در آن و کاهش عملکرد جوجه‌های گوشتی می‌شوند. عمده پلیساکارید غیر نشاستهای موجو در گندم آرابینوزایلان میباشد که تا 10 درصد این غله را شامل میشود. این پلیمرهای طویل دارای ظرفیت بالای نگهداری آب هستند بهطوریکه تا 10 برابر وزن خود آب جذب میکنند. همچنین قرار گرفتن آرابینوز در زنجیر جانبی به پلیساکاریدهای غیر نشاسته‌ای طبیعت محلول در آب میبخشد. این عوامل باعث میشوند تا محیط چسبندهای در روده ایجاد شود. افزایش چسبندگی مواد هضمی ژژنوم منجر به کاهش رویگرد آنزیم سوبسترا می‌شود و در نتیجه هضم و جذب نشاسته، پروتئین و چربی و درنهایت انرژی مصرفی حیوان کاهش مییابد که این امر منجر به کاهش عملکرد در طیور می‌شود یکی از روش‌های مناسب بهبود عملکرد طیور و کاهش اثرات منفی پلیساکاریدهای غیر نشاسته‌ای در غله گندم استفاده از مولتی آنزیم‌ها هست. روش سنتی استفاده از آنزیم بهصورت سربار (سرک) می‌باشد. روش دیگر و مناسب‌تر جهت مصرف آنزیم توجه به معادل ارزش تغذیه‌ای آن‌ها می‌باشد که بدینوسیله می‌توان هزینه مصرف آنزیم و خوراک را کاهش داد. هدف از انجام این آزمایش این است تا با به‌کارگیری معادل ارزش تغذیه‌ای سه نوع مولتی آنزیم، اثرات این آنزیم‌ها را بر عملکرد رشد، مصرف آب، رطوبت بستر، گران روی محتویات ژژنوم و برخی از خصوصیات دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه گندم-سویا مورد مقایسه قرار دهد تا نسبت به انتخاب بهترین آنزیم واقعی‌ترین معادل ارزش تغذیه‌ای معیار مناسبی در دست باشد.
مواد و روش‌ها: تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی نر یک‌روزه (راس 308) در 4 تیمار، 5 تکرار و تعداد 15 قطعه در جوجه در هر واحد آزمایشی اختصاص یافتند و داده‌های به‌دست‌آمده در قالب طرح کامل تصادفی آنالیز شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره بر پایه گندم-کنجاله سویا بدون آنزیم (گروه شاهد) و سه جیره بر پایه گندم-کنجاله سویا دیگر بهترتیب حاوی آنزیم‌های A، B و C بر اساس میزان توصیه‌شده شرکت‌های سازنده که بهترتیب بهمیزان 0/017، 0/06 و 0/05 درصد جیره مورداستفاده قرار گرفتند. قابل‌ذکر است که معادل ارزش تغذیه‌ای برای آنزیم‌ها مطابق جداول توصیه‌شده شرکت‌های سازنده آنزیم‌ها در نظر گرفته شد. اثر تیمارها در پایان دوره 42 روزه پرورش، بر عملکرد، ویژگیهای لاشه، طول و وزن قطعات روده، وزن اندام‌های هضمی، نسبت آب به خوراک مصرفی، رطوبت بستر، گران روی محتویات ژژنوم مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: در دوره‌های آغازین، پایانی و در کل دوره مصرف خوراک تحت تأثیر مصرف آنزیم قرار نگرفت. این در حالی است که تنها در دوره رشد و تنها افزودن آنزیم B به جیره بر پایه دانه گندم موجب افزایش میانگین مصرف خوراک روزانه را به صورت معنی‌داری در مقایسه با جیره شاهد شد (p<0/05). در دوره آغازین، تنها افزودن آنزیم A به جیره بر پایه گندم موجب افزایش میانگین افزایش روزانه پرندگان شد (p<0/05). در دوره‌های رشد، پایانی و در کل دوره نیز آنزیم‌های A و B میانگین افزایش وزن روزانه را بهبود داد (p<0/05). ضریب تبدیل خوراکی در دوره آغازین تحت تأثیر مصرف آنزیم قرار نگرفت اما در دوره‌های رشد، پایانی و در کل دوره استفاده از معادل ارزش تغذیه‌ای برای آنزیم‌های A و B ضریب تبدیل را بهبود بخشید (p<0/05) درحالی‌که آنزیم C تأثیر معنی‌داری بر این صفات نداشت. استفاده از آنزیم تأثیر معنی‌داری بر وزن نسبی پانکراس، کبد، طول وزن نسبی دودونوم، ژژونوم، ایلیوم و سکوم، نسبت آب مصرفی و رطوبت بستر نداشت (p>0/05). در مقایسه با جیره گندم-سویا بدون آنزیم، پرندگانی که با جیره‌های حاوی آنزیم‌های A و B تغذیه شدند، در سن 23 روزگی بهصورت معنی‌داری گران روی کمتری در محتویات ژژنوم و در سن 42 روزگی چربی محوطه بطنی بیشتری نشان دادند (p<0/05). درحالی‌که در 42 روزگی درصد لاشه و وزن نسبی ران تحت تأثیر آنزیم قرار نگرفت، وزن نسبی سینه در جیره حاوی آنزیم A بهصورت معنی‌داری کمتر از گروه شاهد و تیمارهای حاوی آنزیم C بود، درحالی‌که بین تیمار حاوی آنزیم A و B تفاوت معنی‌داری وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: نتایج کلی نشان داد که استفاده از معادل ارزش تغذیه‌ای برای آنزیم‌های A و B عملکرد جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه گندم-سویا را بهبود داد و می‌توان از معادل ارزش تغذیه‌ای این آنزیم‌ها جهت جیره نویسی و کاهش هزینه خوراک حاوی گندم استفاده کرد. همچنین، نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از معادل ارزش تغذیه‌ای برای آنزیم C تأثیر معنی‌داری بر عملکرد جوجه‌های گوشتی نداشت و می‌توان برای اطمینان بیشتر به آزمایش‌ها دیگری طراحی شود تا معادل ارزش تغذیه‌ای این آنزیم ارزشیابی شود.

 
متن کامل [PDF 688 kb]   (394 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1402/11/28 | پذیرش: 1403/2/18

فهرست منابع
1. Alam, M., Howlider, M., Pramanik, M., & Haque, M. (2003). Effect of exogenous enzyme in diet on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 2(2), 168-173. [DOI:10.3923/ijps.2003.168.173]
2. Amerah, A., Van de Belt, K., & van Der Klis, J. (2015). Effect of different levels of rapeseed meal and sunflower meal and enzyme combination on the performance, digesta viscosity and carcass traits of broiler chickens fed wheat-based diets. Animal, 9(7), 1131-1137. [DOI:10.1017/S1751731115000142]
3. Anwar, U., Riaz, M., Farooq Khalid, M., Mustafa, R., Farooq, U., Ashraf, M., ... & Rahman, M. A. U. (2023). Impact of exogenous xylanase and phytase, individually or in combination, on performance, digesta viscosity and carcass characteristics in broiler birds fed wheat-based diets. Animals, 13(2), 278. [DOI:10.3390/ani13020278]
4. Aviagen, W. (2014). Ross 308 broiler nutrition specifications. Aviagen: Huntsville, AL, USA.
5. Bautil, A., Verspreet, J., Buyse, J., Goos, P., Bedford, M., & Courtin, C. (2019). Age-related arabinoxylan hydrolysis and fermentation in the gastrointestinal tract of broilers fed wheat-based diets. Poultry Science, 98(10), 4606-4621. [DOI:10.3382/ps/pez159]
6. Brenes, A., Smith, M., Guenter, W., & Marquardt, R. (1993). Effect of enzyme supplementation on the performance and digestive tract size of broiler chickens fed wheat-and barley-based diets. Poultry Science, 72(9), 1731-1739. [DOI:10.3382/ps.0721731]
7. Choct, M., Kocher, A., Waters, D., Pettersson, D., & Ross, G. (2004). A comparison of three xylanases on the nutritive value of two wheats for broiler chickens. British Journal of Nutrition, 92(1), 53-61. [DOI:10.1079/BJN20041166]
8. Council, N. R. (1994). Nutrient requirements of poultry: 1994. National Academies Press.
9. Daymeh, S., Afzali, N., & Bashtini, M. (2016). Effect of revabio in diets containing wheat bran on growth performance, some blood metabolites and absorbing of mineral elements in broilers chickens. Research on Animal Production, 7, 33-43. [In Persian] [DOI:10.29252/rap.7.14.43]
10. Engberg, R., Hedemann, M., Steenfeldt, S., & Jensen, B. (2004). Influence of whole wheat and xylanase on broiler performance and microbial composition and activity in the digestive tract. Poultry Science, 83(6), 925-938. [DOI:10.1093/ps/83.6.925]
11. Fadel, J., Newman, R., Newman, C., & Barnes, A. (1987). Hypocholesterolemic effects of beta-glucans in different barley diets fed to broiler chicks. Nutrition Reports International, 35(5), 1049-1058.
12. García, M., Lázaro, R., Latorre, M., Gracia, M., & Mateos, G. (2008). Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers. Poultry Science, 87(5), 940-948. [DOI:10.3382/ps.2007-00266]
13. Hajati, H. (2010). Effects of enzyme supplementation on performance, carcass characteristics, carcass composition and some blood parameters of broiler chicken. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 5(3), 221-227. [DOI:10.3844/ajavsp.2010.221.227]
14. Kalantar, M., Khajali, F., Yaghobfar, A., Pourreza, J., & Akbari, M. (2017). Effects of COMBO® Enzyme Supplemented Wheat and Wheat Bran Diet on Growth Performance and Digesta Physicochemical Properties of Broilers [Research]. Research on Animal Production, 8(15), 49-57. https://doi.org/10.29252/rap.8.15.49 [DOI:10.29252/rap.8.15.49 [In Persian]]
15. Kiarie, E., Walsh, M., Romero, L., Arent, S., & Ravindran, V. (2017). Nutrient and fiber utilization responses of supplemental xylanase in broiler chickens fed wheat based diets are independent of the adaptation period to test diets. Poultry Science, 96(9), 3239-3245. [DOI:10.3382/ps/pex100]
16. Knarreborg, A., Lauridsen, C., Engberg, R. M., & Jensen, S. K. (2004). Dietary antibiotic growth promoters enhance the bioavailability of α-tocopheryl acetate in broilers by altering lipid absorption. The Journal of Nutrition, 134(6), 1487-1492. [DOI:10.1093/jn/134.6.1487]
17. Krogh Madsen, C., Pettersson, D., Hjortshøj, R., Katholm, A., & Brinch-Pedersen, H. (2018). Superior growth rates in broilers fed wheat with low in vitro feed-xylanase inhibition. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66(16), 4044-4050. [DOI:10.1021/acs.jafc.8b00208]
18. Lázaro, R., Latorre, M., Medel, P., Gracia, M., & Mateos, G. (2004). Feeding regimen and enzyme supplementation to rye-based diets for broilers. Poultry Science, 83(2), 152-160. [DOI:10.1093/ps/83.2.152]
19. Leeson, S., Caston, L., Kiaei, M., & Jones, R. (2000). Commercial enzymes and their influence on broilers fed wheat or barley. Journal of Applied Poultry Research, 9(2), 242-251. [DOI:10.1093/japr/9.2.242]
20. Li, W.-F., Feng, J., Xu, Z.-R., & Yang, C.-M. (2004). Effects of non-starch polysaccharides enzymes on pancreatic and small intestinal digestive enzyme activities in piglet fed diets containing high amounts of barley. World Journal of Gastroenterology, 10(6), 856. [DOI:10.3748/wjg.v10.i6.856]
21. Matthiesen, C. F., Pettersson, D., Smith, A., Pedersen, N. R., & Storm, A. C. (2021). Exogenous xylanase improves broiler production efficiency by increasing proximal small intestine digestion of crude protein and starch in wheat-based diets of various viscosities. Animal Feed Science and Technology, 272, 114739. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2020.114739]
22. Nobakht, A., Mahini., F., & S, K. (2012). The Effects of Using Three Commercial Enzyme on Performance and Carcass Traits of Broiler Chickens Fed Wheat - Barley- Soy Based Diets. Iranian Journal of Animal Science Research, 4(1), 32-38. [DOI:10.22067/ijasr.v4i1.13909]
23. Perera, W., Abdollahi, M., Zaefarian, F., Wester, T., Ravindran, G., & Ravindran, V. (2019). Influence of inclusion level of barley in wheat-based diets and supplementation of carbohydrase on growth performance, nutrient utilisation and gut morphometry in broiler starters. British Poultry Science, 60(6), 736-748. [DOI:10.1080/00071668.2019.1639142]
24. Polovinski-Horvatović, M. (2021). A Mini Review of the Effects of NSP and Exogenous Enzymes in Broiler Diets on Digestibility and Some Intestinal Functions. Contemporary Agriculture, 70(3-4), 116-122. [DOI:10.2478/contagri-2021-0017]
25. Pourreza, J., Samie, A., & Rowghani, E. (2007). Effect of supplemental enzyme on nutrient digestibility and performance of broiler chicks fed on diets containing triticale. International Journal of Poultry Science, 6(2), 115-117. [DOI:10.3923/ijps.2007.115.117]
26. Rotter, B., Marquardt, R., Guenter, W., Biliaderis, C., & Newman, C. (1989). In vitro viscosity measurements of barley extracts as predictors of growth responses in chicks fed barley-based diets supplemented with a fungal enzyme preparation. Canadian Journal of Animal Science, 69(2), 433-439. [DOI:10.4141/cjas89-048]
27. Selle, P. H., Macelline, S. P., Greenhalgh, S., Chrystal, P. V., & Liu, S. Y. (2022). Identifying the shortfalls of crude protein-reduced, wheat-based broiler diets. Animal Nutrition, 11, 181-189. [DOI:10.1016/j.aninu.2022.07.009]
28. Senkoylu, N., & Akyurek, H. (2004). Implications of b-glucanase and pentosanase enzymes in low-energy low-protein barley and wheat based broiler diets. Czech Journal of Animal Science, 49(3), 108-114. [DOI:10.17221/4287-CJAS]
29. Shang, Q., Wu, D., Liu, H., Mahfuz, S., & Piao, X. (2020). The impact of wheat bran on the morphology and physiology of the gastrointestinal tract in broiler chickens. Animals, 10(10), 1831. [DOI:10.3390/ani10101831]
30. Shirzadi, H., Moravej, H., & Shivazad, M. (2009). Assessment of xylanase and β-glucanase impact on growth performance and some characteristics of gastrointestinal tract of broiler chicks fed wheat and barley-based diet. Animal Science Researches, 1(19), 97-109.
31. Sibbald, I., & Slinger, S. (1962). The metabolizable energy of materials fed to growing chicks. Poultry Science, 41(5), 1612-1613. [DOI:10.3382/ps.0411612]
32. Sieo, C., Abdullah, N., Tan, W., & Ho, Y. (2005). Influence of β-glucanase-producing Lactobacillus strains on intestinal characteristics and feed passage rate of broiler chickens. Poultry Science, 84(5), 734-741. [DOI:10.1093/ps/84.5.734]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb