Rahimi M, Javanmard A, Rafat A, hasanpur K. The Potential Usefulness of Free Fetal DNA for Prenatal Fetal Gender Determination in Blood Plasma of Pregnant Goat. rap. 2021; 12 (34) :156-163
URL:
http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1210-fa.html
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده: (600 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: امروزه، در پرورش حیوانات اهلی از جمله بز و گوسفند، دستیابی به روشی دقیق، آسان و مقرون به صرفه، پیشانتخاب جنسیت جنین، دارای اهمیت اقتصادی خاصی میباشد. اخیراً، DNAی آزاد جنینی شناور در پلاسمای خون، بعنوان کاندیدای مناسبی برای روش تعیین جنسیت غیر تهاجمی در دام ها و گونههای حیات وحش در خطر انقراض، معرفی شده است. بدین منظور، هدف از پژوهش حاضر، تعیین جنسیت جنین بز به کمک DNAی آزاد جنینی شناور در پلاسمای خون بزهای آبستن بود.
مواد و روشها: در این راستا، در مجموع، تعداد 21 حیوان آزمایشی شامل 17 بز ماده که دورهی آبستنی بعد شش هفتگی را تجربه میکردند، 2 بز غیرآبستن و 2 بز نر (کنترل منفی) انتخاب شدند. در ادامه تحقیق، بزهای ماده با استفاده از روش سیدرگذاری در واژن، همزمانسازی فحلی انجام و سپس در معرض جفت گیری طبیعی قرار گرفتند. عدم بازگشت به فحلی مجدد بهعنوان شاخص موفقیت در آبستنی تلقی شد. همچنین در ماه های آخر از روش سونوگرافی برای تایید ابستنی استفاده شد. متعاقباً، پس از جداسازی پلاسمای خون بز ماده، استخراج cffDNA با استفاده از دستورالعملهای آزمایشی متداول موجود صورت گرفت. آغازگرهای این پژوهش بر اساس ژن آمیلوژنین، مستقر در کروموزوم X و Y، طراحی شد. واکنش زنجیرهای پلی مراز با استفاده از روشهای استاندارد موجود بهینهسازی شد.
یافتهها: نتایج مولکولی حاصله، وجود دو باند در جنین نر (باند ژن AMELX با اندازهی bp ۱۷۱ و باند ژن AMELY با اندازهی bp ۱۱۱) و یک باند در جنین ماده (باند ژن AMELX با اندازهی bp ۱۷۱) را نشان داد. همچنین بزهای آبستن در اواخر دورهی آبستنی غلظت DNA جنینی بالاتری را نسبت به دورههای قبلی نشان دادند.
نتیجهگیری: با مقایسهی نتایج تعیین جنسیت مولکولی پیش از تولد جنینهای تحت آزمایش، با نتایج عملی پس از تولد، دقت تعیین جنسیت با استفاده از ژن آمیلوژنین، حساسیت، ویژگی و صحت، 0/83، 0/93 و 0/93 به دست آمد. شاید با کاربری تکنیک حاضر، بتوان در بررسیهای مدیریتی تخمین بز جایگزین در گله (سیستم پرورش داشتی) و یا کنترل فروش بزهای آبستن مازاد، یا پیشبینی تعداد بزهای نر در زایش آتی (سیستم پرواربندی) استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ژنتیک و اصلاح نژاد دام دریافت: 1400/3/15 | ویرایش نهایی: 1400/11/16 | پذیرش: 1400/6/20 | انتشار: 1400/11/13