دوره 13، شماره 35 - ( بهار 1401 )                   جلد 13 شماره 35 صفحات 92-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

tanha T, fathi M, gholami M, rahbar R. Increased Milk Production, Concentration of Unsaturated Fatty Acids and Conjugated Linoleic Acid in the Milk of Holstein Lactating Cows using Monensin. rap. 2022; 13 (35) :85-92
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1230-fa.html
تنها تیمور، فتحی مختار، غلامی مهدی، رهبر ربیع. افزایش تولید شیر، اسیدهای چرب غیراشباع و اسید لینولئیک کونژوگه شیر گاوهای شیرده هلشتاین با استفاده از موننسین. پژوهشهاي توليدات دامي. 1401; 13 (35) :92-85

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1230-fa.html


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (218 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
اسید چرب لینولئیک کنژوگه (CLA) موجود در چربی شیر تاثیر مثبتی بر سلامت قلب و عروق دارد لذا تلاش ها بر افزایش این اسید چرب در شیر گاو متمرکز شده است. نشان داده شده است که یونوفرهایی از جمله موننسین در تغذیۀ گاوهای شیرده سبب افزایش عملکرد تولید شیر و توان ایمنی بدن می شوند. علاوه بر آن احتمالاً موننسین با تأثیرات مفید بر تولید شیر و توان ایمنی بدن، بر ترکیب شیر و الگوی اسیدهای چرب شیر گاوهای شیری نیز مؤثراست. بنابراین هدف اصلی از اجرای این آزمایش، بررسی تاثیر موننسین بر تولید، ترکیب و الگوی اسیدهای چرب شیر در گاوهای هلشتاین است.
مواد و روش ­ها: 4 راس گاو شیرده هلشتاین چند شکم زا (میانگین زایش 3/5)  با میانگین وزنی14 ± 507 و روزهای شیردهی 16± 91 روز در قالب یک طرح مربع لاتین چرخشی (گردان) 4× 4 به طور تصادفی به چهار جیره آزمایشی اختصاص داده شدند. جیره‌های آزمایشی شامل سطوح 0، 250، 350 و 450 میلی‌گرم موننسین در کیلوگرم ماده خشک جیره بودند. هر گاو در طی 4 دوره، تمام جیره‌های آزمایشی را دریافت کرد. طول هر دوره آزمایشی 21 روز بود که 14 روز اول هر دوره برای سازش پذیری گاوها و 7 روز آخر برای جمع آوری داده‌ها در نظر گرفته شد. جیره‌های غذایی با استفاده از نرم افزار  NRC(2001) متعادل شدند. نسبت علوفه به کنسانتره در هر چهار جیره، 44 به 56 درصد بود. گاوها روزانه دو بار دوشیده شدند و رکورد هر دو وعده به عنوان رکورد روزانه ثبت می­شد. نمونه های خوراک و پس آخور برای ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، چربی خام، NDF آنالیز شدند. تولید شیر نیز در دوره 7 روزه جمع آوری داده ها به صورت روزانه ثبت گردید. در روزهای 17 و 18 هر دوره آزمایشی نمونه گیری از شیر انجام شد. الگوی اسیدهای چرب  نمونه شیر در آزمایشگاه تغذیه اداره دامپزشکی ایلام با دستگاه گاز کروماتوگرافی تعیین شد.
یافته­ ها: نتایج این تحقیق نشان داد افزودن موننسین تولید شیر خام و شیر تصحیح شده برای 4 درصد چربی را به طور معنی‌داری افزایش داد (0/05>p). همچنین موننسین، غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در چربی شیر را کاهش داد اما بر غلظت اسیدهای چرب متوسط زنجیر و بلند زنجیر اثر معنی‌داری نداشت. افزودن موننسین غلظت اسیدهای چرب اشباع را کاهش و غیر اشباع های 18:1 (امگا-9) و 18:1 (ترانس-9) و اسید لینولئیک کونژوگه (سیس9-، ترانس-11) شیر را افزایش داد.
نتیجه­ گیری: در مجموع  این پژوهش نشان داد موننسین سبب افزایش تولید شیر، غلظت اسیدهای چرب غیراشباع، اسید لینولئیک کونژوگه چربی شیر و کاهش غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و اسیدهای چرب اشباع در چربی شیر می شود.
متن کامل [PDF 1414 kb]   (27 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1400/5/26 | ویرایش نهایی: 1401/4/26 | پذیرش: 1400/10/22 | انتشار: 1401/1/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb