دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1403 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 52-42 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi Mahmoudabad M, Jafarzadeh Shirazi M R, Akhlaghi A, Zamiri M J. (2024). Hematological and Biochemical Parameters in Aged Cobb 500 Broiler Breeder Roosters Fed Dried Pomegranate Peels. Res Anim Prod. 15(3), 42-52. doi:10.61186/rap.15.3.42
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1366-fa.html
محمدی محمودآباد مصطفی، جعفرزاده شیرازی محمدرضا، اخلاقی امیر، ضمیری محمد جواد. فراسنجه‌های خونی و بیوشیمیایی خروس‌های مولد گوشتی مسن سویه کاب 500 تغذیه‌‌شده با پودر پوست انار پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (3) :52-42 10.61186/rap.15.3.42

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1366-fa.html


1- بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (1274 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: بهرهمندی از پسماندهای زراعی و باغی، از ابزارهای مدیریتی کارآمد با هدف بهبود بهرهوری در تأمین پروتئین مورد نیاز انسان از منابع حیوانی (دام و طیور) است. یکی از این موارد، پسماند حاصل از برداشت و مصرف میوه انار است. انار یکی از تولیدات مهم باغی در ایران است که پوسته و تفاله آن تا 45 درصد وزن میوه را تشکیل میدهد. انار میوه‌ای با خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالاست که نقش مهمی در مقابله با تنش‌های اکسیداتیو دارد و احتمالاً می‌تواند بر فراسنجه‌های هماتولوژیک و بیوشیمیایی خون موجودات زنده تاثیر‌گذار باشد. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش بررسی فراسنجه‌های خونی خروس‌های مولد گوشتی مسن تغذیه‌شده با پوست انار برای شناسایی آثار ناپسند احتمالی این پسماند بر فراسنجه‌های هماتولوژیک و بیوشیمیایی خون بود.
مواد و روش‌ها: این پژوهش در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، واقع در 15 کیلومتری شمال‌شرق شیراز انجام شد. تعداد سی و شش قطعه خروس 64 هفته‌ای (سویه کاب 500) به شیوه کاملاً تصادفی به سه تیمار اختصاص داده شدند که هریک نه تکرار چهارتایی را در بر می‌گرفت. تیمار‌های آزمایشی شامل جیره پایه T0 بدون پوست انار و جیره‌های T10و T20 بهترتیب دارای 10 و20 درصد پوست انار بود. به‌منظور عادت‌دهی به تیمار‌های آزمایشی، خروس‌ها به‌مدت شش هفته با جیره‌های آزمایشی تغذیه شدند و نمونه‌های خون به‌صورت هفتگی از سیاهرگ براکیال گرفته شد تا بررسی فراسنجه‌های هماتولوژیک و بیوشیمیایی خون شامل شمار کل گلبول‌های سفید، شمار کل گلبول‌های قرمز، شمارش تفریقی گلبول‌های سفید (لیمفوسایت‌، مونوسایت‌، هتروفیل و ائوزینوفیل)، غلظت پروتین تام، آلبومین، کلسترول کل، HDL (لیپوپروتین با چگالی بالا)، LDL (لیپوپروتین با چگالی پایین) VLDL (لیپوپروتین با چگالی بسیار پایین)، تری‌گلیسرید، آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، گلوکز، اوره و فسفر انجام شود. واکاوی داده‌ها، با نرم‌افزار SAS انجام شد این پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام و داده‌ها، با رویه Mixed واکاوی شد. میانگین کمترین مربعات تیمارها پس از تصحیح برای مقایسههای چندگانه بر اساس آزمون توکی، در سطح معنیداری پنج درصد مقایسه شدند.
یافته‌ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادند که اثر اصلی تیمار‌های آزمایشی بر هیچ‌یک از فراسنجه‌های هماتولوژیک معنی‌دار نبود و اثر اصلی زمان فقط در مورد مونوسایت معنی‌دار بود (p<0/05). برهم‌کنش جیره و زمان تنها بر شمار کل گلبول‌های قرمز خون (p<0/05) و مونوسایت معنی‌دار بود(p<0/05). اثر اصلی جیره بر غلظت کلسترول کل، LDL و ترای گلیسرید، کاهشی و بر غلظت HDL، گلوکز، آلکالین فسفاتاز و فسفر افزایشی بود. اثر زمان بر غلظت پروتین تام، کلسترول کل، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و فسفر معنی‌دار بود. برهم‌کنش جیره و زمان بر فراسنجه‌های کلسترول کل، آلکالین فسفاتاز، آسپارتات آمینوترانسفراز و فسفر اثر معنی‌داری داشت (p<0/05). چکیده آنالیز واریانس اثر جیره، زمان و برهم‌کنش جیره و زمانبر فراسنجه‌های هماتولوژیک خروس‌های مولد گوشتی سویه کاب 500 تغذیه‌شده با پودر پوست انار نشان داد. اثر جیره بر هیچ‌یک از فراسنجه‌های هماتولوژیک معنی‌دار نبود. اثر زمان تنها بر درصد مونوسایت‌ها معنی‌دار بود (p<0/05). برهم‌کنش جیره و زمان بر شمار کل گلبول‌های قرمز و درصد مونوسایت‌ها خون معنی‌دار بود (p<0/05). تغییرات هفتگی درصد مونوسایت‌ها نشان داد که روند تغییرات در خلال آزمایش، در گروه‌هایی که سطح بالای پودر پوست انار (T20) را دریافت کردند، افزایشی بود. از هفته دوم تا پنجم، گروهی که تیمار T10 را دریافت کردند، روند کاهشی شدیدی را در درصد مونوسایت خون نشان دادند. در پژوهش کنونی، تغذیه پودر پوست انار با تغییر غلظت‌های خونی برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی همراه بود. غلظت کلسترول خون در پرندگان گروههای T20 و T10 کاهش یافت. غلظت LDL و تری‌گلیسرید در پرندگان تغذیه‌شده با پودر پوست انار در هر دو سطح تغذیه‌ای کاهش یافت. در برابر، غلظت HDL، آلکالین فسفاتاز، گلوکز، فسفر، در این پرندگان افزایش یافت. اثر برهم‌کنش زمان و جیره بر غلظت کلسترول، آلکالین فسفاتاز، فسفر و آسپارتات آمینوترانسفراز نیز معنی‌دار بود. از فراسنجه‌های هماتولوژیک در پرندگان تغذیه شده با پودر پوست انار، درصد مونوسایت‌ها از زمان و برهم‌کنش جیره و زمان تأثیر پذیرفت. هم‌چنین شمار کل گلبول‌های قرمز از برهم‌کنش جیره و زمان تأثیر پذیرفت. رکوردهای هفتگی درصد مونوسایت‌ها نشان داد که روند تغییرات در طی آزمایش در گروه‌هایی که سطح بالایی پودر پوست انار (T20) را دریافت کردند، افزایشی بود.
نتیجه‌گیری: با وجود تفاوت‌ معنی‌دار در برخی فراسنجه‌های ذکر شده (مونوسایت‌ها، شمار کل گلبول‌های قرمز خون، غلظت کلسترول کل، LDL، تری گلیسرید، HDL، گلوکز، آلکالین فسفاتاز، پروتین تام، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و فسفر) طی شش هفته دوره مصرف پودر پوست انار در خروس‌های مولد گوشتی مسن سویه کاب-500، دامنه نوسانات در محدوده نرمال فیزیولوژیک قرار داشت. از این‌رو مصرف پوست انار در سطوح بهکار رفته (0، 10، 20)، با آسیب آشکاری بر سلامت عمومی و پروفایل بیوشیمیایی پرندگان همراه نبود. در نتیجه با توجه به یافته‌های این پژوهش می‌توان گفت اگرچه تغذیه پودر پوست انار برشماری از فراسنجههای خونی در طی شش هفته دوره مصرف تاثیرگذار بود، با وجود تفاوت‌ در فراسنجه‌های ذکر شده، دامنه نوسانات در محدوده نرمال فیزیولوژیک قرار داشت. از اینرو مصرف پوست انار در سطوح بهکار رفته، با آسیب آشکاری بر سلامت عمومی و پروفایل بالینی پرندگان همراه نبود.

 
متن کامل [PDF 473 kb]   (420 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1402/12/3 | پذیرش: 1403/2/24

فهرست منابع
1. Adam, R. D. (2001). Biology of Giardia lamblia. Clinical Microbiology Reviews, 14(3), 447-475. [DOI:10.1128/CMR.14.3.447-475.2001]
2. Allen, M. (2003). Biochemical markers of bone metabolism in animals: uses and limitations. Veterinary Clinical Pathology, 32(3), 101-113. [DOI:10.1111/j.1939-165X.2003.tb00323.x]
3. Aviram, M., Billecke, S., Sorenson, R., Bisgaier, C., Newton, R., Rosenblat, M., Erogul, J., Hsu, C., Dunlop, C., & La Du, B. (1998). Paraoxonase active site required for protection against LDL oxidation involves its free sulfhydryl group and is different from that required for its arylesterase/paraoxonase activities: selective action of human paraoxonase allozymes Q and R. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 18(10), 1617-1624. [DOI:10.1161/01.ATV.18.10.1617]
4. Aviram, M., Dornfeld, L., Kaplan, M., Coleman, R., Gaitini, D., Nitecki, S., Hofman, A., Rosenblat, M., Volkova, N., & Presser, D. (2002). Pomegranate juice flavonoids inhibit low-density lipoprotein oxidation and cardiovascular diseases: studies in atherosclerotic mice and in humans. Drugs Under Experimental and Clinical Research, 28(2-3), 49-62.
5. Butler, L., & Laqua, K. (1995). Nomenclature, symbols, units and their usage in spectrochemical analysis-IX. Instrumentation for the spectral dispersion and isolation of optical radiation (IUPAC Recommendations 1995). Pure and Applied Chemistry, 67(10), 1725-1744. [DOI:10.1351/pac199567101725]
6. Campbell, T., & Coles, E. (1986). Avian clinical pathology. Veterinary clinical pathology, 4(3), 279-300.
7. Durrington, P., Mackness, B., & Mackness, M. (2001). Paraoxonase and atherosclerosis. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 21(4), 473-480. [DOI:10.1161/01.ATV.21.4.473]
8. Fallon, K., Sivyer, G., Sivyer, K., & Dare, A. (1999). The biochemistry of runners in a 1600 km ultramarathon. British Journal of Sports Medicine, 33(4), 264-269. [DOI:10.1136/bjsm.33.4.264]
9. Fernandez, J., Jørgensen, H., & Just, A. (1986). Comparative digestibility experiments with growing pigs and adult sows. Animal Science, 43(1), 127-132. [DOI:10.1017/S0003356100018419]
10. Gil, M. I., Tomás-Barberán, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48(10), 4581-4589. [DOI:10.1021/jf000404a]
11. Hernandez, J. F. P. (2001). Effect of plant extracts on the performance and lower gut microflora of early weaned piglets. Journal of Dairy Science.
12. Incharoen, T., Khambualai, O., & Yamauchi, K. (2009). Performance and histological changes of the intestinal villi in chickens fed dietary natural zeolite including plant extract. Asian Journal of Poultry Science, 3(2), 42-50. [DOI:10.3923/ajpsaj.2009.42.50]
13. Jackson, P., Loughrey, C. M., Lightbody, J. H., McNamee, P. T., & Young, I. S. (1995). Effect of hemodialysis on total antioxidant capacity and serum antioxidants in patients with chronic renal failure. Clinical Chemistry, 41(8), 1135-1138. [DOI:10.1093/clinchem/41.8.1135]
14. Keshavarz, R., Akhlaghi, A., Zamiri, M., Shirazi, M. J., Saemi, F., Akhlaghi, A., Zhandi, M., Afrouziyeh, M., & Zuidhof, M. (2019). The long-term oral administration of thyroxine: effects on blood hematological and biochemical features in broiler breeder hens. Poultry Science, 98(12), 7003-7008. [DOI:10.3382/ps/pez331]
15. Leung, K., Fung, K., Sher, A., Li, C., & Lee, K. (1993). Plasma bone-specific alkaline phosphatase as an indicator of osteoblastic activity. The Journal of Bone & Joint Surgery British Volume, 75(2), 288-292. [DOI:10.1302/0301-620X.75B2.8444951]
16. Longmire, J. L., Roach, J. L., Maltbie, M., White, P. S., Tatum, O. L., Makova, K. D., & Hahn, D. C. (2001). Tetranucleotide microsatellite markers for the Brown‐headed Cowbird Molothrus ater. Journal of Avian Biology, 32(1), 76-78. [DOI:10.1034/j.1600-048X.2001.320111.x]
17. Mahgoub, O., Kadim, I. T., Tageldin, M., Al-Marzooqi, W., Khalaf, S., & Ali, A. A. (2008). Clinical profile of sheep fed non-conventional feeds containing phenols and condensed tannins. Small Ruminant Research, 78(1-3), 115-122. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2008.05.009]
18. Mahmood, S., Khan, M. A., Sarwar, M., & Nisa, M. (2006). Chemical treatments to reduce antinutritional factors in salseed (Shorea robusta) meal: effect on nutrient digestibility in colostomized hens and intact broilers. Poultry Science, 85(12), 2207-2215. [DOI:10.1093/ps/85.12.2207]
19. Moundras, C., Behr, S. R., Remesy, C., & Demigne, C. (1997). Fecal losses of sterols and bile acids induced by feeding rats guar gum are due to greater pool size and liver bile acid secretion. The Journal of Nutrition, 127(6), 1068-1076. [DOI:10.1093/jn/127.6.1068]
20. Mourão, J. L., Pinheiro, V., Prates, J., Bessa, R., Ferreira, L., Fontes, C., & Ponte, P. (2008). Effect of dietary dehydrated pasture and citrus pulp on the performance and meat quality of broiler chickens. Poultry Science, 87(4), 733-743. [DOI:10.3382/ps.2007-00411]
21. Navarro, V., Villarreal, M. L., Rojas, G., & Lozoya, X. (1996). Antimicrobial evaluation of some plants used in Mexican traditional medicine for the treatment of infectious diseases. Journal of Ethnopharmacology, 53(3), 143-147. [DOI:10.1016/0378-8741(96)01429-8]
22. Oliveira, R., Narciso, C., Bisinotto, R., Perdomo, M., Ballou, M., Dreher, M., & Santos, J. (2010). Effects of feeding polyphenols from pomegranate extract on health, growth, nutrient digestion, and immunocompetence of calves. Journal of Dairy Science, 93(9), 4280-4291. [DOI:10.3168/jds.2010-3314]
23. Perry, B. D., Pollard, R. A., Blakley, T. L., Baker, W. L., & Vigilante, D. (1995). Childhood trauma, the neurobiology of adaptation, and "use‐dependent" development of the brain: How "states" become "traits". Infant Mental Health Journal, 16(4), 271-291. https://doi.org/10.1002/1097-0355(199524)16:4<271::AID-IMHJ2280160404>3.0.CO;2-B [DOI:10.1002/1097-0355(199524)16:43.0.CO;2-B]
24. Pignatelli, P., Pulcinelli, F. M., Celestini, A., Lenti, L., Ghiselli, A., Gazzaniga, P. P., & Violi, F. (2000). The flavonoids quercetin and catechin synergistically inhibit platelet function by antagonizing the intracellular production of hydrogen peroxide. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(5), 1150-1155. [DOI:10.1093/ajcn/72.5.1150]
25. Prost, J., & Belleville, J. (1991). Age and protein restriction followed by balanced refeeding affect pancreatic digestive enzyme outputs and turnover times in rats. The Journal of Nutrition, 121(12), 2044-2054. [DOI:10.1093/jn/121.12.2044]
26. Reichmann, K., & Connor, J. (1977). Influence of dietary calcium and phosphorus on metabolism and production in laying hens. British Poultry Science, 18(6), 633-640. [DOI:10.1080/00071667708416414]
27. Santhini, E., Ramji, B., & Viswanadha Vijaya, P. (2011). Gallic acid isolated from pomegranate peel extract induces reactive oxygen species mediated apoptosis in A549 cell line. Journal of Cancer Therapy, 2011.
28. Soochan, D., Keough, V., Wanless, I., & Molinari, M. (2012). Intra and extra-hepatic cystadenoma of the biliary duct. Review of literature and radiological and pathological characteristics of a very rare case. Case Reports, 2012, bcr0120125497. [DOI:10.1136/bcr.01.2012.5497]
29. Stoskopf, M. (1993). Fish medicine. sounders company. USA PP882.
30. Štukelj, M., Valenčak, Z., Krsnik, M., & Svete, A. N. (2010). The effect of the combination of acids and tannin in diet on the performance and selected biochemical, haematological and antioxidant enzyme parameters in grower pigs. Acta Veterinaria Scandinavica, 52, 1-8. [DOI:10.1186/1751-0147-52-19]
31. Thomas, L. (1998). Clinical laboratory diagnostics: use and assessment of clinical laboratory results. TH-books Verlagsgesellschaft.
32. Yáñez-Ruiz, D. R., & Molina-Alcaide, E. (2007). A comparative study of the effect of two-stage olive cake added to alfalfa on digestion and nitrogen losses in sheep and goats. Animal, 1(2), 227-232. [DOI:10.1017/S1751731107340032]
33. Yuste, P., Longstaff, M., & McCorquodale, C. (1992). The effect of proanthocyanidin-rich hulls and proanthocyanidin extracts from bean (Vicia faba L.) hulls on nutrient digestibility and digestive enzyme activities in young chicks. British Journal of Nutrition, 67(1), 57-65. [DOI:10.1079/BJN19920008]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb