دوره 14، شماره 39 - ( بهار 1402 )                   جلد 14 شماره 39 صفحات 120-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nadi M, Rahmaninia J, Mohammad Nazari B. Quantifying the Impact of Climate Change on Milk Production in One of Industerial Livestock Farms in Babolsar. rap 2024; 14 (39) :112-120
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1347-fa.html
شیخی ارجنکی شمیمه، نادی مهدی، رحمانی نیا جواد، محمدنظری بهروز. کمی سازی تاثیر تغییر اقلیم بر تولید شیر در یکی از دامداری های صنعتی در بابلسر. پژوهشهاي توليدات دامي. 1402; 14 (39) :112-120

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1347-fa.html


گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (253 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
باور عمومی دانشمندان این است که دخالت‌های انسان موجب تغییراتی در شرایط اقلیمی شده و این تغییرات در آینده نیز شایان توجه خواهد بود. هرگونه تغییر قابل ملاحظه در اقلیم می‌تواند بر تولید شیر دامداری های صنعتی اثر بگذارد.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش ابتدا سطوح مختلف شاخص تنش دما-رطوبت (THI) تحلیل و سپس کمی‌سازی تأثیر آن بر تولید شیر در یکی از دامداری های صنعتی در شهر بابلسر انجام گرفت.  در ادامه با استفاده از مدل SDSM شاخص THI تا سال 2100 ریزمقیاس سازی شده و با استفاده از آن تأثیر تغییر اقلیم بر تولید شیر تا انتهای قرن حاضر در سه سناریو انتشار RCP2.6 ، RCP4.5 و RCP8.5 کمی‌سازی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد ایستگاه بابلسر در شرایط فعلی 5 ماه از سال درگیر تنش دما-رطوبت بوده که تا انتهای قرن حاضر این تعداد به 7 ماه از سال افزایش می‌یابد. البته در آینده نزدیک (تا قبل سال 2050) شرایط تنش دمایی اختلاف زیادی با دوره پایه ندارد، اما پس از آن حتی در سناریوی RCP2.6 نیز اختلافات با دوره پایه افزایش چشمگیری خواهد داشت و هم به لحاظ شدت، کلاس‌های تنش شدیدتری به وقوع خواهد پیوست. در نتیجه  در روزهای بیشتری از سال، دام‌های سنگین دچار تنش رطوبت-دما خواهند شد. کمی­ سازی تأثیر تنش دما-رطوبت بر تولید شیر نشان داد که به ازای افزایش 1 واحد THI روزانه بیشتر از 70، تولید شیر هر دام 327 گرم کاهش می‌یابد. بررسی روند میزان کاهش تولید شیر در آینده نشان داد که تا سال 2100 کاهش تولید شیر نه ‌تنها در ماه‌های بیشتری از سال به وقوع می‌پیوندد بلکه مقدار ضرر روزانه دامداران نیز افزایش می‌یابد. به‌طوری‌که در ماه‌های دارای تنش مقدار کاهش روزانه تولید از 1 الی 2 کیلوگرم به ازای هر دام در دوره پایه به 1/5 الی 3/5 کیلوگرم افزایش می‌یابد.  فلذا، ضرر ناشی از تنش دمایی در اثر تغییر اقلیم بر تولید کنندگان شیر حداقل 45 و حداکثر بیش از 100 درصد افزایش خواهد یافت.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این تحقیق، شرایط تنش اضطراری در انتهای قرن حاضر به وقوع خواهد پیوست که کاهش شدید تولید شیر را به همراه خواهد داشت. فلذا در صورت عدم  اتخاذ سیاست‌های سازگاری با تغییر اقلیم در آینده ممکن است مرگ و میر گسترده دام‌های سنگین در ماه‌های بحرانی سال به‌خصوص ماه‌های تیر و مرداد  رخ دهد که این یک زنگ خطر جدی برای صنعت دامپروری استان مازندران  خواهد بود.
متن کامل [PDF 1393 kb]   (5 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/10/6 | ویرایش نهایی: 1402/3/9 | پذیرش: 1401/11/12 | انتشار: 1402/3/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb