XML English Abstract Print


تبریز - دانشگاه تبریز
چکیده:   (80 مشاهده)
کیفیت تخم­مرغ یکی از عوامل موفقیت اقتصادی در گله­های مرغ تخم­گذار است، به‌طوری ‌که علاوه بر نقش در فرآیند جوجه­درآوری، در بازارپسندی محصول نیز دخیل است. با توجه به تعداد کم رکوردهای مربوط به صفات کیفیت تخم‌‌مرغ، یکی از راهکارها در برآورد فراسنجه­های فنوتیپی و ژنتیکی، انجام تجزیه و تحلیل‌های چند صفته می‌باشد. در این راستا این مطالعه با هدف برآورد فراسنجه‌های فنوتیپی و ژنتیکی صفات کیفیت تخم­ در مرغان بومی آذربایجان انجام شد. بدین منظور تعداد  2000 عدد تخم­مرغ از مرغان شجره­دار مربوط به نسل‌های چهاردهم و پانزدهم مرکز اصلاح نژاد مرغ بومی آذربایجان غربی تهیه و صفات کیفیت خارجی و داخلی تخم در آزمایشگاه اندازه‌گیری شدند. فراسنجه­های فنوتیپی و ژنتیکی صفات کیفیت تخم‌مرغ با استفاده از تجزیه و تحلیل چند­صفتی با نرم­افزارهای SAS و WOMBAT انجام گرفت. اثرات نسل-نوبت جوجه‌کشی و مدت زمان نگهداری تخم‌مرغ در یخچال، اثر معنی‌داری بر صفات کیفیت تخم داشتند. میانگین صفات شامل وزن تخم­مرغ 94/3± 306/55 گرم، شاخص شکل تخم‌مرغ  9/2±192/75، درصد پوسته 73/0± 389/9 درصد، درصد سفیده 49/2± 160/60 درصد، درصد زرده 35/2± 466/30 درصد، شاخص زرده 13/3 ±928/35 و pH زرده 13/0± 442/6 بود. بیشترین پراکندگی مربوط به صفت ارتفاع اتاقک هوایی با ضریب تغییرات 947/16 درصد و کمترین آن در صفت pH سفیده با ضریب تغییرات 366/1 درصد بود. بیشترین همبستگی فنوتیپی مثبت بین وزن و حجم تخم­مرغ برابر با 644/0، کمترین همبستگی فنوتیپی مثبت بین pH سفیده و وزن زرده برابر با 004/0 بود. بیشترین همبستگی ژنتیکی مثبت بین وزن و سطح تخم‌مرغ و همچنین بین سطح و حجم تخم­مرغ (به میزان 999/0)، بیشترین همبستگی ژنتیکی منفی بین درصد سفیده و نسبت زرده به سفیده (به میزان 994/0-)، کمترین همبستگی ژنتیکی مثبت بین شاخص زرده و وزن زرده (به میزان 002/0)، کمترین همبستگی ژنتیکی منفی بین شاخص زرده و ماده خشک زرده (به میزان 005 /0-) برآورد شد. وراثت پذیری برآورد شده برای صفات مورد مطالعه در دامنه 015/0 (pH سفیده) تا 212/0 (درصد سفیده) قرار داشت. به طور کلی نتایج حاکی از آن است که صفات مرتبط با کیفیت تخم در مرغان بومی آذربایجان همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی نسبتاً بالایی دارند که می‌توان به منظور کم کردن هزینه‌های رکوردبرداری تعداد صفات مورد نظر برای رکوردبرداری را کاهش داد. همچنین وراثت‌پذیری صفات کیفیت تخم‌مرغ در حد پایین تا متوسط قرار دارد که نشان‌دهندۀ میزان پیشرفت کم در موقع انتخاب مستقیم است.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک و اصلاح نژاد طیور
دریافت: 1399/1/16 | ویرایش نهایی: 1399/10/13 | پذیرش: 1399/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb