دوره 15، شماره 43 - ( بهار 1403 )                   جلد 15 شماره 43 صفحات 49-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirshamsollahi A, Talebian Masoudi A, Azizy R A. (2024). Comparison of Feedlot Performance and Carcass Yields of Native Calves×Holstein and Native Calves× Simmental Crossbreds. rap. 15(43), 42-49.
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1394-fa.html
میرشمس الهی آزاده، طالبیان مسعودی علیرضا، عزیزی رمضانعلی. مقایسه عملکرد پروار و بازده لاشه گوساله ‎های آمیخته بومی با هلشتاین و سیمنتال در پرواربندی صنعتی پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (43) :49-42

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1394-fa.html


بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران،
چکیده:   (275 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: استان مرکزی از جمله قطب ­های مهم پرواربندی گوساله در کشور تلقی می­ شود. این استان با دارا بودن 370 هزار رأس گاو و گوساله اعم از اصیل، دورگ و بومی، بیش از 4/4 درصد از کل جمعیت گاو و گوساله ایران را در اختیار داشته و در بین استان ­های کشور حائز مقام دوازدهم می­ باشد. ضمن اینکه، این استان با تولید 15 هزار تن گوشت گاو و گوساله حدود 3/3 درصد تولید گوشت قرمز گاو و گوساله کشور را بهخود اختصاص داده است. در سال ­های اخیر علاقه زیادی از سوی دامداران استان برای پرواربندی گوساله ­های نژاد سیمنتال، بهدلیل آرام بودن و بازده تولید گوشت مطلوب ­تر و نیز سازگاری با شرایط آب و هوایی این استان به­ وجود آمده است که این مسئله نیز باعث تمایل و درخواست معاونت بهبود تولیدات دامی استان جهت اجرای پروژه­ای به­ منظور تعیین بازده و خصوصیات پروار این نژاد بهصورت علمی و مستند شد. از آنجا که در استان پژوهشی جهت مقایسه بین عملکرد رشد و پروار گوساله­ های دورگ هلشتاین و سیمنتال انجام نشده و اطلاعات اندکی از ویژگی­ های لاشه و وزن‌های مناسب کشتار نژادهای گاو در استان وجود دارد، پرواربندان گوساله اطلاعات دقیقی در مورد میزان بهره ­وری، مصرف خوراک و صفات رشد و کیفیت لاشه گوسالههای نژادهای مختلف در اختیار ندارند. لذا این پژوهش بهمنظور مقایسه صفات و ویژگی­ های پروار و لاشه گوسالههای نر دورگ نژادهای بومی- هلشتاین و آمیخته‌های نژادهای بومی - سمینتال در یکی از واحدهای پرواربندی استان مرکزی که شرایط و امکانات لازم برای اجرای پژوهش را داشت (داشتن باسکول و جایگاه مناسب و کافی)، انجام شد.
مواد و روشها: تعداد 60 رأس گوساله نر با میانگین وزنی 10 ± 160 کیلوگرم به دو گروه 30 رأسی تقسیم شدند (گروه اول گوسالههای دورگ بومی هلشتاین و گروه دوم گوساله­ های دورگ بومی- سیمنتال). بهنحویکه کمترین تفاوت از نظر وزن و وضعیت بدنی بین دو گروه وجود داشت. برای هریک از گروه­ ها، بر اساس احتیاجات مواد مغذی گوساله ­ها و با توجه به مواد خوراکی مناسب و قابل دسترس در واحد، جیره­ های متعادل و بهینه بر پایه جداول NRC گاوهای گوشتی سال 2016 تنظیم شد و خوراک­ های کاملاً مخلوط متوازن بعد از طی یک دوره عادت دهی 14 روزه، در اختیار گوساله­ ها، قرار گرفت. میانگین میزان مصرف علوفه به کنسانتره در کل دوره حدود 40 به 60 تنظیم گردید. در طول دوره پروار، خوراک مصرفی روزانه در سه نوبت و تا حد اشتها در اختیار گوساله ­ها قرار گرفت. میزان خوراک مصرفی روزانه گوساله ­ها ثبت شد. دام ­ها ماهیانه یک بار پس از 12 ساعت محرومیت از غذا و قبل از تغذیه صبح توزین شدند و سپس محاسبه ضرایب تبدیل غذایی دام ­های هر گروه انجام شد. دوره پروار تا رسیدن گوساله­ ها به وزن مناسب ادامه یافت. در پایان دوره، تعداد 5 رأس از گوساله­ های هر گروه، پس از 12 ساعت محرومیت از غذا، توزین و ذبح شدند و وزن و بازده لاشه و ضخامت چربی روی دنده 12 گوسالهها اندازهگیری شد. تجزیه داده­ های مربوط به مصرف خوراک و افزایش وزن دام‌ها به­ صورت اندازه ­گیری­ های تکرار شده در زمان انجام شد و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن صورت پذیرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که کل افزایش وزن گوساله ­ها در دوره پروار، برای گوساله­ های دورگ بومی- سیمنتال و دورگ بومی- هلشتاین بهترتیب 360 و 336 کیلوگرم بود که نشان دهنده افزایش وزن بالاتر (24 کیلوگرم) گوسالههای دورگ بومی- سیمنتال بود (0/03p=). میانگین افزایش وزن ماهانه گوساله­ های دورگ
بومی- سیمنتال و بومی- هلشتاین در یک دوره پروار بهترتیب برابر با 40 و 37/300 کیلوگرم و افزایش وزن روزانه آنها بهترتیب 1/330 و 1/240 کیلوگرم کیلوگرم در ماه بود (0/032p=). میانگین ماده خشک مصرفی روزانه در طول دوره پروار برای گوساله ­های دورگ سیمنتال و دورگ هلشتاین بهترتیب برابر با 8/05 و 8/28 کیلوگرم بود که تفاوت بین آن­ها معنی­ دار نبود. میانگین ضریب تبدیل غذایی در کل دوره پروار برای گوسالههای دورگ سیمنتال و دورگ هلشتاین بهترتیب 6/05 و 6/67 بود که تفاوت بین دو گروه معنی­ دار بود (0/04p=). میانگین بازده لاشه گرم گوساله های دورگ سیمنتال و دورگ هلشتاین در پایان 9 ماه پروار 55/45 و 52/27 درصد بود که تفاوت معنی­ داری بین دو گروه وجود داشت (0/01p =). ضخامت چربی پشتی بین دندههای 12 و 13 با تفاوت معنی­ داری در گوساله­ های دورگ سیمنتال کمتر از گوساله های دورگ هلشتاین (بهترتیب 6/05 و 6/75 میلی متر) و ضخامت عضله راسته در محدوده دندههای 12 و 13 با تفاوت معنی­ داری در گوسالههای دورگ سیمنتال بیشتر از دورگ­ های هلشتاین بود (به ­ترتیب 53/62 و 51/4 میلی­ متر) (0/035=p).
نتیجهگیری: نتایج حاصل شده از این پژوهش نشان داد که گوسالههای دورگ بومی- سیمنتال دارای راندمان بهتری از نظر رشد، بازده غذایی و ویژگیهای لاشه و گوشت نسبت به گوسالههای دورگ بومی- هلشتاین هستند. لذا برای اقتصادی کردن تولید گوشت و تأمین گوشت قرمز مورد نیاز کشور از منابع داخلی پیشنهاد
می­ شود که در صورت امکان تعدادی از پرواربندیهای کشور، اقدام به پروار نمودن این نژاد پربازده نمایند. 
 
متن کامل [PDF 1152 kb]   (45 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1402/3/22 | ویرایش نهایی: 1403/2/8 | پذیرش: 1402/9/12 | انتشار: 1403/2/8

فهرست منابع
1. Asadzadeh, N., Fazaeli, H., Sadeghi Panah, A., Zahedifar, M., & Aghashahi. A. (2012). Comparison of fattening performance of male Holstein and Montbeliard calves using complete block feed. Final report of the research project. Animal Science Research Institute of Iran (In Persian).
2. Barton, L., Řehak, D., Teslik, V., Bures, D., & Zahradkova, R. (2006). Effect of breed on growth performance and carcass composition of Aberdeen Angus, Charolais, Hereford and Simmental bulls. Czech Journal Animal Science, 51(2), 47-53. [DOI:10.17221/3908-CJAS]
4. Fatehi, F., Reza Yazdi, K., Dehghan Banadaki, M., & Moradi Shahr Babak, M. (2018). The effect of different ratios of barley grain to corn grain on growth performance and carcass characteristics of Holstein male calves. Animal Science Research Journal, 1/19 (2), 111-123 (In Persian).
5. Farzaneh Dizaj, R., Amin-Afshar, M., EsmaeilKhanian, S., Emamjomeh-Kashan, N., & Banabazi, M.H. (2022). The Single Nucleotide Polymorphisms (SNP) Discovery on Transcriptome of Pure Sistani and Cross-Breeding of Sistani and Holstein, Simmental and Monte Billiard Bulls. Research on Animal Production, 13(35), 149-157 (In Persian).
6. Favero, R., Menezes, G.D.O., Torres, R.A.A., Silva, L.O.C., Bonin, M.N., Feijó, G.L.D., & Gomes, R.D.C. (2019). Crossbreeding applied to systems of beef cattle production to improve performance traits and carcass quality. Animal, 13, 2679-2686. [DOI:10.1017/S1751731119000855]
8. Fazaeli, H., Golmohhammadi, H.A., Al-Moddarres, A., Mosharraf, S., & Shoaei, A.A. (2006). Comparing the Performance of Sorghum Silage with Maize Silage in Feedlot Calves. Pakistan Journal of Biological Science, 9(13), 2450-2455. [DOI:10.3923/pjbs.2006.2450.2455]
10. Gholami, H. (1996). Use of cottonseed husk enriched with urea in feeding dairy cows and fattening calves. Master's thesis of Animal Science Department. Faculty of Agriculture, University of Tehran (In Persian).
11. Gorbani, A., & Behpai, M. (2020). Association of GDF9 Gene Polymorphism with Sperm Quality and Quantity traits in Iranian Holstein Bulls. Research Animal Production, 11(27), 95-100 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.11.27.95]
13. Güngör, M., Alçiçek, A., & Önenç, A. (2003). Feedlot Performance and Slaughter Traits of Friesian, Piemontese x Friesian and Limousin x Friesian Young Bulls under Intensive Beef Production System in Turkey. Journal of Applied Animal Research, 24, 129-136. [DOI:10.1080/09712119.2003.9706447]
15. Haj Rajabali, H., & Khojaste-ki, M. (2017). Getting to know the dual-purpose Simmental cattle breeding. Promotion management of Qom province. Promotional magazine (In Persian).
16. Huuskonen, A., Pesonen, M., Kamarainen, H., & Kauppinen, R. (2013). A comparison of purebred Holstein-Friesian and Holstein-Friesian× beef breed bulls for beef production and carcass traits. Agriculture and Food Science, 22, 262-271. [DOI:10.23986/afsci.7781]
18. Irshad, A., Kandeepan, G., Kumar, S., Ashish Kumar, A., Vishnuraj, M. R., & Shukla, V. (2013). Factors influencing carcass composition of livestock: A review. Journal of Animal Production Advances, 3, 177-186. [DOI:10.5455/japa.20130531093231]
20. Levi, U., Levy, D., & Hollzer, Z. (1976). Jungbullenmast mit energieamem pelletiertem Alleinfutter. Zuechtungskunde No.1. Printed in Germany.
21. Lueke, F., & Muensch, W. (1991). Fleischrinder of Herz and Nieren geprueft. Top agar extra. Printed in Germany.
22. Lukic, M., Ivanovic, J., Janjic, J., Jordjevic, J., Markovic, R., & Baltic, M. Z. (2016). Carcass performance of Simmental and Holstein Friesian beef cattle in Serbia. Meat Technology, 57(2), 95-101.
23. McClure, M. C., Ramey, H.R., Rolf, M.M., McKay, S.D., Decker, J.E., Chapple, R.H., Kim, J.W., Taxis, T.M., Weber, R.L., Schnabel, R.D., & Taylor, J.F. (2012). Genome-wide association analysis for quantitative trait loci influencing Warner-Bratzler shear force in five taurine cattle breeds. Animal Genetic, 43, 662-673. [DOI:10.1111/j.1365-2052.2012.02323.x]
25. Mirshamsollahi, A., Talebian Masoudi, A.R., Azizi, R.A., Gholami, H., Bagheri, M., & Nadrinia, H. (2015). Investigation of nutrition management in industrial calf rearing in Central Province. Final report of the research project. Research and Education Center for Agriculture and Natural Resources of Central Province (In Persian).
26. NRC. (2000). Nutrient Requirments of Beef Cattle. (8 th ED) National AcademyPress Washington D.C.
27. Pfuhl, R.A.L.F., Bellmann, O.L.A.F., Kuhn, C., Teuscher, F.R.I.E., Ender, K., & Wegner, J. (2007). Beef versus dairy cattle: a comparison of feed conversion, carcass composition, and meat quality. Archives Animal Breeding, 50, 59-70. [DOI:10.5194/aab-50-59-2007]
29. Rezagholivand, A., Rajaei, A., Khabazan, M.H., Hosseini, M.R., Dehghan, M., & Mokhtabad, Y. (2019). Comparison of growth performance, carcass characteristics, and economic utility of Belgian Blue × Holstein hybrids with pure Holstein calves. Ruminant Research Journal, 8(4), 97-108 (In Persian).
30. Roghani, A., Arab, M., Zamiri, M.J., & Khalife, A. (2016). The effect of zeolite on fattening performance and carcass characteristics of fattening calves fed corn silage enriched with urea. Research and development in livestock and aquatic matters, 76, 43-50 (In Persian).
31. Statistical Center of Iran. Vice President of Planning and Strategic Supervision. (2018). Summary of the statistical results of the country's industrial cattle farms.
32. Warner, R. D., Greenwood, P. L., Pethick, D. W., & Ferguson, D. M. (2010). Genetic and environmental effects on meat quality. Meat Science, 86, 171-183. [DOI:10.1016/j.meatsci.2010.04.042]
34. Wheeler T.L., Cundiff, L.V., Shackelford, S.D., & Koohmaraie, M. (2005). Characterization of biological types of cattle (cycle VII): Carcass, yield, and longissimus palatabilitytraits. Journal Animal Science, 83, 196-207. [DOI:10.2527/2005.831196x]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb