Fanoodi M, Hosseini-Vashan S J, Mojtahedi M, Raji A R. Effect of Dried Surplus White Mulberries and Multi-Enzyme on Growth Performance, Blood Biochemical Indices and Intestinal Morphology of Broiler Chickens. rap. 2021; 12 (34) :40-51
URL:
http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1184-fa.html
فنودی مریم، حسینی واشان سید جواد، مجتهدی محسن، راجی احمد رضا. اثر سطوح مختلف ضایعات توت سفید خشک و مولتی آنزیم بر عملکرد رشد، شاخص های بیوشیمیایی خون و ریخت شناسی روده جوجه های گوشتی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (34) :51-40
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1184-fa.html
گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده: (477 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تغذیه و مواد خوراکی بخش اصلی هزینههای دوره پرورش را تشکیل می دهند معرفی مواد خوراکی جدید و ضایعات کشاورزی به عنوان بخشی از جیره میتواند گام موثری در کاهش هزینه تولید باشد. استفاده از ضایعات توت خشک بدلیل داشتن ترکیبات مغذی ارزشمند میتواند در تغذیه طیور موثر باشد بنابراین هدف از اجرای این آزمایش، ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف ضایعات توت خشک و مکمل آنزیم تجاری بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، شاخصهای بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریختشناسی روده جوجههای گوشتی بود.
مواد و روش ها: این آزمایش با تعداد ۳۲۰ قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه راس- ۳۰۸ در هشت تیمار آزمایشی با تعداد چهار تکرار و تعداد ۱۰ قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام گردید. جوجهها با تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح ضایعات توت خشک (صفر، 2/5، 5، 7/5 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و 0/1 درصد) برای سه دوره تغذیهای آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه شدند. در 42 روزگی، تعداد 2 قطعه جوجه از هر تکرار ذبح و خونگیری و نمونهگیری از لاشه انجام شد. به منظور ارزیابی ریخت شناسی روده، قطعه یک سانتی ار ناحیه ژژنوم جوجهها جمع آوری شد و در فرمالین تثبیت شد.
یافته ها: که در دوره آغازین تیمار حاوی 7/5 درصد در مقایسه با 2/5 درصد ضایعات توت خشک، باعث افزایش مصرف خوراک روزانه شد (0/05>p). تیمار حاوی 2/5 درصد ضایعات توت راندمان لاشه را در مقایسه با شاهد افزایش داد. تیمارهای حاوی 5 و 7/5 درصد ضایعات توت و آنزیم باعث کاهش چربی محوطه بطنی و افزایش درصد بورس فابرسیوس و طحال و عیار پادتن خون جوجه گوشتی بر ضد SRBC در مقایسه با شاهد شد (0/05>p). در بخش اثرات اصلی آنزیم، درصد ران تحت تأثیر سطح آنزیم قرار گرفت. تیمارهای حاوی 5 و 7/5 درصد ضایعات توت خشک همراه با آنزیم باعث افزایش ارتفاع پرز و سطح جذب روده جوجه گوشتی در مقایسه با شاهد شد (0/05>p). اثرات متقابل ضایعات توت خشک و آنزیم باعث کاهش غلظت کلسترول، LDL و افزایش غلظت HDL خون در مقایسه با شاهد شدند (0/05p<).
نتیجه گیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از ضایعات توت خشک تا سطح 7/5 درصد به همراه آنزیم بدون تأثیر بر عملکرد، باعث کاهش غلظت لیپیدهای خون و افزایش جذب پرز ریخت شناسی روده جوجه گوشتی شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه طیور دریافت: 1399/12/10 | ویرایش نهایی: 1400/11/16 | پذیرش: 1400/3/27 | انتشار: 1400/11/13